ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Mikor nevezhetünk egy otthont fenntarthatónak? 100-ból 10-en azt hiszik, a légkondi is azzá teszi

A nemrég készített online felmérésünk szerint messze nem mindenki számára egyértelmű, mit jelent fenntartható otthonban élni. Mik valójában a "zöld" otthon ismérvei? És vajon kik a környezettudatosabbak, a nők vagy a férfiak? Kérdőívünk eredményeiből kiderült.

Link másolása

A mindennapi életünk során egyre inkább szem előtt tartjuk a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. Otthonaink esetében is egyre inkább kulcsfontosságú szerepet játszanak a tényezők. Talán neked is ismerős fogalmak ezek: passzív házak, bioklímás házak, napkollektorok és napelemek. De vajon ezeken túl mit értünk "zöld" otthon alatt?

Szerinted mitől nevezhetünk fenntarthatónak egy otthont? A te otthonod mennyire “zöld”?

Elég az is, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, vagy feltétel, hogy megújuló forrásból származó energiát használj? Az OTP-vel közös online kérdőívünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy válaszadóink számára mit jelent a “zöld” otthon. Köszönjük a közreműködést azoknak az olvasóinknak, akik szántak pár percet a kérdőív kitöltésére.

Összesen 1015-en válaszoltak kérdéseinkre. Az eredményekből úgy tűnik, hogy

a nők valamivel környezettudatosabbak a mindennapokban, a férfiak viszont tájékozottabbak a fenntarthatósággal kapcsolatban.

A községben élők jellemzően már nagyobb lépéseket tettek a fenntartható otthon felé, és nemcsak azáltal, hogy lényegesen nagyobb arányban komposztálnak.

A válaszadók szerint a fenntartható otthon legfőbb ismérve, hogy “alacsony az energiaigénye” - ez egészen biztosan összefügg az utóbbi időszak tapasztalataival, amikor is mindenki aggódva figyelte a számláit, vagy netán próbálta lecserélni valamilyen fenntartható megoldásra a korábbi energiaforrását. Második helyen szerepel a válaszok között, hogy a fenntartható otthon “kevés hulladékot termel”. Ezeket követik a “jól szigetelt”, “megújuló energiaforrásokat használ” és a “környezetbarát építőanyagokból épült” jelzők.

Voltak "beugratósnak” szánt opciók is, mint például az, hogy a fenntartható otthon mindenféle kényelmet szolgáló, modern eszközzel felszerelt, mint amilyen a légkondi. Nagyrészt tisztában is lehettek vele a megkérdezettek, hogy a légkondi nem igazán segíti elő azt, hogy egy otthonnak kisebb legyen az energiaigénye, sőt. A lista végére került ez a lehetőség - azonban minden 10. válaszoló ezt is bejelölte, mint a fenntartható otthon jellemzőjét. Ez pedig arra utal, hogy

messze nem mindenki számára egyértelmű, mit jelent fenntartható otthonban élni.

Saját otthonukról a megkérdezettek úgy vélekednek, hogy a közepesnél valamivel jobban nevezhetők fenntarthatónak – 6,36-os átlagot jelöltek meg egy 10-es skálán. Érdekes módon épp a fenntarthatóságról vélelmezetten többet tudó fiatalabb korosztály értékelte saját otthonát valamivel gyengébben: 5,96-ra. Ennek az is lehet az oka, hogy ha nem saját ingatlanban élnek, nem minden döntést ők hoznak meg a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Ha csak anyagi akadálya lenne a fenntartható otthonnak: Zöld Lakáshitel az OTP Banktól!

Az OTP Csoport elkötelezett abban, hogy új és meglévő ügyfeleit is támogassa a fenntartható és élhetőbb jövőt szolgáló ingatlancélú projektjeik megvalósításában. Legyen szó új ingatlan vásárlásáról, építéséről vagy a már meglévő otthon energetikai korszerűsítéséről, a július óta igényelhető OTP Zöld Lakáshitel termék segít a háztartások energiahatékonyságának elérésében.

Ha arról érdeklődtünk, milyen fenntarthatósági lépést vezettek már be a saját otthonukban a felmérés kitöltői, akkor az élen az energiatakarékos izzók használata (93%) és a szelektív hulladékgyűjtés (91%) végzett. A legkevésbé gyakori a napelempanelek használata (12%). A községben élőknél ugyanakkor egészen más megoszlás mutatkozik. Szinte minden felsorolt opciót magasabb arányban választottak, még a napelemeket is (17%),

kiemelkedik a komposztálás 81%-kal.

Kérdőívünk azt is vizsgálta, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatban a válaszadók milyen lehetőség bevezetését tervezik az otthonukba.

Ami a jövőbeli terveket illeti, a falak hőszigetelése (37%) vezet.

Nem sokkal van lemaradva mögötte a napelemek beépítése és az energiahatékony háztartási gépek használata 33%-kal.

A válaszolók 41%-a tudta helyesen, hogy a hőszigetelés akár 30-60%-kal is csökkentheti a fűtési költségeket. A 18-35 év közöttiek még nagyobb arányban (56%) adtak helyes választ.

Arra is kerestük a választ, hogy a kitöltőink számára a környezettudatosság vagy a spórolás fontosabb-e. Elsöprő többségben (82%) vannak azok, akik számára a spórolás és a környezettudatosság egyformán fontos, ha energiatakarékos megoldásokat választanak otthonukba. Csak 100-ból 8-an mondták azt, hogy nekik inkább a spórolás számít. A férfiaknál nagyobb azok aránya, akiknek a környezettudatossággal szemben a spórolás a fontosabb (17%).

Ha költözésre kerül sor, az új otthon kiválasztásánál a legfontosabb szempont annak elhelyezkedése, csak ezt követi az ár, harmadik helyre pedig a környékbeli infrastruktúra került a válaszok alapján.

Az energiahatékonyság a negyedik legfontosabb szempont, beelőzi az ingatlan állapotát és az otthon méretét.

A 18-35 éveseknél az ár került az első helyre, a férfiaknál pedig az ingatlan állapota fontosabb tényező, mint az energiahatékonysága.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon tisztában vannak-e vele a válaszolók, hogy mit jelent, ha egy lakóépület, otthon energiatanúsítást szerez. A válaszolók közel fele tudta azt, hogy a tanúsítás csak bizonyos időtartamra szól (53%), és hogy a tanúsítás meg tudja határozni az energiafelhasználást átlagos fogyasztói magatartás mellett (50%). Valamivel kevesebben (42%) jelölték meg helyesen, hogy a hőveszteségekből, illetve a gépészeti rendszerekből számolják a várható fogyasztást a tanúsításnál. A 18-35 év közöttiek és a férfiak 5-10%-kal nagyobb arányban jelölték meg a jó válaszokat - ők tűnnek valamivel tájékozottabbnak.

A Zöld Lakáshitelről a válaszolók kétharmada feltételezte helyesen, hogy meglévő ingatlan energetikai korszerűsítéséhez, új ingatlan építéséhez vagy vásárlásához egyaránt felhasználható.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM Zöld lakáshitel: 8,2% meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. A kölcsön igénybevételéhez vagyonbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges a fedezetül felajánlott ingatlanra. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát és nem tartalmazza a vagyonbiztosítás díját. A kölcsönt az OTP Jelzálogbank Zrt. nyújtja, az OTP Bank Nyrt. közvetítőként jár el. További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: