hirdetés
lg-tajtekos_dalok_-_premier_1.1.jpg

Életvidám haláltánc – egy nappal a bezárás előtt megnéztük a Tajtékos dalokat a Kálmán Imre Teátrumban

Boris Vian megfoghatatlan személyiségére és skatulyákat nem tűrő művészetére épül a Tajtékos dalok című előadás, amelynek bemutatóját március 10-re, az író-költő-zenész-színész születésének 100. évfordulójára időzítették – egy nappal a színházak karanténba kerülése előtt.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. március 17.


hirdetés

Fotó: Fővárosi Operettszínház - Kubicsek Krisztián

Morbid, egyben groteszk nyitány: a Kálmán Imre Teátrum büféjének nyüzsgésébe érkezik egy fúvószenekaros gyászmenet, így viszik be az ezüst girlandokkal felcicomázott költő ravatalát a színházterembe, és míg a közönség el nem helyezkedik, nyomasztó zene fokozza a feszültséget. Elvégre tragikus dolog, hogy egy ilyen eredeti tehetségnek, mint Boris Vian, alig 39 évet adott az élet. Igaz, mivel 12 éves korától súlyos szívbeteg volt, és tudta, hogy nem lesz sok ideje, sokszorosára pörgette fel élete tempóját. Az pedig már igazi viani poén, hogy a végzetes szívrohamot első sikeres (és botrányos) könyve, a Köpök a sírotokra megfilmesítésétől kapta és utolsó szavai ezek voltak: „Úgy négerek ezek, mint a seggem”.

Persze lehet, hogy ez is csak egy legenda, mint az Aranypolgár „rózsabimbója”, amit a haldoklón kívül senki sem hallott.

Innentől kezdve a négy színész, Kocsis Dénes (Vian), Györgyi Anna (anya, első feleség, dizőz, stb.). Gubik Petra (szerető, második feleség, táncos- és énekesnő stb.) és Földes Tamás (apa, kiadó, jóbarát, narrátor) fergeteges módon komédiázza végig a szünet nélküli két órát, görbe tükröt tartva elénk avítt párkapcsolati nézeteink, álszent erkölcsiségünk megvilágítására.  Megtanulhatjuk, hogy egy művész sikerére vagy kudarcára sokszor nincs ésszerű magyarázat, és azt is, hogy miként lehet túlélni háborút, veszteségeket, szegénységet, gazdagságot, és végső soron a halált is.

Mindehhez sok remek zene járul, a kuplétól a jazzen át a rock and roll-osított Mozart-fináléig, amely egy önfeledt párnacsatába torkollik – Vianba ez is belefér. Ötletes a folyamatos háttérvetítés, amely a plafonon is tükröződik, és elhozza nekünk az igazi Boris Viant, amint halandzsa-nyelven énekel, és utolsó filmjében, a Veszedelmes viszonyokban játszik, miközben elborzadunk a II. világháború és az indokínai háború képein, és egy rémisztően dobogó, de dolgát megállás nélkül végző, felnyitott szív baljós vöröslésén.

Mosolyogtatóan meghatóak, majd egyre komorodnak a Tajtékos napoknak szánt jelenetek, megrázó, ahogyan A dezertőr sorait egymás szájába adják a szereplők, a Ne dögöljek meg többször is visszatér, inkább vággyal teli dühvel, mint elkeseredetten, az Impotens-betét fél úton van a kabaré és a Tartuffe között. És jószerével nincs más díszlet, mint egy gurítható bútor, amely hol sírhely, hol titkos légyott helyszíne, és egy lepedő, amely olykor kendő, máskor meg szemfedél is.

hirdetés

„A próba hat hete alatt próbáltam eltitkolni a színészek előtt, hogy tulajdonképpen nincs is darab” – vallotta be a premier utáni fogadáson Kiss Csaba rendező. De talán éppen ez a „megíratlanság” szabadítja fel a színészek kreativitását. Kocsis Dénesről elhisszük, hogy ő maga Vian, aki egy két lábon járó rejtély és nyitott könyv egyszerre, precíz mérnök és korlátlan fantáziájú nyelvzseni, önironikus sznob és antialkoholista kocsmatöltelék. Györgyi Anna elképesztően dögös tud lenni, de egy pillanat alatt átlényegül Vian immár százéves első feleségévé, Gubik Petra egyszer maga a megtestesült bujaság, másszor a poétikus elmúlás. Az üss meg, Johnny című, hol apacsromantikájú, hol feminista felhangú duettjük is az est csúcspontjaihoz tartozik. Földes Tamás viszont kimért eleganciájával szinte végig láthatatlanul irányítja az eseményeket. Ez a négyes egyébként csak az egyik Tajtékos-társulat, a rendező elárulta, hogy a második szereposztással igazából egy másik darab született.

A premier utáni fogadás is méltó volt Boris Vianhoz, belekóstolhattunk kedvenc ételeibe, például a sajtmártásos csirkemellbe, a provence-i sügérbe, de elénk tárult a Tajtékos napokban emlegetett hurka és a Pekingi őszre utaló kacsapástétom is. A további események ismeretében igazi életigenlés volt a művészek és a szereplők részéről egyaránt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
omega-egyuttes-koronavirus.jpg

Az Omega együttesnek vége, ha a járványnak lesz második hulláma

Sok pénzt buknak azon, hogy le kellett mondani az idei turnét és nincsenek koncertek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

"Idén 18 külföldi koncertünket mondták le, köztük négy fesztiválfellépést, ami az Omega-produkció költségét tekintve százmillió forintos nagyságrendű kiesés" – mondta a Blikknek Trunkos András, az Omega együttes menedzsere, aki szövegíróként is támogatja az együttest.

A lapnak nyilatkozott a 77 éves Kóbor János, Mecky is. Azt mondta:

"Az Omega végét jelentheti, ha a járványnak ősszel lesz egy második hulláma.

Mi, »régiek« már abban a korban vagyunk, amikor hatványozottan dolgozik ellenünk az idő.

Még lendületben vagyunk, de ez sajnos mulandó.

hirdetés

Márciusban fejeztük be az új lemez felvételeit, de ha a következő fél évben nem tudunk színpadra lépni, utána aligha tudunk majd megfelelni az elvárásainknak. Bízunk a koncertezés folytatásában, ugyanakkor aggodalmaskodunk is."

Trunkos András menedzser éppen nagy külföldi turnét szervezett, amikor a járvány ideért.

"A lemez és a bor megjelenését áttettük szeptember 23-ra, az Omega 1962-es első fellépésének évfordulójára. Hátha szerencsét hoz"

- mondta Kóbor János a Blikknek.

VIDEÓ: Az Omega 2012-es jubileumi koncertje:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mikrofon.jpg

Már szólhat élőzene a vendéglátóhelyeken vidéken

Nagy segítség ez a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő zenészeknek és az éttermeknek, kávézóknak is.
MTI / Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Ismét szolgáltathatnak zenét a vidéki vendéglátóhelyek - közölte a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) kedden az MTI-vel.

Gyimesi László, az MZTSZ alelnöke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke kérdésére a Miniszterelnökség megerősítette, hogy

Budapest kivételével a zeneszolgáltatást a vendéglátóüzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén már nem korlátozzák a járványra vonatkozó rendelkezések.

Gyimesi László levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e a zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése nagy gondot okoz és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjen meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek munkát és megélhetést jelentene.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
puf-sajto.jpg

Premier: a karantén előtti koncertek hangulatát idézi fel a Pál Utcai Fiúk új klipje

A Columbo című szám lett az egyik legnépszerűbb a tavaly megjelent lemez dalai közül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A tavaly ősszel megjelent, „Igazán ez minden” című hetedik Pál Utcai Fiúk stúdióalbum országos lemezbemutató koncertturnéja a járványhelyzet miatt egyelőre még szünetel, így a közönség is jelenleg csak videoklipeken keresztül találkozhat a zenekarral. Ennek megfelelően a PUF elsősorban a klipkészítésre koncentrált az elmúlt hónapokban.

Az új lemez számai közül eddig a „Kérnéd” című dalra készült egy szövegvideó, valamint a „Vaktyúk” és az „Esőben” című dalokhoz egy-egy klip, illetve a múlt hónapban a „Nagy szerelem” című számhoz készült egy „home video”, amelyet a zenekar tagjainak otthoni felvételeiből állítottak össze.

Most pedig az igen változatosra sikerült új album egy olyan dalára készült videó, amely szintén tovább színesíti a PUF zenei világát.

A zenekar gitárosának, Molnár Balázsnak a szerzeménye megpróbál választ adni arra, hogy vajon mit is csinál egy alternatív zenész akkor, amikor éppen nem „alternatívzenél”.

Tévésorozatot néző hétköznapi emberré válik? Vagy éppen ír egy olyan, ugrálós-táncolós popszámot, mint ez?

hirdetés

Mindenesetre az új dalok közül a Columbo a koncerteken hamar közönségkedvenccé vált, így nem véletlen, hogy a klipet is nagyrészt a tavaly novemberi lemezbemutatón készült videófelvételekből készítette Erdély Jakab.

Ez egyben utal arra is, hogy a zenekar már nagyon készül vissza a koncertszínpadokra: újra gőzerővel próbál a turné folytatására, sőt – a korlátozó intézkedések megszüntetését követően – a rajongók számíthatnak egy nagyobb szabású budapesti koncertre is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
holy.jpg

Új klip: Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks zseniális klipet forgatott

A Ne felejts című számuk ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapjukat, de nem koronavírus-himnusznak íródott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

„Azt már megszokhattuk, hogy a zenélés mindig új kihívások elé állít minket... De ezt a helyzetet nem láttuk jönni!” Az ország legmenőbb csajbandája, a HolyChicks nem tétovázott a karantén alatt sem, és egy zseniális klipet forgattak a lányok.

A “Ne felejts” című trackjükhöz otthonukban vettek fel olyan helyzeteket, amelyekkel garantáltan mindenki könnyen tud azonosulni, hiszen a home office-ok klasszikus elemei voltak a hűtő fosztogatások, egész nap pizsamában lét és az unalom okozta takarítási vágy.

“Az önkéntes karantén miatt arra kényszerültünk, hogy a dalszerzés és a klipkészítés folyamatait úgy valósítsuk meg, hogy egyáltalán nem találkozunk. Az alapötlet, vagyis az akkordmenet Krisztitől származik, viszont a szokásos összepróbálás helyett mindenki otthon tette hozzá a saját részét. A borozgatós szövegíró session-ök is átkerültek az online térbe, ezúttal videócseten mentek a megfejtések.

A "Ne felejts" ugyan feldolgozza az elmúlt 2 hónapunkat, de nem koronavírus-himnusznak íródott. Reméljük, hogy a dalból energiát meríthet bárki, aki egy nehéz időszakot él meg - ahogy tettük mi is, miközben dolgoztunk rajta” – tette hozzá a zenekar.

A HolyChicks igazi girlpower zenekar. Hunyadkürti Éva, Tiszai Vivien, Seprényi Fanni és Lahucsky Kriszti kitörölhetetlenné váltak a magyar zenei életből “Pillangóhatás” című fesztiválhimnuszukkal.

hirdetés

VIDEÓ: HolyChicks - Ne felejts

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!