Borra sör meggyötör? – Most akkor mindegy, mit mi után iszunk? A kutatók kiderítették
Generációk törték már a fejüket ezen a fogas kérdésen, hogy vajon sört ihatunk-e borozás után, vagy fordítva tanácsosabb nekikezdeni az estének?
Az alkoholfogyasztásról szóló régi mondásokkal kapcsolatos friss kutatás azonban azt a szomorú végeredményt hozta, hogy bármilyen sorrendhez is tartsuk magunkat, a másnaposságot nem tudjuk elkerülni.
Gondosan ellenőrzött laboratóriumi körülmények között a brit és német kutatók 90 önkéntest vizsgáltak, hogy egyszer és mindenkorra megállapítsák, az italfogyasztás sorrendje számít-e.
"Mindenki ismeri a mondást: "Borra sör meggyötör, sörre bor mindenkor". Azt gondoltuk, hogy kell, hogy legyen valami alapja."
- meséli Kai Hensel, a Cambridge Egyetem vezető klinikai munkatársa.
A 19 és 40 év közötti önkéntesek egyéni energiaigényükre szabott ételt kaptak, majd három csoportra osztották őket. Az első csoport körülbelül két és fél pintnyi világos sört, majd négy nagy pohár fehérbort ivott. A második csoport ugyanezeket az italokat kapta, de fordított sorrendben. A harmadik csoport tagjai vagy egy-egy adag sört vagy bort kaptak, de azonos alkoholtartalommal. Így mindenki 0.11%-ig jutott az alkoholszint tekintetében, tehát azonos százaléknyi alkohol volt a szervezetükben.
A kutatók az esemény során megfigyelték az résztvevőket és folyamatosan kérdezgették őket, hogy mennyire érzik részegnek magukat. Mielőtt álomra hajtották volna a fejüket, valamennyien kaptak egy pohár vizet, akkora adaggal, ami a testtömegük szerint szükséges volt. Egy orvosilag felügyelt éjszaka után a kissé kótyagos önkénteseket kifaggatták másnaposságukat illetően és pontozták is őket egy akut másnapossági skálán, amin olyan faktorok szerepeltek, mint a szomjúság, a fáradtság, a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a gyomorfájás, a gyors szívverés és az étvágy.
Egy héttel később az önkéntesek visszatértek és újra végigcsinálták az egészet. Ezúttal azok, akik legutóbb borral kezdtek, most sörrel nyitottak és így tovább. A kontrollcsoportban akik múltkor bort ittak, most sört kaptak és vica versa.
A résztvevők számtalan másnapossági tünetet produkáltak és tízből egynek hánynia is kellett. Az American Journal of Clinical Nutritionban közzétett eredmények azonban azt mutatták, hogy az italok fogyasztása nem volt hatással a „másnaposság intenzitására”.
"Megcáfoltuk ezt a mondást, nincs igazságtartalma. Ugyanúgy fogod érezni magad, bármilyen sorrendben is rendeld az italaidat."
- mondta Hensel, de hangsúlyozta, hogy a tanulmány csak a sört és a fehérbort hasonlította össze, és nem tartalmazott vörösborokat, rövideket vagy barna söröket.
"Az az igazság, hogy a túl sok alkoholtartalmú ital fogyasztása valószínűleg másnaposságot fog eredményezni. Az egyetlen megbízható módja annak, hogy megjósoljuk, hogy milyen nyomorúságosnak is foguk érezni magunkat a következő napon az, hogy milyen részegnek vagy betegnek érezzük magunkat az este folyamán. Valamennyiünknek figyelmet kéne fordítanunk ezekre a vörös zászlókra, amikor iszogatunk"
- állítja Jöran Köchling kutató.
Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológusa, aki másnapos állapotokat tanulmányozott, azt vallja, hogy az eredmény nem meglepő.
"A másnaposság általában a fogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Vannak azonban olyan kutatások, amelyek szerint a sötétebb italok komolyabb másnapossággal ajándékozhatnak egy bizonyos vegyület miatt, ami ízt és karaktert ad nekik, de úgy gondolják, hogy kellemetlen mellékhatásai vannak."
Stephen szerint mindenesetre a másnaposság a gyulladás, a dehidratáció és az alacsony vércukorszint kombinációja.
Forrás: theguardian.com