News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mit kell tudni egy napelemes rendszerről? Mennyire éri meg?

Azt tudjuk, hogy az alternatív energiaforrásoké a jövő, de lakossági felhasználóként megéri-e napelemekbe fektetnie? Cikkünkben körbejártuk a várható megtérülést.

Link másolása

hirdetés

Miért olyan népszerűek a napelemek?

A megújuló energiaforrások ma már igencsak kedveltek, és ezek alól a napenergia felhasználása sem kivétel. Ez a kifogyhatatlan energiaforrás már évtizedek óta megbízhatóan szolgáltat áramot, még ha ezt sokan nem is tudják. A legrégebbi napelemek már majdnem 40 éve működnek, és ez alatt az idő alatt a rengeteg kutatásnak és kísérletnek köszönhetően a technológia egyre megbízhatóbb, és egyre jobb ár-érték arányban megvalósítható. Nagyon fontos az ökológiai lábnyom minimalizálása, ezért a kevesebb energiafelhasználás, illetve a megújuló energiák bevezetése a mindennapi életbe a környezettudatosság első lépései.

Mit kell tudni a napelemekről?

A napelemek működtetésével a fény energiáját használjuk ki, hogy áramot termeljünk. Ehhez az kell, hogy a napelemcellák képesek legyenek átalakítani a nap sugarában lévő fotonokat elektromos árammá. Szükségünk lesz továbbá egy inverterre is, ami az így megtermelt egyenáramot átalakítja a háztartásban használt váltóárammá, amivel így minden elektromos eszközünket működtetni tudjuk.

A különböző fajtájú napelemek mind más hatékonysággal működnek, annak függvényében, hogy mennyire jól tudják felhasználni a napenergiát. Átlagosan a napelemek hatásfoka 6-20% között változik. Alapvetően többféle napelem is létezik, de a kristályos típusból a két legelterjedtebb – és a háztartásokhoz is használt – napelemek a mono- és polikristályos napelemek, amik magas tisztaságú szilícium cellákból készülnek.

A napelemek típusai

A napelemeknek kristályos és vékonyrétegű típusai vannak. Ma ezek közül csak az első, a kristályos típusról fogunk beszélni.

A kristályos a legrégebb óta alkalmazott szolár panel technológia, ezért különösen megbízhatónak tekinthető.

hirdetés

Ez a típus két további csoportra osztható, vannak monokristályos és polikristályos napelemek. Nézzük melyikről mit érdemes tudni:

Monokristályos napelemek

A monokristályos napelemek cellái elkülönülnek. Színük egységes fekete, sötétszürke vagy kékesfekete, mert alkotóelemük a szilícium homogén kristályszerkezettel dermed meg. Kis helyigénnyel rendelkeznek.

Polikristályos napelemek

A másik típus a polikristályos napelem. A cellák lapkáit öntéssel és szeleteléssel állítják elő. Ahogyan a neve is mutatja a cellákat több kristály alkotja, azok nem homogének. A cellák nem különülnek el, és színük jellemzően kékes-lilás árnyalatú.

A polikristályos vagy a monokristályos napelemek a jobbak?

Láthattuk, hogy a monokristályos napelemeknek milyen magas a hatásfoka, viszont azt is tudjuk, hogy a polikristályos típus is számos előnnyel rendelkezik. Melyiket érdemes akkor választani?

Régebben a polikristályos napelemek fel tudták venni a versenyt a monokristályosokkal. Mára viszont, hála a sok végbement fejlesztésnek egyértelmű lett, hogy egy modern napelem legfontosabb mutatója a teljesítménye. Éppen ezért az elmúlt időszakban óriási teljesítményverseny zajlott le a piacon, melyből egyértelműen a monokristályos típus került ki győztesen.

Milyen napelemes rendszer kerüljön a saját háztartásba?

A napelemes rendszerek kiépítésére három módszer van. A telepítéshez elengedhetetlen a megfelelő típusú napelemek kiválasztása, ezeknek a tartószerkezete, és természetesen az inverter, amelynek teljesítményét a szakemberek segítenek meghatározni. A három módszer:

1. A hálózatra visszatápláló rendszer

Ez a legelterjedtebb megoldás. A túltermelt, tehát a fel nem használt áramot visszatáplálja a rendszer a szolgáltatónak. Kevésbé napos, felhős vagy esős időben, amikor kevesebb áram termelődik, mint amennyire a háztartásban szükség van, akkor a szolgáltatótól vehetünk belőle. A szolgáltatóval egyeztetni kell, és szükség lesz egy ad-vesz mérőórára is, ami a termelt és felhasznált áram különbözetét számolja ki.

2. A szigetüzemű rendszer

Akkor ajánlott, ha teljesen független rendszer kialakítása a cél, vagy a területen nem áll rendelkezésre szolgáltató. Ilyen esetben akkumulátorokra van szükség, amik eltárolják a napos időben termelt többletáramot. A villanyszámla ebben az esetben biztos, hogy nulla forint lesz, de az akkumulátorokat időközönként cserélni kell. Ez jelenthet pluszköltséget, de még így is hamar megtérül a rendszer kiépítése.

3. A hibrid rendszer

Az előző két módszer ötvözete. Ebben az esetben a napelem rá van kötve a hálózatra, ugyanakkor rendelkezésre állnak az akkumulátorok is. Különlegessége és praktikussága, hogy áramkimaradás esetén az akkumulátorban tárolt energiát fel lehet használni.

A napelemek előnyei

Azon kívül, hogy egy kifogyhatatlan energiát használunk, ami napról-napra rendelkezésre áll, számos más előnye is van a napelemeknek. Míg a hagyományos erőművek és energiaellátó rendszerek szén-dioxid kibocsátása igen magas, ezzel is növelve a globális felmelegedést, a napelemes rendszerek nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Kétségkívül ezek a jövő egyik legnagyobb energiatermelő rendszerei, és bárki számára elérhetők.

Gazdasági előnyük is van, hiszen az erre szakosodott cégek a megnövekvő igény miatt folyamatosan bővülnek, ezért újabb munkahelyeket teremtenek. A megújuló energiaforrások továbbá országos szinten is hozzásegítenek minket a függetlenséghez a külföldről jövő energiával szemben. Könnyen telepíthetők a rendszerek, és ezután nem igényelnek különleges foglalkozást, csak a szükséges karbantartási munkákat kell elvégezni, mint például a panelek ellenőrzése.

Mennyire éri meg egy napelemes rendszer telepítése otthonra?

Természetesen mindenkit érdekel, hogy egy ilyen rendszer telepítése egy családi házra mennyibe kerül, és mikor térül meg. Erre konkrét válasz nincs, mert a rendszer kiépítésének a költsége minden esetben más, attól függően, hogy mekkora és milyen rendszerre van szükség. Általánosan elmondható, hogy a napelemes rendszerek 7-12 éven belül megtérülnek a háztartásnak. A telepítés árát befolyásolja a ház földrajzi elhelyezkedése, a tető típusa, szerkezete, dőlésszöge és terhelhetősége is.

Amennyiben nem tudják az összes napelemet felszerelni a tetőre, vagy egyáltalán nem alkalmas erre, akkor a kertben a földre is el lehet helyezni, ahogy az autópályákon látni a napelem-mezőket. Az ár függ még attól is, hogy milyen összegű villanyszámlát szeretnénk kiváltani, ez meghatározza a teljesítményt, ami az inverter árát is befolyásolja. Minél nagyobb a napelem rendszer, annál drágább természetesen, hiszen annál több tartószerkezetre és panelre van szükség.

Vannak azonban nem anyagi előnyei is a megtérülésnek, ami azonnal érezhető: nem függünk többet a szolgáltatótól, folyamatos lesz az áramellátásunk. Növeli az ingatlan értékét, és sok esetben pályázati támogatást is lehet rá szerezni, így még olcsóbb a telepítése – és még hamarabb megtérül.

A napelemeket folyamatosan fejlesztik, egyre jobb a hatásfokuk és az előnyeik is csak gyarapodnak. A kutatások igyekeznek méretben egyre kompaktabbá tenni, úgy, hogy előállításuk egyre olcsóbb legyen. A legtöbb cég 25-30 év garanciát vállal a napelemeire, ami igazán kecsegtető azt figyelembe véve, hogy átlagosan 11 év alatt megtérül a befektetés, és további 14-19 évig még garancia van a rendszerre, és a megbízható működésére.

A környezetkímélő hatása vitathatatlan, és a napsütésből soha nem fogyunk ki. Használjuk ki a megújuló energiákat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Az ideális útitárs: segít a bajban, kényeztet, szórakoztat és elfér a zsebedben is
A bankkártyákat a kényelmes fizetés miatt használjuk. Ám a piacon található olyan prémium betéti kártya, amely díjmentes szolgáltatásai révén szinte nélkülözhetetlen útitárs lehet. Ráadásul segítségével csökkenthetők az utazással járó költségek is.

Link másolása

hirdetés

Egy külföldi út előkészítése ma már jóval több előkészületet és figyelmet igényel, mint néhány éve, de ha járványszempontból megfelelő külföldi célpontot választasz, ingyenes átfoglalást biztosító repülőjegyet veszel, és ingyenesen lemondható szállást foglalsz, bátran tervezhetsz. Főként, ha mindezt GRÁNIT Platinum Mastercard bankkártyával a zsebedben teszed, amelynek használata számos előnnyel, díjmentes prémium szolgáltatással jár, amivel rengeteg élményben lehet részed.

50 millió forintig térítő biztosítás az egész világra

A biztosítás baleset vagy betegség esetén 50 millió forintig téríti az orvosi segítségnyújtást, így Platinum kártyások a világ minden pontján, többek között a magas kórházi költségeiről ismert Egyesült Államokban is teljes biztonságban vannak.

További egyedi vonása, hogy több – más utasbiztosításból extrémnek tartott, ezért kizárt – nyári sporttevékenységnél is fedezi az esetleges balesetet, például a népszerű vízisportok, mint vadvízi evezés, vízisí, szörf, wakeboard, siklóernyőzés vagy éppen 40 méteres mélységet nem meghaladó könnyűbúvárkodás esetén is, amennyiben hobbi szinten űzött és nem versenysportról van szó.

Gyorsított ellenőrzés és kényeztető időtöltés reptéri VIP várókban

Mikor végre eljön az utazás napja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kiérve a GRÁNIT Platinum kártya felmutatásával egy útitársaddal és 18 év alatti gyermekeiddel díjmentesen használhatod a Budapest Airport Fast Track Lane szolgáltatást, kikerülve az ellenőrzés előtti hosszadalmas sorban állást.

Az így nyert időt a járat indulása előtt nyugodt körülmények között, finom italokat és ételeket élvezve töltheted el a Mastercard Airport Lounge-ban, amelyet a kártya felmutatásával korlátlanul díjmentesen látogathatsz, és ide is beviheted magaddal egy vendéged és 18 év alatti gyermekeidet.

A bécsi reptéren is bármikor beléphetsz a Platinum kártya felmutatásával két prémium váróba: a SKY Lounge-ba, és a Vienna Lounge-ba. Világszerte további, több mint 1300 repülőtéri lounge is vár, amelyeket a GRÁNIT Platinum bankkártyához járó Priority Pass kedvezménykártya felmutatásával 24 euróért tudsz igénybe venni.

hirdetés
További szuper kedvezmények

Platinum kártyásként nem szükséges az utazás előtt bankba vagy pénzváltóhoz szaladgálnod, a GRÁNIT Platinum kártyával havonta kétszer díjmentesen és limit nélkül – pontosabban a bankkártyára beállított készpénzfelvételi limit erejéig – vehetsz fel készpénzt bármely külföldi ATM-ből kedvező árfolyamon. Itthon pedig havonta négy alkalommal élhetsz a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével.

A prémium kártyához emellett többféle – belföldön (is) igénybe vehető – kedvezmény tartozik. Az igényes szórakozás eszköze lehet a korlátlanul és díjmentesen használható Pressreader applikáció, amellyel 7000 nemzetközi és magyar online magazin és újság olvasgatható.

Nők számára további előnyt jelent, hogy 15 százalékos kedvezménnyel vehető igénybe a nemzetközi hírű Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika számos szűrővizsgálati csomagja.

Fotók: Gránit Bank, Mastercard

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Rosszul sült el a fenékplasztika: elfertőződött a heg, kórházba került az OnlyFans-modell

Link másolása

hirdetés

Mary Magdalene ismerős lehet az OnlyFans-felhasználóknak és az Instagramozóknak, ugyanis igen jellegzetes a külseje – ezt pedig annak köszönheti, hogy eddig körülbelül 150,000 dollárt költött plasztikai beavatkozásokra. A nő valódi plasztikafüggő: a mellei mellett a száját és a teste többi részét is megcsináltatta, de a botokolástól sem riad vissza.

Most pedig tovább dolgozott a fenekén is, ám nem az edzőteremben izzadt többet, inkább feltöltette azt.

A kezelés viszont nem éppen úgy sült el, ahogyan várta: a műtét után a heg elfertőződött, ő pedig teljesen kétségbe esett. Olyannyira nem tudta, hogy mit csináljon, hogy a követőitől kért segítséget – akik érthető módon elsősorban azt tanácsolták, hogy forduljon orvoshoz.

A 24.hu szemléje szerint egy videóban is beszámolt a betegségéről, elmondta, hogy épp Los Angelesben van, és mivel kanadai állampolgár, rengeteg pénzbe kerülne egy kórházi kezelés. Végül mégis úgy döntött, hogy befekszik a kórházba, természetesen erről is beszámolva a közösségi oldalain.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
7+1 tipp, amivel biztonságban tudhatod lakásodat a nyaralás alatt
Egyszerű és praktikus ötleteket mutatunk, hogy nyugodtabban pihenhess.

Link másolása

hirdetés

Napokra, hetekre magára hagyott otthonod könnyen válhat betörők célpontjává. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy a pihenés tényleg a gondtalanság jegyében telhessen. Persze, semmi nem garantálja a tökéletes biztonságot, de sokkal nyugodtabb leszel, ha tudod, hogy mindent megtettél az otthonod védelme érdekében.

1. Kérj meg valakit, hogy néha nézzen rá a lakásra!

Egy családi ház és egy lakás esetében is az a legfontosabb, hogy ne látszódjon, hogy üresen áll. Végig kell gondolni, mi minden jelezheti az idegeneknek, hogy nem vagy otthon, és el kell tüntetni ezeket a jeleket. Meg kell kérni egy megbízható szomszédot vagy egy barátot, hogy időnként pl. ürítse ki a postaládát vagy a családi házban húzza ki az üres kukákat, amikor viszik a szemetet. Időnként járja körbe a lakást, és ha éppen nem várható vihar akkor mozgassa a redőnyt.

2. Ne keltsen olyan benyomást a kert, mintha senki sem használná!

A kertet/erkélyt tedd rendbe, mert a hetekig ugyanott hagyott gyerekjáték vagy slag is azt mutatja, hogy már egy jó ideje nem jártak arra. De ez nem csak a betörés miatt fontos, hanem vihar esetén se túl szerencsés, ha a tárgyak szanaszét repülnek a kertben, vagy netán a szomszédnál kötnek ki.

Ha tudsz, szerezz be egy időzítőt, ami fel-le kapcsolja a villanyt a lakásban a mozgás látszatát keltve, akár éjszaka is. A mozgásérzékelő felszerelése is elbátortalaníthatja a betörőket, mert nemcsak azt mutatja, hogy a lakók figyelnek a biztonságra, de a szomszédok figyelmét is felkeltheti.

3. Mindig zárd be az ajtókat, ablakokat!

Zárd be az összes ablakot, erkély- illetve teraszajtót, de rendesen! Ha az ajtókhoz van kulcs, ne légy rest használni. A barátot, családtagot, aki a nyaralásotok alatt jár hozzátok szellőztetni, szintén kérd meg rá, hogy figyeljen oda ezekre! Ha biztosra akarsz menni, nyaralásod ideje alatt akár plusz zárakkal, lakatokkal is felszerelheted ezeket.

hirdetés
4. Ne jelentkezz be azonnal, ha éppen nem vagy otthon!

Tudjuk, erről már biztosan hallottál, de hidd el, bármennyire is egyértelmű ez az íratlan szabály, sokan fittyet hánynak rá. Ha lehet a nyaralás alatt, ne használd a közösségi oldalt naplóként, melyben minden nap, akár többször is, képekkel dokumentálod az eseményeket. Aki erre szakosodott, egyből kiszúrja, hogy lakásod szabad préda. Sőt, a helymegjelölést is érdemes kikapcsolnod, hogy szemfüleseknek még véletlenül se legyen gyanús, hol is vagy most. Oszd meg az élményeket később, otthonról, vagy ha tudod, hogy a ház nincs őrizetlenül! A közösségi média ugyanis kiváló információforrás a bűnözőknek.

5. Ne hagyj szem előtt semmit!

Különösen csábítók lehetnek a besurranó tolvajoknak az udvaron, erkélyen vagy ablakban hagyott tárgyak. Ezek megszerzéséhez még különösebb praktikára sincs szükségük, elég kivárni a megfelelő pillanatot. Még könnyebb dolguk van, ha esetleg még sűrű sövény is takarja az udvar utcafront felőli részét, hiszen ekkor amiatt sem kell izgulni, hogy a járókelőknek feltűnik, hogy idegen jár a portán.

Azokat a szerszámokat különös gonddal zárd el, amelyek segítségével könnyebben bejuthatnak a házba! Ilyen lehet a létra, de akár egy elől hagyott fúró vagy kalapács is.

6. Hívd segítségül a technikát!

Manapság már rengeteg okosotthon eszköz érhető el, amivel növelheted lakásod biztonságát. Az egyszerűen üzembe helyezhető okos kamerákkal a telefonod segítségével távolról is megnézheted, mi történik éppen otthon. Sőt, bizonyos alkalmazásokkal a távoli felügyelet is könnyen megoldható, mint például az otthoni lámpák felkapcsolása akár a világ másik feléről.

A kevésbé elterjedt, ám annál trükkösebb eszközök közé tartozik a különféle színes fényekben pompázó tv-szimulátor, ami azt az illúziót kelti, mintha valaki épp tv-t nézne az otthonodban. De létezik kutyaugatást utánzó eszköz is, amelyet a bejárati ajtó mögé rejthetsz. Ekkor ugyanis a betörő nem lehet biztos benne, hogy valóban egy harapós kutya várja-e az ajtód mögött.

7. Áramtalanítsd a készülékeidet!

Ne csak kapcsold ki, hanem áramtalanítsd is a lakásban használt készülékeidet! Pusztán a kikapcsoló gombot megnyomni ugyanis gyakran nem elegendő. A televízió vagy a számítógép gyakran készenléti módban simán tovább működik, míg a kábel csatlakoztatva van. Ugyanez érvényes a külön hálózati tápegységgel rendelkező hordozható számítógépre, rádiós ébresztőre, állólámpára vagy akkumulátor töltőre is. Mielőtt elutazol, érdemes körbejárni a lakásban, és a kábeleket kihúzni, vagy az elosztót kikapcsolni. A wifi router is örömmel veszi a pihenőt, kivéve, ha a lakás okos otthon részegységeit a szabadság alatt távolról is vezérelni szeretnéd.

+1. Köss lakásbiztosítást!

A lakásbiztosítás több tucat kár esetén nyújt anyagi segítséget, a szélsőséges időjárás okozta károktól kezdve az idegen tárgyak vagy járművek okozta sérülésekig. Az épület és a háztartási ingóságokon túl a szabadban tárolt eszközök, kerti bútorok és gyerekjátékok is biztosíthatók.

Ha már megtörtént a baj, a lakásbiztosítás anyagi biztonságot nyújt, de a legjobb, ha teszünk a megelőzésért is, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen, ha valami vagy valaki veszélyeztetné az otthonunkat. A fenti tippjeink ebben nyújtanak segítséget!

Köss Allianz lakásbiztosítást online, és az élmények közben sem kell az otthonod miatt aggódnod!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Az ideális útitárs: segít a bajban, kényeztet, szórakoztat és elfér a zsebedben is
A bankkártyákat a kényelmes fizetés miatt használjuk. Ám a piacon található olyan prémium betéti kártya, amely díjmentes szolgáltatásai révén szinte nélkülözhetetlen útitárs lehet. Ráadásul segítségével csökkenthetők az utazással járó költségek is.

Link másolása

hirdetés

Egy külföldi út előkészítése ma már jóval több előkészületet és figyelmet igényel, mint néhány éve, de ha járványszempontból megfelelő külföldi célpontot választasz, ingyenes átfoglalást biztosító repülőjegyet veszel, és ingyenesen lemondható szállást foglalsz, bátran tervezhetsz. Főként, ha mindezt GRÁNIT Platinum Mastercard bankkártyával a zsebedben teszed, amelynek használata számos előnnyel, díjmentes prémium szolgáltatással jár, amivel rengeteg élményben lehet részed.

50 millió forintig térítő biztosítás az egész világra

A biztosítás baleset vagy betegség esetén 50 millió forintig téríti az orvosi segítségnyújtást, így Platinum kártyások a világ minden pontján, többek között a magas kórházi költségeiről ismert Egyesült Államokban is teljes biztonságban vannak.

További egyedi vonása, hogy több – más utasbiztosításból extrémnek tartott, ezért kizárt – nyári sporttevékenységnél is fedezi az esetleges balesetet, például a népszerű vízisportok, mint vadvízi evezés, vízisí, szörf, wakeboard, siklóernyőzés vagy éppen 40 méteres mélységet nem meghaladó könnyűbúvárkodás esetén is, amennyiben hobbi szinten űzött és nem versenysportról van szó.

Gyorsított ellenőrzés és kényeztető időtöltés reptéri VIP várókban

Mikor végre eljön az utazás napja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kiérve a GRÁNIT Platinum kártya felmutatásával egy útitársaddal és 18 év alatti gyermekeiddel díjmentesen használhatod a Budapest Airport Fast Track Lane szolgáltatást, kikerülve az ellenőrzés előtti hosszadalmas sorban állást.

Az így nyert időt a járat indulása előtt nyugodt körülmények között, finom italokat és ételeket élvezve töltheted el a Mastercard Airport Lounge-ban, amelyet a kártya felmutatásával korlátlanul díjmentesen látogathatsz, és ide is beviheted magaddal egy vendéged és 18 év alatti gyermekeidet.

A bécsi reptéren is bármikor beléphetsz a Platinum kártya felmutatásával két prémium váróba: a SKY Lounge-ba, és a Vienna Lounge-ba. Világszerte további, több mint 1300 repülőtéri lounge is vár, amelyeket a GRÁNIT Platinum bankkártyához járó Priority Pass kedvezménykártya felmutatásával 24 euróért tudsz igénybe venni.

hirdetés
További szuper kedvezmények

Platinum kártyásként nem szükséges az utazás előtt bankba vagy pénzváltóhoz szaladgálnod, a GRÁNIT Platinum kártyával havonta kétszer díjmentesen és limit nélkül – pontosabban a bankkártyára beállított készpénzfelvételi limit erejéig – vehetsz fel készpénzt bármely külföldi ATM-ből kedvező árfolyamon. Itthon pedig havonta négy alkalommal élhetsz a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével.

A prémium kártyához emellett többféle – belföldön (is) igénybe vehető – kedvezmény tartozik. Az igényes szórakozás eszköze lehet a korlátlanul és díjmentesen használható Pressreader applikáció, amellyel 7000 nemzetközi és magyar online magazin és újság olvasgatható.

Nők számára további előnyt jelent, hogy 15 százalékos kedvezménnyel vehető igénybe a nemzetközi hírű Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika számos szűrővizsgálati csomagja.

Fotók: Gránit Bank, Mastercard

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: