hirdetés

ÉLET-STÍLUS

5 fantasztikus nő a boldog gyerekekért

Bemutatunk nektek öt fantasztikus nőt, akik bár egész jól eligazodnak a felnőttvilág kuszaságában, azért nagyon is jól tudják, hogy a bölcsek köve a gyerekeknél van – és keresve sem találhatnánk neki jobb helyet.
Bánhidi Dóra írása a PandArte blogon - szmo.hu
2021. március 25.

hirdetés
Mi is az a PandArte blog? Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született. "Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Vannak emberek, akik sosem fogják vissza magukat. Egyszerűen csak teszik, amihez kedvük van, kimondják, amit gondolnak, és sose félnek semmitől. Néha ábrándosak, máskor céltudatosak, olykor viccesek, és egyszer-egyszer kegyetlenül őszinték. Ők a gyerekek, akik magukban hordozzák a csodát.

Aztán persze megváltoznak, felnőttek lesznek, és elfelejtik, hogy a kell és a muszáj olyan vezényszavak, melyekbe nemritkán önmagunkat zárjuk be. Az okos és nagy tudású felnőttek megtanítják őket szürkének lenni, miközben a színektől szép a világ.

Bemutatunk nektek öt fantasztikus nőt, akik bár egész jól eligazodnak a felnőttvilág kuszaságában, azért nagyon is jól tudják, hogy a bölcsek köve a gyerekeknél van – és keresve sem találhatnánk neki jobb helyet. Ők öten nemcsak látják, éltetik is a színeket, melyek a gyermeklelkek sajátjai. Ismerjük meg őket együtt!

Bánhidi Dóra, Jógakaland

Az élet tele van feszültséggel és tennivalóval, amit manapság már a gyerekek is egészen korán megtapasztalnak. A jóga azonban olyan komplex mozgásforma, mely egyszerre hat a testre és a lélekre. A Dóri által összeállított mesés-állatos jógafeladatok egyszerre tanítják meg koncentrálni és kikapcsolni a kicsiket.

Gyakorlataival megmutatja a gyerekeknek a jelen-lét csodáit, támogatja a test egészségét, közben a varázskeret, melyet a cseppet sem könnyű sport köré fon, elfeledteti velük, hogy ők tulajdonképpen nyújtanak, húzódzkodnak vagy küzdenek. A Jógakaland rugalmasságra tanít – kívül és belül.

hirdetés

Tudj meg többet Dóriról és a Jógakalandról itt!

Besenyei Andrea, Toppantó a Gyermekekért Alapítvány

Észrevettétek már, hogy a mai gyerekeknek gyakran rengeteg játéka van, mégsem tudnak játszani igazán? Besenyei Andi, a Toppantó a Gyermekekért Alapítvány elnöke és szíve-lelke hisz abban, hogy a zene, a tánc és a lelkünkben visszhangzó népi rigmusok utat jelentenek a gyermekek szívéhez, múltunkhoz és jövőnkhöz. A népzene lélekkapocs, a dal bűvölő, mely a gyerekekben azonnal társára talál.

VIDEÓ: bemutatkozik a Toppantó

Szeretnétek ti is részt venni Andival egy kompetenciafejlesztő kulturális utazáson? Itt megnézhetitek! Sőt, ha szerencsétek van, néhány népi hangszerrel is egészen közelről megismerkedhettek – persze csak a pandémia után. Addig marad az online Toppantó.

Czecz Fruzsina, Gyerekkel vagyok

Előbb-utóbb minden család életében eljön az a pillanat, amikor gyerek és szülő egymásnak feszül. Hiába elkerülhetetlen, amikor mégis bekövetkezik, szülőként úgy érezhetjük, valamit elrontottunk és nincs tovább. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy valamit rosszul csináltunk, sőt! Azt mutatja, hogy magunk is emberek vagyunk. A kérdés leginkább az, mit teszünk akkor, ha elakadunk vagy távolodunk?

Azok, akik nem félnek segítséget kérni, olyan kiváló segítőre találhatnak, mint Fruzsina, aki tanácsadó szakpszichológusként azért dolgozik, hogy gyerekeknek és szüleiknek segítsen megtalálni a belső egyensúlyt. A hozzá forduló apukáknak és anyukáknak támogatást nyújt nehéz helyzetek – válás, haláleset, lakóhelyváltás – kommunikációjához és nevelési nehézségek kezeléséhez, míg a csemetéknek beszélgetőpartnere, bizalmasa, segítője.

Úgy gondolod, nektek is épp rá van szükségetek? Itt megtaláljátok!

Pincz Petra, Áthidaló Iskola Előkészítő Program

Az első lépteket ripsz-ropsz az óvoda, majd az iskolakezdés követi. Rohan az idő, és kevés félelmetesebb, felelősségteljesebb dolog van a szülők számára, mint az első iskola kiválasztása. De vajon nem kellene-e ugyanilyen gondossággal készítenünk a gyermeket az iskolára, mint amilyen aprólékossággal keressük az ideális tanító nénit?!

A suliban szerzett sikerélmények meghatározzák a gyerekek tanuláshoz való viszonyát, a kicsik magabiztosságát, és befolyásolják társas kapcsolataikat is. Mégis, néha mintha a vágyott jövőkép fontosabbnak tűnne, mint a jelen pillanatban még apró, izgága óvodás. Ezt az ellentmondást látva Pincz Petra óvodapedagógus, tanító és mozgásterápiás szakember úgy döntött, segít a gyerekeknek és a szülőknek megkönnyíteni az óvoda és iskola közötti átmenetet. Hat-nyolc hónapos iskolaelőkészítő foglalkozássorozata az ország számos pontján elérhető, és a nagymozgásos feladatoktól a helyes ceruzatartáson át a feladatkövetésig és a negyvenöt percen át tartó koncentráció kialakításáig kíséri a gyerekeket. Megtanítja nekik, hogyan lehetnek ügyes kiselsősök anélkül, hogy egy fikarcnyit is veszítenének önmagukból.

Suliba megy a csemete? Még épp időben vagytok ahhoz, hogy csatlakozzatok!

Vidovszky Sára, Tornázz a plüssöddel!

Mit csinál egy háromgyerekes gyógytornász, ha a karantén miatt nyakába szakad a csemeték mellett a háztartás és a világ gondja? Kihozza belőle a legtöbbet, amit csak lehet, és létrehozza mókás mozgásfejlesztő online edzésprogramját, a Tornázz a plüssöddel! kezdeményezést.

Az anyák mindenre képesek, bármilyen problémára megoldást találnak, és olyan fantáziájuk van, mint senki másnak kerek e világon. ;) Ennek bizonyítására Sára olyan húszperces programsorozatot dolgozott ki, mely bármely otthonban könnyedén és élvezetesen elvégezhető. A játékos feladatok között helyet kapnak tartásjavító, koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok is, így a gyerekek észrevétlenül fejlődnek és tanulnak. A 44 részes videófolyam bármikor visszanézhető, így esős időben, megfázás esetén vagy „csak úgy” is érdemes átmozgatni magatokat: irány Sára csoportja!

Ha szeretnél megismerni még több fiatal, magyar designert, akik szuper dolgokat alkotnak, keresd a PandArte blogot a Facebookon és az Instagramon!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A nagyszülőknek nem szabad ölelgetni, puszilgatni az unokájukat az ő beleegyezése nélkül - véli egy ausztrál anya

„A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen” - jelentette ki az anyuka.
Címkép: illusztráció, Sherif Salama/Flickr - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Már születése pillanatától kezdve úgy neveli kétéves lányát egy ausztrál anya, hogy csak olyan dolgokat csináljon, amit valóban szeretne és bele is egyezik, írja a Daily Mail.

A nő minderről TikTok-csatornáján beszélt, ahol egy videóban azt is elárulta, van egy dolog ezzel kapcsolatban, ami különösen zavarja, mégpedig az, amikor felnőttek nem fogadják el, ha a gyermek jelzi, nem szeretne puszilkodni vagy ölelkezni, és ennek ellenére ráerőltetik.

"A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen" – magyarázta.

Szerinte például mikor kifejezi a lánya, hogy nem szeretne valamit, az idősebbek, például a nagyszülők látványosan elkeserednek, megbántódnak, hogy nem szeretne közeledni feléjük a kisgyermek, majd akarata ellenére mégis megölelgetik, megpuszilgatják.

A nő szerint az idősebb generáció nem tudja kezelni, féken tartani az érzelmeit, akkor sem, ha valaki nemet mond nekik.

"Senkinek az érzelmei, igényei nem lehetnek fontosabbak, mint a lányomnak a joga a saját teste fölötti rendelkezéshez" – mondta az anya.

hirdetés

A videó óriási vitát generált, többen az anya mellé álltak és saját, hasonló történeteikről számoltak be, mások pedig megkérdőjelezték, hogy ilyen fiatal korban is hasznos-e ez a felfogás.

Az egyik kommentelő például arról írt, hogy ő a 21 éves gyerekét is arra biztatja, hogy fizikai és érzelmi szinten is kapcsolódjon a nagyszüleihez, ami teljesen rendben is van szerinte. Mások azt hozták fel, már az is problémás, hogy ezt az ügyet az anya a közösségi médiában robbantotta ki, és nem az érintettekkel, például a lányával és a nagyszülőkkel beszélte meg.

Az anyát védelmezők általában amellett érvelnek, hogy az ilyen, magánéletbeli egyenlőtlenségek egyben társadalmi kérdések is, amikről nagy nyilvánosságban kell beszélni, hogy változtathassunk rajtuk.

Az anya egyébként hozzátette: lányának nagyszerű a kapcsolata a nagyszülőkkel, akik az esetek 98%-ban figyelembe veszik a kislány akaratát.

VIDEÓ: Az anya nagy felháborodást kiváltó videója

@brittanybaxter_xI said what I said... #gentleparenting #consent #fyp♬ original sound - Brittany


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Előtte-utána fotón mutatja be egy amerikai Instagram-modell, hogy a szépség csak egy jó szög kérdése

A fiatal nő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi média hamis képet ad az emberekről.
Fotó: claraandherself/Instagram - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora különbség van az internetes fotók és a valóság közt. Ezt emelte ki Clara Guillem, Instagram-modell és TikTok-influenszer, amikor néhány másodperc különbséggel tett közzé két képet, amelyeken egészen másképp néz ki.

A 24 éves, amerikai modell általában beállított képeket tesz közzé, ám ezúttal segíteni szeretett volna nőtársainak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben - írja a Daily Star.

Clara ezért egy igazán “őszinte”, nem beállított képet rakott ki magáról, kontrasztba állítva azt egy másikkal, amin a megszokott módon pózol.

“Azt is fontos észrevenni, melyik képen mosolygok jobban és tűnik boldogabbnak. Az első lépés felismerni és elutasítani a szépségipar követelményeit” - mondta, és hangsúlyozta: egyik kép sem “jobb”, mint a másik.

“Ez a testem, mindössze másodperces különbséggel. Ugyanaz a megvilágítás, tükör és bikini. Az egyiken pózolok, a másikon lazítok. Rengeteg előtte-utána képet látok a közösségi médiában, amik akár ugyanakkor is készülhettek, csak a póz más.”

Clara később ebéd előtt és után is megmutatta az alakját:

hirdetés

“Felveszem ezt a bikinit a tengerpartra, és lövök pár szexi képet, de ez nem jelenti, hogy megfosztom magamat egy kis evés utáni pocaktól! Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szépséggel legyünk elfoglalva. Sokkal többek vagytok a külsőtöknél!” - írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Miért lett legendás Diana hercegnő menyasszonyi ruhája?

Majdnem 8 méteres uszály, 10 ezer flitter, gyöngy, csipke és masni. A hihetetlen ruhakölteményhez csak egy fogható a történelemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 27.

hirdetés

Hiába állítják ki a Kensington palotában nyáron nyíló kiállításon többek között az anyakirálynő 1937-es koronázásán viselt ruháját és több más híres királyi viseletet, a legtöbb embert mégis Diana hercegnő menyasszonyi ruhája érdekli majd, írja a Telegraph. A David és Elizabeth Emanuel tervei alapján készült ruha Diana 24 évvel ezelőtti tragikus halála óta először tér vissza a Kensington palotába.

Kevesen tudják, de az 1981-es esküvőre készült ruha minden idők egyik legdíszesebb és legbonyolultabb menyasszonyi ruhája, melyhez talán csak Grace Kelly híres esküvői viselete mérhető. Az elefántcsont színű selyemruha majdnem 8 méteres uszályánál hosszabbat senki nem viselt az uralkodóház története során.

A műalkotásnak is beillő darab ujjai és szoknyája is lenyűgöző, ám mindennél meghökkentőbb a gazdag díszítés: 10 ezer flittert, gyöngyöt, csipkét és masnit helyeztek el a csupán néhány órán keresztül viselt ruhán.

A tervezők azért sem fukarkodtak az anyaghasználattal, mert a menyasszonyi ruhának be kellett töltenie a teret a Szent Pál-székesegyházban. A Westminster-apátsághoz képest jóval tágasabb templom azért lett a királyi szertartás helyszíne, mert ide kétszer annyi vendéget tudtak meghívni. Az éppen 40 évvel ezelőtti esküvőt a helyszínen 3500 kiváltságos követhette nyomon, a televízióban pedig 28 millió brit nézte az év egyik legfontosabb eseményét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezt kell tudnod, ha idén biciklit szeretnél

A koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Bár az elmúlt hetek télies időjárása és a hosszú karanténidőszak után hihetetlennek tűnik, azért már itt a tavasz a láthatáron, ideje elkezdeni előszedni a tavaszi-nyári sportcuccokat és nekiállni a bicikliszervizelésnek – vagy egy új kerékpár beszerzésének. Ha utóbbi csak most jutott eszedbe, rossz hírünk van: a koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!

A francia sportszergyártó márka számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság, ez vezérelte őket akkor is, amikor megoldást kerestek arra, hogy az alumíniumhány miatt idén nem tudnak bicikliket kínálni a vásárlóiknak. A már jól ismert Trocathlon szolgáltatásuk újragondolásával született meg a Recathlon, egy igazán zöld, közösségi megoldás arra, hogy a kialakult hiány ellenére mindenki biciklihez jusson, és az otthon kallódó, kihasználatlan kerékpárok se szomorkodjanak a pincékben: a Recathlonnal a márka összeköti a bringákat eladni és venni vágyókat.

Ha eladnál egy használt biciklit (bármilyet, nem csak a Decathlonban vásárolt termékeket veszik be), nézz fel a Recathlon oldalára, és regisztráld a bringád április végéig. Ez után csak annyi a dolgod, hogy április 29 után bevidd a legközelebbi Decathlon áruházba, ahol a cég szakemberei átvizsgálják (természetesen balesetveszélyes kerékpárt nem vesznek be és adnak el), és ajánlatot adnak rá – mivel bizományba kerül, fontos, hogy meg tudjatok állapodni az árban. Ha egymás kezébe csaptok, már csak azért kell szurkolni, hogy elkeljen a biciklid, az árát utalvány formájában kapod meg, amit bármelyik Decathlonban levásárolhatsz 2 évig – kell ennél jobb indok arra, hogy megválj a régóta csak porosodó drótszamaradtól, és egy új sport után nézz? Ha nem sikerült eladni a bringát, természetesen visszakapod, 2 heted lesz hazavinni.

Ha pedig bringát vennél, nem szükséges végigjárnod az összes közeli Decathlont azért, hogy megnézhesd a kínálatot: a Recathlon oldalán előzetesen, áruházakra bontva meg tudod nézni a kínálatot, így célirányosan mehetsz a vágyott bicikliért!

A Recathlonra az előregisztráció április 22-től él, a bicikliket 29-tól várják átvizsgálásra az áruházakban, az új gazdára váró bringákra pedig május 31-ig csaphatnak le a szemfülesek. ITT tudsz regisztrálni és böngészni a feltöltött termékek között.

hirdetés

Ha pedig nem a bringázás hoz lázba, esetleg más sportághoz kapcsolódó eszközeid kallódnak otthon, akkor a későbbiekben is érdemes lesz figyelned a Recathlon oldalát: a jövőben más sportágakhoz kapcsolódóan is meghirdetnek majd Recathlon kampányokat (mindig más sportszerkörre), a Trocathlonnal ellentétben nem csak évente kétszer tartják majd, az áruházak saját maguk is szervezhetnek majd Recathlonokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: