hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
nbvc
Elektromos mini-Teslákkal száguldoznak majd az ovisok Nyáregyházán
Két fiatal rendezvényszervező találmánya a világon egyedülálló Ökovifalu, egy teljesen önfenntartó miniváros az óvodák udvarán. Augusztusban indul az első.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. június 08.


hirdetés

Szenzációs kezdeményezéssel állt elő két huszonéves: olyan önfenntartó, újrahasznosított anyagokból készült és megújuló energiával működő város kicsinyített mását álmodták meg egy óvoda udvarára, amivel a gyerekek a legfogékonyabb korban, 3-6 évesen játszva ismerik meg a környezettudatosságot mint életformát.

Ja, és ez nem Németországban vagy az USA-ban történik, sőt nem is Kínában. Magyarországon, Pest megyében, Nyáregyházán épül az első Ökovifalu.

Elektromos miniautókkal a Föld jövőjéért

Az Ökovifalu ötlete a 24 éves Kovács Alexandra, a 25 éves Weigert Péter és a nyáregyházi óvoda vezetőségének fejéből pattant ki. Gyerekkoruk óta fontos szerepet tölt be az életükben a környezetvédelem. Olyan természetvédelmi kezdeményezést találtak ki, ami a felnövő generációkat célozza meg, már az óvodában. Az udvaron egy minivárost építenek fel, úthálózattal, épületekkel. A miniházak közt lesz önkormányzat és kisbolt, az úthálózaton lesznek KRESZ-táblák, körforgalom, parkoló.

cxv

Az óvoda udvarának terve

A legnagyobb extrák, amik miatt valószínűleg Augusztustól az ország minden óvodása a nyáregyházi Napsugárba szeretne majd járni, azok az elektromos mini-Teslák.

Az autókkal a gyerekek megtanulhatják majd a KRESZ-t (lesz oktatás is), közben valószínűleg örökre megszeretik a környezetbarát elektromos autókat.

Ilyen mini-Teslákkal nyomulnak az ovisok augusztustól:

Az egész falu - pár összetartóelemet kivéve - újrahasznosított anyagból készül, a 340 négyzetmétert kiadó úthálózat például műgyantás műanyagrétegből, az 5 kis ház pedig 95%-ban újrahasznosított műanyag hulladékból. Az hagyján, hogy napelemeket és szélturbinákat terveznek a kis házak tetejére, de telepítenek olyan szobabicikliket is, amikkel elektromos áram termelhető, így a gyerekek sportolás közben tudják feltölteni a Teslák akkumulátorait. Tervben van, hogy fóliasátrakat építsenek, hogy zöldséget és gyümölcsöt termesszenek alatta.

"
A legfontosabb, hogy a gyerekeknek élményeken keresztül adjuk át, hogy miért fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság

- mondta Kovács Alexandra, akinek az édesanyja, Kovácsné Maszel Anna a nyáregyházi óvoda vezetője.

Fél év alatt az ötlettől az első ásónyomig

Az ötlet 2016 decemberében fogalmazódott meg az óvoda vezetésében: kell egy ovifalu. Egy hónappal később Annának, Alexandrának és Péternek jutott eszébe, hogy mi lenne, ha az országban elsőként a teljes projektet zöldre változtatnák, ezután család és az óvoda vezetősége együtt ötletelt, mitől lehetne még inkább környezettudatosabb a miniváros.

A fiatalok hamar a vállukra vették a feladatot, és támogatókat kezdtek keresni. Használták a rendezvényszervező múltjukat, de rengeteg új emberrel ismerkedtek meg: melléjük állt az önkormányzat, a Strabag, a MOL, a Telekom, a Cortinaplast, a TESLA Tesztvezetés, a Captain’s, a Rippel fivérek és számos más támogató.

Alexandra és Péter január óta, heti hét napban, éjt nappallá téve dolgoznak az Ökovifalun. A hétvégén már odáig ért a projekt, hogy a Kovács család és az óvoda vezetősége elkezdte kiásni az utak alapját. Ha minden jól megy, augusztusra végeznek.

hgfds
jhgf

Már elkezdték kiásni az óvoda udvarán az utakat

“Az életet magát szeretnénk modellezni. Szeretnénk környezettudatossá formálni ezeknek a gyerekeknek az életét, megtanítani nekik, hogyan tudnak egy zöld életet élni. Amit most megtanulnak, 20-30 év múlva beépítik az életükbe és mi egy jobb világban élünk majd” - mondta Kovács Alexandra.

Jótékonysági futás az első óvoda megnyitásáért

Alexandra és Péter azt tervezik, hogy az óvoda udvara nyitva áll majd hétvégén is, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, illetve a gyerekekre szabott oktatóközpontban tanulhassanak. Nyáregyházán augusztus 28-ra tervezik a megnyitót.

De a fiatalok elképzelésében ez mind csak a kezdet: amióta dolgoznak az első Ökovifalun, annyi megkeresést kaptak, hogy távolabbi terveket is dédelgetnek.

dndn

Kovács Alexandra és Weigert Péter

“Ez egy mintafalu lesz. Szeretnénk, ha elterjedne az országban, vagy akár a világon. Évente egy-két új óvodát nyitunk majd, ha minden jól megy. Hosszú távon, 10-15 éves távlatban gondolkodva, ha csak 5 óvodában sikerül felépíteni az Ökovifalut, olyan mennyiségű gyerekhez és aztán felnőtthöz ér majd el az üzenet, hogy megéri dolgozni vele” - mesélte Péter.

Alexandrának és Péternek viszont az első óvodához is szükségük van még segítségre, ezért szerveznek július 22-én egy jótékonysági futást, aminek a célja, hogy másfél millió forintot gyűjtsenek össze. (A jelentkezőknek a újrahasznosított fából készített érmet a Captain’s.) Ennyi kellene még az óvodának, hogy biztosan megépüljön augusztusig. Ha te fontosnak tartod a céljukat, csak kattints ide és megtalálod a részleteket.


KÖVESS MINKET:
Megvan, ki lett Magyarország legnépszerűbb orvosa a betegek szerint
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazására hétszáz orvost jelöltek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Közel hétszáz orvosra érkezett szavazat a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazásán. A több mint százezer szavazó régiónként választhatta meg a legnépszerűbb orvost.

A szakmai zsűri majd később dönt a díjakról, de a közönségdíjasok névsorát már közzétették.

Magyarország legnépszerűbb orvosai 2019-ben:

Dr. Tandel Beáta, sebész, Észak-Magyarország

Dr. Deák György, gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Északnyugat-Magyarország

Dr. Felföldi Ferenc, gasztroenterológus, Délnyugat-Magyarország

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Közép-Magyarország

Dr. Kemény András, háziorvos, Közép-Magyarország

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Délkelet-Magyarország

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, Északkelet-Magyarország

A legtöbb szavazatot a balassagyarmati kórház sebésze, Dr. Tandel Beáta kapta, 3834 szavazatot gyűjtött.

A doktornő a Dr. Kenessey Albert Kórház sebész főorvosa, 22 éve van a pályán. Már korán elkezdte alkalmazni a laparoszkópos műtéti technikákat. Sikere miatt több pesti kórházba is hívták, de ő megtartotta vidéki állását. Azt tartják róla, hogy betegközpontú, páciensei között népszerű - írta az Index.

2017-ben a 80 éves évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra - írta a díjról honlapjuk.

A díjakról és az eredményekről bővebben ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
A pécsi havihegyi mandulafa lett az Európai Év Fája
A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa 45 ezer szavazatot kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45.132 szavazatot pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet"

- mondta.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Bővebben a versenyről és az eredményekről ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

Óriási hazai siker: Palvin Barbi lett a Victoria's Secret első magyar angyala
'Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem' - írta a modell Instagramján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Palvin Barbi egyik régi vágya teljesült, mikor tavaly novemberben a Victoria's Secret kifutóján szerepelhetett, mai bejelentése pedig végképp megkoronázta a modell sikerét.

Mint kiderült, Barbi mostantól hivatalosan is a fehérneműmárka angyala lesz, így rendszeresen láthatjuk őt a VS kampányaiban.

"Nem tudom, hol is kezdhetném, de megpróbálom: soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet, és minden ábrándom felülmúlja, ami történt. Nagy örömmel jelentem be, hogy most már hivatalosan is a Victoria's Secret angyala lettem! Köszönöm a belém vetett hitet. Volt idő, amikor hagytam, hogy a saját gondolataim hátráltassanak engem, és nagyon nehéz volt elszakadni ettől, de a családom, a csapatom, Ed, és mindenki más támogatott engem a VS-nél, és felemeltek engem. Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem"

- írta a modell, akiről már egy bemutatkozó videót is közzétett a márka.

OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought it would happen and it has exceeded all my expectations. I'm very excited to announce that I'm officially a @victoriassecret ANGEL ! Thank you for believing in me. There were times where I let my own thoughts hold me back and it was a hard climb away from those but my family , my team, Ed, and everyone at VS they were always there to support me and uplift me. I am proud to represent Hungary, and most importantly, all of you in this new chapter of my life! Thank you all so much again ♥️♥️♥️

815.6k Likes, 16.6k Comments - Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) on Instagram: "OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought..."


KÖVESS MINKET:

Fair Play-díjas a 14 éves magyar evezős, aki szólt a bíróknak, hogy nem ő lett a bajnok
Gosztonyi László Pétert tavaly júliusban hirdették ki győztesként a magyar bajnokságon, de jelezte, hogy szerinte meg kéne nézni a célfotót, mert versenytársa megelőzte. Neki lett igaza, így ő a második helyen végzett.
Címkép: illusztráció, Pixabay - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Az evezős Gosztonyi László Péter révén magyar sportolót is elismerésben részesít a Nemzetközi Fair Play Bizottság, írja az MTI.

A szervezet vasárnapi közleménye szerint a végrehajtó bizottság a hétvégén Budapesten tartotta idei első ülését. A Kamuti Jenő vezette testület számos fontos döntést hozott, többek között határoztak a nemzetközi fair play díjazottakról is. A hétvégi ülésen több mint 40 jelölést vitattak meg a tagok, majd hoztak döntést az elismerésekről.

A világ minden tájáról beérkezett javaslatok közül idén egy magyar sportoló elismeréséről is határoztak: az evezős Gosztonyi László Péter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökéről, Jacques Rogge-ról elnevezett ifjúsági kategória trófeáját veheti majd át fair play cselekedetéért.

A tavaly júliusi magyar bajnokság 1000 méteres távján az akkor 13 éves versenyzőt győztesnek hirdették ki a célba érkezés után. Ő maga ezt nem így érezte, ezért jelezte a bíróknak, hogy szerinte nézzék meg a célfotót. Neki lett igaza, a fotó alapján nem ő, hanem egy versenyzőtársa lett a táv győztese, ő pedig így második helyen végzett.

A díjazottak listáját, valamint az idei díjátadó helyszínét és időpontját később teszi közzé a testület.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x