hirdetés

ÉLET-STÍLUS

3+1 tipp, hogy mosás után friss illata legyen a ruhádnak

Összeszedtük azt a négy legfontosabb dolgot, amit megtehetsz, hogy ruháid hosszabb időn keresztül is frissek maradjanak és a mosógéped is tovább működjön.

Link másolása

hirdetés

Most, hogy az időjárás is kegyes, akinek csak lehetősége van rá, a szabad levegőn teregeti ki a frissen mosott ruhákat. Lehet ez a kertben, de még egy belvárosi ház teraszán is gyakran látni a széllel játszó, illatos textíliát, hiszen nincs is jobb, mint az enyhe napon és langyos fuvallaton megszáradt, frissen mosott, tiszta ruha illata. Sokaknak azonban nem mindig van lehetőségük a szabad levegőn teregetni. Nézzük, hogy mivel érhetjük el, hogy ruháink még hosszabban és intenzívebben illatozzanak!

1. Mosd ki a gépet is!

Mosószerekből visszamaradó lerakódások, vízkő, penész. Az adagolóban, a dob körül, a mosógép ajtaját szigetelő gumiban. És a nagy része még csak nem is látszik. Évente két-három alkalommal bizony érdemes ezeket is kitakarítani. Nem nagy meló, és fogkefe sem kell hozzá. Lássuk az adagolót: a legtöbb esetben kivehető, nem ritkán szét is szedhető, külön mosható. Például mosogatógépben is. És persze a megelőzés: ha mosókapszulát használsz, rakd bele közvetlenül a mosógép dobjába, így nem fog lerakódni az adagolóban.

A szigetelőgumit pedig érdemes penészírtóval lefújni, majd állni hagyni, hogy 15-20 perc alatt elérjük a kívánt hatást. Ha végeztél a tisztításával, már csak a láthatatlan alkatrészek vannak hátra. Ehhez mindenképpen indíts egy 90 fokos mosást, előtte tölts 4-5 liter ecetet a gépbe. Ha van rá időd, a program lejárta után hagyd csukva még pár órára a gépet, hogy az ecet hosszabb távon fejthesse ki a hatását. Utána alaposan szellőztesd át a gépet, indíts el egy öblítőprogramot, és gondolj arra, hogy ezt egy évben egyszer is elég megcsinálni.

2. Szárítsd ki a gépet!

Ha nem akarsz komplett géptakarítást csinálni, nagyon fontos a rendszeres takarítás és szárítás. Ha két-három havonta átmosod a gépet az erre a célra kapható mosógéptisztítókkal (általában fél-egy decit kell a gépbe önteni ezekből, és elindítani egy üres programot, de mosószer vagy mosogatógép-tabletta is kiváló) és használsz valamilyen vízlágyítót a mosásokhoz (például mosószódát), elég figyelned arra, hogy használat után jól ki tudjon száradni a gép.

Azon túl, hogy az ajtaja amikor csak lehet, maradjon nyitva, érdemes rendszeresen leengedni belőle a vizet. A mosógépek ugyanis a programok után átöblítik az adagolótartályokat egy kis mennyiségű vízzel, ami utána benne marad a gép aljában. Ezt a szűrő eltávolításával ki lehet utána engedni, így nehezebben tudnak a különböző gombák meleg, nedves környezetet találni maguknak. Elöltöltős gépeknél figyelj arra is, hogy mosás után hagyd az adagolót is minél tovább kihúzva, hiszen annak is ki kell száradnia.

hirdetés
3. Teregess ki rögtön!

A ruhák frissességének megőrzéséhez nagyon fontos, hogy ne legyenek sokáig vizesen tartva, hiszen a rossz szagokat keltő mikroorganizmusok kellemetlen szagokat okozhatnak. A szárítógépek egyes szöveteknél tökéletesek erre a célra, ha azonban pénztárca- és környezetbarát megoldást akarsz, ami minden ruhadarabodnak megfelelő, elég odafigyelni a teregetésre. Ha van erkély, terasz, kert, használd ki a jó időt, és teregesd ki a ruhákat. Kifordítva persze az árnyékban, mert itt a jó idő, és könnyen kiszívja a közvetlen napsütés a ruhák színét.

Ha szobában teregetsz, figyelj a szellőztetésre, hiszen a magas páratartalommal a száradás is lassabb lesz. Állítsd a szárítót az ablakba, vagy szellőztesd át rendszeresen a szobát, hogy a ruhák minél gyorsabban száradjanak.

+1. Mintha a ruha / szövet a szabadban száradt volna

A Lenor – Fresh Air Effect legújabb technológiája képes utánozni azt az egyedi illatot, ami akkor jön létre, amikor a nap nedves szövettel találkozik, így az illat friss levegőn, napsütésben szárított ruha érzetét adja, még akkor is, ha azt benti térben, lakásban szárították.

A Lenor kutatói 3 évig dolgoztak a technológia kifejlesztésén és számos fogyasztóval konzultáltak arról, hogy ők mely elemeket társítják a kinti szabad illattal, mi a legmagasabb szintű frissesség számukra. Az illatasszociációk összeállításával a Lenor megalkotta azt a jellegzetes kültéri frissességet, amely a szabadban szárítás során keletkezik a ruhán.

Frissesség biztosítása a fenntarthatóság szem előtt tartásával

A Lenor Fresh Air Effect a piacon elérhető legkoncentráltabb textil öblítő. Formulája kétszer olyan koncentrált, mint a megszokott Lenor öblítők. A termékből 14 ml-es adag ajánlott egy mosáshoz, ellentétben a többi Lenor termék 30 ml-es adagjával. A több mosás lehetőségével hosszabb ideig használható egy flakon termék, ezáltal kevesebb csomagolási hulladékot termelünk. A kevesebb flakon, kevesebb szállítás szükséges, a koncentrált formula 60%-kal csökkenti a kamionok számát az utakon.

A palack 100%-ban újrahasznosított anyagból készült, illetve teljesen újrahasznosítható (1). A gyártási folyamat fenntartható módon történik - a gyárak megfelelnek a „zéró termelési hulladék” kritériumnak, emellett a gyártáshoz 100%-ban megújuló energiát használnak.

További információért látogass el a erre az oldalra.

(1) Nem értendő a címkére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Három dolog, amit minden dohányosnak tudnia kell

Unalomig ismételt tény, hogy a dohányzás káros az egészségre, azonban arról kevesebbet hallani, hogy a természetre is negatív hatással van, illetve a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti. Mutatjuk, hogy miért közös érdekünk az ártalomcsökkentés!

Link másolása

hirdetés

Annak ellenére, hogy már vizsgálatok tömkelege mutatta be a dohányzás káros hatásait, még mindig több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, és az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben nem változik számottevően. A dohányzás káros hatásaitól pedig a törvények a nemdohányzókat is igyekeznek védeni: ma már nem lehet cigarettázni többek között az éttermek belső helyiségében, de nem lehet rágyújtani a repülőkön, a mozikban, a színházakban vagy például a buszmegálló közvetlen közelében sem. A dohányosok mégis sokszor védekeznek azzal, hogy a dohányzás magánügy. Mutatjuk, hogy miért nem az!

1. A kifújt füst a nemdohányzókat is érinti

A dohányzás minden formája káros az egészségre. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás számos betegség kialakulásáért felel, és ezek a negatív hatások nemcsak magát a dohányost érik, hanem a környezetében lévőket, az úgynevezett passzív dohányosokat is. Ennek oka a dohányfüstben keresendő. A legújabb kutatások szerint ugyanis, annak ellenére, hogy a nikotin egy erős függőséget okozó anyag, ami egyéb negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást, valamint a szívfrekvenciát is, mégis az égés során keletkező füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 vegyi anyag található meg a füstben, és ezek közül több mint 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Ráadásul a füstben található káros anyagoktól nehéz megszabadulni: ha valaki zárt térben dohányzik, akkor még hosszú hónapokig éreztetheti a hatását a füst. Kutatások szerint ezeknek a vegyi anyagoknak a maradványai 2 hónappal azután is megtalálhatók voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki.

2. A környezetet is károsítja

A dohányzás az emberek egészsége mellett a környezetre is ártalmas. A cigarettacsikkekben műanyag is van, nagy részük ugyanis cellulóz-acetátból készült füstszűrőket tartalmaz. A csikkekből pedig kemikáliák és nehézfémek is kerülhetnek a környezetbe. A European Environment Agency adatai szerint az európai tengerpartokon 2014 és 2017 között leggyakrabban talált szemét a cigicsikk volt. Ráadásul a cigaretták szűrőjének évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy végleg lebomoljon. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy egy kutatás szerint évente mintegy 4,5 ezer milliárd cigarettacsikket dobálnak el világszerte, akkor könnyen belátható, hogy jelenleg ez a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formája.

3. Csökkenthetjük az ártalmakat!

A dohányzáshoz kapcsolódó kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja természetesen az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ha már dohányzunk, akkor fontos, hogy minél előbb leszokjunk, hiszen hosszú távon csak így csökkenthetők 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, ma már számos, a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó, füstmentes alternatíva áll rendelkezésére, amelyekkel csökkenthetők az ártalmak a cigarettázással összehasonlítva.

Ilyenek a különböző füstmentes technológiák is. Az égés nélkül működő dohányt és/vagy nikotint tartalmazó technológiák használatakor ugyanis nem jön létre sem füst, sem hamu, így ezek az alternatívák – akár 70-95 százalékkal – kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a cigaretta. A károsanyag-kibocsátás mértéke azonban nem áll egyenes arányban az egészségkárosító hatás mértékének csökkenésével.

hirdetés

A füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban a hatásuk teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek, így a különböző technológiákra való áttéréssel különböző fokú ártalomcsökkentés érhető el. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a hevítéses technológia. A hevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt – egyéb összetevők mellett – így is jut nikotin a szervezetbe. A legfontosabb még mindig az, hogy aki nem dohányzik, az ne is szokjon rá, illetve aki már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le. Hosszú távon ugyanis csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával szüntethetők meg teljesen a dohányzás ártalmai.

A hiteles forrásból történő tájékozódás elengedhetetlen. Tájékozódjon a megújult www.fustmentes.hu gyűjtőoldalon!

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A pornó sötét oldala: miért lesz öngyilkos egyre több pornósztár?

Depresszió, internetes trollok és gyötrő gondolatok állnak legtöbbször a háttérben.

Link másolása

hirdetés

Június utolsó napján Dahlia Sky, a hónap elején pedig Dakota Sky vetett véget önkezével az életének, míg július első napjaiban egy orosz pornószínésznő vetette a mélybe magát egy toronyház 22. emeletéről. A felnőttfilmes iparban dolgozó nőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, amit sokan nem tudnak feldolgozni, ez vezet végül tragédiához, írja a Daily Star.

Az életüknek véget vető pornósok többsége valamilyen mentális egészségügyi problémával küzd halála előtt, másoknak a kábítószerekkel gyűlik meg a baja, de sokan közülük egyszerűen képtelenek megbirkózni az internetes trolloktól feléjük áradó gyűlölettel.

Az amerikai Dahlia Skyt június 30-án találták holtan a saját autójában. A mindössze 31 éves pornós a rendőrök szerint egy fegyverrel vetett véget az életének. Sky a halála előtt állítólag depressziós volt, mert negyedik stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A nővel együtt dolgozó producer szerint a betegség súlyosan rányomta a bélyegét a pornószínésznő életének utolsó időszakára.

Hetekkel korábban Dakota Skyra találtak holtan Kaliforniában. A 27 éves amerikai pornószínésznőt azután találták meg az online trollok, hogy félmeztelenül pózolt egy George Floydot ábrázoló falfestmény mellett. A támadások egyre csak szaporodtak és agresszívebbek lettek, ez vezethetett a fiatal nő öngyilkosságához. Egyik barátja szerint az, aki nem az iparágban dolgozik, el sem tudja képzelni, milyen nyomást kell elviselni a lányoknak.

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

TikTokon ad bőrápolási tippeket egy amerikai apáca, szerinte felejtsük el a bolti termékeket

Az 55 éves Monicát rendszeresen harmincasnak nézik.
Fotó: nunsenseforthepeople/TikTok - szmo.hu
2021. július 23.


Link másolása

hirdetés

Óriásit ment a TikTokon az az apáca, aki a bőrápolási rutinját osztotta meg a követőivel - írja a Daily Mail. Az 55 éves Monica nővért sokan kora harmincasnak nézték a bőre állapota miatt, és rengetegen kíváncsiskodtak, hogy lehet ennyire ránctalan.

A New Jersey-be valósi anglikán nővér szerint a szépségipar célja, hogy minél több terméket sózzon a nőkre, és a legtöbb bolti kence valójában csak kiszárítja a bőrt.

Az apáca az angol This Morning című tévéműsorban elmondta: őt elrettenti a krémek ára, és a szép bőr titkának elsősorban az alacsony cukor- és szénhidráttartalmú diétát, a meditációt, az alkoholmentességet és a direkt napfény kerülését tartja.

“Szerintem a nagy cégek tudatosan tartják függőségben a nőket, hogy megvegyék a termékeiket, amik inkább kivonják a bőrből a tápanyagokat. Igaz, ez lehet csak az én összeesküvés-elméletem” - mondja a nő, aki 2012-ben hagyta ott fotószerkesztői munkáját, hogy apáca legyen.

Monica soha nem jár szoliba, sőt, a napfény ellen mindig napernyőt használ, az arcát pedig zabpelyhes babaszappannal mossa. A TikTokon mostanra több mint 66 ezren követik, a videóit többmillióan látták. Azon pedig mindig jót nevet, amikor feltételezik, hogy a fiatalos bőr titka a férfiak távoltartása.

“Nem fogok hazudni, szerintem az tényleg segít, hogy nincsen párkapcsolati stressz az életemben” - vallotta be.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Hogyan állapítsuk meg, hogy melyik étterem jó, és melyiket kerüljük el messzire?

Több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött árulta el egy angol étteremkritikus, hogy mik az árulkodó jelek.

Link másolása

hirdetés

Aki jó helyen szeretne vacsorázni, hallgasson az étteremkritikusokra. A hivatásos gasztronómiai szakértőknél jobban talán senki nem tudja megítélni, melyik helyen nem szabad sajnálni a pénzt az étkezésre, ahogy azt sem, hogy milyen jelek utalnak arra, ha egy helyen csalódás éri majd a vendéget. Egy angol étteremkritikus több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött elárulta, milyen apróságok utalnak arra, hogy jól vagy nem jól választottunk vendéglőt, írja a Daily Star.

A neve elhallgatását kérő szakértő kezdésnek elmondta, hogy nagyon szerencsésnek tartja magát a munkája miatt, hiszen bejárta az egész Egyesült Királyságot, ráadásul végigkóstolhatta az összes éttermet. Éppen ezért jött rá az évek alatt, hogy egyáltalán nincs összefüggés a "legjobb" és a "drága" kifejezések között, ha éttermekről van szó.

Megfigyelt azonban több dolgot is, amik alapján akár még a kóstolás előtt el tudja dönteni, hogy milyen minőségű szolgáltatás vár rá, sőt akár azt is, hogy finom lesz az étel vagy sem.

A tippek közül négyet osztott meg a lap olvasóival. Vagyis ezekre érdemes figyelni, amikor betérünk egy étterembe:

1. Keressünk független drágaköveket!

Az étteremkritikus szerint a pandémia alatt és után a kis helyeknek minden korábbinál nagyobb szüksége van a vendégekre, hogy életben tudjanak maradni. Éppen ezért minden korábbinál jobban megbecsülnek minden betérőt, akiknek minden eszközzel próbálnak a kedvére tenni.

hirdetés

A kisebb vendéglőkben ráadásul jó eséllyel találkozhatunk valamilyen egyedi ízzel vagy ötlettel, ami a nagyobb láncok vagy franchise rendszerben működő éttermek esetében teljes mértékben kizárható, már csak az üzleti modell miatt is. Egyszóval: kísérletezzünk bátran!

2. A jó szolgáltatás alapja a kedvesség

A kritikus tapasztalatai szerint a legritkább esetben lesz kifogástalan az étel minősége az olyan helyeken, ahol már a felszolgálókkal is meggyűlik a vendég baja. Ha egy étteremben lassú és körülményes a kiszolgálás, a vendég érezhetően csak problémát jelent a személyzetnek, majdnem biztosan csalódást okoznak majd a fogások is.

Az angol étteremkritikus egy idő után az ilyen helyekre már az idejét sem volt hajlandó pazarolni, és egyszerűen felállt az asztaltól. Ilyen esetekben még az sem zavarta, ha időközben már kikérte a vacsorát: egyszerűen kifizette az egészet és inkább hazament.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: