hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Menstruációs fájdalmat csillapít az új magyar ruhadarab – interjú a készítőkkel

A menstruációs body megalkotóival, Kormos Anna Zsófiával és Pelczer Dóra alapítókkal beszélgettünk.

Link másolása

hirdetés

A menstruációs fájdalmat sok nőnek nem kell bemutatni. Az Alpha Femtech egy olyan ruhadarab piacra dobásán dolgozik, ami a testre simulva, hőhatásokkal és mikrorezgésekkel csökkenti az alhasi görcsöket. A ruha ráadásul divatkiegészítő is, ami biztosítja azt a kényelmet és eleganciát, amely magabiztosságot ad a havi vérzés időszakában is. A tervezőkkel a body elkészítésének, a menstruációt övező tabuknak és nehézségeknek, valamint annak témáját jártuk körül, hogy milyen nőként a technológia világában dolgozni.

Hogyan kezdtetek el együtt dolgozni?

Zsófi: Négy éve kezdtem el a doktori kutatásomat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol okostextileket, hordható technológiát és divathoz köthető innovációkat vizsgáltam. Ez a kutatómunka terelt abba az irányba, hogy egy olyan okosruha darabot fejlesszünk ki, ami a menstruációs fájdalmat csökkenti. A kutatási projekt bekerült az amerikai Society for Menstrual Research konferenciára, így kiutazhattam Coloradóba, ahol prezentáltam az ötletet. Sok pozitív visszacsatolást kaptam, ami megerősített abban, hogy érdemes lenne nagyobb léptékben foglalkozni ezzel. A kutatás kapcsán egy kiállítást kellett létrehoznom, amihez többek között Dórát kértem fel segítségnek. A menstruációhoz társuló érzéseket, reflexiókat mutattuk be és szerveztünk egy adománygyűjtést is: az installáció alapanyagából neszeszereket készítettünk, amiket meg lehetett vásárolni.

A befolyt összegből a menstruációs szegénység csökkentését tűztük ki célul: anya-lánya otthonoknak juttattunk el higiéniai termékeket, tampont, betéteket a Nők Egymásért Mozgalom (NEM) segítségével.

Ez megmutatta, hogy ezzel a témával igenis foglalkozni kell, nem csak itthon, hanem globális szinten is.

Mit tapasztaltál a konferencián, mi a különbség a külföldön és a Magyarországon jelenlévő menstruációhoz való hozzáállásban?

hirdetés

Zsófi: Ez egy nemzetközi konferencia volt. Körülbelül harminc országból érkeztek előadók, fejlődő országoktól kezdve Amerikán és Kanadán át Ausztráliáig. Van, ahol a tabusítás nagyon erős vallási, vagy higiéniai okokra vezethető vissza. Például olyan országokban, ahol tisztátalan dologként tekintenek rá. Több előadás is arról szólt, hogy bizonyos helyeken rendes szexuális és menstruációval kapcsolatos felvilágosítás sincs. A menstruáció pont annyira tabu Nepálban, mint amennyire Magyarországon és Amerikában is. Biztos, hogy vannak országok, akik sokkal előrébb vannak nálunk, felvilágosultak és nyitottabban beszélnek róla, de valamilyen módon minden társadalmi rétegben tabu. Sok évtizedes munka, mire ez megszűnhet.

Az egészséggel való törődés ott kezdődik, hogy megtanítjuk az embereket arra, hogy tudatában legyenek a saját testüknek és felismerjék, mikor kell orvoshoz fordulni.

Dóra:  A prevenciós egészségügy a legfontosabb. Itthon a kommunikációból érezhető, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet a prevencióra sem az étkezéssel és stresszkezeléssel, sem a menstruációval kapcsolatban.

A projekt elég komplex: divat, technológia és menstruáció, ami viszont egészségügyi téma is. Honnan jött az ötlet, hogy ezt az egészet összevonjátok egyetlen munkába?

Zsófi: Az egyik része a textil-alapú kutatás volt, viszont az egyértelműen látszott, hogy ez egy tabu téma, és az eddigi módszerek nem működnek tökéletesen. Megvizsgáltuk, hogy mik az elérhető termékek a piacon, hogy mire van kereslet. A nők nagy része a mai napig gyógyszert vesz be, aminek számos mellékhatása van. Divattervező vagyok és érdekelt, hogyan lehet a textilbe implementálni dolgokat, illetve, hogyan hat egy nő mindennapi életére pszichológiai szempontból, ha egy szebb tárgyat visel orvostechnológiai eszközként. Ezt akartuk bevonni a hétköznapi életbe a dizájn eszközével.

Így született meg az ötlet, hogy készüljön hozzá egy okostelefonra letölthető applikáció is, és ne csak a fokozatok erősségét tudjuk rajta keresztül szabályozni, hanem nyomon is kövesse a menstruációs ciklust, ahogy más alkalmazások.

Az a cél, hogy viselés közben ez automatikusan betáplálódjon és plusz információkkal is ki lehessen egészíteni.

Dóra: A tavalyi év során nagyon sok nővel beszélgettünk és mindenkivel részletesen átvettük a menstruációval, az öngondoskodással kapcsolatos szokásait – ezeket tekintettük szempontnak. Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy olyan terméket tervezzünk, ami tényleg felhasználóbarát, és ne csak a mi elképzeléseink kerüljenek bele. Próbáltunk minél több szempontot figyelembe venni és azt láttuk, hogy a naplózás például nagyon fontos azoknak a nőknek, akik foglalkoznak a menstruációjukkal és szeretnék megismerni a testük folyamatait. Így került a tervbe, hogy a terméken belül el lehessen menteni a kedvenc terépiáinkat, és azokat később csak ki kell választani, ezáltal teljesen személyre szabható lesz a fájdalomcsillapítás.

Miért pont body lett belőle?

Zsófi: Azért ezt gondoljuk ideális formának, mert olyan alapanyagokat választottunk, ami pozitívan járul hozzá az emberi test hőszabályozásához. A derékrészben, a köldök fölöttől egészen lentig van beleépítve a technológia, ami hővel és mikrorezgésekkel tudja enyhíteni a fájdalmat. Ez úgy tud kényelmesen ráfeszülni az emberi testre, ha body formájában jelenik meg.

Míg a deréknél olyan alapanyag lett beleépítve, ami a fűtést segíti, addig a mellnél, a hátnál és a hónaljnál lélegző textil van, így nem izzad bele az ember.

A jelenlegi fejlesztésünk egy fekete, teljesen egyszerű fazon, a jövőre nézve viszont sok tervünk van. A modell magából az bodyból és egy havi rendszerességgel cserélhető gél tappancsból áll, ami a testünkhöz vezeti a rezgéseket. Kiegészítő termékeket is lehet majd hozzá vásárolni, más színekben és fazonban is.

A felmérés során milyen eredményeket kaptatok a menstruációval kapcsolatos tapasztalatokról?

Dóra: Lehetőségünk volt rengeteg nő történetét és tapasztalatát meghallgatni, ami nagy megtisztelés volt. Érezhető volt, hogy kikívánkoztak belőlük az emlékek. Örültek, hogy felszabadíthatják önmagukat. Van egy olyan érzésem, hogy ezzel nők millió vannak így, mert a menstruáció, még ha nem is tabu a társadalomban, akkor sem olyan téma, amiről nyíltan beszélünk. Főleg nem egyes szám első személyben, pedig igény lenne rá.

Még nagyon hosszú út van addig, hogy megértsük, milyen gondokat okoz a nőknek havi szinten az, hogy mennyi pénzt költenek a menstruációra, és milyen következményekkel jár, ha ezeket az alapvető higiéniai normákat nem tartjuk be.

Itthon nem kommunikálunk arról, hogy a menstruáció milyen problémákkal járhat, ha nincs rendben tartva. Az endometriózis például meddőséget okozhat. Azt is láttuk a kutatásból, hogy a magyar résztvevők mindegyikénél kimaradt gyermekkorában a menstruációval kapcsolatos iskolai felvilágosítás. Jó esetben a gimnáziumban már volt szexuális prevenció, de az is arról szólt, hogyan kerüljük el a terhességet és szexuális úton terjedő betegségeket. Szerintem az iskola feladata lenne, hogy oktassa és segítse a gyerekeket ezzel kapcsolatban.

Zsófi: Ahol az anyuka világosítja fel a lányát, ott sem biztos, hogy pozitív aspektusban beszélnek róla. Amikor azt mondják, „ha kimész a mosdóba nehogy meglássák, hogy egy tampon van nálad”, az konzerválja és megerősíti a tabukat, a nem egészségesen kialakult normákat.

A kutatásaitok és a munkátok alapján mit gondoltok: a menstruációs body és a hordható technológia megoldást jelentene a menstruációs szegénységre?

Dóra: Egy termék sajnos önmagában nem lehet megoldás, viszont a bevétel egy bizonyos százalékát arra fogjuk fordítani, hogy hátrányos helyzetben lévő nők és lányok számára se okozzanak problémát a menstruáció költségei. Az adománygyűjtő kampány során tapasztaltuk, hogy a nonprofit szervezeteknek is nehéz dolga van.Tényleg azt látjuk, hogy nagyon nagy a gond:

a kutatások alapján Magyarországon minden ötödik lánynak otthon kell maradnia menstruáció idején, mert másképp nem tudják a higiéniai feltételeket megoldani.

Zsófi: Ez egy globális tabu, viszont a közösségi médiában egyre több olyan felület van, ahol elindult egyfajta diskurzus a menstruációról, akár a higiéniai, akár az edukációs oldaláról beszélünk. Hamarosan mi is elindítjuk az ezzel kapcsolatos platformjainkat.

Milyen nőként a technológia világában dolgozni?

Zsófi: Nekünk jó a helyzetünk, mert ez egy női téma és mi nők vagyunk. Eddig elég sok, és szinte kizárólag pozitív visszacsatolást kaptunk a befektetőinktől. A partnereink is lelkesen álltak mellénk, mert a női technológia területén létrejövő innovációk felívelőben vannak. Szerintem jó a termékünk időzítése. A hardver- és szoftverfejlesztést az együttműködő partnereink végzik, ahol a csapatok majdnem száz százalékban férfiakból állnak.

Dóra: Igaz, jó lenne látni a fejlesztői oldalon is a nemek közötti egyenlítődést, de férfiakkal is szívesen dolgozunk, szeretjük megfigyelni a reakcióikat. A legtöbb férfin - főleg azokon, akiknek van menstruációs fájdalomtól szenvedő barátnőjük, közeli ismerősük - látszik, hogy jó érzéssel tölti el őket, hogy segíthetnek. Szerintem zavarja őket, hogy a szeretteik nagy fájdalommal élnek együtt és lelkesek, mert segíthetnek nekik valamivel.

Mennyire egyedülálló a ti törekvésetek a hordható technológia és a divat piacán?

Zsófi: Alapvetően egyre több terméket látnak el különböző szenzorokkal. Nagyobb cégek is fejlesztettek olyan sportmelltartókat, amik a szívritmust mérik, mint például az Adidas. Egy hordható elektronikai eszköznél meg van határozva, hol kell elhelyezkednie a szenzornak. A ruha erre egy jó felület lehet, mert teret képez a tested körül. Ha valamire elég a csukló, akkor azt nyilván célszerű egy óra vagy karperec formájában megoldani, de ha nagyobb felületet igényel, akkor jönnek képbe a pólók és az egyéb ruhadarabok. A divat részéről is nagy a törekvés, hiszen egyre több olyan alapanyag van, ami például képes az izzadtságot átalakítani és melegen tartani minket.

Dóra: A hordható technológia inkább a technológiához köthető, mint a divathoz. Ez egy új terület, aminek a divat az eszköze. A femtech female technology-t, vagyis női technológiát jelent, ami kifejezetten a női egészségügyet célozza meg.

A divat sok évtizeden keresztül nem csak dizájban, de funkcionalitásban sem vette figyelembe, hogy milyen szükségleteik vannak a nőknek és miben különböznek a férfiaktól, pedig ezek nagyon fontos szempontok.

Fel kell mérni, hogy úgy vagyunk egyenlőek, hogy nem vagyunk azonosak. Ez nem csak egy iparág, hanem egy misszió is egyben. A femtech még csak egy pici szegmens, ami most kezd el nőni. Egy teljesen új felfogást képvisel, amire nagy szükség és igény van.

Milyen további terveitek vannak a bodyval és a hordható technológiával kapcsolatban?

Zsófi: Éppen egy fejlesztés közepén állunk, úgyhogy nagyon sok lehetőségünk van a dizájn szempontjából. Az a missziónk, hogy szeretnénk olyan alternatív fájdalomcsillapítási módszert nyújtani a nőknek, ami klinikai teszteken alapszik. Hisszük, hogy a tudománynak iszonyatosan nagy szerepe van ebben. A legfontosabb, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, és ne csak az edukáció, hanem a test pozitív megélése is kifejezetten fontos szerephez jusson.

Dóra: A mi célunk az, hogy a menstruációt ne egy borzasztó élményhez, hanem az egészséghez kössék az emberek. Nőként sokan megpróbáljuk elnyomni a fájdalmat, nem foglalkozunk vele. Szeretnénk ehhez egy teljeskörű, ciklikus, terápiás eszközt adni az ARTEMIS body által.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5+1 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük azokat. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

3. Pácoljunk!

A pácolás előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen húsféléket érdemes grillezni? Erre könnyű választ adni: leginkább minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd.

Ha sikeresen kiválasztottuk a húsokat, rátérhetünk a fűszerezésre. A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

hirdetés
4. Időzítsünk!

Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. A húst a tervezett grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

Tipp: Az Aldi Magyarország hivatalos oldalán segítséget kaphatsz a szárnyasok grillezéséhez, ha pedig receptre lenne szükséged ezen a linken azt is találsz!

5. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

5+1. Fontos a minőség!

A sertéstől a karajszeletig, illetve a csirkétől a csirkemellfiléig sok összetett folyamat zajlik le a hús előállítása során. Éppen ezért nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ételünkhöz az alapanyagokat.  Az Aldi Magyarország például pont emiatt nem szorítkozik csupán a beszállított termékek végellenőrzésére hanem a teljes gyártás folyamatos minőségellenőrzését tűzte ki célul – az istállótól az állatszállítón, a vágóhídon és a feldolgozáson keresztül, egészen a tárolásig és az értékesítésig.

Plusz pont, hogy kizárólag magyar szárnyast árulnak. A 100% garantált magyar minőség címkével ellátott termékek garantáltan a legjobb minőségű, hazai húsok, amelyek szigorú ellenőrzésen estek át. Tehát ha származási garanciával ellátott hústerméket veszel, biztos lehetsz benne, hogy a hús kizárólag magyar csirkéből származik, amelyet itthon neveltek és dolgoztak fel. Termékeik között mindenki megtalálja az ízléséhez valót, akkor is ha valaki a hazai ízek szerelmese, vagy pedig új gasztronómiai élményeket keresne. Alább mutatunk is egy szuper receptet, amit könnyedén elkészíthettek egy közös grillezés alkalmával:

Gyümölcsös currys pulykamell ananász-ketchuppal

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

A pulykamellhez:

4 szelet HÚSMESTER

pulykamellfilé (kb. 450 g),

2 ek. LE GUSTO curry,

2 ek. PURE FRUITS

100 %-os ananászlé,

½ csokor friss petrezselyemzöld

és egy kevés a díszítéshez

Az ananász-ketchuphoz:

1 darab ananász (10 szelet),

2 fej lilahagyma,

1 kg paradicsom,

½ tk. LE GUSTO chili pehely,

60 ml LOMEE ételecet,

60 g HAPPY HARVEST kristálycukor,

1 tk. LE GUSTO tengeri só,

1 tk. LE GUSTO őrölt fekete bors

CUCINA NOBILE olívaolaj

a sütéshez és grillezéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. 3 ananászszeletet elfelezünk és félreteszünk a díszítéshez. A maradék ananászt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk.

2. A hagymát a chili pehellyel olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az ananász-ketchuphoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig főzzük, néha megkeverjük, ezután összeturmixoljuk és a ketchupot egy szűrőn átpasszírozzuk.

3. A ketchupot az edényben kb. 15 percig állandó kevergetéssel sűrűre főzzük, majd azonnal steril befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 4 órán át hűlni.

4. A pulykaszeleteket sózzuk és borsozzuk, kevés olajjal bekenjük. Összekeverjük a curryt 2 evőkanál ananászlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A hússzeleteket bekenjük ezzel a páccal, majd mindkét oldalukon megsütjük.

5. Az elkészült húsokat egy tálra helyezzük, felezett ananászszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Mellé kínáljuk az ananász-ketchupot.

További tippeket a grillezésről az Aldi Magyarország oldalán olvashattok, a grillezés 12 aranyszabályát pedig itt találjátok!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A pornó sötét oldala: miért lesz öngyilkos egyre több pornósztár?

Depresszió, internetes trollok és gyötrő gondolatok állnak legtöbbször a háttérben.

Link másolása

hirdetés

Június utolsó napján Dahlia Sky, a hónap elején pedig Dakota Sky vetett véget önkezével az életének, míg július első napjaiban egy orosz pornószínésznő vetette a mélybe magát egy toronyház 22. emeletéről. A felnőttfilmes iparban dolgozó nőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, amit sokan nem tudnak feldolgozni, ez vezet végül tragédiához, írja a Daily Star.

Az életüknek véget vető pornósok többsége valamilyen mentális egészségügyi problémával küzd halála előtt, másoknak a kábítószerekkel gyűlik meg a baja, de sokan közülük egyszerűen képtelenek megbirkózni az internetes trolloktól feléjük áradó gyűlölettel.

Az amerikai Dahlia Skyt június 30-án találták holtan a saját autójában. A mindössze 31 éves pornós a rendőrök szerint egy fegyverrel vetett véget az életének. Sky a halála előtt állítólag depressziós volt, mert negyedik stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A nővel együtt dolgozó producer szerint a betegség súlyosan rányomta a bélyegét a pornószínésznő életének utolsó időszakára.

Hetekkel korábban Dakota Skyra találtak holtan Kaliforniában. A 27 éves amerikai pornószínésznőt azután találták meg az online trollok, hogy félmeztelenül pózolt egy George Floydot ábrázoló falfestmény mellett. A támadások egyre csak szaporodtak és agresszívebbek lettek, ez vezethetett a fiatal nő öngyilkosságához. Egyik barátja szerint az, aki nem az iparágban dolgozik, el sem tudja képzelni, milyen nyomást kell elviselni a lányoknak.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Mit tehetsz, ha az ujjadra folyt a pillanatragasztó?

Itt egy tuti tipp, hogy hogyan orvosold a kialakult helyzetet.

Link másolása

hirdetés
A Go Anyu Go! blog egy anyanapló: anyaságon innen és túl. Baba-, anya-, nő- és családbarát insprációs ötletbörze kezdő és újrakezdő szülőknek (kortól függetlenül).

Amikor bekényszerültünk a négy fal közé, gondoltam itt a nagy alkalom, felderítem a terepet, és megnézem, hogy mi az a lakásban a takarításon és selejtezésen kívül, ami már hónapok óta várat magára. Eszembe jutott, hogy már egy ideje tervezem, hogy megragasztok néhány gyerekjátékot pillanatragasztóval.

Ez elsőre egyszerűnek tűnik, mert ugye lecsavarom a kupakot, kinyomom a ragasztót a kívánt felületre, és már ott is az eredmény. Pipa a teendőlistán, és már haladhat is tovább az élet. Ezt az elképzelést még azt is támogatta, hogy már hetekkel ezelőtt beszereztem ehhez a projekthez a pillanatragasztót. De mégis ódzkodtam ettől a folyamattól, mert tudtam, hogy ez macerásabb is lehet, mint ahogyan első látásra tűnik. Nem tévedtem!

Édesapám gondos mérnöki munkával, már-már idegesítően precízen végezte el a legtöbb barkács munkafolyamatot otthon, így a pillanatragasztóval való munkát is. Mindig nekikészült. Levette a terítőt a konyhaasztalról vagy legalább is felhajtotta, amire széthajtogatott újságpapírt helyezett, valamint a pillanatragasztó kitámasztásához elővett egy befőttesüveg fedőt, illetve egy darab rongyot, amivel letörölheti az esetleges túlcsorduló ragasztó mennyiséget.

Mindez az emléksor villámgyorsan le is pergett a lelki szemem előtt, amikor levettem a pillanatragasztó kupakját és beleszúrtam a perforált nyílásba, ami abban a pillanatban kifröccsent, és ennek következtében nemcsak az abroszra, de mindkét kezem ujjaira is bőven került a masszívan ragacsos folyadékból.

hirdetés

Húh, gondoltam ennek a fele se tréfa, futtatni kezdtem fejben "a szoftvert", gyorsan, gyorsan mit kell ilyenkor csinálni? Nem tudtam pontosan, de a fürdőszobába szaladtam, hogy lemossam (ha még lehetséges ezt a ragacsot), bár halványan derengett, hogy a víz ilyenkor nem segít. Viszont azt tudatosítottam magamban, hogy az ujjakat mindenképpen távol kell tartani egymástól, nehogy még azok is egymáshoz ragadjanak, mert már csak az hiányozna ebben a krízissel teli időszakban, amit mi ráadásul cseh nyelvismeret nélkül töltünk jelenleg Prágában. Szóval,

engedtem rá hideg, aztán langyos vizet, de villámgyorsan rászárad és rákeményedett az ujjaimra a ragasztófolyadék.

Őszintén szólva elég rémisztő volt a dolog, főleg mert nem igazán segített az ujjakkal, illetve törölközővel való dörzsölés sem. Ekkor kerestem rá interneten a megoldásra.

Ami bevált és másfél nap alatt teljesen eltüntette ezt a pikkelyesre száradt ragasztót az ujjaimról:

elővettem a körömreszelőnket és lereszeltem FINOMAN a rászáradt ragasztó nagy részét az ujjaimról. Aztán megmostan, törölközőben megszárítottam a kezeimet és óvatosan még egyszer lereszeltem a felesleges réteget. A maradékot pedig lerendezte a napi mosogatás, illetve a házimunkához szükséges pancsolásos tevékenységek, mint a felmosás.

Ami nem vált be:

megpróbáltam a körömlakk lemosó használatát is, de eredménytelen maradt ez a módszer.

Megoldás, ami biztatónak hangzott, de nem próbáltam ki:

magas dózisú C-Vitaminos vízben áztatni az ujjakat.

Mi a tanulság?

Következő ragasztáskor én is előkészülök, ahogyan ezt apukámtól láttam.

  • Levetszem a terítőt a konyhaasztalról vagy legalább is felhajtom.
  • Erre széthajtogatott újságpapírt helyezek, valamint a pillanatragasztó kitámasztásához előveszek egy befőttesüveg fedőt.
  • A közelbe készítek egy darab rongyot is, amivel letörölhetem az esetlegesen túlcsorduló ragasztó mennyiséget a kezemről, vagy a felületről ahová feleslegesen jutott.
  • Annyival kiegészíeném az apukámtól tanultakat, hogy a ragasztási tevékenységhez a biztonság kedvéért gumikesztyűt húzok.

Mindenkinek eredményes, balesetmentes ragasztást kívánok! Amennyiben te is jártál már hasonlóan, akkor írd meg kommentben, hogy nálad milyen módszer vált be.

Ha tetszett, amit olvastál, hasonló tartalmakat találsz a Go Anyu Go! blogon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5+1 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük azokat. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

3. Pácoljunk!

A pácolás előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen húsféléket érdemes grillezni? Erre könnyű választ adni: leginkább minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd.

Ha sikeresen kiválasztottuk a húsokat, rátérhetünk a fűszerezésre. A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

hirdetés
4. Időzítsünk!

Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. A húst a tervezett grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

Tipp: Az Aldi Magyarország hivatalos oldalán segítséget kaphatsz a szárnyasok grillezéséhez, ha pedig receptre lenne szükséged ezen a linken azt is találsz!

5. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

5+1. Fontos a minőség!

A sertéstől a karajszeletig, illetve a csirkétől a csirkemellfiléig sok összetett folyamat zajlik le a hús előállítása során. Éppen ezért nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ételünkhöz az alapanyagokat.  Az Aldi Magyarország például pont emiatt nem szorítkozik csupán a beszállított termékek végellenőrzésére hanem a teljes gyártás folyamatos minőségellenőrzését tűzte ki célul – az istállótól az állatszállítón, a vágóhídon és a feldolgozáson keresztül, egészen a tárolásig és az értékesítésig.

Plusz pont, hogy kizárólag magyar szárnyast árulnak. A 100% garantált magyar minőség címkével ellátott termékek garantáltan a legjobb minőségű, hazai húsok, amelyek szigorú ellenőrzésen estek át. Tehát ha származási garanciával ellátott hústerméket veszel, biztos lehetsz benne, hogy a hús kizárólag magyar csirkéből származik, amelyet itthon neveltek és dolgoztak fel. Termékeik között mindenki megtalálja az ízléséhez valót, akkor is ha valaki a hazai ízek szerelmese, vagy pedig új gasztronómiai élményeket keresne. Alább mutatunk is egy szuper receptet, amit könnyedén elkészíthettek egy közös grillezés alkalmával:

Gyümölcsös currys pulykamell ananász-ketchuppal

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

A pulykamellhez:

4 szelet HÚSMESTER

pulykamellfilé (kb. 450 g),

2 ek. LE GUSTO curry,

2 ek. PURE FRUITS

100 %-os ananászlé,

½ csokor friss petrezselyemzöld

és egy kevés a díszítéshez

Az ananász-ketchuphoz:

1 darab ananász (10 szelet),

2 fej lilahagyma,

1 kg paradicsom,

½ tk. LE GUSTO chili pehely,

60 ml LOMEE ételecet,

60 g HAPPY HARVEST kristálycukor,

1 tk. LE GUSTO tengeri só,

1 tk. LE GUSTO őrölt fekete bors

CUCINA NOBILE olívaolaj

a sütéshez és grillezéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. 3 ananászszeletet elfelezünk és félreteszünk a díszítéshez. A maradék ananászt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk.

2. A hagymát a chili pehellyel olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az ananász-ketchuphoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig főzzük, néha megkeverjük, ezután összeturmixoljuk és a ketchupot egy szűrőn átpasszírozzuk.

3. A ketchupot az edényben kb. 15 percig állandó kevergetéssel sűrűre főzzük, majd azonnal steril befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 4 órán át hűlni.

4. A pulykaszeleteket sózzuk és borsozzuk, kevés olajjal bekenjük. Összekeverjük a curryt 2 evőkanál ananászlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A hússzeleteket bekenjük ezzel a páccal, majd mindkét oldalukon megsütjük.

5. Az elkészült húsokat egy tálra helyezzük, felezett ananászszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Mellé kínáljuk az ananász-ketchupot.

További tippeket a grillezésről az Aldi Magyarország oldalán olvashattok, a grillezés 12 aranyszabályát pedig itt találjátok!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: