hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Hogy ne kelljen idegesen beletuszkolni a macskát - milyen az ideális hordozó?

A hordozó nagy mumus a cicáknak és a gazdiknak is. De szükség van rá, és pár „trükk” segítségével könnyebbé tehetjük a használatát nemcsak nekünk, hanem a cicánknak is.

Link másolása

hirdetés
"Az évezred eleje óta macskázom, több éve foglalkozom antiszociális macskák rehabilitációjával, sok menhelyi és utcacicát fogadtam már be. Ők félősek, stresszesek, szocializálni kell őket. Az így szerzett tapasztalataim osztom meg a blogon, és adok tanácsot cicagazdiknak kedvencük megismeréséhez és neveléséhez. Ha félős vagy éppen agresszív a cicád, az ágyadra pisil vagy nem fogadja el az új macskát, itt segítséget találsz!"

Ha a cicát be kell tenni a hordozóba, az sokszor legalább annyi stressz a gazdinak, mint a cicának. A cica menekül, nem akar bemenni, mi küszködünk, először kedvesen, majd a végén már idegesen próbáljuk kedvencüket betuszkolni a "dobozba". Olyan is előfordult már, hogy a cica kiszökött a hordozóból, és el is szökött. Ezért ebben a cikkben leírom, szerintem milyen a jó hordozó, hogyan tudod a cicádnak komfortosabbá tenni, mitől lesz még biztonságosabb, és hogyan tedd be a cicádat a "félelmetes boxba".

Miért van rá szükség?

Kezdjük azonban ott, hogy miért kell egyáltalán a hordozó? Miért nem jó, ha csak felkapjuk a macskát, és az ölünkben visszük el az orvoshoz, vagy hámot teszünk rá, miért kell bezárni egy dobozba? A rövid válasz erre az, hogy mert így biztonságos.

A hosszabb az, hogy a legtöbb macska nem érzi jól magát idegen helyen, ami akár lehet a ház előtt az utca, vagy a kocsid is. Megijed, kiugrik a kezedből és elrohan, az is lehet, hogy sosem látod. Megijesztheti egy kutya, de egy hangos zaj is. De a hordozó védi az időjárástól is, és biztonságot is ad neki, sokkal jobban, mintha csak az öledben lenne.

Milyen a jó hordozó?

Rendben, akkor kell, de milyen kell? - kérdezheted most. Több szempontot is érdemes figyelembe venni. Van, aki a szövet hordozókat szereti, mert puhák és kényelmesek a cicának. Én ezeket azért nem ajánlom, mert egy hosszabb utazás során, ha a cica maga alá pisil, sokkal nehezebb út közben kitakarítani. A másik megoldás a műanyag hordozók, de itt is sokféle van. Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

hirdetés
 • A legfontosabb, hogy ne legyen túl kicsi a macskának. Meg tudjon benne fordulni, és el tudjon benne feküdni.
 • Ugyanennyire fontos, hogy erős és stabil legyen, elbírja a cicát, és ne essen szét.
 • Könnyen és biztosan zárható legyen - neked, de a macska ne tudja kinyitni!

A legtöbb hordozónak elől van az ajtaja, de néhánynak van a tetején is. Ez nagyon jó ötlet, mert így sokkal könnyebb betenni a cicát (erről lentebb írok), de láttam már olyat, hogy a cica könnyedén kinyitotta a felső ajtót. Ezért ellenőrizzük mindig, hogy mennyire könnyű lehet kinyitni egy cicának az ajtókat (kifér-e a mancsa a reteszhez, vagy elég csak kicsit meglöknie az ajtót, stb.) Általánosságban az is igaz, hogy a fémajtók hamarabb kinyílnak, a műanyag ajtókat pedig nehezebb kilökni.

paperelements képe a Pixabay -en.

Hogyan tedd kényelmesebbé?

Hogy a cicád ne érezze annyira rosszul magát, amíg bent van, pár dolgot megtehetsz még. Tegyél be egy puha anyagú pólót vagy törölközőt, arra pedig tegyél egy kutyapelenkát. Így nem a kemény műanyagon fog a cicád feküdni, és ha lenne egy kis "baleset", akkor egy kis szerencsével elég a pelenkát kicserélni, és addig sem a saját vizeletében kell ülnie, mert a pelenka felszívja a nagy részét.

Hogyan tedd biztonságosabbá?

Hogy szállítás közben ne tudjon kiugrani, és hozzá se férhessen se más állat, se semmi, valamint még kevesebb esélye legyen a hordozóból való kiszökésnek, én egy kék ikeás zacskóba szoktam tenni a hordozót, és a hosszabbik füleket be is kötöm. Így ha a hordozó le is esne, és szét is nyílna, a zacskó még fogja annyira, hogy a macska ne tudjon olyan könnyen kijutni belőle. Ráadásul így a zacskó fülét fogom meg, még kevesebb esélyt adva arra, hogy a hordozó szétnyíljon, vagy a füle leszakadjon. Ezek a zacskók lukacsosak, ezért levegőt fog kapni, de megvédi fizikailag is a cicát, és a külvilágot is kevésbé látja.

Hogyan tedd barátságosabbá?

A külvilágtól való elzárás azért is jó, mert néhány cica nagyon kétségbe tudni esni utazás közben, ezért ilyenkor nekik érdemes le is takarnia hordozót, vagy a fenti zacskós trükköt alkalmazni, hogy ne lássanak ki. A boxot barátságosabbá otthon tudod tenni, mégpedig úgy, hogy kuckót készítesz belőle. Leveszed a tetejét és az ajtaját, teszel vele valami kényelmes ruhát, és várod, hogy a cicád felfedezze. De etetheted akár a hordozóban is.

Készülj fel előre!

Érdemes a hordozót mindig elkészítve tartani, hogy csak elő keljen venni és már mehessen is bele a macska. Egyrészt, ha akkor kezded el összerakni, amikor mennétek, a cicád észreveszi, és más spurizik is, másrészt ha valami miatt hirtelen kellene őt betenni (mondjuk mert rosszul lesz), akkor jó, ha kéznél van. Nekem az előszobaszekrényben van annyi hordozó előkészítve, ahány macskám van.

Hogyan tedd be a hordozóba?

El is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, ami már biztos foglalkoztat. Oké, kész van a hordozó, de hogyan tegyem bele a macskát? Több módszer is van erre, attól függően, milyen a cicád és a te viselkedésed, illetve mi éppen az aktuális helyzet. De mindegyik esetben alapszabály, hogy minél gyorsabban, a cicának minél kevesebb stresszt okozva próbáld "bedobozolni". Pár lehetőség:

 • csald be kajával vagy játékkal,
 • hívd az öledbe, és akkor fogd meg,
 • alvás vagy evés közben fogd meg,
 • végső esetben zárd be egy helyiségbe, ahol nem tud elbújni, és dobj rá egy pokrócot, hogy elkaphasd.

De bárhogyan is kapod el, mindig a grabancánál fogd meg, állítsd ajtóval felfelé a hordozót, és engedd bele a macskát a hordozóba. Ha a hordozó tetején is van ajtó, akkor nyilván nem kell felfordítani. Gyorsan tedd a helyére az ajtót, és zárd jól be.

Gundula Vogel képe a Pixabay -en.

Hogyan vedd ki?

Orvosnál valószínűleg segíteni fognak, de ha mégis neked kell kivenned, akkor először mindig győződj meg róla, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak. Vedd le a hordozó tetejét, és fogd meg a cicát. Ha hazaértetek, akkor pedig csak tedd le a hordozót és nyisd ki az ajtót, nem kell valószínűleg kétszer mondani neki, hogy elhagyja.

Kábítás után

Az előző mondat alól egy kivétel van, mégpedig ha a cica kábítva vagy altatva volt, mert ebben az esetben érdemes jobban kontrollálni őt. A legtöbb állatorvosi rendelőben már eleve megvárják az állat ébredését, de még akkor is jól teszed, ha jobban figyelsz rá a hazaérkezés után. Amiket tehát ne tegyél meg ilyenkor:

 • ne adj neki enni, de inni se nagyon, ameddig ki nem megy az altató - félrenyelhet
 • ne engedd elbújni - nem látod, ha rosszul lesz
 • ne engedd fel magasra - leeshet
 • ne engedd össze a többi állattal - más a szaga, fura a járása és viselkedése, megtámadhatják

Egy éjszaka általában elég, hogy az altató hatása teljesen elmúljon. Ha viszont azt tapasztalod, hogy utána félősebb lett, akkor a napi rutin tartásával adhatsz neki ismét biztonságot. A legegyszerűbb az, ha ugyanakkor és ugyanott eteted, és nem engeded olyan helyekre elbújni, ahol nem látod.

Remélem a fentiekkel segítettem kicsit elüldözni a hordozó-mumust, és könnyebben tudjátok majd használni a cicáddal, ha szükséges.

Hasznos tippek a blogban macskatartóknak, képes naplók "macskaszocializálásról". Ha pedig gondod van a cicád viselkedésével, félős, agresszív vagy az ágyadra pisil, olvasd el a blogot, vagy tedd fel a kérdésed!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A Kulcs Patikáknál fut az ősz legjobb nyereményjátéka!

Szuper nyeremények várnak!

Link másolása

hirdetés

Nincs még egy olyan patikahálózat itthon, mint a Kulcs. Nemcsak azért, mert magyar gyógyszerészcsaládok patikái alkotják a láncot (több mint 200-an vannak már országszerte!), de időről időre elő tudnak rukkolni valami szerethető, egészségtudatos kampánnyal is.

Itt van például a törzsvásárlói programjuk, ami az ún. Kulcs Kártyával elérhető. A kártyatulajdonosoknak garantálják a legnagyobb elérhető kedvezményeket a kiválasztott patikában, szuper vásárlói kedvezményeket kapnak országos partnereiknél, mint a Tchibo, az Intersport, a Synlab vagy a Könyvtündér. De a pénztárcán mérhető hasznon túl is tud újat mutatni: ingyenes, profi tornaedzésekkel tartják karban a törzsvásárlókat!

Most, az egészségtudatosság jegyében hirdették meg őszi nagy nyereményjátékukat is, a Kulcs Kártya Napokat, amelyben az újdonsült kártyások között jobbnál jobb nyereményeket sorsolnak ki.

Regisztrálj online Kulcs Kártyát, vagy digitalizáld a már meglévő plasztik Kulcs Kártyádat október 18-31. között és könnyedén tiéd lehet az egyik szuper főnyeremény: az egyedi női városi bicikli, vagy a két főre szóló hévízi pihenés a frissen felújított Hunguest Hotel Panorámában félpanzióval! De ez még nem minden, remek heti és napi nyeremények is várják a játékosokat!

Heti nyeremények:

hirdetés

2 db Veroval® 2 in 1 fül-és homloklázmérő

2 db Dcont Etalon vércukormérő

2 db Veroval® Compact felkari vérnyomásmérő

1 db trendi sporttáska

A heti nyeremények – a táska kivételével – gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Napi nyeremények:

1 db Kulcs Patikás hímzett törülköző

1 db Kulcs Egészséges Meglepetéscsomag

Még nincs Kulcs Kártyád? Légy most a Kulcs Patikák törzsvásárlói programjának részese!

IRÁNY A REGISZTRÁCIÓ ÉS NYERD MEG AZ ŐSZ „LEGKULCSOSABB” NYEREMÉNYEIT!

A játék leírása nem teljes, a képek illusztrációk; a játék és a nyeremények pontos leírását a játékszabályzat tartalmazz. További információk: www.kulcspatikak.hu/nyeremenyjatek


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem szexelsz

Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Niek Verlaan képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 14.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Életünk bizonyos pontjain elkerülhetetlenül megesik velünk, hogy nincs szex az életünkben. Ez tarthat egészen néhány naptól, akár hónapokig is. A Covid-19 ezen a területen sem tette könnyebbé a dolgokat. Bár egyre többen vagyunk beoltva, mivel szinten havonta új változatai tűnnek fel a vírusnak, sokan még mindig aggódnak a szexuális életük és a koronavírussal kapcsolatos összefüggések miatt. A Kinsey Intézet készített egy tanulmányt, amelyben a szex és a kapcsolatok minőségét vizsgálták a koronavírus idején. A résztvevők 44%-a úgy nyilatkozott, hogy csökkent a szexuális élete a járvány első hónapjaiban, míg 30%-a a résztvevőknek semmilyen jelentős változást nem tapasztalt.

Justin Lehmiller a Kinsey Intézet tudományos munkatársa a tanulmány eredménye alapján arról számolt be, hogy a férfiak kevesebbet maszturbálnak és általánosságban elmondható, hogy az emberek kevesebbet szexelnek. Ennek egyik oka, hogy az emberek stresszesebbek és szorongóbbak, ami csökkenti a szexuális vágyat. A szexualitás és az intimitás hiánya több okból is rossz. Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei. Arról nem is beszélve, hogy a szex remek módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, nélküle pedig megromolhat a kapcsolat.

De mi történik valójában a testeddel, ha hosszú ideig nem szexelsz? Íme a 9 legmeglepőbb dolog.

1. Feszültebb leszel

Egy remek, szexel töltött éjszaka szó szerint mindennél jobb lehet. Még akkor is, ha a főnököd napközben a nyakadba liheg vagy csomó határidőt kell betartanod, ha van szex az életedben, ezek a dolgok szuper kezelhetőnek tűnnek a mindennapokban. Ennek nyilvánvaló oka van. Az orgazmus során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatunkat.

hirdetés
2. Nem alszol olyan jól

Az alvásunk minősége a stresszszintünktől jelentősen függ. Ha stresszesek vagyunk nem fogunk tudni minőségi alvást biztosítani önmagunknak. Ez pedig egy ördögi kör, mert ha nem alszol jól, a végén még stresszesebb leszel.

A szex számos hormon és neurotranszmitter felszabadításával segít levezetni a stresszt. A jó alváshoz pedig szükség van három hormonra az oxitocinra, prolaktinra és a dopaminra.

Az oxitocinnak nyugtató hatása van és bárki, aki próbált már elaludni stresszes állapotban tudja, hogy a nyugalom a legjobb módja az alvásra való felkészülésnek. A prolaktin megelégedettség érzetet kelt, a dopamind pedig a jól ismert boldogsághomron.

Röviden tehát, ha szexelsz, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszes leszel, így jobban fogsz majd aludni.

3. Megugorhat a vérnyomásod

Szex nélkül feltűnhet, hogy a vérnyomásod megemelkedik. Ez is összefügg a szex és a stressz közötti kapcsolattal. A gyakori szex javítja a szervezet fiziológiai válaszát a stresszre, így alacsonyan tartja például a vérnyomásunkat is.

4. Nagyobb a kockázata szívbetegség kialakulásának

Az American Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint, azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek, fele annyira hajlamosak arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki náluk. A gyakran szexuális életet élők valószínűleg támogató, intim kapcsolatban élnek. Ez javítja az egészségüket, csökkenti a stresszt, így kevésbé lesznek kitéve a szívbetegségeknek.

5. Befolyásolhatja a kognitív funkciókat

A szexuális aktivitás javítja a memóriánkat. Ha ez elmarad, akkor egyrészt ott van a már többször is megemlített stressz az életünkben, másrészt az agyunk memóriáért felelős része sem fog tudni megfelelően működni.

6. Kiesel a rutinból

Ismered a mondást miszerint, "Ha nem használod, elveszíted"? Nos, ez bizonyos mértékig igaz is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó, szexuálisan nem aktív férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban. Ennek van is némi értelme: intellektuális szinten a karok és lábak, valamint az erogén zónák közötti navigálás meglehetősen nehéz dolog, így képzeljük el azt a tényt, hogy ha hónapokig egyáltalán nem szexelünk, mennyire nehezebbé válik a dolgunk. A kutatás egyébként azt sugallja, hogyha nincs is partnered, a rendszeres maszturbálás segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat.

7. Ha nem maszturbálsz megnő a prosztatarák kockázata

Ha nincs rendszeres szex az életedben és nem is maszturbálsz, az nem egészséges. Kutatások szerint a rendszeres maszturbálás segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

8. Gyengül az immunrendszered

Az immunrendszerünk számára az orgazmus hihetetlenül előnyös. Carl Charnetski és Francis Brennan pszichológusok vizsgálatot végeztek erről. Nyálmintákat elemeztek olyan emberektől, akik hetente kétszer-háromszor szexeltek. Ezen emberek szervezetében rendkívül nagy mennyiségben termelődött antitest, amely az immunrendszerük megerősítésére és az esetlegesen felmerülő betegségek kialakulására volt hatással.

9. Romlani fog a teljesítményed

A szex nélküli életnek két fázisa van. Egyrészt, amikor rendkívül vágysz rá és szinte bármi izgalmi állapotba tud hozni, a másik része pedig, amikor totális passzivitást mutatsz. Mindez nyilván a mindennapi teljesítményedre is hatással lesz. Az aktív szexuális életet élő párok ugyanis sokkal boldogabbak a mindennapokban.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A rizs feleannyiba, a spagetti harmadannyiba kerül a brit Aldiban, mint nálunk, a kilós tejföl ára viszont duplaannyi ott

31 alapélelmiszer árát hasonlították össze, ezekből 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A G7 gazdasági hírportál megkérte egy Angliában élő olvasóját, Pétert, hogy vegyen meg 31 alapvető élelmiszert.

A férfi a kasszánál 13 260 forintnak megfelelő fontot fizetett, ugyanez a bevásárlás Magyarországon 11 886 forintba kerül.

Konkrét árak szeptember 30-án(1 font = 416 forint)

 • 1 kiló durum spagetti: 116 forint Angliában, 518 forint Magyarországon
 • 1 kiló rizs: 187 forint Angliában, 368 forint Magyarországon
 • 1 kiló tejföl: 1289 forint Angliában, 681 forint Magyarországon
 • 1 killó banán: 312 forint Angliában, 479 forint Magyarországon
 • 1 kiló toast kenyér: 549 forint Angliában, 249 forint Magyarországon

A lap készített már hasonló vizsgálatot a Lidl kapcsán is, ezzel a céljuk, hogy egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

Angliában ugyan többet kellett fizetni összesen, viszont a G7 megnézte azt is, hogy a nettó medián fizetés (az a bér, amitől lefele és felfele is ugyanannyi elem van, tehát nem átlagról van szó, hanem középértékről) 2000 font körül van, ami 850 ezer forintnak felel meg. Ugyanez a szám Magyarországon 210 ezer forint, így a végén kijön, hogy a 31 termékes vásárlás egy angol fizetésnek az 1,6 százalékát, míg egy magyar fizetésnek az 5,6 százalékát emészti fel.

"Nem meglepő módon tehát (nem reprezentatív) összehasonlításunk szerint a magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak"

– számolták ki.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Megbüntethetik a szülőket, ha rossz a gyerekük – erről nyújtottak be törvénytervezetet Kínában

Így akarják ösztönözni a szülőket arra, hogy foglalkozzanak többet a gyerekeikkel.

Link másolása

hirdetés

Jogilag büntethetőek lesznek azok a szülők Kínában, akiknek a gyerekei nagyon rosszul viselkednek, vagy bűncselekményt követnek el - írja a CNN.

Egy új törvénytervezet azt szorgalmazná, hogy a szülők foglalkozzanak többet a gyerekeikkel, és biztosítsák számukra azt, hogy tudjanak eleget mozogni, játszani és pihenni annak érdekében, hogy jó magatartásuk legyen.

A kínai törvényhozási bizottság szóvivője szerint ugyanis sok kamasz rossz viselkedése mögött az áll, hogy otthon nem fordítanak rá elég figyelmet, vagy nem nevelik megfelelően a szülei. Éppen ezért szeretnék szabályozni a gondviselőket.

A tervezet szerint a szülőt vagy gyámot megrovásban részesíthetik, és arra köteleznék, hogy vegyen részt egy nevelési tanácsadó által szervezett programon.

A kínai állam egyre inkább igyekszik beleszólni a gyerekek nevelésébe, főleg az onlinejáték-függőségüket és az internetes hírességek iránti rajongásukat szeretnék visszafogni. Múlt hónapban az Oktatási Minisztérium egy órára korlátozta a kiskorúak online játékokra fordítható idejét, csak pénteken, szombaton és vasárnap játszhatnak egy-egy órát. Ezzel együtt csökkentették a házi feladatokat és betiltották az iskola utáni korrepetálást a főbb tantárgyak esetében hétvégén és az ünnepek alatt, hogy könnyítsenek a diákok terhein.

Emellett viszont Kínának az sem tetszik, hogy a kamaszfiúk és a fiatal felnőtt férfiak egyre nőiesebbek, ezért arra buzdítják őket, hogy legyenek férfiasabbak. Ennek jegyében például utasították az iskolákat arra, hogy népszerűsítsék az egyetemi sportokat, például a labdarúgást a fiúk körében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: