hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Amikor egy 15 éves már vért köp a napi 2 doboz cigitől, elkezd rájönni, hogy baj van

Miért olyan magas a tizenéves dohányosok száma? Mivel tudnának hatni rájuk a felnőttek? Van egy orvos, akinek sikerült – megkérdeztük, mi a titka.
Láng Dávid; A címkép illusztráció - szmo.hu
2017. szeptember 06.

hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy sorra teszik le a cigit egy magyar iskola diákjai egy doktornő szavainak hatására. Úgy tűnik, a hódmezővásárhelyi dr. Fejes Kingának bámulatos érzéke van ahhoz, hogyan szoktassa le a fiatalokat a többnyire menőzésből elkezdett dohányzásról.

Ahogy azt a Facebookon is megírta, miután egy iskolai szűrővizsgálaton elborzadva látta egy tizenéves srác torkát és gégéjét, nyers őszinteséggel vázolta számára a jövőt, mi vár rá, ha így folytatja.

Eltelt két hét, és ugyanez a fiú széles mosollyal köszönt rá a váróban: elhozta magával a haverjait is, hogy a doktornő őket is megvizsgálhassa és elmondhassa számukra a várható következményeket. "Köszönöm srácok! Visszakaptam ma a hitem" - üzente nekik a megható posztban, amiben azt is elárulta, elsírta magát a történtek miatt.

Dr. Fejes Kinga elmesélte nekünk, hogy 25 éve dolgozik fül-orr-gégészként, gyerekeket és felnőtteket is kezel, és pályájának legeleje óta harcol minden lehetséges módon a dohányzás ellen.

Ezt a célt azután tűzte ki, hogy szembesült vele, mennyi daganatos beteg képtelen leszokni annak ellenére is, hogy ezzel csak még tovább rövidíti a saját életét.

hirdetés

Még lesújtóbb volt számára, amikor várandós nőket látott dohányozni, hiszen ők saját magukon kívül magzatukat is veszélybe sodorták.

Brilliant artwork with gun powder by Dino tomic Atomic circuS​

Brilliant artwork with gun powder by Dino tomic Atomic circuS

instagram.com/dinotomic

veri-art.net

...Posted by veri-art.com on Tew's Day, Month o' May 30, 2017

"
Először dühöt éreztem velük szemben, később viszont inkább sajnálni kezdtem őket: rájöttem, hogy létezik olyan fokú függés, amitől egyszerűen lehetetlen megszabadulni

- mondja, hozzátéve: az is ok lehet, hogy a hiányos tájékoztatás miatt sokan nincsenek is tisztában vele, mekkora veszéllyel jár a dohányzás. Ennek hatására döntött úgy: minden lehetséges fórumon igyekszik rávilágítani, mit kockáztatnak az emberek a rágyújtással.

Rendszeresen tart előadásokat, amelyeken igyekszik a fiatalok számára minél meghökkentőbb információkat átadni. Többek között elmondja, hogy a dohányzás impotenciát, szájszagot, illetve a bőr és a haj állapotának drasztikus romlását is okozhatja.

Nem finomkodik a módszerekkel: gégerákos, lyukas nyakkal dohányzó emberekről és kismamák elhalt magzatairól is mutat képeket.

Szerinte szükség is van erre, mivel a cigisdobozokon lévő feliratok egyáltalán nem bírnak visszatartó erővel. A statisztikák pedig szomorúak: az általa végzett iskolai szűrések azt mutatják, a tizenévesek nagyon durva arányban dohányoznak. A fiú, akiről a keddi Facebook-poszt szól, például 15 éves létére harmadik éve szívott napi két dobozzal.smokingkills

"Ez a korosztály egyáltalán nem foglalkozik a jövőjével, és nem hallgat az idősebbekre, csak a pillanatnyi problémái érdeklik"

- véli Kinga. Szerinte a mostani esetben az lehetett a fordulópont, hogy az adott srác már vért is köpött, így muszáj volt pillanatnyi problémaként tudomást vennie arról, hogy nagy a baj. Az viszont már szerencsés együttállás, hogy társai sorsát is kezébe vette.

Na de miért ekkora a dohányzásra való hajlam a tizenévesek körében?

Erről Urbán Róbertet, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük. A szakember szerint a dolog hátterét az adja, hogy a serdülőkori agyműködés sok területen különbözik a felnőttekétől. A tizenévesekre sokkal jobban hatnak a vonzó, kalandokra késztető, adott esetben veszélyeket ígérő ingerek, míg az előrelátásárt, tervezésért felelős rész kevésbé érvényesül az agyukban.

Bár a dohányzás inkább csak hosszabb távon fejti ki negatív hatásait, fontos kiemelni, hogy az agyfejlődés fiatal felnőttkorig tart, így ezt akár negatív irányban is befolyásolhatja, ha valaki már tizenévesen rendszeresen cigizik. Ráadásul minél korábban kezdi az illető, annál nagyobb eséllyel válik később függővé.

Urbán Róbert szerint a Facebook-posztban említett példa valóban eredményes lehet: a tudomány "kortárs oktatási módszer" néven ismeri, a lényege, hogy egy adott társaságból kiemelnek néhány népszerű személyt, aki képes hatni a többiekre, és aztán tovább terjesztheti az üzenetet.

Ennek a módszernek az alapfeltevése, hogy a serdülők jobban figyelnek a kortársaktól jövő üzenetekre, mint a felnőttektől érkezőkre.

Ugyanakkor az egyszeri alkalom nem feltétlenül vezet eredményre, hiszen később a lebeszélés ellenére könnyen érheti olyan inger a szóban forgó diákokat, ami miatt mégis rágyújtanak. Ezért sokkal inkább egy hosszabb távú prevenciós programra volna szükség. Nagyon sokat számít a szülők hozzáállása is: nyilván sokkal tisztább lelkiismerettel gyújt rá a gyerek, ha szülei részéről semmilyen ellenérzést nem tapasztal a dolog irányába.

"Jó, ha az orvos is foglalkozik a kérdéssel, de ő csak egy elem a mátrixban - a többi tényezőnek is teljesülnie kéne a teljes sikerhez"

- összegez az ELTE oktatója.

Videó arról, milyen hatással van a tüdődre egyetlen szál cigaretta:

Wat blijft er achter in je longen na het roken van 1 sigaret??? Deze rookrobot laat het zien.Posted by Be Aware on Day o' the Sun, Month o' May 21, 2017

A doktornő hisz abban, hogy a gyerekek alapvetően okosak, így ha a prevenciós tájékoztatás megfelelő lenne, eszük ágába se jutna rászokni a dohányzásra.

"Én örök optimista vagyok" - válaszolja, amikor arról kérdezem, mennyire bizakodó a jövőre nézve. Hozzáteszi azt is:

ha 25 éves pályafutása során semmi mást nem ért volna el azon kívül, hogy a mostani posztjában szereplő társaság örökre leteszi a cigit, már az is megért volna minden fáradságot.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hogyan fókuszálj az otthoni tanulásra?

Bár lassan egy éve, hogy beköszöntött életünkbe a távmunka és a távtanulás, az új félév indulásával azonban hasznos lehet feleleveníteni néhány aranyszabályt, hogy eredményesen teljen az újabb félév.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Az otthoni tanulás és munkavégzés jó ideje velünk van és úgy fest, még egy ideig marad is. Az egyetemeken, főiskolákon is nemrég indult a második félév, így a vizsgaidőszakot átvészelve itt az idő, hogy ismét mindenki belevesse magát a dolgos hétköznapokba, az online órákba és a tanulásba. Az alábbi pontokat pedig ezúttal is érdemes szem előtt tartani.

Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Le a pizsit!

Bár az otthoni tanulásnak nagy előnye, hogy tovább lehet aludni, azonban hosszútávon továbbra is érdemes tartani a reggeli rutint. Így ahelyett, hogy öt perccel az óra előtt felkelnél, hogy bekapcsold a gépedet és félig pizsamában odaülj a kamera elé, itt se felejtsd el a reggelizést, hangolódj rá a napra egy kis olvasással, jógával vagy sorozatnézéssel és öltözz fel, hogy ily módon is átkapcsolj tanuló üzemmódba.

Rendes munkakörnyezet

hirdetés

Lehet, hogy nagyon csábító, azonban nem túl hatékony a „bed office”, úgyhogy ki az ágyból és lehetőleg tanulj az íróasztalodnál. Onnan pedig pakolj el mindent, ami elterelheti a figyelmed a tanulásról. Egyébként sem kényelmes egy mindennel telezsúfolt asztalnál ücsörögni, csak azokat a dolgokat hagyd elől, amikre napi szinten szükséged van. Ha pedig sokat vagy kamera előtt, figyelj arra is, hogy lehetőleg ne legyenek mögötted fel-alá sétáló emberek, az órád alatt az ebédről érdeklődő szülők vagy lakótársak. Tedd el a mobilodat is, hogy ne vonja el a figyelmedet.

Kapcsold ki a gépet!

Miután megszűnt az óráról-órára járkálás és sok esetben a kikapcsolódás is az online térben marad, ezért figyelj arra, hogy mozogj is. Nem árt, ha a pihenődet nem a neten szörfözve töltöd, hanem helyette felállsz picit nyújtózkodni, esetleg elmész sétálni egy picit. Csak arra figyelj, hogyha sok a teendőd, ne nyúljon el a pihenéssel töltött idő, de ezen könnyen segíthetsz egy időzítő beállításával.

Legyen napirended

Míg az órákra „járás” némiképp meghatározza a napirended, nem árt, ha a tanulást is úgy időzíted, hogy ne húzd szét a napod a végtelenségig, azaz egy ponton dobd le a tollad és állj fel az asztalodtól, tedd félre a tanulnivalókat másnapig. Bár csábítóan hangzik, hogy éjszaka tanulj, délig aludj és az órákat valahogy kibekkeled, hosszútávon sokkal jobb, ha maradsz a megszokott napirendednél, így amikor visszatérhet minden a régiben, nem lesz annyira szokatlan.

Lásd meg a lehetőséget!

Lehet, hogy eddig az egyetemen maradtál bent tanulni vagy a könyvtárba húzódtál vissza a könyveiddel, most azonban otthon kell ezt is megvalósítanod. Ez azonban arra is lehetőség, hogy új tanulási módszereket próbálj ki. Van, aki például szívesen olvassa hangosan a tananyagot, másnak az segít, ha közben fel-alá sétál vagy tanulókártyákkal teszteli magát. Sőt, akár összekötheted a kellemest a hasznossal, például, ha van otthon szobabiciklid azon ülve is tudsz olvasni vagy ha nyelvet tanulsz, nyugodtan ismételgetheted hangosan a szavakat.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Van egy konkrét jele annak, ha a párod szakítani akar

Egy új tanulmány szerint a párunk szóhasználatából kideríthetjük, ha szakítani akar velünk.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Catkin képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai folyóiratban tették közzé. A tanulmány részeként a kutatók a Reddit (közösségi oldal) felhasználók azon posztjait elemezték, melyek a szakításról szóltak, és megállapították, hogy a szóhasználatuk a szakítás előtt körülbelül három hónappal megváltozott és a szakítás után akár hat hónapig így is maradt.

Függetlenül attól, hogy a tanulmányban résztvevők kezdeményezték vagy ők voltak, akikkel szakítottak, a szakítás előtt gyakrabban használták az "én" és a "mi" szavakat. A kutatók szerint ezek a szavak azt jelzik, hogy a felhasználók olyan kognitív gondolkodásmódban éltek, amelyen keresztül megpróbálták elemezni önmagukat és feldolgozni a kapcsolatukat. Az elemző gondolkodás viszont csökkent.

Az a tény, hogy a szakítás előtt nyelvi változások történtek, azt jelenti, hogy ha még az emberek nem is látták még a kapcsolatuk végét, valahol belül már érezték és hatással volt rájuk.

A tanulmány kiemeli ugyanis, hogy amikor az emberek másokkal beszélgetnek a kapcsolatukról, akkor felfedik azokat a dolgokat, amelyeket öntudatlanul éreznek.

A közösségi média lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy a szakítások hogyan valósulnak meg a való életben.

Eddig a kutatások nehezen tudtak adatokat gyűjteni a szakításokról. A felméréseket ugyanis gyakran túl tolakodónak találták a megkérdezettek a szakítás során vagy közvetlenül utána. Később pedig az emlékek elhalványulnak. De manapság az emberek egyre többen, valós időben tesznek közé tartalmat a kapcsolataikról a közösségi médiában, ami a kutatóknak is nagyobb teret ad.

Armando Orozco képe a Pixabay -en.

hirdetés

A tanulmány során a kutatók 6803 felhasználó több mint egymillió Reddit bejegyzését elemezték egy évvel a szakítás előtt és egy évvel a szakítás után.

Mi a teendő, ha a partnered elkezdi használni ezeket a szavakat?

A kutatók nemcsak azt állapították meg, hogy

az emberek szóhasználata a szakítás előtt és után megváltozott, hanem azt is, hogy ez a változás még hónapokkal a szakítás után sem tért vissza az eredeti állapotra. Ennek gyakran az volt az oka, hogy az emberek újra elmesélték a szakításuk történetét, vagy még minidig töprengtek a kapcsolaton, amely megnehezíti a lezárást.

Azoknak, akiknek a szóhasználata a szakítás után 6 hónappal sem tér vissza a régi szóhasználathoz, akkor érdemes szakmai segítséget kérni.

Ha azt veszed észre, hogy a párod gyakrabban használja az "én"-t és a "mi" szót, akkor gondolkodj el azon, hogy meg tudod-e változtatni a kapcsolatotok menetét. Egy egészséges kapcsolatban érdemes nyitott beszélgetéseket kezdeményezni a párunkkal vagy párterápiára járni a meglévő problémák megoldása és a szakítás megakadályozásának érdekében.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Dzsungelt csinált a kertjéből egy természetrajongó angol férfi: „Sokaknak ez rémálom, de nekem természetes”

A Sheffieldben élő férfi 30 éven át építgette növénybirodalmát, amelyben már több mint 100 faj, köztük számos egzotikus példány él.
Fotók: Northfoto/SWNS - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Valóságos dzsungelt "varázsolt" a kertjéből 30 év alatt egy angol férfi, aki már gyerekként is rajongott a természetért, de igazi őserdőt sosem láthatott félelme miatt - írja a Daily Mail.

A Sheffieldben élő Dr. Simon Olpin ugyanis fél a repüléstől, nem mer repülővel utazni, ezért nem volt esélye egy valódi dzsungelben kirándulni. A klinikai biokémikus azonban nem akart lemondani erről az élményről, ezért úgy döntött, hogy a saját kertjéből csinál egy minidzsungelt.

Az első fát 1987-ben ültette el, onnantól pedig nem volt megállás. Mára már több mint 100 növényfaj él külvárosi házának 8000 négyzetméteres hátsó kertjében, ahol például 30 méteres pálmafák is vannak.

A férfi még megközelítőleg se tudja megmondani, hogy mennyi időt töltött a kertészkedéssel, amíg a saját kis őserdője "felépült". Amikor odaköltözött a sheffieldi házába, egy üres vászonként tekintett a hátsó kertjére, amit élettel szeretett volna megtölteni. Főleg az egzotikus növények érdekelték, amelyek nem lelhetők fel Angliában.

Kertjében már több mint 30 bambuszfaj, három pálmafaj, négy eukaliptuszfaj és több száz más fa, cserje és egyéb növény található meg. Egy kis kanyargós utat is kialakított a "dzsungelben", amelyen keresztül eljuthat egy nádfedeles kunyhóhoz, amit két hatalmas eukaliptuszfa alá épített.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

5 trend tipp álmaid fürdőszobájához

Ha még nincs kiforrott ötleted és szükséged van egy kis inspirációra, akkor cikkünk neked szól!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Előző cikkünkben adtunk pár ötletet arra az esetre, ha fürdőszoba felújításon gondolkoznál. Kialakítani a büdzsét és megtalálni a megfelelő dizájnt fontos feladatok, csak úgy, mint a fürdőszoba-kívánság-lista elkészítése. Ha ezek megvannak, sokkal tisztább képed lesz felújított helyiségedről: hogyan nézzen ki, hogyan működjön, és hogyan érezd jól magad benne!

Ha még nincs kiforrott ötleted és szükséged van egy kis inspirációra, érdemes átfutni a legfrissebb trendeket, hogy aztán irányba rakhasd szükségleteidet és erőforrásaidat. Mi most összeválogattuk neked a legnépszerűbb nyugati fürdőszoba trendeket.

1. Közel a természethez

Folytatódik a faburkolású illetve fa hatású fürdőszobák virágzásának kora. Azok számára, akik tartanak a fa és víz találkozásától, végre megnyugtató ötlettel szolgálhatunk: a szinte megszólalásig hasonló fahatású kerámia lapok nem csak időállóak és könnyebben tisztíthatóak, de lehetővé teszik, hogy a korábban tabunak számító nedves, párás helyiségben is élvezhessük a fa természetes melegségét, barátságos érzetét!

2. Kőzetek a fürdőbe

hirdetés

Nem a fa az egyetlen természetes hatású anyag, mely berobbant a fürdőszoba trend világába, s ha már szóba hoztuk az idő- és értékállóságot, muszáj megemlítenünk a természetes kőzetek szerepét is! Legyen csiszolt, vagy durva, átalakított, vagy természetes formájában hagyott, már nem csupán padlóra és falra, de mosdókagylókhoz, kádakhoz és egyéb fürdőszobai berendezésekhez is kedvelt felületté vált. Tekintélyparancsoló, nemes és elegáns: akár csak maga az anyatermészet!

3. Hatalmas csempék

Félre az apró mozaikkal és a keskeny metro csempével! Itt van az új trend: az „oversized” csempe. Nem csak azért kedveljük, mert könnyen tisztítható, hanem mert szinte láthatatlan illesztéseinek köszönhetően látványa tértágító, monumentális, stílusos, letisztult!

4. Még mindig népszerű a metál

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence volt, s úgy tűnik még sokáig az is marad. Megfelelő világítással kifejezetten fényűző látványt nyújt, ráadásul remekül képez kontrasztot természetes felülettel (fával, kővel) kombinálva. Sokan tartanak attól, hogy a fém rideg hatást kelt a helyiségben, de a matt, vagy szatén változatok, a rozsdamentes acél és sárgaréz kiegészítők látványa minden kételyt elhessegetnek majd!

5. Játék a színekkel

Odavagy az élénk, „hangos” színekért? Akkor most jó hírünk van számodra: a következő évek egyik fő iránya a színekkel való játék lesz! Korall, pink vagy barack- játékos, édes, vagy drámai; nem kell messzire nyúlnod, hogy magad is kipróbáld közérzetedre gyakorolt hatását. Egy-két kiegészítővel le is tesztelheted, mennyire feldob egy fürdőszobát!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: