News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Minden, amit nem sejtettél a fogszabályozásról

Ki és hol találta fel a fogszabályzót? Tényleg van, ahol divat a viselése? És egyáltalán: mire számíthattok, ha belevágtok?

Link másolása

hirdetés

Létezik egy speciális eszköz, amely nem csak gyönyörű, szögegyenes fogsort varázsol, hanem - meglepő módon - korunk egyik nagy szépségideálja. Emellett fontos szerepet játszhat a szájhigiénia megfelelő fenntartásában, illetve megakadályozhatja a szuvasodást is. Bizony, ez a fogszabályzó.

A fogszabályzó történetéről, hasznosságáról, illetve a vele kapcsolatos érdekességekről dr. Tóth Mariannt, a Semmelweis Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika doktornőjét faggattuk. Először is, kinek és milyen esetben van szüksége fogszabályzóra? A doktornő szerint – a ferde fogak mellett - akkor javasolt ez a hasznos kis szerkezet, ha szabálytalan a harapásunk. Az alábbi kép alapján diagnosztizálhatjátok a fogsoraitok jelenlegi állapotát.img0081

Forrás: www.fogszabalyozasinfo.comRS9887_20120207-IMG_8933-scr

Az első újkori fogszabályozó a franciák találmánya: egy Pierre Fauchard nevű orvos írt először könyvet a témával kapcsolatban, amelyben lefektette a szerkezet alapjait. Egy patkó alakú, fémből készített eszközről volt szó, amelyet a fogsor kitágítására használtak. A készüléket a páciens szájába, a fogak mögé helyezték, a rajta lévő lyukakon pedig egy madzagot vezettek át, amellyel rögzíteni lehetett ezt a speciális eszközt.

A fejlődés motorját az Amerikai Egyesült Államok jelentette valamikor a XIX. század közepén. Ekkor kezdték el használni a ma is ismert, klasszikus fogszabályozókra jellemző, fogakra erősített "rácsszerű szerkezetet". Az 1900-as évekre szinte már teljesen kialakult a fogszabályozás komplett tudományága is: kutatócsoportok, főiskolák szakosodtak rá erre a témára. A ma használt, fogakra ragasztott zárak - brekettek - előfutárai az 1970-es évek közepén jelentek meg. Ennek a látszólagos késedelemnek az volt az oka, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő ragasztó, amivel a tappancsokat a fogakra tudták volna illeszteni. Ezeket a kis breketteket egyébként a mai napig egy ívvel kötik össze.

Régen nem csak fémből, hanem – meglepő módon – aranyból is gyártottak fogszabályzókat. Ezt az anyag tartóssága, illetve a viszonylag könnyű megmunkálhatósága tette lehetővé. A mai modern korban átlátszó, porcelán tappancsokat is kérhetünk a fogszabályzónkra, amelynek azonban – főleg az anyag miatt – borsosabb ára van, mint a szokásos fém eszközöknek. Ha abszolút nem akarjátok, hogy a fogaitokon kívül helyezkedjen el a szabályozó-szerkezet, akkor (főleg magánrendelőkben) kérhettek úgynevezett belső beépítést is. Ez a módszer főleg a speciális előállítási mód, illetve a beszerelés miatt drágább a hagyományos testvéreiknél.

hirdetés

Forrás: www.fogszabalyozasinfo.com

RS9866_20120207-IMG_8893-scrRS9901_20120207-IMG_8968-scr

A fogszabályzó körülbelül 9-10 éves korban – a fogak aktív növekedési szakaszában – a leghatékonyabb. Ebben az életszakaszban az úgynevezett kivehető, éjszakai készülék is hatásosabb lehet. A fogak teljes kifejlődése utána (14 és 18 év között) az orvosok már inkább a rögzített, „tappancsos” fogszabályzót ajánlják. Azt azonban fontos tudnotok, hogy a középiskolai tanulmányok elvégeztével a TB-támogatás megszűnik, azaz sokkal drágábbá válik a készülék előállítása, illetve felragasztása is. Természetesen lehetséges felnőtt fejjel is belevágni a fogszabályozásba, azonban sokkal bonyolultabb, illetve hosszadalmasabb lehet az egész procedúra.

Sajnos speciális helyzetekben (például torlódás esetén) ki kell húzni minimum egy, vagy maximum négy – akár egészséges – kisőrlőfogat is a fogszabályzó felragasztásához. Ekkor sem kell azonban aggódni, hiszen abszolút nem marad semmilyen rés a fogak helyén a kezelési idő letelte után. A készülék típusa, minősége nagyban függ az életkortól, az elváltozás mértékétől, valamint a páciens együttműködésétől is. A klinikán dolgozó orvosok rendkívül kompromisszumkészek, így bármilyen különleges kérést megbeszélhettek velük.RS9872_20120207-IMG_8902-scrRS9894_20120207-IMG_8954-scr

Mivel az én fogaim is éppen "szabályozás alatt" vannak, elmesélem, hogy mire számíthattok, ha ti is belevágtok "kalandba". A Semmelweis Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán először egy úgynevezett panoráma röntgen-felvételt készítenek az orvosok, majd lenyomatot vesznek a fogakról is. Ezután kezelési tervet készítenek a két minta alapján, amelyet egy konzultáción osztanak meg a pácienssel. Legutolsó lépésben felkerül a fogszabályzó, amely bár közvetlenül nem okoz fájdalmat, viszont igencsak megnehezítheti az első napjaitokat, vagy akár heteiteket is. A tappancsok felragasztása fogsoronként kb. egy-egy órát vesz igénybe.

A fogak meglazulása heves feszítést, hasogatást okoz minden egyes harapásnál, ezért az elején kerülni kell a kemény, rágós ételeket (pl. almát, szendvicset, egész mogyorót stb.). Az ív, amely a tappancsokat fogja körbe, gyakran kisebesítheti az ínyünket, ezért a klinikán adnak egy úgynevezett fogszabályzóviasz nevű anyagot, amelyet a fájdalmat okozó részre kell ráapplikálni. Ám ennek ellenére ne aggódjanak a leendőbeli fogszabályzós olvasóink, hiszen – mint ahogy fentebb is említettük – maximum két hét alatt elmúlik a kellemetlen fájdalom.

A készüléket minimum egy, maximum négy évig szükséges hordani. Akárki akármit is mond, tapasztalatból állíthatjuk, hogy megéri az összes szenvedést, illetve a kellemetlenségeket is. Íme a bizonyíték:beetssmilecropped

Fogaink megfelelő tisztán tartásáról is gondoskodnunk kell ez idő alatt. Ezt egy speciálisan kialakított fogkefe teszi lehetővé, amely képes beférkőzni az ívek közé. Ehhez is mellékeltünk egy videót:img01

Tudtátok, hogy az ázsiai országokban (pl. Japánban, Dél-Koreában vagy Kínában) már-már divatnak számít a fogszabályozó viselése? Ennek talán az az oka, hogy a távoli kontinensen valami miatt sokkal gyakoribbak a fogakat, illetve az állkapcsot érintő elváltozások. Egy kis emberismerettel könnyedén megfejthető a jelenség: minél többet látunk belőle utcán, annál menőbbnek számít.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
5 kreatív elfoglaltság, amivel ki tudsz kapcsolódni egy hosszú nap után
Tippjeinkkel megcsillogtathatod művészi énedet, és közben még relaxálhatsz is.

Link másolása

hirdetés
1. Színezésre fel!

Sokan nem gondolnák, de a színezés nem csak a gyerekeké! Az elmúlt években reneszánszukat élik a felnőtt színezők. Ez nem meglepő, hiszen ha egy fárasztó, munkával töltött nap után előkapjuk a színezőnket, könnyedén meditatív állapotba kerülhetünk. A kontúrokra és a színekre koncentrálva kikapcsolhatjuk a mindennapok pörgését, kizárhatjuk fejünkből a zavaró gondolatokat, zajokat.

Mindegy, hogy a színek kiválasztásával bíbelődünk vagy arra koncentrálunk, hogy a vonalon belül maradjunk, a színezés közben a lényeg, hogy az adott pillanatra fókuszálunk és elszakadunk az életünk egyéb problémáitól. A felnőtt színezőknek különböző tematikáik vannak, de egytől-egyig az aprólékosságra törekednek. Leginkább tájak, növénymotívumok, mandalák szerepelnek a könyvekben, de rengeteg más témájú, hiánypótló könyvet is kiadtak már.

A rajzshop.hu művészellátó kínálatában kedvedre válogathatsz több féle felnőtt színező közül.

2. Kalligráfia, lettering

A kalligráfia a görög kallos (szépség) és grafosz (írás) szavakból ered. Díszes, szép kézírást, annak művészi fokú gyakorlását jelenti. Az európai kalligráfia gyökerei a görög és római írnokok korába nyúlnak vissza. Kevesen tudják viszont, hogy a kalligráfiának manapság is van gyakorlati haszna.

A díszesen megírt szövegek napjainkban diplomák és hasonló speciális dísziratokon tűnnek fel. Amerikában már nagy divat, de Európába is kezd begyűrűzni az a szokás, hogy például az esküvői meghívókat kézzel írják. A kalligráfia időt és türelmet igényel, de egy igazán egyedi és szép tevékenység, ami egy kicsit felszabadít a gépírás monotonitásából.

hirdetés

Ha kipróbálnád ezt a nem mindennapi hobbit, itt találsz ecsetfilces vagy hagyományos, mártogatós tollas verziót is.

3. Fess akvarellt!

Már óvodában megtanultuk a vízfesték használatát, és az akvarell sikere azóta is töretlen. Ennek a festészeti technikának az értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami a képnek, különösen a tájképnek nagy frissességet kölcsönöz. Ahogy a festék szinte táncol a papíron, ahogy a pigmentek szétfutnak az ecsetvonás mentén… Az egész folyamat végén pedig ott néz velünk szembe egy gyönyörű festmény.

Egyszerű és költséghatékony hobbi ez, ami abszolút biztonságos is. Az ezzel készült képek szagtalanok, és nincsenek benne durva vegyi anyagok. Nem kell hozzá oldószer, ezért ezek egészségünkre gyakorolt hatása miatt sem kell aggódni. Az ecsetet is lehetetlen akvarell festékkel tönkretenni. Tehát nem probléma, ha elfelejtjük elmosni az ecseteket, nem kell aggódnunk, hogy a festék majd rászárad és aztán ki is dobhatjuk őket. Ugyanakkor fontos a megfelelő minőségű akvarellfesték és a nedvszívó papír.

Ezeket és az egyéb kiegészítőket is itt mind be tudod szerezni.

Tipp: Az akvarellfestéshez és a kalligráfiához nem csak eszközöket találhatsz - a rajzshop.hu workshopokat is tart ezekben a témákban.
4. Írj naplót kreatívan!

A Bullet Journal lényegében egy könyv, többnyire pontozott lapokkal. Ennek éppen az a lényege, hogy a használója kiszakadhat a digitális világból, és ezáltal átláthatóbbá, kiegyensúlyozottabbá válhat az élete. A pontozott oldalnak technikai szerepe van, ezek segítik az egyenes vonalak meghúzását, szóval így könnyebb menő rajzokat és diagramokat készíteni.

A BuJo használatának még számos előnye van. Sokaknál a gyerekkor után megszűnik a kreativitásra való törekvés a rengeteg tennivaló miatt, de egy ilyen kötetben bőven van mit alkotni, főleg, hogy mindent a saját ízlésedre szabhatsz. Ami viszont igazán nagyszerű, hogy csak az van benne, ami neked fontos, és ezek mind egy helyen összpontosulnak. Vezetheted benne a szokásaidat, hogy milyen filmeket szeretnél megnézni vagy rajzolhatsz magadnak naptárat.

Fogj hozzá a naplózáshoz egy jó füzettel, filctollakkal, vagy akár matricákkal!

5. Linómetszés, nyomatkészítés

A linóleummetszet vagy linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító eljárás, az ilyen eljárással készült grafikai lap. A fadúc helyett 1895 körül próbálkoztak először a puhább, homogén szerkezetű anyaggal, a linóleummal. A sima linóleumlapra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem hagyhatnak nyomot a lapon.

A házilagos nyomatkészítés meglepően könnyű művészeti technika. Itthon ez viszonylag új trend, hazánkba még nem gyűrűzött be, de korunk hobbiművészeinek körében manapság rendkívüli népszerűségnek örvend.

Készítsd el első saját "bélyegződet”! Ehhez itt találsz eszközöket.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
2 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe évente Magyarországon
A paradicsom elveszíti ízanyagainak felét a hűtőben. Egy méhecske egész élete során kevesebb mint 1 gramm mézet termel. Ilyen, és ehhez hasonló megdöbbentő információkkal lehet gazdagabb, aki kitölti a 2. Nagy Diák Agrárteszetet. A modern mezőgazdaságot és a hozzávezető tanulási lehetőségeket is népszerűsítő játék kitöltésével nagy értékű nyereményekkel lehetsz gazdagabb!

Link másolása

hirdetés

A high-tech informatika már most olyannyira elválaszthatatlan a mezőgazdaságtól, mint megannyi más szakterülettől. A drónok, a robotika, a mesterséges intelligencia, az autonóm járművek és az óriásadatbázisok ugyanis mára mind részévé váltak a mezőgazdasági termelés, a kertészet, a vízgazdálkodás és az élelmiszer-előállítás teljes folyamatának.

A Nagy Diák Agrárteszt azt a célt szolgálja, hogy az okostelefonnal és netkapcsolattal felnövő diákok felfigyeljenek a modern agrárium vívmányaira. A cél, hogy a fiatalok felismerjék, felfedezzék az agráriumban rejlő potenciált, lássák szerepét az egészséges élelmiszerek előállításában. A modern agrárium hosszú távú, biztos megélhetést, vonzó életpályát kínál a jövő generációjának.

Mennyire tudod, hogyan lehetne fenntarthatóbban élelmiszert előállítani és fogyasztani? Választ kapsz, ha kitöltöd a Nagy Diák Agrárteszt 2-t és nyerj egy fantasztikus kétszemélyes nyaralást!

A DUE Médiahálózat és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával megalkotta a Nagy Diák Agrárteszt 2-t, ahol te is próbára teheted tudásod!

Ha készen állsz, ide kattintva mérettetheted meg tudásodat egészen december 15-ig!

Az online első fordulóban a legjobb eredményt elért 1000 játékos meghívást kap a 2022. december 28-30-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a döntőbe jutó legsikeresebb 10 diák agrártudós között dől el az értékes nyeremények sorsa. A díjátadó a 2023. januári Educatio Nemzetözi Oktatási Szakkiállításon lesz, ahol gazdára találnak a fődíjak.

hirdetés

A legügyesebb egy fantasztikus kétszemélyes nyaralás, egy nagy értékű kerékpár, vagy egy szuper okostelefon közül választhat elsőként. Majd a második helyezett választhat, a harmadik helyezett pedig a fennmaradó díjjal lesz gazdagabb.

A Nagy Diák Agrártesztet másodjára szervezi meg a DUE Médiahálózat.

Első alkalommal több mint 10 ezer diák indult a versenyen, amit a Pápai Református Kollégium Gimnázium akkori tanulója, Benedek Enikő Zsófia nyert meg.

A fődíjas időközben felvételt nyert a MATE mezőgazdasági mérnöki képzésére, ahol szeptemberben kezdte meg tanulmányait.

A Nagy Diák Agrárteszt első fordulója tehát elkezdődött, és decemberre kiderül, ki lesz Enikő után a legokosabb diák agrártudós Magyarországon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Melyik testrészedet mosod meg először fürdéskor? Sokat elárul rólad a válasz
Gondold végig, és nézd meg, valóban igazak-e rád ezek a jellemzők!
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Megfigyelted már, hogy amikor fürdesz, a tested melyik részén kezded a tisztálkodást? Ha nem, akkor érdemes, mert sokat elárul arról, milyen ember vagy - legalábbis egy kameruni író, coach szerint, aki a TikTokon tett közzé egy videót erről.

• Ha az arcodat mosod meg először, amikor a zuhany alá állsz vagy a kádba ülsz, akkor sokat törődhetsz azzal, mit mondanak és gondolnak rólad mások.

• Ha a karoddal és a lábaddal kezded a fürdést, azt azt jelenti, hogy nagyon szerény, alázatos, dolgos ember vagy. A végtagok ugyanis az erőt és az ellenállóképességet szimbolizálják. De az is jellemző rád, hogy nagyon beszédes vagy, jól ki tudod fejezni magad.

• Ha a nemi szervedet az első, akkor valószínűleg visszahúzódó, szégyenlős vagy, és azt is jelentheti, hogy nincs elég önbizalmad, és nehezedre esik kiállni magadért. Ugyanakkor az is elmondható rólad, hogy gondoskodsz arról, hogy a körülötted lévő emberek jól érezzék magukat.

• Ha a mellkasodat mosod meg először, az azt jelzi, hogy jól érzed magad a bőrödben, gyakorlatias és független ember vagy. Jellemző rád még, hogy ambiciózus vagy, és másokat is arra ösztönzöl, hogy tegyenek a céljaikért.

hirdetés

• Ha hajmosással indítasz, az azt jelentheti, hogy a rend és a fegyelmezettség megszállottja vagy. Gyakorlatias vagy és mindenről határozott véleményed van.

• Ha a nyakaddal és a válladdal kezdesz, akkor minden bizonnyal nagyon szorgalmas, hiszen ezek azok a testrészek, amelyekre a leginkább hatással van a stressz. És valószínűleg azért stresszelsz, mert mindig hajtod magad, és túl sok terhet veszel a válladra. Azt is elmondható rólad, hogy versengő típus vagy, és mindig te akarsz lenni a falkavezér.

• Ha a hátadat mosod meg elsőként, az azt bizonyítja, hogy gyakran nézel a hátad mögé, vagyis nehezen tudsz megbízni emberekben, és nem engedsz be könnyen idegeneket az életedbe. Ennek oka egy múltbéli traumatikus élmény is lehet.

Bernice Angoh videóját már közel 900 ezren látták és 63 ezernél is több lájkot kapott. A legtöbben azt írták, hogy hajmosással szokták kezdeni a zuhanyzást, és nem is gondolták, hogy ez nem mindenkinek evidens. Mások pedig olyan testrészüket mossák meg először, amelyekről nem volt szó a videóban, például a hasukat, a hónaljukat vagy a talpukat. A kommentelők közül többen is magukra ismertek a jellemzésekben.

@iam_magic9♬ original sound - Mystic | Healer | Author


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
6 mindennapi dolog a lakásban, ami káros az egészségre
Talán nem is gondolsz rá, de az illatos és patika tisztaságú lakásnak bizony ára van.

Link másolása

hirdetés

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

A jó illatnak ára van

A lakásunk levegője akár ötször szennyezettebb lehet, mint amit a szabadban lélegzünk be. És ne felejtsük el, hogy időnk nagy részét bent töltjük el. A levegő minősége nagy hatással van az egészségünkre, és bár a tüneteket nem azonnal érezzük, de évekkel később jelentkezhetnek.

A legtöbben szeretjük, ha otthonunkban friss, jó illat uralkodik, ezért előszeretettel alkalmazzuk a különböző divatos illat gyertyákat, diffúzorokat, lakás spray-ket, melyek sajnos károsak lehetnek az egészségre. Nyomokban tartalmaznak veszélyes vegyi anyagokat, bár elvileg kis mennyiségben, azért óva intenek a szakemberek attól, hogy túlzásba vigyük bármelyik használatát. Nem kell lemondanunk a kellemes illatokról, biztonságosan frissítsük fel otthonunkat természetes illóolajok használatával.

A konyha tele van műanyaggal

A műanyag tárolóedények gyakran tartalmaznak káros vegyi anyagokat, például BPA-t, melyek újra melegítéskor beszivároghatnak az ételbe. A (kemény és törésállóként forgalmazott) polikarbonát műanyag termékek, mint például az újra felhasználható vizes palackok szintén tartalmaznak BPA-t, ami növelheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amikor csak lehetséges kerüljük a műanyagot, és válasszunk üveg tárolóedényeket vagy a rozsdamentes acél vizes palackokat.

hirdetés
Párásító berendezések

A párásító berendezések egészségesebbé teszik a levegőt, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el vele, ha nincs megfelelően, rendszeresen tisztítva. A párásítóban idővel a penészgomba elszaporodhat, főleg ha víz marad benne, és a spórák szétszórodhatnak a levegőben. Naponta cseréljük ki a párásító vizét, használjunk desztillált vizet, tisztítsuk meg a gépet rendszeresen a gyártó utasítása szerint. Figyeljünk oda a szűrők cseréjére is.

Szivacsok

A mosogatószivacs olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szivacsot két percig a mikrohullámú sütőben hagyjuk, akkor a baktériumok 99 százaléka elpusztult.

Matracok, kárpitok

A matrac a poratkák „melegágya”, mely allergiát és asztmát válthat ki. Az apró kártevők, amelyek az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkoznak, szeretnek megtelepedni és befészkelni az ágyneműbe. A legfontosabb dolog a poratkák elleni küzdelemben, hogy a matrac felett legyen matracvédő huzat, az ágyneműt pedig gyakran cseréljük.

Fertőtlenítőszerek túlzott használata

A fertőtlenítőszerek elősegíthetik az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok szaporodását, emellett sok összetevőjük káros az emberi egészségre és a környezetre. A rutinszerű tisztítás nem igényel fertőtlenítést, egyszerű szappan és víz elegendő a legtöbb háztartási szennyeződés eltávolításához. Ecettel vagy szódabikarbónával pedig csodát lehet tenni.

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: