ÉLET-STÍLUS

Fél évig tartott a láthatatlan fogszabályzásom, íme a látható végeredménye

Műfogsortisztító-tabletták és kényszeres nassolási agonizálás kontra sikerélmény a köbön, méghozzá fájdalommentesen. Ilyen, amikor beválik az újévi FOGadalom!

Link másolása

Amikor belevágtam a felnőtt fogszabályzásba, a hiúságom dominált, mert a metált csak hallgatni szeretem, viselni nem – legalábbis a fogaimon. Azonban most, hogy a 13. láthatatlan fogszabályzó sín is lekerült rólam (egy sínt 2 hétig kell hordani, úgyhogy mindössze bő fél évről beszélünk), méghozzá a várt eredménnyel, újra ezt a technológiát választanám. Mert ugyan ez a technológia nem alkalmas minden típusú korrekcióra, például az alsó fogsoromnál a szemfog-befordulást és az ívgörbületet nem tudta tökéletesíteni, nem érzem magam átverve, hiszen ezt dr. Gulyás Zsófia, a bűbájos szakorvosom előre megmondta a konzultáción. Sőt, csak utána kellett fizetnem, hogy leokéztam a leendő fogmozgásomat 3D videóban lemodellező, virtuális fogmozgatási tervet.

A fenti képen a felső fogsorom 1. és 12. sínje látható, pontosan 6 hónap eltéréssel, a lenti képen pedig a mosolyom hasonlítható össze a szabályzás előtt és az utolsó sín viselése közben (!), a változás pedig több mint látványos.

A szabály egyszerű volt: enni nem szabad a sínekben – addig ki kell venni, egy pattintás az egész, utána pedig fogat és fogsort kell mosni –, illetve inni is csak vizet szabad ebben a fogszabályzóban, a színes és forró italok fogyasztása közben nem lehet a szájban és öblögetni kell utána.

Cserébe nem kell odafigyelni az étkezésre, mint az állandó fogszabályzók esetében, úgyhogy ha akarod, betömhetsz a szádba annyi karamellát, pattogatott kukoricát és gumicukrot, amennyit nem szégyellsz. Viszont a doktornő megmondta, hogy napi 22 órát kell viselnem a síneket a hatékonysághoz, amit én stréber módon be is tartottam.

Igen ám, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha összesen 2 órát vehetem ki őket egy nap, amiben benne vannak az étkezések és a fogtisztítások, akkor legfeljebb háromszor fél óra evésre és ezek után egy alapos fog- és síntisztításra jut elég időm. Ebből kifolyólag szinte megszűntek a napközben bekapott falatkák és lopott nasizások, mert utána mehettem ki megint fogat mosni, úgy meg nincs is értelme a csokinak, ha rögtön lefojtom némi fogkrémmel. Jó, azért nem kell annyira sajnálni, mert a magyar lelemény utat tört: mindig rögtön ebéd és vacsora után zabáltam fel azt az édesség-mennyiséget, amit amúgy szétosztottam volna egy teljes napra.

Magára a láthatatlan fogszabályzóra csupa pozitív visszajelzést és bókot kaptam az ismerőseimtől (már akinek említettem, mert nagyjából senkinek nem tűnt fel első látásra). Én is imádtam nézni, ahogy hónapról hónapra változott a mosolyom, és egyre magabiztosabban vigyorogtam.

Ami viszont a röhejes része volt a procedúrának, hogy én nem fogkefével, hanem – a doktornő személyes tanácsát megfogadva, mivel ő is így tesz a sajátjával – egy pohár vízbe dobott műfogsortisztító tablettával tisztogattam meg a síneket. Ezt a gusztusosnak nem mondható szeretetcsomagot adott esetben az éttermek asztalára is kitettem, mert ugye muszáj volt kivenni az étkezés alatt a fogszabit.

Nem beszélve arról a filmbe illő jelenetről, amikor az irodában egy munkatársam megkérdezte, hogy megkóstolhatja-e a kék szörpömet. Az arckifejezése a retinámba égett, miután Wednesday-es faarccal közöltem vele, hogy „inkább nem javaslom, a protkóm ázik benne”.

De mivel mostantól csak éjszakai sínt kell hordanom, az irodai vécék koleszos hangulata is hiányozni fog az ebédszünetek után, amikor sorra nyitottak rám a kolleginák a fogmosásom közben. Nyilván az is kissé lehangoló, mikor a párom előtt veszem ki a fogsoromat, egy nem túl szexi nyálhíd kíséretében.

Eredetileg 12 sínt terveztek nekem a rendelőben, de felül az egyik fogam deviáns volt és nem volt hajlandó kellően bemozdulni, úgyhogy megregulázta a doktornő egy 13. sínnel, amit 3 hétig kellett hordanom pluszban. Ezt egyébként ingyenesen tette, egy újabb foglenyomatot követően, ami egy pár perces mutatvány, mintha gyurmába harapnál.

