ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Te megnéznéd, hogyan festesz majd 30-40 év múlva? És mi van akkor, ha nem tetszik, amit látsz?

25-30 körüli fiatalokat kértünk arra, hogy nézzék meg velünk együtt, hogy néznének ki 30-40 év múlva. És azt is megkérdeztük, hogy vajon milyen életet képzelnek maguknak erre a korra.

Link másolása

Fiatalabb korunkban még nem igazán gondolunk arra, hogy nyugdíjasként mit fogunk csinálni, miből fogunk élni. Valójában azonban az évek előre haladtával ez is fontos kérdéssé válik. Egy öregítő filter/effektus segítségével megmutattuk négy harminc év körülinek, hogy hogy fognak kinézni 30-40 év múlva. Megkérdeztük őket, arról is, hogy milyen életet képzelnek el, és mi kell ahhoz, hogy 65 felett jól és biztonságban érezzék magukat. A fiatalok jövőjével és az időskori megtakarítással kapcsolatban pedig az OTP Nyugdíjpénztár szakértője adott néhány hasznos tanácsot.

Zsanett, 28 éves
Zsanett gépészmérnök, aki az öregedéstől nem, de az azzal járó nehézségektől tart egy kicsit. Reméli, hogy az unokáival sok élményt szerez majd, de nem igazán hiszi, hogy lesz nyugdíja a gazdasági helyzet és az elöregedő korfa miatt. Ugyan nem külön az idős éveire, de rendszeresen félretesz, hogy ne érje váratlan meglepetés. A téma kapcsán el is gondolkodott, hogy
később a nyugdíjpénztárra is sor kerülhet majd, havonta pár tízezer forintot például félretenne erre a célra.

Addig is persze Zsanettnek is még van pár nagyobb kiadás, amire gyűjt.

A szakértő tanácsa:

A megtakarításokkal minden fiatal támogatja saját pénzügyi jövőjét és tudatosan gondoskodik későbbi önmagáról, melyet érdemes minél hamarabb elkezdeni – véli az OTP Nyugdíjpénztár. Pénztártagként lehetőség van arra, hogy az egyéni élethelyzethez igazítva, rugalmasan módosítsuk a befizetés összegét, így nem kell magas összegeket fizetni havonta, sőt ezen felül az egyéni befizetés is teljesíthető.

András, 31 éves

András orvos. Nem így képzelte el magát idősen, de még nem is így szeretne gondolni magára. Nyugdíj mellett három hét munka után egy hét pihenést képzel el. Úgy vette észre, hogy a legtöbb radiológus így csinálja. Egyrészt a szellemi képességeket nem hagyja elveszni, és nyugdíj mellett egy jó kereset – mondja.

András egyelőre nem tesz félre idős korára, mert jelenleg más a prioritás az életében, de később, 40 éves kora körül már a keresetének kb. 10%-át félretenné. „Mert akkor ez azt jelenti, hogy ha ezt tényleg meg tudom csinálni, akkor

40 év múlva – amikor már 70 éves leszek – annyi pénzem lesz, amire azt gondolom, elég arra, hogy elmenjek nyaralni, ahova szeretnék.”

Hogy a 40 éves kor után kezdett nyugdíj-előtakarékosság beválthatja-e ezeket a célokat, majd kiderül.

A szakértő tanácsa:

A jelenlegi öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, amennyiben ez nem változik, Andrásnak 40 éves korában még 25 éve lesz a nyugdíjkorhatár betöltéséig. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy addigra milyen gazdasági folyamatok alakítják a hazai piacot, de az OTP Nyugdíjpénztár szerint András akár munkáltatójánál is érdeklődhet az időskori támogatásról, nem kell csak önmagára hagyatkoznia.

Mit tehetsz már most a gondtalan nyugdíjas évekért?

Az OTP Nyugdíjpénztár, mint az egyik legismertebb hazai önkéntes nyugdíjpénztár, közel 30 éves fennállása óta támogatja új és meglévő ügyfeleit a nyugdíjcélú megtakarítások tervezésében. A regisztráció az online ügyintézésnek köszönhetően még egyszerűbb és bankkártyás befizetésre is van lehetőség. Az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRI számlára egyénileg és a munkáltató által befizetett összegek, valamint jóváírt támogatói adomány után adó-visszatérítést igényelhető. Ennek mértéke 20%, de legfeljebb 150.000 forint.

Balázs, 29 éves

Balázs ezen a filterezett képen érzése szerint kicsit öregebbnek néz ki, mint gondolta. Nem fél attól, hogy idősként milyen lesz az élet. Számára két dolog fontos: az egészség, és az, hogy a családjában is mindenki boldog legyen, valamint, hogy

pénzügyileg olyan helyzetben legyen, hogy ne kelljen semmit nélkülöznie.

Bár egyelőre még ő sem tesz félre a nyugdíjra, de úgy véli, hamarosan ennek is eljön majd az ideje.

A szakértő tanácsa:

A nyugdíj, mint megtakarítási cél távolinak tűnhet, de az életkor előrehaladtával egyre égetőbb kérdéssé válik. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint ezért sem árt, ha Balázs még az idős kor előtt bebiztosítja magát és megpróbál időben félretenni a nyugdíjára, így felhalmozhat egy olyan tartalékot, ami biztosítja az időskori anyagi függetlenséget.

Lilla, 26 éves

Lilla jelenleg természetgyógyásznak tanul, de fotós végzettsége is van. Hasonlóan képzelte el magát, mint a képen, és bár nem igazán gondol az idős korra, fél az öregedéstől. 40 év múlva egy nyugodt életet szeretne élni egy kertes házban, miközben továbbra is fotózik. Elmondása szerint akkor érezné jól magát, ha hasznos tagja tudna lenni a társadalomnak.

Lilla eddigi munkáiból adódóan úgy véli, nem biztos, hogy lesz nyugdíja, vagy csak minimális összeget kapna. Szeretne félretenni majd a nyugdíjas évekre, de jelenleg nincs tisztában a feltételekkel, hogy lássa, mibe éri meg befektetni. Azt mondja, számára olyan szempontból elgondolkodtató a téma, hogy

valami mást kell csinálni, többet ahhoz, hogy egyáltalán legyen nagyobb nyugdíja,

amiből meg tud majd élni, ha csak az lesz.

A szakértő tanácsa:

A többség talán nem is tudja – a megkérdezettek közül is csak Lilla volt azzal tisztában – hogy az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás munkahelyi cafetéria része is lehet. Azzal pedig mindannyian tévesen kalkulálnak, hogy elég lenne 40 éves kor felett elkezdeni az öngondoskodást.

Megkérdeztük Nagy Csabát, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját arról, hogy mi a tapasztalat a fiatalok öngondoskodási hajlamáról:

„Meglátásunk szerint az öngondoskodásra, sokszor, mint kényszerű tevékenységre tekintenek az emberek. Bár alapvetően nehezebb megélhetésre számítanak, mégsem tesznek érte eleget."

Vannak ugyanakkor pozitív jelek: „A frissebb generációra gondolva bíztató jel, hogy továbbra is vannak egészen fiatal, 25 év körüli pénztártagjaink. A lakosságnak gazdaságilag nehezebb környezetben kell helytállnia nap, mint nap. Éppen ezért, nyugdíjpénztári oldalról az időskori megtakarítások tervezésében próbálunk támaszt nyújtani számukra és ösztönözni minden munkavállalót, hogy már kis összegek befizetésével is megalapozhatja saját nyugodt, békés időskorát” - tette hozzá Nagy Csaba.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: