ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Karácsony – élő fával vagy fa nélkül ünnepeljük?

Budapesti járókelőket és egy karácsonyi vásár résztvevőit kérdeztük, milyen fával ünneplik a karácsonyt. Van aki az élő, van, aki a műfenyőre esküszik, de szóba került az is, megoldás lehet-e a faültetés a karácsonyfák pótlására.

Link másolása

A karácsony közeledtével lassan aktuális lesz a fenyőfa beszerzése. Sokaknak elképzelhetetlen ez az ünnep a haragoszöld tűlevelek és a hamisítatlan fenyőillat nélkül. Azonban egyre többen gondolkodnak el azon, mi is lesz a sorsa ezeknek a fáknak az ünnepek elmúltával.

A kérdésre a válasz nem titok: a karácsonyfák legnagyobb része januárban a szemétben végzi. Bár azzal nyugtathatjuk magunkat, hogy ezeket a fákat erdőgazdaságokból, direkt ilyen célra nevelik, az igazság mégiscsak az, hogy az év végén százezrével vágják ki őket a karácsony miatt.

Van más megoldás? – Járókelőket kérdeztünk a fővárosban

Van, aki a műfenyőt preferálja, olyan is akad, aki a gyökeres, földlabdás változattal próbálkozott. Mások kitartanak a hagyományos, élő fenyő mellett, például a karácsonyi hangulatra hivatkozva.

NÉZD MEG BUDAPEST BELVÁROSÁBAN FORGATOTT VIDEÓNKAT!

Abban viszont általános volt az egyetértés, hogy

a legjobb megoldás a kivágott fák pótlására a faültetés.

Többen is részt vettek már valamilyen faültetési akcióban - sőt, olyan is volt, aki az év végi internetes vásárlás során, online szállt be a fatelepítésbe, ezzel ellensúlyozva az élő fenyő felhasználását karácsonyfaként.

Ültessünk 100 millió fát!

A Mastercard két éve hívta életre a globális Priceless Planet Koalíciót, melynek célja, hogy saját partneri hálózatát aktivizálva 100 millió fát ültessen el világszerte. A munkát egy erre kijelölt, tudományos szempontok szerint gondolkodó csapat vezeti, hogy az elültetett fák olyan helyre kerüljenek, ahol a leggyorsabb idő alatt és a leghosszabb ideig fejtik ki jótékony hatásukat.

Ha szívesen olvasnál többet a programról, vagy akár csatlakoznál valamelyik akcióhoz, kövesd a mastercard.hu/ppc oldalt.

Amit a faültetésről tudni érdemes - hogyan (ne) vegyünk részt benne?

Egyre többször találkozhatunk és kapcsolódhatunk be különféle faültetési kezdeményezésekbe. Ha van rá lehetőségünk, a saját kertünkben is ültethetünk fákat.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek betartása segít, hogy a fiatal fák erőre kapjanak:

 • A fák, amelyeket elültetünk, ne várjanak sokat: a beszerzéstől számított 10-14 napon belül kerüljenek a földbe.
 • Ültetés előtt alaposan öntözzük be a fákat.
 • Az ültetőgödör mérete minimum 1,5 x 1,5 x 1,5 méteres legyen. Földlabdás facsemete esetén legalább 10 centiméterrel nagyobb legyen a gödör, mint a fa gyökérzete.
 • Fontos, hogy az altalaj ne legyen kőkemény, illetve elegendő jó minőségű termőtalaj kerüljön rá. Ha a kiásott talaj nem elég jó, talajcserére van szükség.
 • Gondoskodni kell a megfelelő karózásról, drénezésről, takarómulcsról és öntözésről.
 • A beültetés után ismét alaposan be kell öntözni a fát és ha nincsen beépített dréncső, gondoskodjunk egy mélyedés kialakításáról is a fa gyökerének közelében, ahol az öntözővíz összegyűlhet és elérheti a fa gyökerét.
 • Az első 2-3 évben fontos a rendszeres öntözés, mert a fiatal fa csak megfelelően nedves környezetben tud fejlődni.Faültetés akció a Kifli.hu webshopon a Mastercard jóvoltából.

  A cikk a Mastercard támogatásával készült.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  A covid-járvány berobbanásakor nyitott jógastúdiót, és egy percig sem adta fel álmait
  Spala Korinna ugyanis korábbi táncművész múltját szerette volna ötvözni a jógával saját stúdiójában. Hogy ez sikerülhetett neki, abban az online megoldásoknak, a webshopnak és a kártyás fizetésnek is szerepe van.

  Link másolása

  A saját nevét viselő jógastúdió megálmodója és büszke tulajdonosa, Spala Korinna eredeti szakmáját tekintve táncművész. 16 éves kora óta táncol, tagja volt a Szegedi Kortárs Balettnek és a Pécsi Balettnek is. Mikor szabadúszóként kisebb projektekben vett részt, és a Táncművészeti Egyetemen tanított, már más mozgásformákra is jutott ideje – így találkozott a jógával. Elmondása szerint a jóga nyújtotta könnyű alapmozdulatok, finom nyújtások igazi regeneráló erőként hatottak rá egy-egy 8-10 órás intenzív, balett-teremben töltött nap után.

  „Az szeretem ebben a mozgásformában, hogy van időm lelassulni és megfigyelni, mi történik a testemmel. A jóga nem fáraszt le, sőt, még a táncra is fejlesztő hatást gyakorol, illetve stabilitást ad”

  - mondja Korinna.

  Korinna életében szerelemmé vált ez a sport, egyre jobban elmélyült benne. Eleinte egy magánstúdióban tanított és vezetett oktatóképzéseket, de szerette volna jobban összehozni a táncot a jógával, így elhatározta, hogy saját stúdiót alapít.

  NÉZD MEG A KORINNA STÚDIÓJÁBAN FORGATOTT KISFILMÜNKET!

  Stúdiónyitás a Covid-járvány árnyékában

  2019 végén hozta meg a nagy döntést, hogy vállalkozó lesz, és 2020. február 11-én már meg is nyitott a Spala Korinna Jógastúdió – majd egy hónappal később berobbant a Covid járvány. Korinna eleinte nem gondolta, hogy a helyzet komoly lesz, nem is nagyon ijedt meg. Rögtön a megoldáson kezdett el gondolkodni: azonnal átváltott az online térre, interneten keresztül lehetett részt venni a foglalkozásokon.

  „Az átállás gyorsan ment, és sokan csatlakoztak a jógaórákhoz. Nagy volt a fluktuáció, nem maradt ugyanaz a csapat. Azóta is vannak kisebb cserélődések, érdekes ezt nézni, hogy folyamatosan bővülünk, és kialakul egy közösség” – mondja Korinna.

  Az online megoldás tehát egy mankó volt, ami túllendítette őt a holtponton. Szükség volt ehhez jól működő weboldalra, egy ott kialakított webshopra, kártyás fizetési lehetőségre - ezek az eszközök ma is fontos elemei a működésnek. Korinnának szerencséje volt a kiválasztott helyiséggel is, mert a tulajdonosok úgy támogatták, hogy abban az időszakban, amikor nem nyithatta ki a termet a lezárások miatt, nem kellett teljes bérleti díjat fizetnie.

  Egy különleges jógastúdió

  Korinnánál az anatómián és a mozgásfókuszon felül az energetikai szempont is fontos szerepet tölt be, vagyis az, hogy hogyan lehet igazán elmélyülni egy folyamatban. Azt is fontosnak tartja, hogy a képzések és elvonulások felépítése mindenki számára inspiráló legyen, a rendszer átláthatóságától kezdve a továbbfejlődési lehetőségekig.

  „Nálunk egy széles közönség meg tudja találni a választ az igényeire. Ha valakit a jóga fizikai része érdekel jobban, arra tud jobban fókuszálni, de ugyanúgy azok is jöhetnek hozzánk, akiket inkább az energetikai vonal, a meditáció és a relaxáció fog meg.”

  Korinnán kívül még nyolc jógaoktató tanít a stúdióban. Szerveznek eseményeket is, ahova külsős oktatókat is meghívnak, hogy színesítsék a palettát, és más impulzusokat is beengedjenek – mindezt persze úgy, hogy harmonizáljon a stúdió szemléletével.

  Modern fizetési megoldások

  A stúdióban többféle bérlettípus közül lehet válogatni. Attól függően, hogy valaki rövid, vagy inkább hosszútávra szeretne elköteleződni. Ezeknek online és offline opciói is léteznek, mivel Korinnáék megtartották az online jógaóra lehetőségét a járványügyi szigorítások feloldása után is.

  „Sok vidéki, külföldi és határon túli magyar jár az óráinkra, nekik fontos, hogy online is meg tudják venni a bérletet, és az online óráinkhoz csatlakozhatnak, ezért alakítottuk ki még a pandémia alatt a kártyás fizetési lehetőséget weboldalunkon”

  – mondja Korinna, majd hozzáteszi, hogy a stúdióba offline órákra járók 80%-a is igényli a kártyás fizetést, hiszen a legtöbben nem hordanak maguknál készpénzt.

  Kártyával fizetnél? Egyre több helyen megteheted - és ebben a Mastercard is segített

  A Mastercard 2019 novemberében indította el Magyarországon Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési programját azzal a céllal, hogy három év alatt megduplázza a hazai kártyaterminálok számát. Az egyik legfontosabb célt elérték, de emellett számos innováció is elérhetővé vált a programnak köszönhetően. Ilyen például a Telefonterminál – vagy ahogy sokan nevezik SoftPOS is, amely egy olyan szoftveres megoldás, amelyet az Android áruházból telepítve okostelefonok is képessé válnak elektronikus fizetések fogadására.

  A cikk a Mastercard támogatásával készült.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  ÉLET-STÍLUS
  Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
  Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
  Címkép: Unsplash - szmo.hu
  2023. január 27.


  Link másolása

  Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

  A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

  Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

  Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

  A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

  Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

  Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

  23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

  Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

  A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
  Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
  Fotó: Unsplash - szmo.hu
  2023. január 25.


  Link másolása

  Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

  1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

  Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

  2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

  Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

  3. Ha a párok egy fogkefét használnak

  A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

  4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

  Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

  5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

  Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

  6. Szájban hagyott dolgok

  Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

  7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

  Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

  8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

  Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
  Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

  Link másolása

  Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

  Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

  A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

  Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

  Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

  Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

  Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: