hirdetés
indexx.jpg

Elérhetetlenné vált az Index oldala

"Kedves Olvasóink, az üzemeltetéstől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Index a netszolgáltatójánál bekövetkezett áramszünet miatt nem elérhető." - ezt írták a Facebookon. 14 óra után újra elérhető lett az oldal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Ma, kedd délután elérhetetlenné vált az Index oldala.

Egy ideig ez a felirat jelent meg a nyitóoldal helyett, aztán már be se töltött ez sem.

Az Index Facebook-oldalán ez jelent meg:

"Kedves Olvasóink, az üzemeltetéstől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Index a netszolgáltatójánál bekövetkezett áramszünet miatt nem elérhető. Hamarosan visszatérünk, a szolgáltató dolgozik a hiba elhárításán."

Nem sokkal két óra után helyreállt az oldal. Újra elérhető a legnagyobb magyar hírsite.

hirdetéshirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
uzsoki.jpg

Dr. Kunetz Zsombor: „ritka kivéreztetésnek lehetünk tanúi az Uzsoki kapcsán”

„Csak az intenzív osztályról 12 fő fog elvezénylődni, ami egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg az eddigi kapacitást megfelezik, műtéteket állítanak le, betegeket küldenek máshova”- írja posztjában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Kásler Miklós egy Facebook-beszélgetésben közölte, van elegendő kórházi ágy és személyzet is a koronavírus-betegek ellátására. „Kidolgoztuk, hogy nyitjuk meg egymás után, lépcsőzetesen az ellátóhelyeket, úgy, hogy a kapacitások határáig használjuk ki az egyes kórházakat, azért, hogy a többi kórházat tehermentesítsük, és kizárjuk azt a lehetőséget, hogy egyszerre esetleg több kórházban is elinduljon a fertőzés” - mondta.

Az EMMI csütörtökön kiadott közleményében arról írnak, hogy miközben a kijelölt kórházakba koncentrálják a covidos betegeket, a megnövekedett járványügyi feladatok ellátásához szükség van további szakemberek vezénylésére az adott intézményekbe. A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Ennek kapcsán Dr. Kunetz Zsombor a közösségi oldalán írta meg, hogy az intézkedésekkel lehetetlen helyzetbe hozzák az Uzsoki kórházat.

hirdetés

Mint írja:

"Nagyon úgy tűnik, hogy nem szeretik az EMMI-nél az Uzsoki Kórházat. Bár más egészségügyi intézményekből is kérnek segítséget a jól felkészült, vagy felkészített COVID üzemmódra kapcsolt intézmények, de ritka kivéreztetésnek lehetünk tanúi az Uzsoki kapcsán.

A legújabb határozat alapján a 23 intenzív terápiás szakdolgozóból 4-et, szakápolóból pedig, 5-öt kell vezényléssel átengedniük olyan intézményekbe, ahol a szemmel láthatóan nem készültek fel az EMMI COVID átalakítási ötletelésére.

A kilenc ápoló mellett a 27 intenzív terápiás (szintén a kórház honlapjáról az adat) orvosból 3-at kell még adniuk ezen COVID intézményeknek.

Így összesen csak az intenzív osztályról 12 fő fog elvezénylődni, hacsak nem találnak más osztályokról is intenzív terápiás végzettségű orvosokat, ápolókat, ami ebben az esetben, ha valóban az intenzív osztályt fogja terhelni a vezénylés, egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg az eddigi kapacitást megfelezik, műtéteket állítanak le, betegeket küldenek máshova"

- írja.

Security Check Required

null

Címkép forrása: Google Maps

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
vihar-villam-mti-komka-peter.jpg

Felhőszakadással, jégesővel csapnak le a viharok, másodfokú riasztást adtak ki több megyére is

Intenzív csapadékhullámmal és viharos széllel érkezik a markáns hidegfront. Mutatjuk, hol várható ma este és éjjel nagy vihar.
Fotó: MTI/Komka Péter - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

Mint megírtuk, markáns hidegfronttal köszönt be az őszi idő, a lehűlést pedig heves viharok előzik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán azt írják: késő délutánra, kora estére a zivatarok rendszerré állhatnak össze, amely várhatóan átterjed a középső országrészre, a Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással az Északi-középhegység térségére is.

Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb, intenzív csapadékhullám érkezik, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő éjszaka felhőszakadással (lokálisan > 25-30 mm), viharos (60-70 km/h-t meghaladó) széllökésekkel kísért zivatarok.

Felhőkép - forrás: Időkép

hirdetés

Felhőkép

A felhőszakadás mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 mm-t, illetve

szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 mm feletti mennyiség is összegyűlhet.

Éjszaka az átvonuló hidegfront mögött északnyugatira forduló szél főleg a Dunántúlon zivatartól függetlenül is több helyen viharossá fokozódik.

Széltérkép - forrás: Időkép

Széltérkép

A meteorológiai szolgálat

az egész országra figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. A Duna vonalától nyugatra eső megyékben másodfokú a riasztás (ezeken a területeken villámlásra, erős szélre és jégesőre is számítani kell), míg az ország középső és keleti részében elsőfokú.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. Ott rövid idő alatt 25-30 mm-nél is több csapadék hullhat.

Nagy mennyiségű esőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében figyelmeztetnek, ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék eshet.

Ide kattintva a folyamatosan frissülő térképen megnézheted, hol várható a következő órákban nagyobb zuhé. Az Időkép villámtérképén szintén követheted, hol tart a vihar.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-2.jpg

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel szegedi kutatók

A kutatók szerint az új mechanizmus alkalmas lehet a koronavírus-fertőzés gátlására.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói, ami lehetőséget biztosíthat a kórokozók sejtbe jutásának gátlására - közölte a cég.

A közlemény szerint az Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjában, az Innovatív Gyógyszer Kezdeményezésben (Innovative Medicines Initiative) részvevő kutatók felfedezésének lényege, hogy

a koronavírus sejtfelszíni kötődésekor a már feltérképezett sejtfelszíni kötőhely, az ACE2 (angiotenzin konvertáló enzim) mellett a sejtfelszíni cukrozott fehérjékkel is kapcsolatba kerül, és ez elősegíti a vírus bejutását a sejtbe.

A Letoha Tamás vezetésével felfedezett új mechanizmus alkalmas lehet a koronavírus-fertőzés gátlására. Az erre vonatkozó szabadalmat a kutatók májusban nyújtották be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

A felfedezésről szóló kézirat jelenleg elbírálás alatt áll, de a koronavírus-járványra tekintettel a Nature kiadó saját preprint szerverén már nyilvánosságra hozta ITT.

hirdetés

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orvos-2.jpg

Emmi: Országosan 18 kórházból vezényelnek át orvosokat és szakápolókat a budapesti covid-centrumokba

A minisztérium szerint a szakemberek átirányítása nem okoz gondot a saját intézményeikben, ott továbbra is biztosítva lesz az alapellátás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben tudatta, hogy a járványkórházak orvosi és szakápolói létszámigényét más - koronavírust nem kezelő - egészségügyi intézményekből átirányított szakemberekkel oldják meg.

Az egyik budapesti kórházról Dr. Kunetz Zsombor írt a Facebookon. Egy levélre hivatkozva azt jelezte, hogy az Uzsoki kórházat lehetetlen helyzetbe hozzák, ha valóban ennyi szakembert visznek el más intézményekbe.

Most az Emmi azt közölte az ATV Híradó megkeresésére, hogy azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

Országszerte összesen

hirdetés

18 kórházból vezénylik át az orvosokat és a szakápolókat a fővárosi Covid-centrumokba: a Dél-pesti Centrum Kórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe és a Szent János Kórházba.

Az Emmi cáfolta, hogy emiatt az Uzsoki Utcai Kórház - ahonnan a hírek szerint 12 főt vezényeltek át máshová - a működőképesség szélére került volna.

Szerintük:

„Nem igaz, hogy bármelyik kórház, amelyekből szakembereket vezényeltek volna át a működőképessége határára jutott volna, vagy műtétek maradnának el. A betegek ellátása minden intézményben, így az Uzsoki Utcai Kórházban is biztosított.”

A személyzet átirányítása olyan rendszerszintű kijelölési rendben zajlik, amely biztosítja, hogy a kórházak továbbra is el tudják látni alapfeladataikat. Az átirányítás menete a járvány dinamikájához igazodik - közölték.

Az Emmi úgy véli, hogy a magyar egészségügy készen áll a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!