Koktél, az édes mámor. Mióta iszunk koktélt?
Egy-egy baráti vagy családi találkozó során előfordul, hogy a kezünk ügyébe kerül valamilyen alkoholos ital. A legegyszerűbb dolog, ha tisztán iszunk valamit. A nyár közeledtével egyre több italba kerül jég, s hogy változatos ízekhez jussunk, az ember szívesen kever össze italokat. Ha nem vigyázunk, valami komoly koktél kerül ki kezünk közül. Hm, mi is az a koktél?
Tegyük fel, elmegyünk egy bárba, ahol rengeteg koktélvariációval találkozhatunk. Belegondoltunk már abba, hogy vajon milyen messzire nyúlik vissza a színes, változatos ízű italaink eredete? Tegyünk egy történelmi sétát a múltban!
Az egyik eredettörténet szerint egy New Orleans-i, francia származású patikus – ahogyan a korban szokás volt – a saját keverékét szolgálta fel tojástartóban a vendégeknek. Mivel a vendégei angol anyanyelvűek voltak, nehezen ejtették ki a „coquetier” (ez a tojástartót jelenti franciául) szót, s inkább angolosan kezdték el használni: cocktail. A 19. század elején már megtalálható a szó egyes USA-beli kiadványokban. Azóta ezzel a gyűjtőnévvel illetjük a kevert italokat.
A rengeteg variáció miatt mindegyik koktélnak megvan a maga kis története.
Margarita: a legkorábbi leírás Carlos „Danny” Herrera szálloda tulajdonostól származik a 19. századból. Az inspirációt Marjorie King színésznő adta, amikor kijelentette, hogy nem kedveli a tömény italokat. Herrara annak érdekében, hogy az átlagos italoknál különlegesebb élményt tudjon nyújtani, hozzáadott tequilához egy kis Cointreau likőrt, a pohár peremét megsózta, és végezetül citromlével ízesítette.
Mojito: a koktélt földrajzilag a mexikói-öböl egyik országában, Kubában „fedezték fel” az 1500-as évek végén. Eredetileg az volt a célja vele Francis Drake hajóskapitánynak, hogy gyógyszert találjon a vérhas és a skorbut gyógyítására. Egyik útja során kiküldte a partra az embereit, akik állítólag rum alapú itallal tértek vissza, amit lime-mal, cukornádlével és mentával ízesítettek.
Ezeken kívül még számos fajta koktéllal találkozhatunk. Ilyen lehet a cooler, ami szervezetünk hűsítésére való. Alapja természetesen a sok-sok jég. Az édesebb ízélményre vágyóknak remek választás lehet a Daisy, amihez citromlevet, nyers gyümölcsöt, kifejezetten koktélcseresznyét adunk hozzá.
Amennyiben a hangulatunk megkívánja, választhatunk magasabb tartalmú koktélok közül is. Ilyen a Long Island koktél, aminek az alapját az alábbi alkoholos tartalmú italok adják: gin, tequila, vodka, fehér rum, és a triple sec.
A téma iránt elkötelezettek manapság számtalan rövidebb, illetve hosszabb idejű képzés közül választhatnak, hogy el tudják sajátítani a koktélkészítés fortélyait. Természetesen a vállalkozóbb szelleműek otthon, házilag is kipróbálhatnak néhány receptet. A hétvégi bevásárláshoz készülődve az EcoFamily katalógusát böngészve könnyedén kiválaszthatjuk a nekünk szükséges alapanyagokat. Íme egy- két inspiráló recept a Sóbors oldalról:
Vodkás limonádé
Hozzávalók 6 adaghoz:
1,8 dl vodka
0,8 dl limelé (frissen facsart)
0,8 dl vörösáfonyalé
0,6 dl Malibu
1 liter limonádé
ízlés szerint cukor, szóda és jég
Elkészítés:
Készítsük el a limonádét a megszokott módon: citromlé, cukor, csak éppen sima víz helyett szódával öntsük fel. Keverjünk össze minden hozzávalót, annyi jeget tegyünk bele, amennyire hidegre szeretnénk.
Málnás limoncello
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 üveg prosecco (750 ml)
1 bögre limoncello (250 ml)
1 bögre málna
2 darab citrom
Elkészítés:
Készítsünk elő 4 darab 2,5 deciliteres poharat. (Ha szeretnénk, egy nagyobb kancsóban is elkészíthetjük.) Tegyünk minden pohár aljára 4-5 darab málnát, majd picit törjük össze őket, hogy az ital átvegye a színüket és az ízüket is.
Osszuk el négyfelé a proseccót, majd a limoncellót is.
Egész málnaszemekkel és citromkarikákkal díszítsük, jégkockával kínáljuk.
Akár az itt található recepteket, akár más, általunk készített italt választunk, egy dolgot ne felejtsünk el: mivel alkoholos italokról van szó, figyeljünk a mértékletességre! Senkinek sem kell bemutatni az alkohol okozta kellemes, bódult állapotot. Figyeljünk arra is, hogy egy-egy ilyen este után a másnaposság állapotát próbáljuk elkerülni. Jobb csak pozitív élményekkel zárni az alkalmat.