hirdetés
lakatos-zsuzsa-karacsony-cimkep-1.jpg

Élete legszebb, legszomorúbb karácsonyáról mesél a miniatűr világot készítő édesanya

Zsuzsanna karácsonyi életképeket is készít, de idén úgy döntött, kicsit szomorkásabb témát mutat be az ünnepi fények között.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 04.


hirdetés

Pár hete készítettünk interjút Lovas (Schwarze) Zsuzsannával, akit a férje úgy becéz otthon: "az én feleségem a Karácsony".

Zsuzsanna természetesen karácsonyi életképeket is készít, de idén úgy döntött, kicsit szomorkásabb témát mutat be az ünnepi fények között. Múltjának egyik fájóbb szakaszát eleveníti fel, amely mégis annyira közel áll a szívéhez.

hirdetés

"Tudom, hogy sokan most valami karácsonyi igazán giccses minivilágot vártok tőlem, de ha megengeditek, helyette inkább mesélek nektek.

Elmesélem, milyen volt a legmeghatóbb karácsonyom. Néhány évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetbe kerültem, egyedül maradtam a gyerekeimmel és egy olyan helyen laktam, ahova pizzát nem szállítottak házhoz, hanem le kellett menni érte az utca elejére. A környéket csak gettónak hívták. Ha bementünk a városba és megtudták az utca nevét, az emberek szánakozón néztek rám... És mégis, a mai napig visszavágyom oda, abba a kis közösségbe, ahol az emberek szíve telve volt, de a pénztárcájuk mégis üresen kongott.

December 24-én szinte mint egy méhkas, felbolydult az egész utca. A bejárati ajtók előtt férfiak próbálták belefaragni a fenyőfákat a tartóba, a függőfolyosón, egymást bőszen biztatva. A konyhaablakokból sejtelmes gőz áradt és az egész folyosót betöltötte a káposzta, bejgli és halászlé illat.

Eközben én keresgéltem...tudtam, hogy eldugtam minden hónapban 500 Ft-ot a CD lemezek közé, hogy csodás karácsonyi lakomát csapjuk a gyerekekkel és még gyorsan tudjunk venni az utolsó pillanatba leértékelt fenyőfából egy kisebbet. Miközben a pénz után vadásztam eszembe jutott A hét krajcár című novella..

Mikor ráleltem az eldugott pénzre, egészen jó kedvem kerekedett, elfelejtettem minden bánatomat, az átsírt éjszakákat és eldöntöttem, hogy csodás ünnepet varázsolok abba a pici lakásba.

Estefelé, amikor már mindenhol díszben állt a karácsonyfa, és mindenki már ajándékot bontott, a szomszédok elkezdtek egymáshoz átjárni kis apró tányérokkal a kezükben.

hirdetés

Mindenki, aki szerette a másikat, gondolt a szomszédjára és vitt valami süteményt, ételt, a jókívánságai mellé.

Olyan csodálatos volt látni, ahogyan az asztalunk megtelik, és felemelő volt, ahogyan a szívünk is megtelt szeretettel és ez az apró gesztus boldogabbá tette azt a nehéz karácsonyt!

Azóta sok minden megváltozott. Én egy nagyvárosba költöztem, ahol alig ismerem a szomszédaimat és nincs, akinek vigyek egy tálca süteményt. Sőt, ők sem jönnek a jókívánságaikkal. Most is csillognak a díszek a fákon, sőt, eldugott pénzt sem kell keresnem. Gazdagság van körülöttem, de félek már sosem fogom azt a biztonságot érezni, mint ott a gettóban, ahol tudtam, hogy ha nem lesz a gyerekeimnek mit adnom, a szomszéd néni az utolsó szelet kenyerét is ketté fogja vágni, hogy ne feküdjenek le éhesen a gyerekeim. Aki teheti gondoljon a rászorultakra is, higgyétek el, az ilyen apróságokkal okozhatjuk egymásnak a legnagyobb örömet. Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!"


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_1436-1.jpg

Hová lett a kedvenc forraltboros bögrénk? – megnéztük a karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren

Az idei évben minden eddiginél korábban indult be a karácsonyivásár-szezon Budapesten, hiszen a Vörösmarty teret már november 8-án ellepték az árusok. Mostanra már teljes díszben áll a tér, így mi is megnéztük magunknak közelebbről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

A Vörösmarty tér renoválása már szeptemberben véget ért, és temérdek részlet újult meg, ami a vásárnak is jót tett. Az ember azt érzi, ha most körbenéz, hogy sokkal több a tér, és hogy sokkal rendezettebbek az árusok. Több hely van leülni, enni, inni és több hely van a bódék közti sétálgatásra is. Határozottan kellemesebb a látvány, mint mondjuk egy éve.

hirdetés

A térkövezet kicserélése mellett, a restaurált Vörösmarty-szoborcsoport a legszembetűnőbb változás. Karácsony ide vagy oda, ez a szobor és közvetlen környezete most jelentőségteljesebb és szebb, mint maga a díszben úszó fa. De nem is baj az!

Kevésbé látványos része volt a felújításnak a különböző vásárokhoz, fesztiválokhoz szükséges rejtett, elektromos csatlakozási lehetőségek és a szintén rejtett közműhálózat kialakítása. Minden bizonnyal ettől lett most olyan rendezett az egész tér, úgyhogy ebbe megérte befektetni.

De menjünk bele egy kicsit a kényesebb kérdésekbe: az árakba.

Nyílt titok, hogy a belvárosi forgatag a turistáknak szól. Nem véletlenül vannak kiírva euróban is az árak szinte mindenhol. Számukra sokkal inkább megfizethetőek az itteni portékák, és nekik egy étkezés ára sem jelent problémát. Magyar pénztárcával spórolni azonban határozottan nem itt fogunk.

Megmondom őszintén, ahogy nézegettem a különböző kerámiákat, Budapestről készült posztereket és ékszereket, nem is támadt kedvem azonnal bevásárolni. A legtöbb dolog tipikus szuvenírnek való, szóval budapestiként nem tűnnek túlságosan kecsegtetőnek vagy elsőosztályú ajándékötletnek.

Azért adok egy kis ízelítő, ha valaki pont ilyen dolgokra pályázna:

100 grammos libamáj csatos üvegben: 6000 ft

kerámia tálca: 5900 ft

hirdetés

apró kerámia angyal: 2500 ft

budapestes hűtőmágnes: 900 ft

mézeskalács: 1500 ft

egy zacskó illatosító: 1500 ft

És hát jöjjenek az ételek meg az italok, amik mindig a legnagyobb felháborodást keltő részletek. Vegyetek egy nagy levegőt, és dolgozzátok fel csendben az információt:

forralt bor, 3dl: 900 ft

4 cl pálinka: 1200 ft

kis adag gesztenye: 900 ft

sajtos-tejfölös lángos: 1600 ft

magyaros lepény: 2500 ft

karácsonyi üveges sör: 1550 ft

forró aperol: 1750 ft

Abba már nem is mennék bele, hogy kinek éri meg pont itt enni csirkebrassóit 3250 forintért...

  

Szóval a tér szép és rendezett, de az árak elég húzósak. Egyszer azért be lehet ülni a hüttébe forralt borozni, de mondjuk nekem ezzel kapcsolatban is van egy kis hiányérzetem: Mindenhol hungarocell poharakkal rohangáló embereket láttam csak. Megszűnt volna a régi jó betétdíjas bögre? Remélem csak várat még magára, és a decemberrel azért megjelenik.

Ha nem is ebédelni vagy vacsorázni jártok erre, a programokra azért nézzetek rá. Ingyenesek és a gyerekeknek még játszóházat is építettek. Megvan ennek a maga hangulata.

Ha már arra jártunk, lesétáltunk a Deák Ferenc utca és a Deák Ferenc tér környékére.

Mivel a Fashion Street Budapest tematikus utcái közé tartozik, így négy másik utcával együtt készülnek az adventre. Ezért bár csillogó fények már akadnak, a forgatag és a vásári hangulat még odébb van: 2019 november 30-án, szombaton lendülnek bele igazán.

Erről itt olvashattok bővebben: https://bevasarloutca.hu/slowxmas

A Deák tér azonban a Vörösmarty térhez igazodva, szinte ugyanazzal a hangulattal és árazással operál, és itt is esznek-isznak vásárolnak már a turisták.

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár

A program ingyenes, nincsen belépőjegy a helyszín területére.

 

A kézművesek nyitva tartása:

2019. november 08. – 2019. december 29.

vasárnaptól csütörtökig: 10.00-20.00

péntek-szombat:10.00-21.00

December 24-én: 10.00-14.00

December 25-én és 26-án: 12.00-18.00

December 29-én: 10:00-19:00

 

A vendéglátó egységek nyitva tartása:

2019. november 08. – 2020. január 01.

vasárnaptól csütörtökig: 10.00-21.00

péntek-szombat:10.00-22.00

December 24-én: 10.00-15.00

December 25-én és 26-án: 10.00-18.00

December 31-én: 10.00-04.00


KÖVESS MINKET:

hirdetés
glitters-1868276_960_720.jpg

Letiltotta karácsonyi üdvözlőlapjairól a csillámport egy brit áruházlánc a mikroműanyag-szennyezés miatt

Az ünnepi csomagolópapírokra és naptárakra is vonatkozik a döntés.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 01.


hirdetés

Nálunk inkább ruházati üzletláncként ismert az M&S, ám Nagy-Britanniában a bútoroktól a borokig minden kapható az üzleteikben. A sok termék között a karácsonyi képeslapok is megtalálhatóak, ám mostantól csakis csillámok nélküli változatokat vásárolhatunk belőlük. A cég azután döntött így, hogy kiderült, hogy az apró csillámok is hozzájárulnak a mikroműanyag-szennyezés terjedéséhez.

A The Guardian azt írja: a kezdeményezés nem kizárólag a képeslapokat érinti, hanem karácsonyi csomagolópapírokat és naptárak díszítéseit is.

A cég azt mondja: a lépés az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos növekvő aggodalmuknak köszönhető, mert azokban olyan apró részecskék lehetnek, amelyek akár szemmel nem látható módon is szennyezhetik a környezetet.

hirdetés

A legtöbb csillám műanyagból készül.

A mikroműanyagokat mostanra mindenhol megtalálták, a talajban, a levegőben, a vizekben és az állatokban is.

A PET típusú műanyagból, amelyből a legtöbb csillám készül, olyan kemikáliák szabadulhatnak fel, amelyek megzavarják az emberi és állati hormonháztartást is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
magyar_posta.jpg

A külföldről érkező karácsonyi ajándékokat már most érdemes megrendelni – figyelmeztet a Magyar Posta

A szállítási idő két hónap is lehet, ezért érdemes előre gondolkodni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.


hirdetés

Akár két hónap is lehet egy külföldről rendelt csomag kiszállítási ideje, ezért érdemes már most megrendelni a karácsonyi ajándékokat - erre figyelmeztet a Magyar Posta.

Tavaly 3,2 millió online vásárlást bonyolítottak le a magyarok, a többségét az év utolsó harmadában - derül ki az RTL Híradó videójából.

A Magyar Posta számításai szerint az ünnepek közeledtével napi 250 ezer küldeményt kell majd szétválogatniuk.

A szállítási idő azonban könnyedén rövidíthető, a belföldi rendelések esetében is.

hirdetés

Arra érdemes figyelni, hogy míg valamely küldemény csomagként, addig egy-egy kisebb példály levélként fut a posta rendszerében, ugyanis bizonyos súlyhatár alatt így is feladhatók, olcsóbban, de ezzel mégsem érdemes spórolni.

Ha valaki itthon rendel egy terméket, 5 napon belül kaphatja kézhez. Csomagként már 3 nap alatt is megérkezhet.

Többet kell várni a külföldi rendeléseknél. Az EU-n belül nagyjából 2 hetet, azon kívülről pedig 1 hónappal érdemes számolni.

Ha valaki csomagként rendelt, akkor 4-5 hét alatt megkaphatja a kívánt terméket, ha ingyenes szállítással, levélként, akkor viszont 5-9 hétig is várhat rá.

A címzett adaira különösen figyelni kell, mert a vámvizsgálatnál kellemetlenséget okozhat, ha nincsenek pontosan kitöltve az adatok. Célszerű megadni egy elektronikus elérhetőséget is.

A Magyar Posta arra figyelmeztet, hogy aki külföldről akar karácsonyi ajándékot rendelni, az minél hamarabb tegye megy.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
75456890_2287457844879112_1268240934122815488_n-1.jpg

Ami nélkül nincs karácsony - a szaloncukor története

Tudod miért szaloncukor, a szaloncukor? És azt, hogy mennyiféle ízben kóstolható? Kis szaloncukor történetünkből ez is kiderül.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 14.


hirdetés

Kint szitál a hó, bent tarkán villódznak a karácsonyfa fényei, melyek a kék, piros, sárga szaloncukros papíron meg-megvillannak a szobában, néha leleplezve a ház lakóit, hogy már csak az üres papír lóg a fán. A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. Sok helyen a fát is díszítik, a csábításnak pedig nehéz ellenállni, úgyhogy sűrűn előfordul, hogy a kisgyerekek vagy édesszájú felnőttek lopva lekapnak egy-egy darabot a fáról. Így volt ez velünk, a szüleinkkel, a dédszüleinkkel és még ki tudja hány felmenőig visszaszámolva.

De mióta létezik szaloncukor és egyáltalán, honnan jött ez a szó?

A szaloncukor ősét a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Akkoriban ez egy fondant-cukor volt, ami a cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt, majd a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével jutott el Magyarországra.

Itthon a 19. század első harmadától készítik. Kezdetben szorgos kezek munkájának „gyümölcse” volt. Egy 1891-ben kiadott szakácskönyv már 17 különféle szaloncukor ízt nevezett meg. Sok háziasszony is készített otthonában, de az igazán népszerűek a cukrászdák kreálmányai voltak, a neves budapesti cukrászdáknak mindnek volt saját, titkos receptje is. Az ünnepekhez közeledve pedig gyakran napi 25-30 kg csokoládét is felhasználtak a szaloncukrok gyártásához.

hirdetés

A csomagolás a kezdetektől fogva fontos része volt a szaloncukornak: a 19. században ehhez közel 1000 fajta sztaniolpapírból válogathattak a papírgyárak kínálatából. Eleinte a cukrászinasok feladata volt a papír berojtozása, később azonban ezt a feladatot átvette a „ricselő gép”, mely segítségével egy mozdulattal be lehetett rojtozni a csomagolást. Ezt is az inasok működtették.

Bár a szaloncukor nem magyar találmány, azt, hogy a fának ékes dísze lehet, mi találtuk fel először!

A karácsonyfára ugyanis kezdetben gyümölcsök, mézeskalács figurák, papírból kivágott díszek kerültek, a szaloncukor megjelenése után azonban ezeket is elkezdték felakasztgatni a fára. Ahol a család kevésbé volt tehetős, gyakran megtartották a cukorka eredeti csomagolását és következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a maga által készített édességet.

A cukorka neve egyébként egy német szóból, a Salonzuckerl-ből ered, Jókai pedig előszeretettel nevezte szalonczukkedlinek. Egyes teóriák szerint azonban nevét annak köszönheti, hogy a karácsonyfát a polgári családok a szalonban állították fel és ott kínálták ezt a különleges édességet is.

A szaloncukrok nagyüzemi gyártása az ’50-es években indult, akkor azonban ez is egységesítve volt és csak néhány ízben lehetett kapni. A kezdetekre jellemző, széles választék csak a piacgazdaság megjelenésével vált ismét jellemzővé, manapság pedig már tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, milyen szaloncukrot gyártanak. Szerencsére a neves cukrászdák is évről-évre újdonságokkal rukkolnak elő.

A Szamos például elsőként készít szaloncukrot ruby csokoládéból

Ez a negyedik fajta csokoládé (az ét, a tej és a fehér után) és legérdekesebb jellemzője, hogy rózsaszín színű, íze pedig gyümölcsös. Az izgalmas választék részei a klasszikusok mellett még a különféle sütemények szaloncukor verziója, mint az Isler, az Eszterházy és a Mandulatorta, de egy ilyen szortimentből nem maradhat ki a marcipán vagy a praliné sem, a hagyományos ízek mellett. Látogass el üzletükbe, és válogass kedvedre finomságaikból!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!