Honnan ismered fel, hogy tökéletesen csapolt sört kaptál?
A rutinosabb sörfogyasztók és a sörszakértők is arra esküsznek, hogy a csapolt sör a legjobb. Persze csak akkor, ha a sörcsapolás profin történik. Gondoltad volna, hogy ennek is megvannak a szabályai? Bizony, nem elég, ha csak ferdén tartják csapolás közben a poharat. A sörcsapolás sikere máson is múlik. Pontokba szedtük a legfontosabb fázisait!
Miért fontos a jó sörcsapolás?
Ha jó technikával csapolják le a sörödet, kiderülhet számodra is, hogy milyen eredetileg az adott sör íze, az illata és a kinézete. Másrészről pedig a látvány sem utolsó, élvezettel fogsz beleinni a kikért italodba. Na de lássuk akkor, hogy mik azok a pontok, amikre érdemes figyelned, ha beülsz a haverokkal sörözni és egy tökéletes csapolt sört szeretnél inni!
Legyen tiszta a pohár vagy a korsó!
Az első folyamat, amit a söröd kikérése után máris ellenőrizni tudsz, az a pultos által kiválasztott pohár vagy korsó tisztasága. Ha azt szemrevételezve rendben találod, ugorhatsz is a következő pontra!
A pohár öblítése hideg vízzel!
Most hogy tökéletesen tiszta poharat vagy korsót látsz a kezében a következő fontos folyamat a hideg vizes öblítés. Ennek a pohár lehűtése a célja, hiszen ha meleg pohárba csapolnak neked, akkor a csapolt söröd fel fog habosodni.
A cseppsör elengedése!
Következő fontos lépés, hogy a csapolás előtt kiengedjék a tálcára az első sörcseppeket, azaz a cseppsört, amely a csőben maradt. A csapolótorony kifolyó végében lévő úgynevezett cseppsör már oxidálódott, megváltozott ízű, ami ronthatja az ízélményt.
45 fokos korsó tartás
Nézd meg, hogy a pultos lehetőleg 45 fokos szögben tartva csapolja a sört, hogy a frissen folyó üde nedű ne a poharad vagy korsód aljára csapódjon, hanem annak oldalára. Az így szépen legyöngyöző folyadék sokkal lágyabban áll össze, és nem kezd el vadul habzani. A mennyiségnek a pohár 2/3-a körül kell lennie, majd a maradékot a poharat vagy korsót egyenesbe állítva kell csapolnia! Erre a csavarra azért van szükség, mert ilyenkor képződik a sör ékessége, a hab. Eközben még ügyelnie kell arra is, hogy a csap nem érintse sem a poharat, sem pedig a kialakuló habot, ennek a távolságnak 3-5 cm kell lennie. A fennmaradó habnak végül kb. kétujjnyi vastagnak kell lennie.
Szervírozás
Most, hogy végignézted a folyamatot és láttad, hogy tökéletes csapolt sört fogsz kapni, érdemes még figyelned a szervírozásra is, hiszen ezzel még fokozhatják az élményeket. Logóval feléd fordítva, söralátéten kell megkapnod a sörödet, hiszen amellett, hogy esztétikus, garantálja, hogy a lecsapódott pára nem áztatja el az asztalt. Ezzel a folyamat végéhez értél, kortyolj bele a tökéletesen elkészített hideg csapolt sörödbe, garantáltan nem fogsz csalódni! Egészségedre!
Száznál is több településen képzett csaposokat a Dreher
Egy minőségi sör nem megfelelően csapolva sokat veszíthet az ízélményéből. Éppen ezért indította útjára a Dreher Sörgyárak a „Csapolt minőség” programját, melynek célja, hogy egy-egy vendéglátóhely asztalánál ülve, a lehető legjobb minőségű csapolt Dreher, Kozel vagy Pilsner Urquell sört igyad.
Idén a fővárosra összpontosítottak: a Dreher csapolómesterei 108 település 377 vendéglátóipari egységében összesen 883 pultosnak tartottak oktatást. Az elkészítés folyamatának legapróbb részleteire, a látványt, és esztétikát is kiemelten kezelő képzések 42 százaléka Budapesten zajlott, túlnyomó részt a Dreher és a Pilsner Urquell márkákkal.
Sőt a csapolómesterekkel idén úgynevezett tapster nightokon találkozhatnak az érdeklődők. Ezeken a négyórás eseményeken a fogyasztók személyesen találkozhatnak a Dreher csapolómestereivel, akik nem csupán a sörcsapok feletti felügyeletet veszik át és szolgálják ki a vendégeket, hanem közben a helyes csapolás fortélyairól, kulisszatitkairól és fontosságáról is mesélnek. A tapster nightok menetrendje ezen az oldalon követhető nyomon, ahol extra tartalmak is megtalálhatók a csapolómesterekről és magáról a csapolásról.