Fájdalommal egyáltalán nem, de két apró kellemetlenséggel járt a folyamat: az egyik a havonkénti kontrollok fogköz-reszelése volt (a hangja parább, mint az érzés), a másik pedig az új sínek első napja, amikor feszítette kissé a fogaimat az eleinte szűk sín, hiszen gyengéden mozgásra bírta őket. Utána már meg sem éreztem abban a két hétben, ha rajtam volt. Néha pánikszerűen a nyelvemmel tapogattam ki, hogy betettem-e, olyannyira megszoktam a viselését.

Összességében nagyon hatékony kezelésnek gondolom a láthatatlan fogszabályzást, hihetetlen, hogy mire képes már a technológia és a 3D nyomtatás. És az, hogy ennyire nem látszik az eszköz a fogaimon (ld. a cikk alján található, kezdeti beszámolóm fotóját), egyszerűen szupermenő.

Ami sokakban felmerülő kérdés, hogy meddig kell hordani az éjszakai sínt, ami egyben az utolsó sínpár: nos, lehetőleg örökre, mert sok embert ismerek, aki évek után elhanyagolta az utókezelést, és pár hét alatt viszaugrott az eredeti pozíciójába a fogsora, mert felnőttkorban már sok időbe telik az új pozícióban a tartószövetek átépülése. Vedd úgy, hogy olyan, mint a kontaktlencse, csak azt este kiveszed, reggel beteszed, az esti fogszabályzót pedig pont fordítva.

Egy szép, igényes mosoly szerintem mindenhol jó belépő, és jó hír, hogy létezik megbízható felnőttkori fogszabályzás, ami esztétikus, nem tart évekig és még az ára is korrekt. Persze nem mindegy, hogy kontár végzi a munkát, vagy rendes fogszabályzó szakorvos, úgyhogy nagyon nézzétek meg a referenciákat és a páciensek visszajelzéseit, ha belevágtok ti is. Elő az ezer wattos vigyorokkal, nevetni ér!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

Link másolása

Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a négy dolgot soha ne tedd egészségügyi vészhelyzetben egy sürgősségi orvos szerint
Nem könnyű higgadtnak maradni ismerősünk váratlan rosszulléte esetén, de ha nem az érzelmek vezérlenek minket, azzal akár életet is menthetünk.

Link másolása

Az orvosok szerint egy váratlan egészségügyi vészhelyzetben akár életet is menthet, ha valakit nem az érzelmei vezérelnek, hanem megfontoltan cselekszik, írja Daily Mail. Dr. John Torres, coloradói sürgősségi orvos négy olyan hibára hívta fel a figyelmet, amit egy ismerős hirtelen rosszulléte esetén sokan elkövetnek.

Ne a hozzátartozókat hívjuk először!

Bármennyire hihetetlen, sokan még most is az illető családtagjait hívják először a mentők helyett egy egészségügyi vészhelyzetben. Az orvos szerint ez komoly hiba: ilyen esetben mindig először a vészhívót tárcsázzuk, hogy a segítség minél hamarabb a helyszínre érhessen.

Ne vigyük a beteget kórházba!

Dr. Torres szerint ugyan ez tűnik egy váratlan helyzetben a leggyorsabb megoldásnak, valójában ez csak tovább késlelteti a páciens ellátásának megkezdését. Ennek egyszerű az oka: a mentőautók tele vannak egy ilyen esethez szükséges orvosi felszereléssel, melyek már út közben segíthetnek a betegen. Az orvos szerint ráadásul, ha az illető állapota út közben tovább romlik, könnyen elvonhatja a sofőr figyelmét az útról, ez pedig jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az amerikai egészségügyi nyilvántartások szerint ennek ellenére a sürgősségi osztályokra érkező minden ötödik beteget még ma is autóval visznek a kórházba.

Ne hagyjunk senkit egyedül a sürgősségi osztályon!

Az emberek többsége úgy véli, hogy amint leadta a beteget a sürgősségi osztályon, már nincs is több dolga. Ez nem igaz: maradjunk addig a pácienssel, amíg meg nem kapja a megfelelő ellátást. A betegek közül sokan olyan komoly fájdalommal küzdenek ilyenkor, hogy képtelenek tisztán gondolkodni és válaszolni az orvosok kérdéseire. Gyakran előfordul az is, hogy az ellátásra szoruló személy állapota gyorsan romlani kezd, és ilyenkor életet menthet, ha valaki nyomást tud gyakorolni a kórházi dolgozókra a mielőbbi ellátás megkezdése érdekében.

Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt!

Dr. Torres szerint ha lehet, mindig legyen kéznél a telefontöltőnk, és ne hagyjuk otthon egy ilyen helyzetben. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy egy egészségügyi vészhelyzet idején akár 6-12 órát is a kórházban kell maradni, miközben mindenki folyamatosan érdeklődik a beteg hogyléte felől. Ezzel szemben töltés nélkül, átlagos használat mellett egy teljesen felöltött készülék jó, ha egy teljes napot kibír. Intenzív igénybevétel esetén ez akár néhány órára is csökkenhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET: