ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

9 évesen érettségizett egy amerikai fiú, de mégsem ő a legfiatalabb, aki elvégzett egy középiskolát

A pennsylvaniai David már el is kezdett egy helyi főiskolát. Az a célja, hogy asztrofizikus legyen.

Link másolása

A 9 éves David Balogun az egyik legfiatalabb ember, aki középiskolai érettségit szerzett egy online középiskolai képzés keretében - írja a The Guardian.

A szülei szerint David már kicsi korától kezdve kíváncsi volt, ez segítette abban, hogy sikeres legyen a tanulásban - írja az UNILAD.

"Rájöttem, hogy már 9-10 éves korom körül leérettségizhetek, ha erre készülök. Ebben segítettek a szüleim és természetesen az iskolám is"

- nyilatkozta David, aki júniusban vehette át az érettségi bizonyítványát.

"A büszke szó egyszerűen nem elég jó kifejezés arra, amit érzek" - mondta édesanyja, Ronya.

A pennsylvaniai David azt is tudja, mi lesz, ha nagy lesz.

"Asztrofizikus szeretnék lenni, fekete lyukakat és szupernóvákat akarok tanulmányozni"

- mondta a fiú, aki már el is végzett egy szemesztert egy helyi főiskolán, közben a családjával olyan egyetemet keresnek, ami a leginkább alkalmas lehet a gyereknek. David a szabadidejében szeret zongorázni, baseballozni és karatézni.

Csak egy ember volt nála fiatalabb érettségiző, Michael Kearney, aki hatévesen végezte el a középiskolát 1990-ben, 18 évesen pedig már mesterdiplomát szerzett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
5+1 tipp, hogy mire figyelj, ha cipővásárlás előtt állsz
A cipők esetében nem elhanyagolható a kinézetük - azonban nagy ára lehet, ha csupán ez alapján döntesz. Mutatjuk, hogy mikre érdemes figyelni!

Link másolása

Egy megfelelő cipő akár egész napra kényelmet és megfelelő tartást biztosíthat a láb számára. A legszebb kirándulást vagy a legromantikusabb sétát is könnyen tönkreteheti egy kényelmetlen, sarkat és lábujjakat törő-nyomó lábbeli. Nem is beszélve arról, hogy hosszú távon mennyi egészségügyi problémát tud okozni, ha számodra nem megfelelő cipőt viselsz. Érdemes tehát jól meggondolni, hogy milyen cipőt húzunk a lábunkra.

1. Döntsd el, hogy pontosan milyen lábbelire van szükséged!

Akár rövid sétákhoz, akár a város felfedezéséhez van szükséged cipőre, lényeg a tudatos vásárlás. Használat szempontjából leggyakrabban a következő lábbeliket határozhatjuk meg: rendszeres viseletű, alkalmi és szabadidős lábbeli. Nemcsak időt, de még pénzt is spórolhatsz azzal, ha egyből célba veszed akár személyesen, akár online a megfelelő üzletet, ahol pontosan azt a cipőt forgalmazzák, amire aktuálisan szükséged van. Ha tudod pontosan, hogy mire is kell a cipő és mennyit fogod hordani, sokkal könnyebben találsz majd rá.

2. Válassz helyesen cipőméretet!

Cipővásárlás előtt mindig vedd figyelembe a cipőméret táblázatot. Ahogy a legtöbb cipőmárkánál, márkánként, de akár fazononként is eltérő méretre lesz szükséged. Online cipővásárlásnál mindig vedd figyelembe az adott modell mérettáblázatát.

Jó, de hogyan tudom lemérni a lábam?

Egy papírlapra állva rajzold körbe a talpad kontúrját, majd mérd meg a két egymástól legtávolabbi pontot. Az eredményt mm-be átváltva, már ki is keresheted, hogy a különböző méretezések szerint, hányas a lábad. A mérés során mindig állva rajzold körbe a lábad, és lehetőleg a nap végén. Ennek azért van jelentősége, mert a sok állás, vagy járás következtében a lábad picit megdagadhat a nap során, így reggel nagy eséllyel kisebbnek fogod mérni, mint délután.

3. Vedd figyelembe a lábformádat!

Szélesebb a lábfejed? Lúdtalpad van? Kissé befelé vagy kifelé dől a bokád? Ha ezekre nem figyelsz oda vásárláskor, biztos, hogy nem lesz olyan a cipő, mintha a lábadra öntötték volna. Széles lábfejre nem jó ötlet például hegyes, vékony orrú darabokat választani, de ezek azok számára sem jó választás, akiknek bütykei vannak. A lábformád feltérképezéséhez vizezd be a talpadat, majd állj egy papírlapra, és nézd meg, milyen nyomot hagysz magad után. Jegyezd meg ezt, és vásárláskor nézd meg a cipő talpkialakítását, próbáld összevetni, vajon passzol-e hozzád.

4. Ha a lábméretedet tudod, az nem ugyanaz, mint a cipőd mérete!

Ortopéd orvosok szerint nem ideális a túl szűk cipő így, ha zárt cipőt vagy csizmát választasz, semmiképp se pontosan akkorát válassz, amekkora a mérés alapján a talpad hossza. Az ideális az, ha a cipővásárláskor akkora méretet veszel, amelynek a belső talphossza legalább 5-7 mm-rel nagyobb, mint a lábfejedé. Szandálból, papucsból elég lesz a lábméreted hosszának megfelelő.

5. Vedd szemügyre az anyagokat!

Nézd meg miből készült a felsőrész, a cipő bélése, a cipőbetét, a sarok és a cipőtalp. A természetes bőrből, ökologikus bőrből és a szövetanyagokból készült cipők a legelterjedtebbek. Az elsőt kényelme, tartóssága és a könnyű ápolás teszi népszerűvé. A szövet anyagból készült cipők pedig könnyűek és nagyon kényelmesek. Ez alapján dönts!

Szerezd be az epapucs.hu-ról!

A helyes járásnak köztudottan számos jótékony hatása lehet szervezetünkre, de ehhez rendkívül fontos, hogy megfelelő lábbelit viseljük. Egy átlagos napon kb. 8000-10000 lépést teszünk meg, lábainkra minden lépés során testsúlyunk többszöröse nehezedik. Egy anatómiailag megfelelő kialakítású, jó minőségű cipő viselése az egész testre kifejti jótékony hatását, ezáltal elősegíti a jobb közérzetet és a lábdeformitások kialakulásának megelőzését.

Az epapucs.hu oldalon ennek megfelelően széles választékban találhatóak meg magas minőségű, kényelmes lábbelik, amelyek különféle talpkialakításuknak köszönhetően különböző problémákra nyújthatnak megoldást. Látogass el a webshopra, ahol folyamatosan bővülő márka kínálattal várnak!

Jelenleg Scholl komfort lábbelik között válogathatsz a webáruházban, melyek 360° kényelmet biztosíthatnak számodra. A Scholl, több mint 100 éves tapasztalattal, folyamatos fejlesztéssel, páratlan kényelmi és tartást biztosító technológiákkal látja el évek óta a vásárlóit. Lábbelik kialakításánál nem csak arra figyelnek, hogy a mai divatirányzatoknak megfeleljenek a termékeik, hanem a kényelemre és minőségre is. Különböző technológiáik segítségével pedig igyekeznek minden vásárló igényét kielégíteni.

Legyen szó kültéri vagy beltéri, szezonális vagy munkalábbelikről, a láb egészségének megőrzése az egyik legfontosabb szempont. A különleges talpkialakításon túl, egy Scholl lábbeli hozzájárulhat a divatos megjelenéshez, a kényelem megtartása mellett. A család minden tagja megtalálhatja kínálatukban a számára megfelelő modellt.

Fontos, hogy olyan lábbelit válasszunk, ami nem csak divatos, hanem elősegíti a lábfej egészségének megőrzését is. Egy jó cipő az egész testre kifejti hatását!

Nézz körül a weboldalukon és találd meg a számodra megfelelőt!

A cikk támogatója az epapucs.hu

Scholl® és a Scholl® logó, Gelactiv®, Bioprint®, Memory Cushion®, Scholl Biomechanics®, Pescura® a Scholl’s Wellness Company hivatalosan bejegyzett védjegye; felhasználása engedélyhez kötött.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Okos trükkel érte el egy utas, hogy senki ne üljön mellette a repülőn
Egy fiatal férfi a TikTok-videójában mutatta meg, hogyan lehet lefoglalni egy egész sort a turista osztályon úgy, hogy még anyagilag se bukjunk rajta nagyot.

Link másolása

Aki gyakran utazik repülőn, egészen biztosan elgondolkodott már azon, milyen jó lenne, ha teljes egészében elfoglalhatna egy sort a gépen: amellett, hogy nyugta lenne az egész utazás alatt, még kényelmesen is elférne, és nem kéne nyomorognia a sok utastárs mellett.

A TikTokon @ndainternet néven szereplő fiatal férfi nemrég mutatott egy sajátos cselt, amivel meg lehet ezt oldani - írta meg a Mirror.

Az utas a következő trükköt próbálta ki:

lefoglalta az összes helyet az egyik sorban, majd a repülőgép indulása előtt 45 perccel egy kivételével mindet visszamondta.

A pénzét 100 százalékban visszakapta, és a videójában azt is hozzátette, hogy ez a trükk az esetek 90 százalékában működik.

@ndainternet How to get a Poor Man’s First Class! ??✈️ If you’re looking to fly on an airline or travel abroad on holiday, you can’t afford a private jet or the first class on most flights, but with this hack, you can book an airline ticket and get yourself the cheap version of first class and save money! ? #airline #flight #firstclass #savemoney ♬ original sound - NDA

Azért hozzá kell tenni, hogy valószínűleg nem minden légitársaságnál lehet ezt megcsinálni, és az esetek többségében nem a befizetett pénz 100 százalékát kapná vissza az utas, de aki szeretné, tehet egy próbát a fenti trükkel.

Vagy bízhat a szerencséjében, és abban, hogy kevesen utaznak egy adott járaton.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
„Őrült árak vannak” – Kétmillió forintért vált meg egy édesanya Disney-mesekönyveitől
„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!” - írta az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

Link másolása

Egészen elképesztő összegeket lehet keresni mostanában egy-egy mesekönyvvel, ez bizonyosodott be legutóbb is, mikor is egy édesanya 2 millió forintért hirdette meg 62 kötetes Walt Disney-mesekönyveit. Ezek még a régi, klasszikus, sorszámozott példányok, némelyik konkrétan beszerezhetetlen.

„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!”

- írt a hirdetésbe az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

„Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal”

— mondta el a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa.

Mint elmondta, „minden, amit az emberek most a gyerekkori, régi könyveikből meg akarnak venni, drága. Őrült árak vannak, mert ezek a könyvek már nem kaphatók és minden könyv annyit ér, amit adnak érte. És vevő is mindig lesz.”

Hasonlóan értékes és majdhogynem beszerezhetetlen a magyar Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című sorozata. Jelenleg több hirdetés is fut a Marketplace-en, ahol a 11 darabos gyűjteményt lehet megvásárolni, potom 120-140 ezer forintokért. Habár az ára jóval kedvezőbb, mint egy Disney-sorozatnak, azért ehhez is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha meg akarjuk vásárolni.

Persze a nagy kereslet beindította a neppereket is, számos gyanútlan eladó kínálja 1-2000 forintért az amúgy értékes mesekönyveket, amiből aztán jó pénzt lehet csinálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
10 dolog, amit mindenkinek át kell élnie 45 éves koráig
Mikor van a tökéletes pillanat egy új készség elsajátítására, egy régóta dédelgetett cél megvalósítására, egy bakancslistás utazásra? Most!

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

1. Legyen egy bakancslistás úticélod

– ahelyett, hogy arra várunk, hogy mikor nyerjük meg a lottót, és majd abból megvalósítjuk a hőn áhított álomutat, vegyük a kezünkbe a tervezést! Nincs mire várni, itt az idő megszervezni azt az utat, melyről már régóta ábrándozunk. Mondjunk le a szokásos idei nyaralásról, és válasszuk idén a "nagy kalandot." Az utazás és az azzal járó élmény a Tiéd! Éld meg!

2. Ha kell, válts munkahelyet, szakmát

Elgondolkoztál már azon, milyen lenne egy olyan munkát végezni, mely gyökeresen különbözik attól, amit nap mint nap végzel? Hiba egy olyan munkahelyen maradni, amelyet utálsz, ahova gyomorgörccsel jársz be. Persze a mostani gazdasági válság idején legyünk megfontoltak, de ez nem zárja azt ki, hogy akár átképezzük magunkat.

3. Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak

Az önelfogadás nem könnyű. Társadalmunk hatalmas nyomást helyez ránk, hogy sikeresek legyünk, és folyamatosan másokhoz hasonlítsuk magunkat. Ez sok boldogtalanságot és szorongást okoz. Ha túl sokat agyalsz azon, hogy mások mit gondolnak Rólad, az hátráltat, és végül mások feltételei szerint éled az életed. Tartsuk szem előtt az alábbi mondást:

Nem érhetsz el nagy dolgokat, ha visszafogod Magad! (Hazafutás c. film)

4. Szerezz egy adrenalinlöketet

Az ejtőernyős ugrás alapvető klisé, de okkal van rajta sokak listáján. Ha túl vakmerőnek tűnik a repülőből való kiugrás (márpedig az), próbálj ki valami olyat, ami a vérmérsékletednek megfelelő, de mégis a komfortzónádon kívül esik.

5. Érd el az egészséges testsúlyt

A kilók leadása nehéz, igaz, de soha nem lesz könnyebb, mint ha ma elkezded! Az egészséges testsúly megőrzése mindenféle egészségügyi előnnyel jár, nem is beszélve arról, hogy egy nehéz cél elérésével önbizalmat kapsz!

6. Alkalmazd a meditációt

Megvan az oka annak, hogy a meditáció oly népszerű manapság, hiszen hatékonyan képes oldani a mindennapi stresszt. Ha időt szánunk a kikapcsolódásra és lazításra, az élet minden területén kiegyensúlyozottabbá válunk.

7. Itt az ideje beszerezni egy bőrápoló terméket, ami igazán működik

Az életkor előrehaladtával, a stressz és a környezeti tényezők miatt egy jól bevált összetevőket tartalmazó bőrápolási rutin az egyik legjobb befektetés, amit tehetünk. Egy jó szemkörnyék ápoló krémmel akár egy évtizedet nyerhetünk!

8. Tanulj meg egy új készséget

Életünk során egy csomó dolgot meg kell tanulnunk. De kérdezd meg magadtól, mikor tanultál utoljára valami újat csupán a Magad örömére, nem pedig kényszerből? Akár zongorázni, akár új nyelvet elsajátítani, most itt az ideje, hogy belevesd Magad! Ráadásul mindez javítja az agyi funkciókat, kreatívabbá teszi a gondolkodást.

9. Törődj magaddal is

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha éppen a semmittevéshez van kedved. Bizony vannak olyan napok, amikor épp semmihez sincs kedvünk, legszívesebben pizsamanapot tartanánk. Van egy mondás miszerint: a semmittevés segít, hogy minden a helyére kerüljön. Nyugodtan élvezd a hétvégi lazulást mindenféle bűntudat nélkül. Sok embernek az a benyomása, hogy önzőnek lenni eredendően rossz dolog. Nem kell, hogy az legyen. Néha kifizetődik, ha egy kicsit önző vagy, ha csak a saját feltételeid szerint csinálsz valamit.

10. Szanálj, dobd ki

Igaz, hogy rajtad kívül senki sem látja a szekrények belsejét, de a rendszeres és alapos szanálás jót tesz a lelkednek is, amellett, hogy nem foglalják a helyet a felesleges dolgok. Nehezen veszel búcsút a dolgoktól? Engedd el azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálják a céljaidat!

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET: