News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Kutyatartás kánikulában, nyaralás a négylábúval – hasznos tanácsok a hőségre gazdiknak

Korom Gábor kutyatréner és -szakértő minden kérdésre választ adott, ami egy kutyásban felmerülhet most, hogy a városi klíma lassan már az emberek számára is elviselhetetlen.

Link másolása

hirdetés

Egymás után megdőlő hőségrekordok, izzó beton, harmadfokú hőségriasztás, perzselő nap: ilyen klímában már nemcsak mi vagyunk fokozott veszélynek kitéve, hanem a kedvenc négylábúink is, akik ráadásul mezítláb tapossák mellettünk az aszfaltot nap mint nap. Emiatt ebben az időszakban még inkább oda kell rájuk – és a jelzéseikre – figyelnünk, hogy ha baj van, mielőbb cselekedhessünk. A kellő információk birtokában, egy nagy adag gondoskodással és elővigyázatossággal viszont ez is ugyanolyan élvezetes időszak lehet, mint az év többi része – pláne, ha még nyaralni is elmegyünk együtt!

Magyarország egyik leghíresebb trénerével és kutyaszakértőjével, a Tükör Módszer megalkotójával, a Neked ugatok!-könyvek és a ZsEBetikett szerzőjével, Korom Gáborral körbejártunk mindent, amit tudni érdemes a kutyatartás és a nyár viszonyáról.

Hol a kutya helye?

Egy korábbi interjújában Korom egy igen megosztó kijelentést tett, mikor azt mondta: a kutya helye nem a kertben van, hanem a nagyvárosban. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet ezzel most, amikor lassan egy árnyas, vidéki kertben is elviselhetetlen az időjárás, nemhogy Budapest belvárosában.

„Ilyenkor a kutya helye a lakásban vagy egy park árnyas fái alatt van. Nyilvánvaló, hogy ez a kánikula egy kutya számára sem hosszan fenntartható állapot.”

Hozzátette, hogy attól azért nem kell megijednünk, hogy a kutyánk a tűző napon van egy ideig, azaz nyugodtan elvihetjük sétálni, egy keveset még dolgozhatunk is vele, de alapvetően ne ilyenkorra időzítsük a nagy energiaszintet igénylő munkát.

Hogyan alakítsuk a napi rutint?

Az egyik alapszabály, hogy igyekezzünk ilyenkor kerülni a nap legmelegebb szakát, a sétákat időzítsük kora reggelre vagy az éjszakai órákra. Jó tudni, hogy nyáron a kutyák hajnali 5 és reggel 9 óra között a leginkább befogadók, ilyenkor még ők is érzik az éjjeli környezeti lehűlés hatását. Ebben az idősávban megpróbálkozhatunk a fizikailag megterhelőbb feladatokkal is – például aktív szaladgálással –, ám később ezt ne kockáztassuk, mert ez túlságosan megterheli a kutyák szívét.

hirdetés

Szintén alapvetőnek számít, hogy ha sétálunk, az árnyékos területeket részesítsük előnyben a naposakkal szemben, illetve a fűvel, földdel fedett részeket a betonnal szemben. Az aszfalt ugyanis akár 60 fokosra is felmelegedhet, és bár a kutyák tappancsát vastag, elszarusodott bőrréteg védi, az extrém hő képes abban is kárt tenni.

A fizikai lefárasztás tehát ebben az időszakban nehezebb, hiszen kevesebb időt tudunk velük mozgással tölteni a szabad levegőn.

Felmerülhet tehát a kérdés, hogy mennyi az annyi? Korom szerint a kutya maga fogja láttatni velünk, hogy milyen energialeadást igényel, de általános, hogy nagy hőségben a kutyák mozgás- és munkaigénye is megcsappan, hiszen már maga a meleggel való küzdelem is energiát emészt fel. Vannak persze olyan kutyák is, akik számára a meleg nem visszatartó erő: ilyenkor az árnyas parkokban, erdőkben való nagy séták, kirándulások jelenthetnek megoldást – a népszerű kutyastrandok mellett.

Előfordulhat persze, hogy nincs lehetőségünk hajnalban vagy kora reggel hosszabban kutyázni, ilyen esetekben érdemes betartani néhány óvintézkedést.

Ha húsz percnél hosszabb sétára indulunk, mindenképp vigyünk magunkkal itatóedényt, kutyakulacsot. (A fertőzések elkerülése végett egyébként is fontos a saját itató használata, de nyáron egyenesen kötelező, hogy rendelkezzünk vele.) Emellett figyeljünk oda a kutyánk hűtésére is, amit többféleképpen megtehetünk. Az egyik eljárás, ha megnedvesítjük a bundáját, így egyfajta természetes légkondit hozunk nekik létre: megkezdődik az a fajta hőleadás, amit az ember számára az izzadás jelent. Ilyenkor viszont fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosíthassunk a bunda teljes megszárításához, ellenkező esetben ugyanis a nedvességben felszíni bőrsérülések alakulhatnak ki, amelyek el is fertőződhetnek. (Ez különösen a vastagbundájú kutyáknál jelent veszélyt.)

És ha már hűtés, otthon erre a bundanedvesítés mellett más lehetőségünk is kínálkozik: a hűtőfekhelyek gyors enyhülést nyújthatnak a kedvencünknek, de náluk is beválnak a ventilátorok, csak úgy, mint nálunk.

Milyen hatással van rájuk a hőség?

„Pontosan úgy, mint mi, a kutya is érző lény, neki is vannak reakciói, érzései és viszonyulásai a környezethez, tehát ő sem egy masina” – magyarázza Korom. Azaz: ha mi észrevesszük magunkon, hogy valamilyen külső terhelés ront valamilyen készségünkön, úgy ugyanez igaz lehet a kutyánkra is. Az extrém hőség pedig pontosan így hat például a koncentrációra: nehezebben figyelnek, ezért is fontos a tréningek megfelelő időzítése. De a toleranciaszintjük is megváltozik, ami azt jelenti, hogy olyan dolgokra, amiket egyébként jól viselnek, türelmetlenebbül reagálnak. Ez lehet egy másik kutya közeledése vagy a gyermekes családoknál az, ha többen is nyúzzák őt, miközben szeretne éppen elvonulni a lakás leghidegebb pontjára, ahol kicsit elviselhetőbb számára a klíma.

Ilyenkor kiemelten fontos, hogy biztosítsuk nekik a megérdemelt nyugalmat.

A kutyák számára nemcsak a meleg megterhelő, hanem a páratartalom is. Ők – az emberekkel ellentétben – nem tudnak izzadni, nem tudnak e biológiai reakció által lehűlni. Erre az ő eszközük a lihegés – és emiatt is olyan fontos, hogy legyen nálunk víz és itató.

Korom arra is kitért, hogy több tényezőtől is függhet, hogy egy kutya hogyan bírja a meleget. Közrejátszik benne a méret, a szőrzet mennyisége, minősége és színe, ezeknél fogva pedig a fajta is. Alapvetően a nagyobb kutyáknak van nehezebb dolguk, hiszen az ő szívüknek többet kell dolgoznia ebben az időben (is). Azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor kellemesebb rövidszőrű kutyának lenni, de nem így van: gyakran a nagy szőr védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásai ellen. Ami a színt illeti, a fekete bundák természetesen jobban elnyelik a fényt, mint a világosabbak, így a sötét kutyáknak ilyenkor nehezebb dolguk van.

Nem lehet azonban általános szabályt felállítani: csak úgy, mint az emberek esetében, úgy a kutyáknál is van, amelyik élvezi a napfürdőt, míg egy másik szívesebben húzódik be az árnyékba.

Itt fontos megjegyezni, hogy ha a kutyánk ki is fekszik „napozni”, túl hosszú ideig ne hagyjuk, hogy süttesse magát, hiszen káros lehet – mindig biztosítsunk széljárta, árnyékos helyet neki!

Milyen intő jelekre figyeljünk?

Arról is szót ejtettünk, hogy milyen esetekben kell mindenképpen orvoshoz fordulnunk a négylábúnkkal.

„Először is észlelnünk kell azt, hogy a kutyának a meleggel van baja. Tipikusan ilyen eset, amikor otthon vagyunk, és a kutya úgy is liheg, hogy nincs kitéve intenzív terhelésnek, hogy nem történt körülötte semmi. Ha ehhez társul még az, hogy egészen üveges a tekintete és egy nem komfortos pozícióban fekszik, ott már probléma van.”

Ilyenkor azonnal kezdjük meg a hűtését a fent említett módszerrel: nedvesítsük be a bundáját! Ha ezután sem szűnik meg az állapot, azonnal állatorvoshoz kell vinnünk. Ugyanez a helyzet séta közben is, ugyanis ilyenkor is figyelnünk kell a lihegésre: amikor nagyon szaporává válik és túlzottnak látjuk a végzett mozgáshoz képest, akkor szintén a fent említett módon kell eljárnunk.

A legextrémebb hőségre adott reakciójuk az ájulás lehet, ami hőguta miatt következhet be. A legelső dolgunk ilyenkor, hogy lelocsoljuk vízzel, hogy a hűtés beinduljon, majd a lehető leghamarabb állatorvoshoz visszük. Amennyiben a locsolástól nem tér magához, a helyzet már sürgősségi szállítást igényel.

Fotó: Nima Sarram/Unsplash
Nyári kiruccanások

A téma kapcsán elsőként a kutya szállításáról beszéltünk: a nagy részük alapvetően szeret autóban utazni, hacsak nincs valamilyen rossz élményük ezzel kapcsolatban. Ez számukra egy olyan biztonságos közeg, ahol megnyugodhatnak, pihenhetnek, regenerálódhatnak, ráadásul eljutnak vele olyan helyekre, ahol nagyon szeretnek lenni.

Nyáron viszont a kocsi jelentős veszélyforrásnak számít.

Ez ugyanis egy szűk tér, amelynek hőmérséklete és páratartalma nagyon hirtelen fel tud emelkedni. Ha mégis kutyát szállítunk benne, akkor több óvintézkedést is tennünk kell. Menet közben járassuk a légkondit, ha ez nem adott, akkor ügyeljünk rá, hogy a levegő minden ablakon átjárhassa a járművet. Amennyiben megállunk, és a kutyánkat egy időre bent hagyjuk – bár ezt felügyelet nélkül ne tegyük –, ezt mindenképp árnyékos helyen, lehetőleg az összes ablakot 2-3 centiméterre lehúzva tegyük.

És ha már autózás, arról is beszéltünk, hogy merre érdemes indulni ebben az időszakban.

„Van egy hely, ami a nyarat tökéletessé teszi a kutyák számára, ez pedig nem más, mint minden olyan vízpart, ahol nedves lehet a bundájuk.”

Korom tapasztalatai szerint a vízparton a kutyáknak már nem számít a hőség, nem számít a nap, egy ilyen környezetben tökéletesen tudnak regenerálódni. Magunk is észrevehettük már: ha a kutyánk huzamosabb időn át nedvesen tartja a bundáját – legyen bármilyen hőség –, akkor igen magas energiaszintet tud elérni.

„Abban a pillanatban, ahogy egy vízpartra érkezünk, a kutya enerigaszintje kilő.”

Emiatt hajlamosak sokkal szertelenebben viselkedni, nehezebben kezelhetőek és így egymásra nézve könnyen megterhelővé válhatnak. Ebből akkor nem lehet probléma, ha a gazdi rendelkezik egy alapkontrollal a kutyája felett.

Egyszer viszont itt is elfáradnak, ilyenkor pedig kifeküdhetnek a napra pihenni, ami szintén jelentős veszélyforrásnak számít. A vizes közeg ugyanis nem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkoznunk a meleggel: ha a négylábú kedvencünk huzamosabb időre kifekszik a napra, akár hőgutát is kaphat a homokban – vagy bármilyen forró felületű parton – pihenve.

Ha először megyünk vízpartra, akkor az egyik legfontosabb tanács, hogy türelmesen szoktassuk a kutyát a vízhez, hagyjuk, hogy megszeresse, semmiképp se erőltessük!

Ami magát az úszást illeti, Korom nyugtató hírrel szolgált a gazdáknak: a kutyák genetikájukból fakadóan tudnak úszni. Persze lehetnek kivételek, például a nagyobb izomtömegű kutyák esetében előfordulhat, hogy nem előre, hanem függőlegesen próbálkoznak: ilyenkor nem kell mást tennünk, mint a testüket a hasuk alatt megemelve megmutatni nekik, hogyan tudnak lebegni a vízen.

Ha pedig közös úszásra, fürdésre kerül a sor, érdemes tudni, hogy a kutyák hajlamosak ráúszni a gazdájukra, és egyszerű reflexből összekarmolni őket. Ebben természetesen nincs indulat vagy gonoszság, de igen kellemetlen lehet, ezért helyén kell kezelnünk. Korom tanácsa, hogy ilyenkor, ha felénk úszik a kutyánk, álljunk meg vele szemben, majd egy határozott mozdulattal toljuk el magunktól a nyakánál. Ha ezt néhány alkalommal megismételjük, a kutya megtanulja majd, hogy ezt többé ne csinálja.

Nyaralás kutyával

Elvigyük magunkkal a kutyát a családi nyaralásra vagy sem? Ez sokaknál visszatérő dilemma lehet, amire Korom egyszerű megoldást adott a válaszával:

„Akkor vigyük magunkkal, ha a nyaraláson legalább olyan körülményeket tudunk a kutya számára biztosítani, mint otthon.”

A tengerparton töltött délutánok természetesen számukra is élvezetesek, de például egy többórás városnézés a kánikulában már sokkal inkább terhelő, mint kellemes közös program. Persze ez utóbbi program sem lehet kizáró ok, ha a kutyát a szálláson hagyhatjuk – ami viszont csak akkor történhet meg, ha a kutyánk kondícionálva van a boxra.

Korom hosszan fejtegette a box jelentőségét, aminek jelenleg Magyarországon nincs nagy hagyománya, pedig igen hasznos találmány. Egyfajta biztonságos kuckót jelenthet a kutyánk számára, amennyiben mi azzá tesszük neki például azzal, hogy ott kap enni. Otthoni közegben töltsük fel számára pozitív élményekkel, legyen ez egy olyan hely, ahol a kutyánk mindig békére lelhet, soha ne erőltessük őt bele! Ehhez a szoktatáshoz akár 2-3 hónapra is szükségünk lehet, de mindenképpen megéri.

Amennyiben ezt otthon ügyesen kialakítjuk neki és megszereti a boxot, akkor hatalmas előnnyel bírunk majd: a lakás egy olyan darabja bármikor velünk utazhat, ahol a kutyánk mindig jól érzi magát.

Így sokkal több helyre el tudjuk vinni a kedvencünket és sokkal több közös élménnyel gazdagodhatunk együtt — nyáron vagy az év bármelyik szakában.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
7 dolog, amit az élelmiszer-pazarlás ellen tehetsz
Ha csökkenteni akarjuk otthon a kukába kerülő ételmennyiséget, akkor újra kell gondolnunk a vásárlás, a főzés és az étkezés szentháromságát. Ehhez adunk tippeket!

Link másolása

hirdetés

Évente a világon megtermelt élelmiszerek egyharmada, azaz 1,3 milliárd tonna kerül szemétbe. Képzeld el egy pillanatra – ez olyan, mintha három zacskó élelmiszert vennél a szupermarketben, majd távozáskor egyet kidobnál. A fejlődő országokban, ahol nem fejlett a közlekedési infrastruktúra és nem hatékony a termelés, szállítás és feldolgozás, a legnagyobb veszteségek még az élelmiszerek kereskedelmi hálózatba kerülése előtt következnek be. Ezzel szemben a fejlett országok legnagyobb gondja a végső fogyasztói szinten – a háztartásokban – létrejövő pazarlás.

Tehát az élelmiszer-pazarlás egyik legfontosabb helyszíne a saját otthonunk - pedig rengeteget tehetnénk, hogy ez ne így legyen. Egy átlagos magyar 68 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. A kidobott ennivaló pedig kidobott pénz is, ami egy átlagos négyfős magyar családnál évente 50.000 Ft körüli összeget jelent. Hazánkban a kidobott élelmiszerek fele az elkerülhető kategóriába tartozik. Leggyakrabban a készételek, zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér és egyéb pékáruk mennek veszendőbe. Cikkünkben ehhez szeretnénk pár tippet adni, hogyan kerülhető el, hogy idő előtt az otthoni szemetesben landoljanak ezek a finom falatok.

Miért olyan fontos mindez?

A globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 10%-a az élelmiszer-pazarlás közvetlen következménye. Ha az élelmiszer-veszteség egy ország lenne, a harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátó lenne Kína és az USA után. Tehát erős erkölcsi, társadalmi és környezetvédelmi okokat támasztunk az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett. Éppen ezért az ENSZ célja, hogy 2030-ra redukálja az élelmiszerpazarlást az egész világon.

1. Előzd meg a túlvásárlást!

Vásárlás előtt tervezd meg, milyen ételeket szeretnél főzni, milyen alapanyagokra van szükséged. Ehhez fontos, hogy írj cetlit, mivel ezzel védekezhetsz az impulzusvásárlás ellen, valamint ne indulj el a boltba anélkül, hogy ne néznél szét, mi van a hűtőben, fagyasztóban, kamrában, így nem kerül a kosaradba olyan élelmiszer, ami már van otthon.

2. Gondolkodj előre!

Ha tudod, hogy nem lesz időd főzni, vagy éppen egy utazás előtt állsz, lehetőleg ne tömd tele a hűtőt könnyen romlandó élelmiszerekkel. De ugyanilyen fontos azzal is tisztában lenned, hogy a bevásárlás után mennyi ideig tudod megfelelően tárolni az élelmiszereket. A nyári nagy melegben lehetőleg a lakóhelyedhez minél közelebbi helyen vásárolj, így rövid idő telik el, míg a hűtött vagy fagyasztott áruk újra hűtőbe kerülnek (ráadásul benzint is spórolsz).

hirdetés

3. Nem kell mindig mindenből a legnagyobb kiszerelést megvenni!

Lehetőség szerint kerüld el az „egyet fizet, kettőt kap” akciókat és a nagy kiszerelésű termékeket, hogyha nem nagy családban élsz! Ezek bár jól hangzanak bizonyos cikkek esetén, gyorsan romlandó élelmiszereknél már kevésbé. Ha végül a szemétben landol a megvásárolt étel, igazából egy forintot sem spóroltál, sőt.

Tipp: ha a cikk elolvasása előtt nem voltál ennyire tudatos és sikerült egy rakás ételt és terméket felhalmoznod azért ne ess kétségbe! Nézz körül a lakásban és kezdd el őket felhasználni, hiszen befőttként, fagyasztva vagy bepácolva is elraktározhatod őket. Nem beszélve arról, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akár mártásként vagy smoothie formájában fogyaszthatod.

4. Tegyél különbséget a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között!

Rendszeresen ellenőrizd a kamra, valamint a hűtő tartalmát, és használd fel a közeli lejáratú termékeket. Az eltarthatóság mutatói a „fogyasztható” és a „minőségét megőrzi” feliratok a termékeken. A “fogyasztható” kifejezést gyorsan romlandó élelmiszerek esetén használják (pl. hús, tojás, tejtermékek). A “fogyasztható” kifejezéssel feltüntetett dátumot követően nem ajánlatos a terméket fogyasztani. A “minőségét megőrzi” felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken szerepel (pl. gabonatermékek, rizs, fűszerek). A terméket ezen időpont után is lehet kockázat nélkül fogyasztani, azonban előfordulhat, hogy a termék ízét veszti, vagy megváltozik az állaga. Zöldségek, gyümölcsök esetén nincsenek irányadó dátumok, de itt nyugodtan hagyatkozzunk saját érzékszerveinkre. A fonnyadó zöldségek még kiválóak lehetnek a leveshez, túlérett gyümölcsök pedig a turmixhoz, süteményekhez.

5. Főzz annyit, amennyit biztosan megeszel!

Gondold végig, hányan fogtok étkezni, és általában mekkora adagok fogynak a családban. Próbáld meg kerülni a túl nagy adagokat, mert csak több lesz a maradék, hamar ráunhatsz majd.

6. Fagyassz le minden romlandó ételt, amit nem tudsz időben megenni!

A fagyasztó olyan akár egy STOP gomb, megvédi a romlandó élelmiszereket a kidobástól. Ha egyszerre többet főztél és nem fogy el, a maradékot nyugodtan fagyaszd le! Mindent, amit a fagyasztóba teszel címkézd fel és jelöld rajta a lefagyasztás dátumát és a doboz tartalmát.

7. Komposztálj!

Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni valamit, lehetőleg komposztálj! A környezetet is kíméled, és a kuka is kevésbé telik, ha komposztálsz. Amit biztosan tehetsz a komposztba: zöldség- és gyümölcshéjak, -szárak, -levelek, salátalevelek; teafű, teafilter, kávézacc. Amit viszont tilos komposztálni: hús és tejtermék

Az élelmiszer-pazarlás egy globális probléma, aminek a visszaszorítása kifejezetten rajtunk múlik, a mi háztartásainkból indul. Viselkedésünk és szokásaink változtatásával nemcsak a környezetünkkel teszünk jót, de a javak kiegyenlítettebb eloszlásához is hozzájárulhatunk.

A Tesco 5 éve folyamatosan csökkenti a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét

A Tesco öt éve dolgozik az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésén a termőföldtől az asztalig terjedő folyamat minden szakaszában. Az áruházlánc a közép-európai kiskereskedelmi vállalatok közül elsőként, 2017-ben tette közzé először a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, amelyet Magyarországon azóta 69 százalékkal szorított vissza. Ez idő alatt közel 31 400 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól és ajánlott fel a rászorulóknak, amivel mintegy 100 500 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

„A Tesco több szeretne lenni, mint egy bevásárlóhely. Ezért folyamatosan egyre többet teszünk a vásárlókért, a közösségekért és bolygónkért. Az élelmiszer-pazarlás megelőzése most még fontosabb számunkra, mint valaha, mivel a klímaváltozás, a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az emelkedő élelmiszerárak együttes hatása vásárlóinkat is egyre inkább érinti. Ezért is ösztönözzük a tudatos vásárlást, és indítottuk el többek között Árgarancia-kampányunkat, illetve vezettük be a Clubcard-árakat, Friss 5 akciónk keretében pedig hetente más-más öt frissárut kí­nálunk szintén nagyon kedvező áron. Büszke vagyok rá, hogy emellett belső folyamataink fejlesztésével és élelmiszermentő programunkkal már öt éve folyamatosan csökkenteni tudjuk az élelmiszer-felesleget, a működésünkben keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Fizethetjük-e a balatoni strandon bankkártyával a lángosunkat?
Körbenéztünk Siófokon, hogy megtudjuk, elég lehet-e csak egy bankkártyával elindulni a strandra. Videónkból kiderül, változtak-e a strandolók fizetési szokásai, és mit tapasztalt egy büfé vezetője.

Link másolása

hirdetés

Régi dilemma, ha vízparton járunk, hogyan lehetne biztonságban tudni a pénzünket.

Elő kell-e még vennünk a nyakba akasztható pénztartót, ha lángosozni szeretnénk?

A bankkártya használatának elterjedésével egyre kevesebb készpénzt kell magunknál tartanunk, különösen, mióta az okos eszközök segítségével telefonunk vagy karóránk is alkalmas lehet a fizetésre – már ha van a kiszemelt helyen elektronikus fizetési lehetőség.

A hétköznapi életünkben már kevés olyan szituáció van, amikor nem rendezhetjük a számlánkat elektronikusan. Kíváncsiak voltunk, vajon egy szabadstrandon mit tapasztalunk a fizetési szokások tekintetében.

Elfogadják-e a strandon a kereskedők és a szolgáltatók a bankkártyánkat?

Kell készpénzzel is készülnünk?

Strandolókat kérdeztünk meg, ők mit tesznek a táskájukba, ha vízparton töltik a napot. Akadt, aki szereti bebiztosítani magát, de többen már csak kártyával vagy telefonnal fizetnek. Ha pedig erre egy helyen nincs lehetőségük, másik üzletet keresnek. Érdeklődtünk kereskedői oldalról is, milyen változást tapasztalnak a vásárlók igényeivel kapcsolatban. Kíváncsiak voltunk még arra is, hogy a fürdőzőknél van-e bankkártya, és van-e jelentősége egy büfé kiválasztásánál, hogy miként tudják rendezni a számlájukat.

hirdetés

Videónkból kiderül, mire számíthatunk, kell-e pénzt kell kivennünk a bankautomatából, ha szabadstrandra indulunk!

A vásárlók részéről elvárás, a kereskedőknek gyors és biztonságos megoldás az elektronikus fizetés

„Egyre egyértelműbb az a tendencia, és ezt az OTP Bank adatai is alátámasztják, hogy a vásárlók, ahol csak lehet, élnének az elektronikus fizetés lehetőségével, legyen szó hétvégi bevásárlásról, sportolásról vagy éppen a nyaralásról. Ezért minden kereskedőnek és szolgáltatónak javasoljuk, hogy biztosítsa ügyfelei számra az elektronikus fizetés lehetőségét, nem csak azért, mert ez a vásárlók elvárása, hanem azért is, mert az elektronikus fizetési megoldások a kereskedők számára is gyors, kényelmes és biztonságos megoldást jelentenek” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment területének vezetője.

A szakértő szerint az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a kártyaelfogadás ellen, hogy egy POS-terminál fenntartása magas költségekkel jár, de ez egyáltalán nem kell, hogy így legyen. A terminál üzemeltetési költsége nagyban függ a kereskedő forgalmától és attól, hogy melyik pénzintézettel kötött szerződést, ezért mindenképp érdemes a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásához tájékozódni az elérhető lehetőségekről.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is elérhető, használatával már érintéses kártyaelfogadás, valamint QR-kódos és link-es fizetés is felkínálható a vásárlók számára. Az applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén vagy ha a kereskedő a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP-kártyákat is elfogadna a kasszánál, POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Esküvőzés inflációban és elszálló árak között: mennyi kerüljön idén a borítékba?
A 2022-es esküvőszezont kissé beárnyékolja a kétszámjegyű infláció és a tempós drágulás az élet minden területén. Ez pedig nemcsak a párok dolgát nehezíti meg, hanem azokét is, akik borítékba „csomagolt” ajándékokkal készülnek nekik.

Link másolása

hirdetés

Tekintettel arra, hogy vészesen közeledem a harminchoz, évről évre egyre több esküvőre vagyok hivatalos. Persze egy ilyen nagy nap a házasodni készülőknek a legnagyobb stresszforrás és számukra jár a legtöbb feladattal, kompromisszummal, kiadással, illetve izgalommal. De ahogy én tapasztalom, azért a vendégeknek is bőven akad dolga: ki kell találni, hogy mit veszünk fel, azt be kell szerezni, intézkedni kell az ajándék kapcsán, meg kell szervezni az eljutást, olykor a szállást is, és persze – tisztelet a kivételnek – valamivel elő kell állni a nagy kérdésre, miszerint neked miért nem volt még esküvőd.

Ezek közül idén különösen az ajándék-kérdés okozott gondot.

Történt ugyanis, hogy kiválasztottam online egy ruhát, amit tökéletesnek találtam arra az esküvőre, amire egy héttel később mentem. Sajnos akkor épp nem tudtam érte elmenni, mert azon a héten egy másik esküvőre voltam hivatalos, amire szintén készülnöm kellett több mindennel. Aztán amikor a következő héten eljutottam az üzletbe, felpróbáltam és már vittem volna haza a kiválasztott darabot, mikor kiderült, hogy addigra négyezer forinttal drágább lett. Ekkor tudatosult – függetlenül attól, hogy napi szinten olvasom a híreket –, hogy ugyanez történik az esküvőkön feltálalt ételektől kezdve a zenészek díján át a terembérlésig mindennel.

Itt merült fel bennem, hogy érdemes lenne revideálnom az előkészített borítékok tartalmát.

A témában Rózsa Diána esküvőszervezőt, a Boldogságod alapítóját kérdeztem, aki megerősített: 2022-ben már nem ugyanannyiba kerül megtartani a nagy napot, mint akár egy évvel korábban. „Azok a jegyespárok, akik még a tavalyi évben foglalták le a helyszínüket és állították össze a szolgáltatói csapatot, még viszonylag szerencsés helyzetben vannak a szerződéseiket illetően, mert ezek a megállapodások kötöttek. Viszont olyanok is vannak, akik nem feltétlenül tudják tartani a korábban kiajánlott árat, ők az élelmiszeripari szolgáltatók, például a cateringesek, a tortakészítők és az aprósüteményesek.” Hozzátette ugyanakkor, hogy a zenei szolgáltatók, a fotósok, a videósok és a ceremóniamesterek is emeltek az áraikon, átlagosan 10%-ot. És ez alapján már sokkal árnyaltabb, hogy mennyire legyen vastag az a bizonyos boríték.

„15-20%-kal lenne reális többet tennünk a borítékba egy idei esküvő alkalmával, mint az elmúlt két évben.”

Persze alapvetően azt sem egyszerű meghatározni, hogy mekkora összegnél adjunk X százalékkal többet. Az esküvőszervező szerint a szűk család minden esetben nagyobb összeggel járul hozzá a fiatalok házas életének indulásához, míg a távolabbi családtagok, barátok kevesebbet tesznek a borítékba – ezzel pedig a pár is tisztában van. Az összeg mértékét persze ezen kívül is rengeteg minden befolyásolhatja: például, hogy szükséges-e szállást foglalnia a vendégnek, vagy a pár felajánlja a segítségét és a költségét is átvállalják, vagy hogy milyen anyagi helyzetben vannak a násznép tagjai.

Konkrét összegekről annak ismeretében beszélhetünk, hogy mennyibe kerül a házasodni kívánó párnak egy fő vendégül látása.

„Az árakat tekintve nagyon széles a skála: vannak vidéki, csárdajellegű helyszínek, ahol 20.000 forint/fő körüli összegért már teljes ellátást adnak egy fő részére, ezzel szemben a legtöbb esetben 28.000-30.000 forint/főtől kell számolunk csak az étel- és italfogyasztást tekintve. Ehhez az összeghez még hozzáadódhat akár területhasználati díj és terembérleti költség is. Így azt gondolom, ha csak a fogyasztásunkat szeretnénk a párnak meghálálni, akkor 40.000 forintot minimum illik a borítékba tenni 2 fő esetén, ami ezen felül kerül bele, az a pár valós nászajándéka.”

hirdetés

Persze ha ennyit nem tudunk beletenni, akkor sem dől össze a világ. Diána azt tanácsolta, hogy ilyen esetben pótolhatjuk valamilyen kedves, tárgyi ajándékkal is a „hiányzó” összeget. Ha ezt a pár kifejezetten kéri, hogy ne tegyük, inkább vásároljunk nekik néhány sorsjegyet, ezzel nemcsak esélyt adunk arra, hogy nyerjenek, de pár izgalmas percet is szerzünk nekik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
10 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon
Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük - illetve, kellő információ vagy rutin hiányában el is ronthatjuk azt. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a pont nem vonatkozik. Más esetben viszont akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

hirdetés

3. Pácoljunk!

A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

4. Így lesz a legfinomabb a sertés oldalas!

A grillen készült sertésoldalast érdemes előfőzni, mert úgy sokkal gyorsabban sül át a hús. Más előnye is van az előfőzésnek, sokkal gazdagabb ízvilágúvá tehetjük, hiszen míg puhul a vízben, a húst átjárják a fűszerek, sokkal finomabb lesz. A főzőléből pedig pikáns mártás készülhet, amivel alaposan bekenhetjük a főtt oldalast, úgy süthetjük meg majd a grillen.

Tipp: Az oldalas grillezésének egy igen sarkalatos pontja a megfelelő hús kiválasztása. Hogy biztosan ne csalódj, válaszd a PICK előrecsomagolt sertés oldalas termékét, hiszen 100%-ban GMO-mentes termelésből származik, antibiotikum-mentes hízótakarmányt használnak az állatok etetésénél és magas állatjóléti tanúsítással rendelkező telepeken nevelik őket.

5. Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, akkor a nyársakat a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

6. Csak semmi bökdösés!

A kiszáradás sarkalatos pontja a sütögetésnek: aranyszabály, hogy a húst nem szurkáljuk villával, mert kifolyik a leve, inkább használjunk erre a célra kifejlesztett eszközöket, lehetőleg lapátot vagy csipeszt. A hús nyomkodása, passzírozása sem funkcionális, szintén kiszárad tőle, ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy a belseje is jól megsült, inkább használjunk hőmérőt erre a célra.

7. Le a grillről!

A már elkészült húsokat ne a grillrácson tartsuk melegen, ott ugyanis könnyen kiszáradhatnak. Vegyük le, és csomagoljuk alufóliába fogyasztásig.

8. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

9. Egyes pácok más bánásmódot igényelnek

Az olyan pácokat, amelyek cukrot tartalmaznak (ilyen például a barbecue szósz), csak a sütés befejezése előtt kenjük a húsokra, hiszen a cukor a hő hatására könnyen megéghet. Ez a rövid idő pedig elegendő arra, hogy szépen karamellizálódjon a cukor, de ne váljon égetté és keserűvé.

10. Frissítő gyümölcsök

Gyümölcsöket is grillezhetünk. A banán, az ananász vagy a barack tökéletes desszert lehet egy gombóc vaníliafagyival megkoronázva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: