hirdetés
nbvc.png

Elektromos mini-Teslákkal száguldoznak majd az ovisok Nyáregyházán

Két fiatal rendezvényszervező találmánya a világon egyedülálló Ökovifalu, egy teljesen önfenntartó miniváros az óvodák udvarán. Augusztusban indul az első.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. június 08.


hirdetés

Szenzációs kezdeményezéssel állt elő két huszonéves: olyan önfenntartó, újrahasznosított anyagokból készült és megújuló energiával működő város kicsinyített mását álmodták meg egy óvoda udvarára, amivel a gyerekek a legfogékonyabb korban, 3-6 évesen játszva ismerik meg a környezettudatosságot mint életformát.

Ja, és ez nem Németországban vagy az USA-ban történik, sőt nem is Kínában. Magyarországon, Pest megyében, Nyáregyházán épül az első Ökovifalu.

Elektromos miniautókkal a Föld jövőjéért

Az Ökovifalu ötlete a 24 éves Kovács Alexandra, a 25 éves Weigert Péter és a nyáregyházi óvoda vezetőségének fejéből pattant ki. Gyerekkoruk óta fontos szerepet tölt be az életükben a környezetvédelem. Olyan természetvédelmi kezdeményezést találtak ki, ami a felnövő generációkat célozza meg, már az óvodában. Az udvaron egy minivárost építenek fel, úthálózattal, épületekkel. A miniházak közt lesz önkormányzat és kisbolt, az úthálózaton lesznek KRESZ-táblák, körforgalom, parkoló.

cxv

Az óvoda udvarának terve

A legnagyobb extrák, amik miatt valószínűleg Augusztustól az ország minden óvodása a nyáregyházi Napsugárba szeretne majd járni, azok az elektromos mini-Teslák.

Az autókkal a gyerekek megtanulhatják majd a KRESZ-t (lesz oktatás is), közben valószínűleg örökre megszeretik a környezetbarát elektromos autókat.

Ilyen mini-Teslákkal nyomulnak az ovisok augusztustól:

Az egész falu - pár összetartóelemet kivéve - újrahasznosított anyagból készül, a 340 négyzetmétert kiadó úthálózat például műgyantás műanyagrétegből, az 5 kis ház pedig 95%-ban újrahasznosított műanyag hulladékból. Az hagyján, hogy napelemeket és szélturbinákat terveznek a kis házak tetejére, de telepítenek olyan szobabicikliket is, amikkel elektromos áram termelhető, így a gyerekek sportolás közben tudják feltölteni a Teslák akkumulátorait. Tervben van, hogy fóliasátrakat építsenek, hogy zöldséget és gyümölcsöt termesszenek alatta.

"
A legfontosabb, hogy a gyerekeknek élményeken keresztül adjuk át, hogy miért fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság

- mondta Kovács Alexandra, akinek az édesanyja, Kovácsné Maszel Anna a nyáregyházi óvoda vezetője.

Fél év alatt az ötlettől az első ásónyomig

Az ötlet 2016 decemberében fogalmazódott meg az óvoda vezetésében: kell egy ovifalu. Egy hónappal később Annának, Alexandrának és Péternek jutott eszébe, hogy mi lenne, ha az országban elsőként a teljes projektet zöldre változtatnák, ezután család és az óvoda vezetősége együtt ötletelt, mitől lehetne még inkább környezettudatosabb a miniváros.

A fiatalok hamar a vállukra vették a feladatot, és támogatókat kezdtek keresni. Használták a rendezvényszervező múltjukat, de rengeteg új emberrel ismerkedtek meg: melléjük állt az önkormányzat, a Strabag, a MOL, a Telekom, a Cortinaplast, a TESLA Tesztvezetés, a Captain’s, a Rippel fivérek és számos más támogató.

Alexandra és Péter január óta, heti hét napban, éjt nappallá téve dolgoznak az Ökovifalun. A hétvégén már odáig ért a projekt, hogy a Kovács család és az óvoda vezetősége elkezdte kiásni az utak alapját. Ha minden jól megy, augusztusra végeznek.

hgfds
jhgf

Már elkezdték kiásni az óvoda udvarán az utakat

“Az életet magát szeretnénk modellezni. Szeretnénk környezettudatossá formálni ezeknek a gyerekeknek az életét, megtanítani nekik, hogyan tudnak egy zöld életet élni. Amit most megtanulnak, 20-30 év múlva beépítik az életükbe és mi egy jobb világban élünk majd” - mondta Kovács Alexandra.

Jótékonysági futás az első óvoda megnyitásáért

Alexandra és Péter azt tervezik, hogy az óvoda udvara nyitva áll majd hétvégén is, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, illetve a gyerekekre szabott oktatóközpontban tanulhassanak. Nyáregyházán augusztus 28-ra tervezik a megnyitót.

De a fiatalok elképzelésében ez mind csak a kezdet: amióta dolgoznak az első Ökovifalun, annyi megkeresést kaptak, hogy távolabbi terveket is dédelgetnek.

dndn

Kovács Alexandra és Weigert Péter

“Ez egy mintafalu lesz. Szeretnénk, ha elterjedne az országban, vagy akár a világon. Évente egy-két új óvodát nyitunk majd, ha minden jól megy. Hosszú távon, 10-15 éves távlatban gondolkodva, ha csak 5 óvodában sikerül felépíteni az Ökovifalut, olyan mennyiségű gyerekhez és aztán felnőtthöz ér majd el az üzenet, hogy megéri dolgozni vele” - mesélte Péter.

Alexandrának és Péternek viszont az első óvodához is szükségük van még segítségre, ezért szerveznek július 22-én egy jótékonysági futást, aminek a célja, hogy másfél millió forintot gyűjtsenek össze. (A jelentkezőknek a újrahasznosított fából készített érmet a Captain’s.) Ennyi kellene még az óvodának, hogy biztosan megépüljön augusztusig. Ha te fontosnak tartod a céljukat, csak kattints ide és megtalálod a részleteket.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
zigzag.png

Óriási elismerés, hogy maga David Lynch értékeli a filmemet - Interjú Hadnagy Eszterrel

Eszter ZIGZAG c. kisfilmje a Műcsarnok pályázatán különdíjas lett, így a Twin Peaks írója és rendezője videóüzenetben fogja értékelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 12.Hadnagy Eszter számára eddig sem volt ismeretlen a színház és a filmezés világa - lakberendezőként számos hazai film és színházi előadás enteriőrjén dolgozott már. Mikor részt vett a Mesharray tavaszi “Vizuális effektek a filmkészítésben” előadásán, akkor határozta el, hogy a filmkészítés területén képzi magát tovább.

Jelentkezett a Mesharray Short Film Maker képzésére, majd ennek lezáró ZIGZAG című vizsgafilmjét küldte be a pályázatra. A pályázatot a jelenleg is megtekinthető David Lynch fotópályázathoz kapcsolódóan írta ki a Műcsarnok. A „Kis történetek, kis titkok” professzionális rövidfilm pályázatra 3 percnél rövidebb kisfilmeket vártak. A siker nem maradt el: a ZIGZAG a szakmai zsűri döntése alapján különdíjban részesült.

Interjú Hadnagy Eszterrel:

A kisfilm egy David Lynch rajongóról szól, aki pszichés problémákkal küzd és alvás és meditációs állapotaiban különböző víziók gyötrik. Térben és időben nem lehet beazonosítani a film pontos menetét, de ezekben az állapotokban lapozgatunk végig.

Az öt díjazott film jelenleg is megtekinthető a Műcsarnok David Lynch: Small Stories/Kis történetek című kiállításán. Emellet a filmeket maga David Lynch fogja videochat-en értékelni.

Nézd meg Hadnagy Eszter ZIGZAG c. kisfilmjét:


KÖVESS MINKET:hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin-jazmin-szamolo-kislany-1000x717.jpg

Fejben szoroz össze húszjegyű számokat egy 10 éves magyar diáklány

Szin Jázmin lett az első magyar, aki részt vett a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol kiemelkedő eredményt ért el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Elképesztő tehetsége van egy 10 éves szegedi lánynak. Szin Jázmin a mentális matematikában teljesít egyre jobban, nemrég a junior Európa-bajnokságon is versenyzett, ahol remekül teljesített - írja a Délmagyar.

A mentális matematika Magyarországon még nem annyira ismert módszer, csak Szegeden tanítják. A lényege az, hogy megtanítanak fejben számolni, de gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A legjobbak versenyeken mérhetik össze a tudásukat, magyar induló viszont még sosem volt.

Szin Jázmin viszont most megtörte a jeget, múlt héten ugyanis részt vett a németországi Rekenben rendezett junior Európa-bajnokságon, ráadásul kiemelkedő eredményt sikerült elérnie.

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged added a new photo.

Felkészítő tanára, Soós Boglárka, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora elmondta, hogy 9 ország 60 fiatalja mérte össze a tudását a nemzetközi versenyen, ahol az átlagos diákok, de talán még a kevésbé jól számoló felnőttek számára is igencsak nehéz feladatokkal kellett megküzdeniük, több mint 17 feladatkörben.

"Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat"

- sorolta a feladatokat a tanárnő.

A versenyzők dolgát nehezítette, hogy nem használhattak papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. Mivel az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, a 10 éves Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett, így pláne szép eredménynek számít a fő teszten elért 5. helyezés. Akik megelőzték, mindannyian már több éves tapasztalattal rendelkeznek.

A versenyről a szegedi Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola közölt képeket a Facebookon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parlagfu-illusztracio-picabay-1000x750.jpg

Parlagfűből készített gyomirtót egy középiskolás magyar diák – különdíjat kapott érte

Hrubos Gergő kutató biológusnak készül, már több versenyen is szép eredményt ért el.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.Hrubos Gergő még csak 11. osztályba jár az Audi Hungaria ÁMK-ba, de a móri fiú már most nagyszerű sikereket ért el. Az idei országos tanulmányi versenyre is több témát dolgozott fel, de elmondása szerint a természettudományok foglalkoztatják őt a legjobban.

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya"

- mondta a Kisalföldnek Gergő, aki azt kutatja, hogyan lehet természetes anyagokból előállítani gyomirtót.

A fiatal a parlagfűvel kísérletezett, ugyanis leszárította annak különböző részeit, majd desztillált víz segítségével hideg és meleg kivonatokat gyártott belőlük. Ezzel locsolta meg a mustár- és kukoricamagokat, és azt figyelte, hogy a parlagfű melyik részéből készült kivonat gátolja a csírázást, a legjobbnak pedig a parlagfű levele bizonyult.

"Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását"

- mesélte a fiú a portálnak.

Gergő először a TUDOK-on, Szekszárdon mérettette meg magát februárban. Itt negyedik helyezést ért el, majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián is bemutatta a kísérletét, ahol különdíjat kapott érte. Végül Mosonmagyaróváron, a "Növények Napja" rendezvényen 200 ember előtt is bemutatta a prezentációt.

Beleásta magát a parlagfűbe - Különdíjas lett a győri diák kutatása, tanára pedig példakép-elismerést kapott

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x