hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Életünk végtelen hosszú lehet – ezt állítja egy friss kutatás
Ha igaz a feltételezés, akkor 105 éves kor felett már akár korlátlan ideig is élhetünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 30.


hirdetés

A legújabb kutatások szerint a 105 év az a kor, amely ma, megfelelő genetikai adottságokkal és nem utolsósorban egészséges életmóddal elérhető. Ezen túl pedig már lelassul a halál közeledte. Tehát annak, aki eléri a 105 évet, szinte lehetetlen megjósolni, hogy mennyi van még hátra.

A római La Sapienza, a Roma Tre, a kaliforniai Berkeley és az odensei Southern Denmark egyetemek kutatói közel 4000 száz év feletti (105-öt betöltő, de 110-et még nem elérő) olasz idős emberen tanulmányozták a halandóságot 2009 és 2015 között. Elisabetta Barbi, a kutatás koordinátora szerint megállapították, hogy a halál bekövetkeztének esélye egészen 80 éves korig gyorsul, majd fokozatosan lassulni kezd, amíg elér egy szintet, és ez 105 év után gyakorlatilag állandósul.

Tehát ha létezik is az emberi életnek végső határa, vagy nem lehet egyelőre megállapítani, vagy pedig még nem értük el azt – idézte az olasz tudóst a Nature/.

Hosszú évek óta foglalkoztatja a tudósokat az emberi élet határainak kitolódása. 1900-ban a várható átlag élettartam még csak 55 év volt, ma már 82 év felett van. Egy, szintén a Nature-ben 2016-ban megjelent amerikai tanulmány a várható végső életkort 115 évre tette. Más kutatók egyenesen 125 évről beszélnek.

A mostani kutatás, amelyet a Science tett közzé, ellenben már azt sugallja, hogy 105 év felett akár korlátlan ideig is élhetünk.

Napjainkban a világ legidősebb emberének a japán Csijo Mijakót tartják. A 117 éves asszony e feltételezés alapján örökre velünk marad. Az eddig bizonyíthatóan leghosszabb életű a francia Jeanne Calment volt, aki 1997-ben hunyt el 122 éves korában. Az idős asszony, aki egy arles-i öregotthonban élt, három évvel halála előtt még arról mesélt egy interjúban, hogyan találkozott Vincent Van Gogh-gal.

Mindazonáltal számos szakember vitatja e felmérés következtetéseit. Felhívják a figyelmet arra, hogy Olaszországban kiemelkedően magas a százévesek aránya – csak Toszkánában egy 2017-es adat szerint 15067-an voltak – és az általánosabb érvényű megállapításokhoz globális statisztikai adatokra lenne szükség.

Jelenleg az egész világon mintegy félmillióra tehető a 100 év felettiek száma. Joop de Beer, a hágai demográfiai intézet időskor-kutatója szerint ez a szám minden következő évtizedben megduplázódik.

Egyelőre nem tudják a választ a tudósok sem, hogy miért csökken az évek előrehaladtával a halálozási ráta. Siegfried Hekimi, a montreali McGill egyetem genetikusa úgy véli, a test sejtjei egy idő után eljutnak egy olyan pontra, amikor az öngyógyító mechanizmusok megakadályozzák a szervezet további károsodását. Jay Olshansky a chicagói egyetem bio-demográfusa szerint viszont maga az elmélet biológiailag valószínűtlen, mert „beleütközik az emberi test működésének alapvető korlátaiba.”

.


KÖVESS MINKET:
Megszületett az okoságy, amelyben a párok nem tudják kitúrni egymást saját helyükről
Szép dolog egy ágyban aludni párunkkal, de komoly gondokat okozhat, ha egyikük annyit mocorog álmában, hogy a másikat szinte lelöki a fekhelyről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ki gondolná, hogy e súlyos problémát orvosolni hivatott újítás a Fordtól származik? Pedig a patinás detroiti cégtől eddig sem volt idegen az autós technológia más irányú felhasználása. Ilyen volt például a Max Motor Dreams nevű gyerekágy, amely az autó rugózását utánzó mozgással ringatta el a kicsiket, vagy a zajszűrő kutyakennel – írta a Verge.

A legújabb találmányt, a Lane Keeping Bedet a Ford sávbeállító technológiája ihlette. Egy olyan „futószalaggal” szerelték fel az ágyakat, amely egy nyomásérzékelő szenzorral jelzi, ha az egyik fél megsérti álmában a másik felségterületét. Ilyenkor ez a „futószalag” finoman visszatereli a nyugtalan alvót saját „sávjába”, ahogyan az autó irányát is korrigálja a megfelelő műszer. Erre nagy szükség van, mert a legéberebb alvók akár hússzor is helyet változtatnak egyetlen éjszaka.

Bár még csak prototípusról van szó, máris úgy emlegetik ezt az „okos ágyat”, mint amely megmenthet sok párkapcsolatot.

Dr. Neil Stanley amerikai álomspecialista szerint ugyanis az emberi szervezetet úgy programozták, hogy ha valami váratlan dolog éri álmában, azonnal felébred, mert bekapcsol a védekező mechanizmusa.

A saját helyéről kitúrt fél egy idő után teljesen kimerül, mert képtelen kipihenni magát, miközben a forgolódó esetleg fel sem ébred, és előbb-utóbb külön ágyba kénytelenek költözni. Ezt pedig sok pár elhidegülésük kezdetének tekinti.


KÖVESS MINKET:
Hóhold: 2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este
A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Ma érkezik az év legnagyobb szuperholdja, a hóhold, írja a CNN. A portál cikkéből kiderül: szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség feltétele, hogy éppen telihold legyen és a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják, ehhez hasonló, febuári telihold csak 19 évente fordul elő.


KÖVESS MINKET:

A NASA lefotózta a kínaiak holdjáróját a Hold túloldalán
Január 3-án szállt le az űrszonda, belőle gurult ki a holdjáró.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda, amely a leszállóegységből és a holdjáróból állt.

Az űrszonda landolása 12 percig tartott, és a művelet nehézségét az adta, hogy míg a korábbi kínai űrszonda,a Hold Föld felé eső oldalára érkezett,

a Csang'o-4 a Hold sötét oldalán, a 10 kilométer magas hegyekkel övezett, Tódor Kármán magyar-amerikai fizikus, repülőmérnök nevét viselő Von Kármán-kráterben szállt le.

A leszállásról videó is készült. Később arról is beszámoltunk, hogy a kínai holdjáró felvételeket is küldött. Így a kutatók elvégezhették a landolási hely körüli felszín topográfiájának előzetes elemzését a holdjáró kamerájának felvétele alapján, és panorámakép készült 80 fotóból.

Mint arról a hvg.hu most beszámolt, a tudományos munkát a NASA is figyelemmel kíséri, és február 1-jén készítettek képet, amikor a Holdat pásztázó űrszondájuk elrepült a Csang'o-4 felett. "Az LRO 51 mérföldes, vagyis nagyjából 82 km-es magasságból leste meg a holdjárót és a leszállóegységet."


KÖVESS MINKET:

Kiderült, hogyan bányászták ki a Stonehenge kék köveit?
Külszíni fejtésből származnak a Stonehenge kövei, amelyeket a szárazföldön szállítottak a Salisbury-fennsíkra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Ez a legújabb felfedezés ellentmond annak a korábbi népszerű elméletnek, mely szerint a mintegy 80 hatalmas követ tengeren szállították a misztikus építmény helyszínére a Bristoli-csatornán keresztül.

A Carn Goedog és Craig Rhos-y-felin néven ismert walesi külszíni bányákban könnyen hozzá lehetett jutni a természetes, függőleges, kék árnyalatú oszlopokhoz.

A kr.e. 3000-ben folyó bányászatot a kutatók a mindkét helyen lelt faszénnyomokban látják bizonyítottnak – írta a Daily Mail.

Azt sem tartják kizártnak, hogy Stonehenge prototípusát a bányáktól alig 3 km-re lévő Waun Mawn-nál építették fel. Elképzelhető, hogy itt már kipróbáltak egy egyszerű kör alakú struktúrát, majd szétszedték és elszállították a köveket a jelenlegi helyükre.

Korábbi tanulmányok szerint szarvasmarhák és más nagy testű háziállatok segítettek az újkőkori embereknek a kövek szállításában. Hogy miért vállalkoztak erre minden logisztikai nehézség ellenére, ma is rejtély a történészek előtt. Az európai neolitikus emlékművek egyike sincsen messzebb néhány kilométernél a kövek lelőhelyétől, míg a Stonehenge esetében ez a távolság közel 300 km.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x