ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

„Nem, erről nem szeretnék beszélni” – Tippek az első randihoz

Az első randi extrán izgalmas, főleg annak, aki elszokott már a találkozóktól. Ilyenkor érdemes olyan hozzáállást választani, ami nem viszi érdektelenségbe a találkozót, sem pedig nem teszi annyira tétessé, hogy mindenáron meg akarjunk felelni.
Laskai Nelli cikke a Boldognak lenni blogon, Fotók: StockSnap képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 31.


Link másolása

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből.

A szakítás után vannak, akik jó adag kétséggel, csorbult önbizalommal vágnak neki az újbóli ismerkedésnek, hacsak a két esemény közötti időszakot nem töltötték meg önismereti munkával, és tették helyre általa azt, ami történt.

Sokan félnek ismerkedni, mert el kell mondaniuk az életük történetét egy idegennek, meg kell hallgatni a másik élettörténetét, ki kell tárulkozni lelkileg, majd testileg, teret kell engedni a bizalomnak, és még az is lehet, hogy sérülni fognak a kapcsolatban. Az ismerkedés ezen a szemüvegen át nagyon rizikós.

Azonban van egy másik szemüveg is, amikor azt látom az ismerkedésben, hogy barátot szerzek, megismerem más ember értékrendjét, látásmódját, életszemléletét, és mint minden emberi kapcsolódásban, ebben is ott lesz a tanulás, a fejlődés lehetősége. És ki tudja, talán mégis csak nagyon jól fogunk tudni működni együtt.

Megnyugtató gondolatok az első randi előtt

Az első randi extrán izgalmas, főleg annak, aki elszokott már a találkozóktól. Ilyenkor érdemes önmagunkat nyugtatni, egy olyan hozzáállást választani, ami nem viszi érdektelenségbe a találkozót, sem pedig nem teszi annyira tétessé, hogy mindenáron meg akarjunk felelni.

Önnyugtató hozzáállás: izgatott vagyok, mert ez egy szokatlan helyzet.

Önmagamat adva elég leszek a helyzetben és kedvesen, tiszteletteljesen fogunk egymással viselkedni a találkozón.

Bárhogy is alakul, tudom, hogy több leszek a találkozás után, és tudom, hogy tőlem is fog kapni valamit a beszélgetőpartnerem.

Felkészülés a beszélgetésre

Azért, hogy gördülékenyen menjen a társalgás, már előre eltervezheted, hogy mi az a mélység, amennyit megmutatsz magadból az első találkozáskor.

Ha még a randi előtt meghúzod a határokat, hogy mi az a téma, amit nem szeretnél érinteni, mi az a testi kontaktus, ami számodra belefér, akkor higgadt, határozott kisugárzásod lesz.

Könnyedebben tudod azt mondani egy adott szituációban, hogy “Nem, erről nem szeretnék beszélni.” Vagy “Nem, ezt a fajta testi kontaktust még korainak találom a barátságunk ebben a szakaszában.” Ha tisztában vagyunk a határainkkal, könnyebben és komolyabban húzzuk meg azokat.

Miről beszélgessek az első randin?

Ha az angol barátaimat kérdezném, azt felelnék, hogy az időjárásról. Feltételezhető, hogy mire eljuttok a személyes találkozóig, addig már van információtok egymásról, és kiderült, hogy vannak közös érdeklődési pontjaitok. Akár ezekre építve is megoszthatsz információkat, vagy megkérdezheted a véleményét. Ha például mindketten szeretitek a minőségi hangtechnikát, akkor kérdezd meg, hogy mit gondol a Mark Levinson rendszerről, és ha utánaolvastál esetleg Levinson életének, akkor ossz meg néhány érdekes információt róla. (a férjem szerint ez egy elég fura példa volt, bár engem kifejezetten érdekel.)

Mi az, amit megkérdezhetünk az első randin?
 • Melyik tanára volt rá nagy hatással?
 • Milyen könyvolvasási szokásai vannak: e-book vagy nyomtatott könyv? Mit olvasott utoljára?
 • Kinek az életrajzát olvasná vagy nézné meg szívesen?
 • Milyen hobbija van? Ha nincs, akkor mi az, amit szívesen kipróbálna, és miért?
 • Ha ő választotta a helyszínt, akkor miért döntött e mellett?
 • Tini korában melyik bandákat szerette, milyen koncerteken járt?
 • Miben változott az elmúlt tíz évben?

Pexels képe a Pixabay -en.

Mi az, amit ne feszegessünk az első randin?
 • anyagi háttere
 • vallása
 • szexuális szokásai
 • a jövőre vonatkozó közös tervek (mikor akar összeköltözni, mikor mutatna be a szüleinek, gyerekeinek..stb)
 • politikai hovatartozása
Hogy viselkedjek az első randin?

A lényeg, hogy legyél önazonos,

kár szerepet játszani,

mert az még ha most tetszetős is számára, később úgyis kiderül, hogy hamis kép volt. Ne akarj mindenáron megfelelni neki, ez egy kétirányú utca. Azért veszel részt a találkozón, mert kíváncsi vagy, hogy milyen személyes kisugárzása van, mennyire tudtok egy frekvenciára kerülni az offline világban. Nyugodtan el is mondhatod neki a találkozó elején, hogy izgulsz egy picit, de hamarosan feloldódsz a szituációban. Ha őszintén bevallod, akkor nem kell leplezned, és tényleg hamarabb válsz felszabadulttá.

Ki fizessen az első randin?

Ezt akár már a találkozó fixálásakor is megbeszélhetitek, hogy ki miként képzeli el a vacsora kifizetését.

Itt eltérő igények mutatkozhatnak, akkor a win-win megoldásra kell törekedni.

Vannak, akik nem szeretik, ha más fizeti a számláját. Ha a beszélgetőtársad mindenképp ragaszkodik ahhoz, hogy ő állja a számlát, és ez neked kínos, akkor ajánld fel, hogy viszonzásképp legközelebb te fogsz főzni, vagy aznap este te veszed a mozijegyet.

Az önbizalom és az önértékelés fejleszthető, érdemes foglalkozni vele, hogy minden olyan helyzet könnyedebb lehessen, ami egy jó ideje komfortzónán kívül esik.

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni! Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Éjjel itt az óraátállítás – ezt érdemes tudnod róla!
A tavaszi óraátállítás ráadásul pont az eredményezi, hogy egy órával lerövidül az éjszakánk, kevesebbet alhatunk. Hogyan kerülhetjük el, hogy ez napokig hatással legyen ránk? Mit jelent az egy órával későbbi sötétedés? A szakértő válaszol.

Link másolása

Szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3 órára, azaz egy órával előrébb kell állítani óráinkat – már amelyik nem teszi meg ezt magától. Így ugyan egy órával kevesebb alvás jut majd nekünk, ám vasárnaptól egy órával később sötétedik majd.

A téli és nyári időszámításról és az ehhez kapcsolódó óraátállításról mindenkinek más a véleménye. Egyesek szerint teljesen felesleges, csupán arra jó, hogy napokra összezavarja a szervezetüket, másokat viszont egyáltalán nem zavarja meg, és észre sem veszik azt a plusz vagy épp mínusz egy órát az átálláskor. Az óraátállítás bevezetésének hátterében energiamegtakarítás áll: mivel a nyári időszámítás alatt később sötétedik, így csak később van szükség arra, hogy felkapcsoljuk a villanyt.

De hogyan hat a szervezetünkre az óraátállítás?

„Az óraátállítás többet jelent annál, hogy egy órával többet vagy kevesebbet alszunk. Szervezetünket ugyanis ennél jobban megviseli. Néhány napig, sőt akár egy-két hétig is hatással lehet a pihenésünkre, alvásunkra vagy a munkánkra, ezáltal a teljesítményünkre is” – figyelmeztet Dr. Várdi Katalin, a Budai Egészségközpont szomnológusa.

„A szervezetünk napi működése a belső óránk szabályos menetrendjéhez, a sötétség és a világosság váltakozásához kapcsolódó ún. cirkadián ritmushoz igazodik.

Ha ez a ritmus bármilyen okból – például éjjeli munkavégzés, alvászavar, rendszeres éjszakázás – felborul, az hatással van a szervezetünk működésére. Az óraátállítás miatt ez a ritmus egy órával eltolódik, az egy órányi alváshiány miatt pedig ébredéskor az alvást segítő melatonin hormon szintje még olyan magas, mint ahogy az alváskor lenni szokott.

Ezzel szemben azonban a cukorszintet szabályozó glükokortikoid szintje, valamint az ébrenléti aktivitást és éberséget elősegítő orexin nevű ingerületátvivő-anyag alacsony, ezért szétszórtnak, dekoncentráltnak érezhetjük magunkat” – teszi hozzá a szakember.

Milyen panaszokat okozhat a cirkadián ritmusban bekövetkezett változás?

Mindenek előtt rossz közérzetet, ami járhat fáradtsággal, fejfájással. Az is előfordulhat, hogy ingerültebbek vagy épp lehangoltabbak vagyunk. Csökkenhet a koncentrációs képesség, jellemző lehet ránk egyfajta szórakozottság. Társulhat mindez emésztési zavarokkal, étvágytalansággal, szívbántalmakkal. És persze álmatlansággal – ha már az alvási ritmusunkba zavar bele az óraátállítás.

Óraátállítás. Meddig még?

Az óraátállítást Európában 1916-ban vezették be először, majd évekkel később elhagyták, ám a 70-es években újra bevezették, hogy csökkentsék az energiafelhasználást. Az évek során azonban számos tanulmány kimutatta, hogy ez a hatása elhanyagolható, ezzel szemben azonban a nyári időszámítás egészségre gyakorolt káros hatása jelentősebb. Az Európai Bizottság 2018-ban ismertette a nyári óraátállítás megszüntetésére irányuló javaslatát, amelyet 2019-ben megszavaztak. Arról, hogy ez mikor fog megvalósulni, egyelőre nincs hír. Addig is egy kis odafigyeléssel felkészülhetünk, hogy minél kevésbé viseljen meg minket.

Hogyan tehetjük zökkenőmentessé az átállást?

Szerencsére számos praktika segíthet megkönnyíteni ezt az időszakot. Fáradtság esetén iktassunk be pihenőt, ezzel elkerülhetők az ilyenkor gyakori háztartási vagy közlekedési balesetek. Vegyünk esténként egy forró fürdőt, készítsünk egy ízletes citromfűteát, amely megnyugtat lefekvés előtt.

Ha nem érezzük magunkat fáradtnak, az esti séta segíthet levezetni a feszültséget, és ráhangolódni a pihenésre. Mozogjunk többet, ugyanis a futás, torna, jóga, vagy bármilyen aktivitás segíti a szerotonin hormon termelődését.

A könnyű, mértékletes táplálkozás és a minimum napi 10 ezer lépés sokat segít a fáradtságérzés leküzdésében.

„Az átállás jobban megviselheti a gyermekeket, az idős embereket, és azokat, akik alvászavarban szervednek. Vannak olyanok is, akiknél szükség lehet gyógyszerekre is a hangulatváltozás, illetve az alvásproblémák miatt, ám ha tudjuk, hogy minket komolyabban megvisel ez az időszak, készüljünk fel előre. Keljünk korábban akár már napokkal az óraátállítás előtt, pihenjük le hamarabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a változásra” – teszi hozzá a doktornő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: