hirdetés

ÉLET-STÍLUS

5+1 érv, amiért érdemes hőszigetelni

A hőszigetelés sokat segíthet a komfortérzetünkön, de a pénztárcánkon is. Összeszedtük, miért.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés

Bár lassan vége a fűtésszezonnak, a jövőre nézve mindenképp ajánlott elgondolkozni a hőszigetelésen, mellyel hosszútávon rengeteget spórolhatunk. De a spórolás mellett még sok érv szól mellette, miért is érdemes beruházni egy hőszigetelő rendszerre vagy felújítani a régit.

1. Csökkenti a fűtési költségeket

Ez a legfontosabb és leggyakrabban emlegetett érv, hiszen egy gondosan felszerelt hőszigetelő rendszer 30%-kal csökkenti a fűtésdíjat. A hőszigetelés lényege ugyanis, hogy nem engedi ki a falon keresztül a meleget, hanem a fal felveszi a lakás belső levegőjének hőmérsékletét. Így nem kell annyit fűtenünk, mégis mindig kellemes hőmérséklet lesz a házban. Ez pedig nemcsak a pénztárcánknak térül meg hosszútávon, de sokkal komfortosabb lesz az otthonlét is.

2. Csökkenti a penészedés esélyét

Ebből következik, hogy a megfelelő hőmérsékletű felületek csökkentik a párakicsapódás esélyét, így a penészedését is. Ahol ugyanis nem jó a belső felületek hőmérséklete, párakicsapódás keletkezik, ettől lesznek nedvesek a falak, hosszú távon pedig ez vezet a penészedéshez is. A penészes fal pedig nemcsak csúnya, de egészségügyi gondokhoz is vezethet, ezért, ha ilyen problémánk van, érdemes magából a probléma gyökeréből kiindulva mielőbb a megfelelő szigeteléssel orvosolni azt. Sok vesződéstől, belélegzett vegyszertől és kidobott pénztől kímélhetjük meg így magunkat.

hirdetés

3. Nyáron is jól jön

A hőszigetelő rendszer nyáron is jó szolgálatot tesz, hiszen védi a ház falát a felmelegedéstől, így megóvja a lakókat attól, hogy szaunává változzon otthonuk. Tehát a hőszigetelő rendszer lényege, hogy segít megtartani a falaknak a szoba hőmérsékletét, azaz nem befolyásolja sem a kinti extrém hideg, sem a kánikula. Ez egyébként légkondicionálók használatakor is hasznos tulajdonság, hiszen a fűtéshez hasonlóan azt sem kell annyira felcsavarni.

4. Növeli az ingatlan értékét

Feltűnt már, hogy az ingatlanhirdetéseknél mindig kihangsúlyozzák, hogy hőszigetelésen esett át a ház vagy éppen a lakás? Nem csoda, hiszen a fent említett okok miatt növeli az ingatlan értékét, mivel egy jó hőszigetelő rendszernek köszönhetően kényelmesebb lesz új otthonunk, miközben a várható rezsiköltségek is kedvezőbben alakulnak majd.

5. Szebbé teszi a homlokzatot

A hőszigetelésen akkor is érdemes elgondolkozni, amikor épp házunk homlokzatát újítanánk fel, hiszen „két legyet üthetünk egyszerre”, ha gondosan választunk. A leomló vakolat folyamatos szépítgetése helyett észszerűbb egy hőszigetelő rendszerbe beruházni, amely ma már rengeteg színben is kapható. Ennek köszönhetően pedig nemcsak praktikus, de esztétikus választás is lehet. A Mapeinél több mint 1000 szín közül választhatsz és a színeken túl éghetetlen vagy éppen páraáteresztő hőszigetelő rendszert is lehet választani, így mindenki megtalálhatja azt a megoldást, amire szüksége van.

+ 1 Korszerűsíteni is ajánlott

Sokan lehetnek, akik már akár 15 évvel ezelőtt is odafigyeltek a hőszigetelésre, ám azóta már azt tapasztalják, hogy ugyanúgy „szökik” a meleg a falakon, az energiaszámlák pedig csak egyre drágábbá és drágábbá váltak. Nekik ajánlott a hőszigetelő rendszerek korszerűsítése, hiszen az elmúlt években rengeteget fejlődtek az építőipari termékek és ezekkel együtt a hőszigetelési rendszerek is. Az egykori 5 cm-es lemezek helyett ma már akár 15 cm-es hőszigetelő lemezeket is árulnak, de vannak szilikon kötőanyagú vakolatok, extrém nagy felületi ellenállással rendelkező vakolatok, reflexréteggel ellátott és grafitos lábazati lemezek is. Azoknak, akiknek már van a falán hőszigetelés a hosszadalmas és költséges bontás helyett azt ajánlják „turbózzák” fel a már meglévő hőszigetelést. Erre kiváló lehet a Mapethern EPS Plusz rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a már meglévő hőszigetelésre kerüljön rá újabb réteg, növelve a falak hőtároló kapacitását.

További hőszigeteléssel kapcsolatos információért és ötletekért érdemes megkeresni ezt az oldalt.

Otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető hőszigetelésre

Az otthonfelújítási támogatás január elsejétől igényelhető, melynek keretében akár 3 millió forintot is visszaigényelhetünk otthonunk korszerűsítésére, felújítására. Az állami támogatás egy utólagos támogatás, azaz a számlák kifizetését követően igényelheted vissza a költségek felét, maximum 3 millió forintot. A támogatás többféle felújítási munkára is igénybe vehető, köztük épület szigetelésére is, beleértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat. A Mapei egy külön kisokost is összerakott erről segítségként, mely ide kattintva érhető el.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A nagyszülőknek nem szabad ölelgetni, puszilgatni az unokájukat az ő beleegyezése nélkül - véli egy ausztrál anya

„A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen” - jelentette ki az anyuka.
Címkép: illusztráció, Sherif Salama/Flickr - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Már születése pillanatától kezdve úgy neveli kétéves lányát egy ausztrál anya, hogy csak olyan dolgokat csináljon, amit valóban szeretne és bele is egyezik, írja a Daily Mail.

A nő minderről TikTok-csatornáján beszélt, ahol egy videóban azt is elárulta, van egy dolog ezzel kapcsolatban, ami különösen zavarja, mégpedig az, amikor felnőttek nem fogadják el, ha a gyermek jelzi, nem szeretne puszilkodni vagy ölelkezni, és ennek ellenére ráerőltetik.

"A lányomnak a teste nem azért van, hogy mások igényeit szolgálja, vagy másokat boldogabbá tegyen" – magyarázta.

Szerinte például mikor kifejezi a lánya, hogy nem szeretne valamit, az idősebbek, például a nagyszülők látványosan elkeserednek, megbántódnak, hogy nem szeretne közeledni feléjük a kisgyermek, majd akarata ellenére mégis megölelgetik, megpuszilgatják.

A nő szerint az idősebb generáció nem tudja kezelni, féken tartani az érzelmeit, akkor sem, ha valaki nemet mond nekik.

"Senkinek az érzelmei, igényei nem lehetnek fontosabbak, mint a lányomnak a joga a saját teste fölötti rendelkezéshez" – mondta az anya.

hirdetés

A videó óriási vitát generált, többen az anya mellé álltak és saját, hasonló történeteikről számoltak be, mások pedig megkérdőjelezték, hogy ilyen fiatal korban is hasznos-e ez a felfogás.

Az egyik kommentelő például arról írt, hogy ő a 21 éves gyerekét is arra biztatja, hogy fizikai és érzelmi szinten is kapcsolódjon a nagyszüleihez, ami teljesen rendben is van szerinte. Mások azt hozták fel, már az is problémás, hogy ezt az ügyet az anya a közösségi médiában robbantotta ki, és nem az érintettekkel, például a lányával és a nagyszülőkkel beszélte meg.

Az anyát védelmezők általában amellett érvelnek, hogy az ilyen, magánéletbeli egyenlőtlenségek egyben társadalmi kérdések is, amikről nagy nyilvánosságban kell beszélni, hogy változtathassunk rajtuk.

Az anya egyébként hozzátette: lányának nagyszerű a kapcsolata a nagyszülőkkel, akik az esetek 98%-ban figyelembe veszik a kislány akaratát.

VIDEÓ: Az anya nagy felháborodást kiváltó videója

@brittanybaxter_xI said what I said... #gentleparenting #consent #fyp♬ original sound - Brittany


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Előtte-utána fotón mutatja be egy amerikai Instagram-modell, hogy a szépség csak egy jó szög kérdése

A fiatal nő arra hívja fel a figyelmet, hogy a közösségi média hamis képet ad az emberekről.
Fotó: claraandherself/Instagram - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora különbség van az internetes fotók és a valóság közt. Ezt emelte ki Clara Guillem, Instagram-modell és TikTok-influenszer, amikor néhány másodperc különbséggel tett közzé két képet, amelyeken egészen másképp néz ki.

A 24 éves, amerikai modell általában beállított képeket tesz közzé, ám ezúttal segíteni szeretett volna nőtársainak, hogy jól érezzék magukat a bőrükben - írja a Daily Star.

Clara ezért egy igazán “őszinte”, nem beállított képet rakott ki magáról, kontrasztba állítva azt egy másikkal, amin a megszokott módon pózol.

“Azt is fontos észrevenni, melyik képen mosolygok jobban és tűnik boldogabbnak. Az első lépés felismerni és elutasítani a szépségipar követelményeit” - mondta, és hangsúlyozta: egyik kép sem “jobb”, mint a másik.

“Ez a testem, mindössze másodperces különbséggel. Ugyanaz a megvilágítás, tükör és bikini. Az egyiken pózolok, a másikon lazítok. Rengeteg előtte-utána képet látok a közösségi médiában, amik akár ugyanakkor is készülhettek, csak a póz más.”

Clara később ebéd előtt és után is megmutatta az alakját:

hirdetés

“Felveszem ezt a bikinit a tengerpartra, és lövök pár szexi képet, de ez nem jelenti, hogy megfosztom magamat egy kis evés utáni pocaktól! Az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szépséggel legyünk elfoglalva. Sokkal többek vagytok a külsőtöknél!” - írta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Miért lett legendás Diana hercegnő menyasszonyi ruhája?

Majdnem 8 méteres uszály, 10 ezer flitter, gyöngy, csipke és masni. A hihetetlen ruhakölteményhez csak egy fogható a történelemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 27.

hirdetés

Hiába állítják ki a Kensington palotában nyáron nyíló kiállításon többek között az anyakirálynő 1937-es koronázásán viselt ruháját és több más híres királyi viseletet, a legtöbb embert mégis Diana hercegnő menyasszonyi ruhája érdekli majd, írja a Telegraph. A David és Elizabeth Emanuel tervei alapján készült ruha Diana 24 évvel ezelőtti tragikus halála óta először tér vissza a Kensington palotába.

Kevesen tudják, de az 1981-es esküvőre készült ruha minden idők egyik legdíszesebb és legbonyolultabb menyasszonyi ruhája, melyhez talán csak Grace Kelly híres esküvői viselete mérhető. Az elefántcsont színű selyemruha majdnem 8 méteres uszályánál hosszabbat senki nem viselt az uralkodóház története során.

A műalkotásnak is beillő darab ujjai és szoknyája is lenyűgöző, ám mindennél meghökkentőbb a gazdag díszítés: 10 ezer flittert, gyöngyöt, csipkét és masnit helyeztek el a csupán néhány órán keresztül viselt ruhán.

A tervezők azért sem fukarkodtak az anyaghasználattal, mert a menyasszonyi ruhának be kellett töltenie a teret a Szent Pál-székesegyházban. A Westminster-apátsághoz képest jóval tágasabb templom azért lett a királyi szertartás helyszíne, mert ide kétszer annyi vendéget tudtak meghívni. Az éppen 40 évvel ezelőtti esküvőt a helyszínen 3500 kiváltságos követhette nyomon, a televízióban pedig 28 millió brit nézte az év egyik legfontosabb eseményét.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezt kell tudnod, ha idén biciklit szeretnél

A koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Bár az elmúlt hetek télies időjárása és a hosszú karanténidőszak után hihetetlennek tűnik, azért már itt a tavasz a láthatáron, ideje elkezdeni előszedni a tavaszi-nyári sportcuccokat és nekiállni a bicikliszervizelésnek – vagy egy új kerékpár beszerzésének. Ha utóbbi csak most jutott eszedbe, rossz hírünk van: a koronavírus a globális kerékpárgyártást is megtépázta, így idén kerékpárhiányra kell számítani – a Decathlon azonban igazán frappáns megoldást hozott a problémára, amivel mindenki jól jár!

A francia sportszergyártó márka számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság, ez vezérelte őket akkor is, amikor megoldást kerestek arra, hogy az alumíniumhány miatt idén nem tudnak bicikliket kínálni a vásárlóiknak. A már jól ismert Trocathlon szolgáltatásuk újragondolásával született meg a Recathlon, egy igazán zöld, közösségi megoldás arra, hogy a kialakult hiány ellenére mindenki biciklihez jusson, és az otthon kallódó, kihasználatlan kerékpárok se szomorkodjanak a pincékben: a Recathlonnal a márka összeköti a bringákat eladni és venni vágyókat.

Ha eladnál egy használt biciklit (bármilyet, nem csak a Decathlonban vásárolt termékeket veszik be), nézz fel a Recathlon oldalára, és regisztráld a bringád április végéig. Ez után csak annyi a dolgod, hogy április 29 után bevidd a legközelebbi Decathlon áruházba, ahol a cég szakemberei átvizsgálják (természetesen balesetveszélyes kerékpárt nem vesznek be és adnak el), és ajánlatot adnak rá – mivel bizományba kerül, fontos, hogy meg tudjatok állapodni az árban. Ha egymás kezébe csaptok, már csak azért kell szurkolni, hogy elkeljen a biciklid, az árát utalvány formájában kapod meg, amit bármelyik Decathlonban levásárolhatsz 2 évig – kell ennél jobb indok arra, hogy megválj a régóta csak porosodó drótszamaradtól, és egy új sport után nézz? Ha nem sikerült eladni a bringát, természetesen visszakapod, 2 heted lesz hazavinni.

Ha pedig bringát vennél, nem szükséges végigjárnod az összes közeli Decathlont azért, hogy megnézhesd a kínálatot: a Recathlon oldalán előzetesen, áruházakra bontva meg tudod nézni a kínálatot, így célirányosan mehetsz a vágyott bicikliért!

A Recathlonra az előregisztráció április 22-től él, a bicikliket 29-tól várják átvizsgálásra az áruházakban, az új gazdára váró bringákra pedig május 31-ig csaphatnak le a szemfülesek. ITT tudsz regisztrálni és böngészni a feltöltött termékek között.

hirdetés

Ha pedig nem a bringázás hoz lázba, esetleg más sportághoz kapcsolódó eszközeid kallódnak otthon, akkor a későbbiekben is érdemes lesz figyelned a Recathlon oldalát: a jövőben más sportágakhoz kapcsolódóan is meghirdetnek majd Recathlon kampányokat (mindig más sportszerkörre), a Trocathlonnal ellentétben nem csak évente kétszer tartják majd, az áruházak saját maguk is szervezhetnek majd Recathlonokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: