hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

5+1 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezés otthon

Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes pár dologra figyelni.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő grillsütőt, kezdetét veheti a grillezés. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, és bármennyire ösztönösnek, esetleg magától értetődőnek gondoljuk ezt a tevékenységet, itt is vannak fortélyok, tippek, trükkök és szabályok, melyekkel tökéletesíthetjük fogásainkat és emlékezetesebbé tehetjük azokat. Íme egy kis segítség néhány pontban, a teljesség igénye nélkül.

1. Legyen megfelelő a parázs

Természetesen akik elektromos grillsütőt használnak, azokra ez a fejezet nem vonatkozik. Akár fával, akár faszénnel sütünk, mindenképp érdemes megvárni, amíg kicsit leég, csillapodik a láng, különben az étel belseje nyers marad, a külseje pedig szénné ég. A későbbiekben ugyanebből az okból szükséges szemmel tartani a húsokból csepegő zsiradékot is, mert újra belobbanthatja. (ha nem tartozék, érdemes beszerezni egy csepegtető tálcát-tálkát hozzá, az ízélményt is fokozza). A tüzet, parazsat igyekezzünk minél természetesebb, és erre a célra szánt professzionális anyagokkal éltetni, mindenképp kerüljük a benzint, a színes-fényes papírokat stb. mert mérgező anyagokat bocsátanak ki az égés során.

2. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

3. Pácoljunk!

A pácolás előtt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen húsféléket érdemes grillezni? Erre könnyű választ adni: leginkább minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd.

Ha sikeresen kiválasztottuk a húsokat, rátérhetünk a fűszerezésre. A pácolás legelső aranyszabálya, hogy lehetőségeinkhez mérten, minél korábban megtegyük: a legjobb, ha már a sütést megelőző napon, de hogy értelme legyen, minimum pár órával előtte áztassuk be a fűszerfürdőbe, hiszen idő, míg a nyers hús magába tudja szívni azt. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű!

hirdetés
4. Időzítsünk!

Ahogyan a főzésnél, itt is sok múlik az időzítésen! A különféle grillezni valók más-más sütési időt igényelnek, és a faszén begyújtása is némi előkészítéssel jár. A húst a tervezett grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

Tipp: Az Aldi Magyarország hivatalos oldalán segítséget kaphatsz a szárnyasok grillezéséhez, ha pedig receptre lenne szükséged ezen a linken azt is találsz!

5. Zöldségválasztó

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás részei ezek a rostban, vitaminban és antioxidánsban gazdag élelmiszerek - és nem mellesleg nagyon finomak is, kár lenne csak kenyeret tunkolni a húsok mellé. Szinte bármelyikük alkalmas grillezésre is: répa, cukkini, hagyma, spárga, padlizsán, kukorica és sorolhatnánk. Azt ne feledjük, hogy a zöldségek sokkal hamarabb (akár 3 perc alatt) megsülnek, hát bánjunk velük eszerint: enyhébb parázson, fentebbi rácsokon készítsük, mert a túlsütött zöldségek megfanyarodhatnak. Akkor vannak készen, ha a rácsok csíkjai épphogy beleégtek.

5+1. Fontos a minőség!

A sertéstől a karajszeletig, illetve a csirkétől a csirkemellfiléig sok összetett folyamat zajlik le a hús előállítása során. Éppen ezért nem mindegy, hogy honnan szerezzük be ételünkhöz az alapanyagokat.  Az Aldi Magyarország például pont emiatt nem szorítkozik csupán a beszállított termékek végellenőrzésére hanem a teljes gyártás folyamatos minőségellenőrzését tűzte ki célul – az istállótól az állatszállítón, a vágóhídon és a feldolgozáson keresztül, egészen a tárolásig és az értékesítésig.

Plusz pont, hogy kizárólag magyar szárnyast árulnak. A 100% garantált magyar minőség címkével ellátott termékek garantáltan a legjobb minőségű, hazai húsok, amelyek szigorú ellenőrzésen estek át. Tehát ha származási garanciával ellátott hústerméket veszel, biztos lehetsz benne, hogy a hús kizárólag magyar csirkéből származik, amelyet itthon neveltek és dolgoztak fel. Termékeik között mindenki megtalálja az ízléséhez valót, akkor is ha valaki a hazai ízek szerelmese, vagy pedig új gasztronómiai élményeket keresne. Alább mutatunk is egy szuper receptet, amit könnyedén elkészíthettek egy közös grillezés alkalmával:

Gyümölcsös currys pulykamell ananász-ketchuppal

HOZZÁVALÓK 4 fő részére:

A pulykamellhez:

4 szelet HÚSMESTER

pulykamellfilé (kb. 450 g),

2 ek. LE GUSTO curry,

2 ek. PURE FRUITS

100 %-os ananászlé,

½ csokor friss petrezselyemzöld

és egy kevés a díszítéshez

Az ananász-ketchuphoz:

1 darab ananász (10 szelet),

2 fej lilahagyma,

1 kg paradicsom,

½ tk. LE GUSTO chili pehely,

60 ml LOMEE ételecet,

60 g HAPPY HARVEST kristálycukor,

1 tk. LE GUSTO tengeri só,

1 tk. LE GUSTO őrölt fekete bors

CUCINA NOBILE olívaolaj

a sütéshez és grillezéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. 3 ananászszeletet elfelezünk és félreteszünk a díszítéshez. A maradék ananászt nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a paradicsomot negyedekre vágjuk.

2. A hagymát a chili pehellyel olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót az ananász-ketchuphoz. Alacsony hőmérsékleten kb. 45 percig főzzük, néha megkeverjük, ezután összeturmixoljuk és a ketchupot egy szűrőn átpasszírozzuk.

3. A ketchupot az edényben kb. 15 percig állandó kevergetéssel sűrűre főzzük, majd azonnal steril befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 4 órán át hűlni.

4. A pulykaszeleteket sózzuk és borsozzuk, kevés olajjal bekenjük. Összekeverjük a curryt 2 evőkanál ananászlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A hússzeleteket bekenjük ezzel a páccal, majd mindkét oldalukon megsütjük.

5. Az elkészült húsokat egy tálra helyezzük, felezett ananászszeletekkel és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Mellé kínáljuk az ananász-ketchupot.

További tippeket a grillezésről az Aldi Magyarország oldalán olvashattok, a grillezés 12 aranyszabályát pedig itt találjátok!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Kártyával fizetnénk, de nem mindig lehet - teszteltük, hol mi a magyarázat rá

Azért is meglepő olyan üzletekre, szolgáltatókra akadni 2021 szeptemberében, akik csak készpénzt fogadnak el, mert jogszabályi előírás van rá januártól, hogy biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2021. szeptember 15.


Link másolása

hirdetés

Ugye te is futottál már bele olyan bosszantó helyzetbe, hogy valahol azért nem tudtál vásárolni, mert készpénz nem volt nálad, a bankkártyádat viszont nem tudtad használni? 2021 van, a világban és Magyarországon is több évtizede adott a lehetőség, hogy a boltokban, szórakozóhelyeken ne kelljen a zsebünkben kotorászva keresnünk a megfelelő összeget, és ne kelljen kínosan és halkan motyogva „sajnos nincsen”-nel felelni a rettegett „Nincs kisebb?” kérdésre.

Több éve már annak is, hogy a bankkártyás fizetésnél elérhető az érintéses, PIN-kód nélküli funkció, ami még kényelmesebbé teszi a fizetést. Ennek összeghatárát ráadásul a koronavírus miatt meg is emelték, igyekezve terelni az embereket a vírusveszélyesebb készpénzes fizetéstől a biztonságosabb bankkártyás felé.

Gyors, egyszerű, a vevők szeretik - mégsem elérhető mindenhol

Ha ennyi előnye és elenyészően kevés hátránya és veszélye van a kártyás vásárlásnak, értelemszerűen adódik a kérdés: vajon miért van a XXI. század harmadik évtizedében hazánkban nem kevés olyan bolt és szolgáltatásokat nyújtó hely (nem is feltétlenül a legkisebbek), ahol nem lehetséges bankkártyánkat használni a fizetés alkalmával.

Különösen aktuális a kérdés úgy, hogy 2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói számára.

Hogy ez milyen helyekre vonatkozik, arra egyszerű a válasz: szinte mindenre, étteremtől a kisboltig, trafiktól a fodrászig, büfétől az elektronikai boltig.

Teszteltük, mire megyünk, ha csak bankkártya van nálunk

Megpróbáltunk utánajárni, hogy mennyire gyakori jelenség az, hogy valahol nem fogadnak el bankkártyát, és mi az oka annak, hogy kitartanak a csak készpénzes fizetés mellett. Elég volt egy nagyobb kört tennünk Budapest belső kerületeiben, és különféle üzleteket, szolgáltatókat találtunk, ahol hiába logobtattuk bankkártyánkat.

hirdetés

Egy forgalmas VIII. kerületi főutcán található, jól menő ún. barber shopban biztos klassz új frizura készülne, a szakálligazításról nem is beszélve - ha elfogadnák a bankkártyánkat. Az alkalmazottak kétféle választ is adnak, miért esélytelen itt kártyával próbálkoznunk: egyikük szerint itt nem éri meg bevezetni az elektronikus fizetést, míg másikuk – különösebb kifejtés nélkül – azt állítja: „sokkal könnyebben követhető” a készpénzes forgalom.

Nem messze innen, ugyanebben a kerületben egy kis étkezdében akarnánk pár finom falatot rendelni. De fizetés csak készpénzzel lehetséges.

A hely tulajdonosa úgy fogalmaz: „nem hajlandó” az állítólagos adminisztrációs és pénzügyi nehézségeket vállalni a kártyás fizetés érdekében. Ugyanakkor ő azt mondja, hallott egy módszerről, tudomása szerint legális is, így ő is tervezi a bevezetését.

Ennek lényege az, hogy aki nem szeretne, vagy nem tud készpénzzel fizetni a helyen, az a kérésre megadott számlaszámra utalhatja a fogyasztás összegét.

Ha már a kifőzdében nem jutottunk ételhez, megteszi egy péksütemény is. Tenné. Éhesek maradunk továbbra is, ha nem tudunk készpénzt előkaparni. Egy forgalmas aluljáró pékségében az eladónő a kártyás fizetésről csak annyit mond: amióta ő itt dolgozik, ez az opció sosem létezett, de ő maga még nem hallott arról, hogy kötelező lenne, ahogy arról sem, hogy bárkit megbüntettek volna a hiánya miatt.

Megkérdeztünk egy szakértőt, milyen megoldást választhatnak a kereskedők és szolgáltatók

„Már az elektronikus fizetés lehetőségét kötelezővé tevő jogszabályváltozás kihirdetésekor felkészültünk a kereskedők fokozott érdeklődésre és továbbra is több megoldást és gyors ügyintézést kínálunk azon kereskedőknek és szolgáltatóknak, akik még keresik a megfelelő módszert az elektronikus fizetés biztosítására. A választás előtt érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, fontos például megvizsgálni azt is, hogy az adott pénzintézet mekkora piaci részesedéssel rendelkezik kártyakibocsátóként, illetve elfogadóként. Ha ugyanis a kibocsátó és az elfogadó megegyezik, a kereskedőnek nem kell kifizetnie bankközi díjat, ami jelentős megtakarítást jelenthet” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező és cafeteria kártyát is elfogadó vállalkozásoknak az OTP Csoport a POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú cégek számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak.

Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

Maradva ezen a környéken, legalább a kultúrában szeretnénk bízni, hogy egy kulturális intézménybe betérve nem kell csalódnunk, ha az anyagiakat kártyával rendeznénk. Mint mondjuk a könyvtári tagsággal járó költségeket.

Az ország legnagyobb könyvtárhálózatának központi telephelyén a pénztárban ülő fiatalember szomorúan csak annyit jegyzett meg: nincs annyi beiratkozott olvasó és annyi feledékeny, pótdíjat fizető kölcsönző sem, hogy megérje átállni a kártyás rendszerre.

A könyvtárban egyébként így az a faramuci helyzet áll elő, hogy új tagként beiratkozási, vagy netán késedelmi díjat akarnánk befizetni, ám nincs nálunk készpénz, a legegyszerűbb megoldás, ha okostelefonunkon felmegyünk az intézmény honlapjára, és ott intézzük el pénzügyünket.

Vannak, akik felismerték, hogy a kártyás fizetési lehetőségnek a vevők is örülnek

Szerencsére ellenpéldák is akadnak. A tágabb értelemben vett belvárosban szúrópróba-szerűen több olyan kisboltot (turkálót, háztartási boltot, jótékonysági boltot illetve pékséget) is lehet találni, ahol az üzlet kis mérete ellenére minden további nélkül elővehetjük bankkártyánkat, ha fizetni akarunk. Az örömteli meglepettségre szinte mindenhol az volt a válasz: mivel kötelező a rendszer, mindenképpen a bevezetés mellett döntöttek. Egy helyen pedig azt mondták, olyan sokan - és évről évre egyre többen - akartak kártyával fizetni, hogy már több évvel azelőtt átálltak erre a módszerre, hogy törvényben kötelezték volna őket erre.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így szexelnek a fiatal magyar nők: negyedük egyáltalán nem él nemi életet

Rendhagyó, reprezentatív kutatás készült a magyar nők szexuális szokásairól a JOY Magazin megbízásából. Lássuk a legmeghökkentőbb eredményeket!

Link másolása

hirdetés

Szeptember negyedike a szexuális egészség világnapja. Ennek alkalmából az egyik legnépszerűbb női magazin, a JOY reprezentatív kutatást készített a magyar nők nemi életéről, szexelési szokásaikról. A JOY Ország Szextesztje a 18-49 éves magyar nőket veszi górcső alá, tabuk nélkül. Kire, mi igaz az eredményekből?

A magyar nők közel negyede nem él nemi életet

A 18–49 év közötti nők közel negyede (20%) saját bevallása szerint egyáltalán nem él szexuális életet – derül ki a kutatásából. A többségnek (60%) azonban havi rendszerességgel van része testi örömökben, köztük azonos (16-16%) azoknak az aránya, akik havi 1-2 alkalommal szexelnek és azoknak, akik jóval többször, egy hónapban 10-12 alkalommal is megteszik ezt. A mindennap hancúrozók és az évente csak egyszer-kétszer lepedőakrobatázók tábora azonos méretű, 7-7 százalékban fordulnak elő a nagyon aktívak és a roppant keveset szexelők is.

Kutatások szerint azok a nők a legboldogabbak, akik heti 1-3 alkalommal élnek nemi életet, ebbe beletartozik az önmagukkal való játék is. Az ennél több szex nem növeli a boldogság érzetét, míg a kevesebb hosszú távon vezet csak egészségügyi vagy mentális problémákhoz. A szexet darabszámra mérni soha nem jó dolog, nagyon egyéni, hogy kinek mennyire van szüksége, lehetősége, a szex mennyisége nagyban függ az egyéni lehetőségektől, életkortól, körülményektől

– mondta az adatokat látva Rozs Erika szexuálpszichológus.

A harmincasok a legrendszeresebbek a szexben

Nem kell leírni az idősebbeket, ezt erősíti a JOY-kutatás eredménye is, amely szerint a mindennap szerelmeskedők között a 40–49-es korosztályból vannak a legtöbben (8%), négy százalékuknak pedig egyenesen naponta több együttlétben is van része. A legfiatalabbak között 7%, a harmincasok körében pedig mindössze 5% vallott arról, hogy a szex a mindennapok része. A felmérés tanulsága, hogy a 30-asok szexuális élete a legkiegyensúlyozottabb, 71%-uk havi rendszerességgel szexel, míg a fiatalabbaknak a 64%-áról, a negyveneseknek pedig csak a feléről mondható el mindez.

Idővel a heti 3-ból havi 1 lesz

Az azonban jól látszódik, hogy rendszeresség ide vagy oda, a kor előrehaladtával az intim összebújások száma bizony csökken.

hirdetés
Míg a huszonévesek többsége havi 10-12 alkalommal bújik ágyba párjával, addig a harmadik ikszüket taposók a havi 5-6 alkalmat preferálják, a negyvenesek pedig havi egy-két alkalommal szexelnek.

Ha a korosztályi bontást nézzük, akkor szembetűnő, hogy a harmincasok között vannak a legkevesebben azok is, akik egyáltalán nem élnek nemi életet, esetükben ez az arány 16%, míg a húszasoknak a 20%-a, a negyveneseknek pedig 24%-a él szexmentesen.

„A szex mennyisége nagyban összefügg az életenergiával, ami az élet teljes hossza alatt pulzál. Hol több, hol kevesebb az energia erre. Az, hogy a fiatalok többet szexelnek, nem biztos, hogy minden esetben minőségi szexet jelent, míg a kevesebb szex lehet, hogy jobb minőségű, ami hosszabb időre ad kielégültséget a nőnek” – mondta a szexuálpszichológus.

Árt a házasság a szexuális életnek?

A házasság nincs jó hatással a szexuális életre. A párkapcsolatban élők 10%-a naponta szexel, 86%-uk pedig havi rendszerességgel, ez a házasok esetében 5%-ra, illetve 72%-ra csökken.

Még beszédesebb az az adat, hogy míg a papír nélkül romantikázók negyede havi 10-12 alkalommal is szexel, addig a házaspárok többsége havi 1-4-szer teszi ezt meg.

Az adatokat elnézve úgy tűnik, hogy a házasság nemhogy megfelezi, hanem harmadára csökkenti a szexuális együttlétek számát.

„Nem állítanám, hogy a házasság nincs jó hatással a szexre. Inkább azt, hogy megváltozik a szex” – kommentálta Rozs Erika.

Csökken a spontán együttlétek száma, sokszor rutinná válnak az összebújások. A házasság biztonsága, az, hogy tudom, hogy a párom mellettem van, csökkenti azt a bizonytalanságot, ami a szex mozgatórugója lenne. A házasság egy bonyolult pszichodinamikai folyamat, ahol két ember a hétköznapokban egymásra reagál. Sokszor az önismeret hiánya, a fel nem dolgozott gyerekkori traumák blokkolják a házastársak intim fejlődési lehetőségét

– mondta a szakértő.

Hosszúra nyúlnak az erotikamentes szünetek

A JOY felmérésében rákérdeztek, hogy mi volt a fiatal magyar nők leghosszabb, szex nélkül töltött időszaka. A részt vevők 31%-a úgy nyilatkozott, hogy egy évnél több idő eltelt már felnőtt életében hancúr nélkül. Azonos arányban (18%) vannak azok, akik néhány hetet vagy maximum fél évet nélkülözték a szexet. Mindössze 11% mondta azt, hogy néhány nap volt a leghosszabb szexmentes időszaka.

A szex nélkül töltött idő nem biztos, hogy valóban szexuális öröm nélkül telik. Egyrészt létezik a maszturbálás, mint egy fontos szexuális örömeszköz. Másrészt szakítás után, a feldolgozási időszakban lehetnek olyan időszakok, amikor az embernek még magához sincsen kedve, de ahogy a trauma oldódik, úgy tér vissza a libidó is

– mondta a szakértő.

„A JOY Magazin számára mindig is fontos volt a nők támogatása testi-lelki önelfogadásuk terén, hiszen ha ezzel nincsenek rendben, az többek között a (leendő) párkapcsolatukra is rányomhatja a bélyegét. Az elhidegülés, vagy akár a szexualitás teljes hiánya fájóan aktuális probléma a magyar nők körében is, ezért is szerettünk volna a kutatással a mélyére ásni az aktuális hazai hálószoba-helyzetnek.

A szex és az ezzel kapcsolatos kérdések, tanácsok sosem volt tabutéma nálunk, és szeretnénk, ha olvasóink körében sem lennének kimondatlan vagy zavarbaejtő kérdések a témában.

A joy.hu/szex rovatban barátnők között, barátnői tanácsokkal találkozhatnak olvasóink, biztonságos és elfogadó közegben” – mondta el Alberti Petra, a JOY Magazin főszerkesztője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Te is folyton elfelejted mások nevét, miután bemutatkoztok? Íme 10 egyszerű trükk, amivel javíthatod a névmemóriádat

Azzal, hogy előre elnézést kérünk a rossz névmemóriánkért, azt is sugallhatjuk a másik félnek, hogy nem tartjuk fontosnak. Szakértők mondják el, hogyan javítsunk a névmemóriánkon.

Link másolása

hirdetés

Szinte mindannyiunkkal előfordul kisebb-nagyobb gyakorisággal, hogy hiába mutatkozik be nekünk valaki, akár kis idő eltelte után sem tudjuk felidézni, hogyan is hívták az illetőt. Ez aztán ördögi körbe is tud futni, (na meg számtalan kellemetlen helyzetet szülhet) amik könnyen arra késztethetik az embert, hogy saját praktikákat alakítson ki, amik aztán vagy segítenek, vagy nem.

Ha te is érintett vagy, jó hírünk van: a Guardian a témával valamilyen módon foglalkozó szakértőket kért meg, hogy mondják el, milyen trükkökkel javíthatunk a névmemóriánkon.

Higgyük el, hogy emlékezni fogunk

A neuro-lingvisztikus programozással foglalkozó Rebecca Lockwood szerint fontos, hogy már előre programozzuk be magunkban, hogy emlékezni fogunk az adott névre. "Régebben én is mindig azt mondtam, bocsánat, nagyon nehezen jegyzem meg a neveket - aztán rájöttem, hogy ezzel folyamatosan azt kommunikáltam magamnak, hogy nem is fog menni" - magyarázta.

Ráadásul szerinte azzal, hogy előre elnézést kérünk a rossz névmemóriánkért, azt is sugalljuk a másik félnek, hogy nem tartjuk fontosnak. "Mondd magadnak: "Nagyon jó vagyok abban, hogy megjegyezzem a neveket" - tanácsolta Lockwood.

Minél jobban alakul a megismerkedés, annál könnyebb lesz emlékezni

hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy az, hogy milyen könnyen emlékszünk az emberekre, kapcsolatban áll azzal, mennyire kerülünk közös hullámhosszra. Keresd a közös pontokat, tedd komfortosabbá a beszélgetést akár a testbeszédeddel is, tanácsolta Lockwood. Már csupán a beszélgetés körüli pozitív energia miatt is könnyebben fogsz emlékezni a másik nevére!

Mondjuk ki a nevét a beszélgetés alatt

Lockwood szerint az is segít, ha a beszélgetés során kimondjuk a másik nevét. Vigyázni kell, mert könnyen túlzásba lehet esni, de ha odafigyelve, a beszélgetés jó pontjain mondjuk ki, akkor az nemcsak a memóriánkat, de magát a beszélgetést, a két ember közötti kapcsolatot is erősítheti.

Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre tényleg tudni akarjuk a választ

Mark Channon, az agyi teljesítőképességet segítő szakember egy olyan technikát tanít, amivel az agyunkat arra programozhatjuk, hogy odafigyeljen a beszélgetésre és a beszélgetőpartnerre. A trükk egyszerűen az: olyanokra kérdezzünk rá, amikre valóban tudni akarjuk a választ!

Ha az agy úgy gondolja, hogy valami fontos vagy érdekes, akkor magától figyelmet fog rá fordítani

- magyarázta.

Találjunk ki szójátékokat

A fiatal lányok mentorprogramjában trénerként résztvevő Fiona Dalziel trükkje, hogy akármikor új emberrel találkozik, megpróbál kapcsolatot keresni a nevük és a foglalkozásuk vagy valamilyen hozzájuk köthető dolog, tulajdonság között. Rímeket, szójátékokat, különböző történeteket is kreálhatunk, amik segítségével legközelebb könnyebben beugrik majd a név.

Képzeljük el

A neveknek a képi megjelenítése másmódon hozza működésbe a memóriánkat, mintha csupán csak kimondanánk azt. Mark Channon ezért azt tanácsolja, bármilyen kreatív módon képzeljük el az előttünk álló nevét, "ha az informatikában dolgozik, képzeld el, ahogy egy számítógépen gépel; ha két gyereke van, legyen előtted, ahogy fel-alá ugrálnak".

Helyezzük el a memóriapalotánkban

Egy fejlettebb technika, amit Channon tanít, az emlékezetpalota. Képzeljük el a megjegyezni kívánt nevet, alakítsuk képzeletünkben bármivé, amit könnyen megjegyzünk, majd helyezzük el a palotánk egy meghatározott helyére, ahova bármikor visszatérhetünk.

Channon szerint ezáltal könnyedén rendszerezhetjük, és bármikor visszakereshetjük az információkat, amikre szükségünk van.

Hozzunk létre gondolati szótárt

Channon 20 év alatt kifejlesztett egy saját, gondolati könyvtárat a nevek számára. "Idővel kialakul, mi micsoda: David mindig egy sztár, Michelle pedig rakéta. Furcsa, de kiválóan működik addig, amíg nem ismered eléggé az embereket" - magyarázta.

És végül: béküljünk meg a felejtéssel

Az agy prefrontális kéregállománya, amely a fókuszálásért, az érvelésért és a memóriáért felelős, nyomás alatt egyszerűen leáll. Ezért jut eszünkbe néha egy név vagy bármilyen kis dolog akkor, amikor egyáltalán nem számítunk rá. A memóriánk sokkal jobb, ha nyugodtak vagyunk. "Furcsán hangzik, de ha egyszer kibékülünk a felejtéssel, sokkal könnyebben tudunk emlékezni" - mondta Channon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Tippek mire figyelj, ha tökéletes homlokzatot szeretnél a házadnak

Mielőtt azt gondolnád, hogy esztétika miatt fontos, vannak olyan dolgok, amelyeket mérlegelni kell, ha hosszú ideig tartós, hibamentes falat szeretnénk.

Link másolása

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egy család már a költségvetése vége felé közeledik, amikor felépül végre új otthonuk, így a ház külső színezését igyekeznek olcsón megúszni. Az épületek megjelenése szempontjából viszont korántsem mindegy, hogy miként néz ki a homlokzat. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ennek szerepe kizárólag az esztétika miatt fontos, vannak olyan dolgok, amelyeket mérlegelni kell, ha hosszú ideig tartós, hibamentes falat szeretnénk.

Mielőtt bármilyen homlokzati munkálatnak nekikezdenénk, rendkívül fontos, hogy felmérjük a falazat és a vakolat állapotát, s mindezek függvényében tegyük le a voksot egyik vagy másik építési, vakolási, festési munkálat és alapanyag mellett. Fontos a minőség, mert szép és tartós eredményt csak így lehet elérni. Ugyanilyen fontos a szakszerű kivitelezés.

Tipp: Ha elkészült a homlokzat, mi magunk is tehetünk a tartóssága érdekében. Rendszeresen gondozni, takarítani kell, vagyis a homlokzatot is karban kell tartani. (Emiatt fontos, hogy a vakolat tisztítható legyen.)

1. Elszíneződés a légszennyezés miatt

A homlokzatokkal kapcsolatban leggyakrabban megjelenő probléma, az elszíneződés, mely elsősorban a levegőben megtalálható szennyezőanyagokra, a porra és a különféle szervetlen és szerves vegyületekre, mikroorganizmusokra vezethető vissza. Az olyan szennyezőanyagok, mint az kén-dioxid vízzel keveredve beszivárog a homlokzati festék pórusaiba, és nem csak a fedőréteget károsítja, de az alatt is megkezdi alattomos munkáját. Elszíneződéshez vezethet továbbá a nem megfelelően kialakított eresz is, ám az esetek többségében inkább okolható a légszennyezettség.

2. Álljon ellent az időjárás sokszor szélsőséges hatásainak

Gondolj csak bele, mennyi viszontagságnak van kitéve a vakolat: csapadék, nedvesség, szél, plusz az ezzel járó porréteg koptató hatása, napsugárzás és UV-sugárzás, nem beszélve a jelentős hőingadozások okozta igénybevételről. Ennek kell ellenállnia a vakolatnak sok éven át. Emiatt hasznos, ha a vakolat vízlepergető tulajdonságú, így nemcsak az időjárási elemek tekintetében hasznos, az ilyen anyaggal bevont fal kevésbé piszkolódik és a tisztítása is sokkal egyszerűbb.

hirdetés
3. Gombatelepek a homlokzaton

Az ingatlanok külső része folyamatosan kitett az időjárás viszontagságainak, melyek közül elsősorban a nedvesség az, ami komoly problémát okoz. A felszínt átitatva táptalajt biztosít a nedves közeg a gomba spórák számára, amelyek gyorsan szaporodnak, és hamarosan egész telepek jelennek meg.

Mindez nemcsak az elszíneződések miatt okoz gondot, hanem az épületen belüli páralecsapódás és penészesedés miatt is, ugyanis ez gyakran állhat az allergiás megbetegedések hátterében. Érdemes a homlokzat felületkezelése során olyan festéket választani, amely anyagösszetételénél fogva ellenáll a szennyeződéseknek és a gombák megtapadásának, hogy penészmentes legyen a fal.

4. Felújítás során ügyelj a megfelelő tapadás biztosítására!

Mint minden építési munkálat során, így a homlokzat felújításakor is kiemelt jelentőséggel bír az alapozás. Ha nincs biztosítva a megfelelő tapadás, akkor a vakolat idő előtt lemállik, a festék lepattogzik, ami igencsak csúnya látványt nyújt. Fontos az is, hogy olyan anyagokat válasszunk, amelyek a páradiffúziós tulajdonságokat illetően is passzolnak egymáshoz. Hasonlóképp ügyelni kell az egyes kötőanyagok összeférhetőségére is.

Van olyan megoldás, amely mind a négy szempontnak megfelel: a Silancolor Pittura szilikongyanta bázisú festék, amely egyesíti a hagyományos ásványi alapú festékek és a szintetikus festékek előnyeit.

- különleges összetétele miatt az aljzatot nagymértékben páraáteresztővé és jelentősen vízlepergetővé teszi

- tökéletesen tapad minden hagyományos- és szárítóvakolatra, valamint jól kötött meglévő festésre is

- vízlepergető képessége miatt megvédi az aljzatot a légköri romboló hatásoktól

- szennytaszító, tartós és jó állja a tisztítást

- nagymértékben lúg-, és mosásálló, ellenáll az UV-sugárzásnak és az öregedésnek, anélkül, hogy jellemzői megváltoznának

- nemcsak védi az aljzatot, hanem nagyon kellemes, sima és érintésre bársonyos felületet is ad

A Silancolor Pittura hagyományos módon ecsettel, hengerrel vagy szórással illetve levegő nélküli szórással hordható fel, a választott színtől függően két vagy több rétegben.

A Silancolor Pittura a ColorMap® automata színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban készül, így biztosan megtalálod az igényeidnek megfelelő színárnyalatot. További információért és segítségért keresd a Mapei szakértő csapatát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: