hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
autistafiu2
"Életem egyik legszebb pillanata volt, amikor az autista kisfiam kézszárítót használt"
Sara Farrell Baker írónő tárta a nyilvánosság elé kisfia történetét, amelyet már több ezren olvastak és osztanak meg az interneten.
Love What Really Matters - szmo.hu
2017. szeptember 08.


hirdetés

Mikor az anyaságra készültem álmomban nem gondoltam, hogy érzékszervi gondokkal és autizmussal élő gyerekem lesz, de mára már a mindennapjaim része.

Majd” öt éve hiperérzékeny vagyok a mellékhelyiségekre. A vécékben lezúduló víz és a kézszárítók különösen nagy kihívást jelentenek a fiamnak. Megijed tőlük, nyomasztják, fizikai fájdalmat okoz neki a hangjuk, és elképesztően szorong miattuk pici baba kora óta.

Én gyakran hazáig visszatartom, csakhogy ne kelljen őt bevinnem egy nyilvános vécébe.

A szobatisztaság elérése elképesztően kemény volt, mert újra és újra meg kellett nyugtatnom őt, hogy semmi baj nem történik, ha valaki elindítja a kézszárítót, amíg ő a dolgát végzi.

Ma elsétáltunk August iskolájába, kézen fogva végig vezettem őt a különböző termeken, ahol a napjai nagy részét tölti majd. Még kétszer megyünk együtt, hogy biztosan megtanulja, mi merre van, kik azok a felnőttek, akik ott lesznek, ha segítségre lesz szüksége, és hogy hogyan kell viselkednie. Miután megnéztük az ebédlőt, elmentünk a fiú mosdó mellett, és én megkérdeztem, nem akarja-e lehúzni a vécét, hogy hallja, mennyire hangos, majd egyedül megmosni a kezét.

autista fiu1

Miután kezet mosott, August letépett egy papírtörlőt, hogy megszárítsa a kezét. Aztán egy pillanatig a kézszárítóra gépre meredt. Mondtam, hogy nyugodtam kipróbálhatja, ha szeretné, annak biztos tudatában biztatva őt, hogy a közelébe nem fog menni a szerkezetnek.

Alátette a kezét, én pedig magamban már készültem az összeomlásra, döbbenten véve tudomásul, hogy egyáltalán csinált valamit, és vártam a következményeket.

De nem történt semmi.

Tetszett neki, ahogy a kék fény megvilágította a kezét. Kuncogott, ahogy a levegő ereje mozgatta a tenyerét.

Sírva fakadtam. Bámultam a fiamat, aki jól érezte magát, még nevetett is valami olyanon, ami egész eddigi életében félelmet és szorongást keltett benne. Egy vacak kézszárító, de nekem abban a pillanatban mindennél többet jelentett.

Látni, ahogy alkalmazkodni kezd az őt körülvevő világhoz, és új dolgokat próbál ki: apró győzelem. De az út miatt, amin idáig eljutott, mindezt felér egy olimpiai bajnoksággal.

A fiam ma egy kézszárító gépet használt. Életem egyik legszebb pillanata volt.


KÖVESS MINKET:
Fogyatékossággal élő gyerekeknek készít különleges, hasonmás babákat egy nő
Varrt már végtaghiányos vagy éppen látássérült babát is - a kicsik pedig imádják őket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

A nappalijában fabrikálja a babáit Amy Jandrisevits. Ezek azonban nem egyszerű játékszerek, nem "csak" babák.

A nő ugyanis speciális igényekkel rendelkező, valamilyen fogyatékossággal élő, illetve súlyos vagy ritka betegségekkel küzdő gyerekek számára varr hasonmás babákat.

Varrt már végtaghiányos, bőrhibás vagy látássérült babát, de olyat is, amelyik "Treacher-Collins-szindrómában szenvedett. És a gyerekek imádják a babákat!

Amy Jandrisevits korábban szociális munkásként dolgozott, és speciális igényű gyerekeknél a játékterápia volt az egyik módszere. 2014-ben indította a "A Doll Like Me" projektet, amelynek az ars poeticája az, hogy minden gyerek megérdemelne egy olyan babát, amiben saját magát láthatja viszont.

A nő minden játékszert egyedileg készít, úgy hogy az a lehető legjobban hasonlítson a leendő tulajdonosára. Mivel a babák ára 70-100 dollár, vagyis 20-30 ezer forint, egy adománygyűjtő oldal, a GoFundMe segítségével

lehetővé teszi azt is, hogy a közönség dobjon össze egy babát olyan gyereknek, akinek a szülei anyagi okok miatt nem tudják megvenni a játékszert.

VIDEÓ: Amy babáiról a CBS News készített rövid riportot:

CBS News

This woman creates extra special dolls representing kids with disabilities - so they can play in a world that looks like them. https://cbsn.ws/2TkU8VW

Képekért lapozz tovább:

A cikk folytatódik


KÖVESS MINKET:Tudtad, hogy ma van a Down-szindrómások világnapja? - megható videót készített egy magyar ügynökség
Itt az ideje, hogy a Down-szindrómásokat is teljes értékű emberekként kezeljük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Március 21-én ünnepeljük a költészet napját, a tavaszt köszöntő perzsa újévet és az erdők világnapját, azt azonban kevesen tudják, hogy ez a nap egyúttal a Down-szindrómások világnapja is. Erre hívja fel a figyelmet videójával egy magyar ügynökség, az Umbrella. A videót több nemzetközi ügynökséggel összefogásban készítették el.

A kisfilm bemutatja, hogy a Down-szindrómások továbbra is előítéletekkel és társadalmi gátakkal küzdenek az oktatás, a munka, vagy bármilyen hétköznapi tevékeny területén - és itt lenne az ideje, hogy végre teljes értékű, önálló döntéshozatalra képes emberekként kezeljük őket.

Nézd meg a videót!


KÖVESS MINKET:
Ez most a legmenőbb kihívás: szedd össze a szemetet, fotózd le, és posztold a képet!
Egyre többen csatlakoznak itthon is az erdők és mezők önkéntes takarításához.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk egy olyan új kihívásról, ami nem ciki, amihez érdemes csatlakozni, ami hasznos, és ami most az egész világon a legmenőbb. Az erről írt cikkünk olyan népszerű lett, hogy eddig csaknem 7 ezren lájkoltátok.

A Facebookon és más közösségi oldalon hódító új kihívás lényege:

keress egy elhanyagolt, szeméttel borított helyet, gyűjtsd össze a szemetet, és mutasd meg másoknak is!

A TrashChallenge-hashtages kihívás Magyarországon is terjed. Nálunk egyébként évek óta megszervezik tavasszal a TeSzedd! akciót, melyre idén majdnem 240 ezer önkéntes jelentkezett.

Nemrég az egyik adminunk, Demecs Norbert is beszállt az akcióba, az erről készült képeket ki is tette Facebookra:

"Amíg mások a rohanó világ elsötétedő perceiben azon gondolkoznak, hogyan harcoljanak, én azon dolgozom, hogy a természet, amely minden bánatra bármikor gyógyírünk és menedékünk lehet, fellélegezhessen a nyomás alól.

Nem az számít, hogy piszkos lesz a ruhád, vagy kócos lesz a hajad, vagy egy picit felsérted a bőröd. Az számít, hogy segíthetsz! Akkor változhat a világ, ha teszünk érte, nem pedig úgy, hogy csak várjuk a csodát.

Ma egy nagyon kedves segítőmmel a Görgő-bikki pihenő(Mátraháza) környékén 9 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a 24-es főút kétoldali ároksávjaiban. Őszinte öröm a jó cél érdekében cselekedni! Hamarosan folytatjuk!

Nektek is fontos a környezetünk védelme és tisztasága? Szívesen csatlakoznátok hozzánk egy vagy akár több szemétszedő túra alkalmával? Írjátok meg kommentben!

null

null


KÖVESS MINKET:
Megvan, mikor temetik Baló Györgyöt
A család különös kéréssel fordult a gyászolókhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Jövő szombaton, délután kettő órakor lesz Baló György temetése a Farkasréti Temetőben. Ezt a család közölte. Eszerint a búcsúztatás nem sajtónyilvános, és azt kérik, senki ne készítsen kép és hangfelvételt, de szeretettel várnak mindenkit, aki tisztelte a televíziós újságírót.

A család azt is kéri, mindenki egy szál virággal rója le kegyeletét, a csokorra vagy koszorúra szánt összeget ajándékozza nehéz sorsú családoknak vagy nemes célú szervezeteknek.

Baló György hétfőn, hosszú betegség után, 71 éves korában hunyt el.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x