hirdetés
mti-karacsony.jpg

Elégedett Karácsony Gergely első évével a fővárosiak közel fele

Tízből négyen azonban nem. A Publicus és a Nézőpont Intézet is erre az eredményre jutott közvélemény-kutatásuk során.
MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. október 13.


hirdetés

Az emberek 49%-a, vagyis minden második megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Tízből négyen azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony egy éve Budapestet vezeti - derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. Nagyjából hasonló eredményre jutott a Nézőpont Intézet is - számolt be róla a Telex.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2019 decembertől havonta folyamatosan reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységéről. Minden alkalommal 1000 embert kérdeztek meg, legutoljára szeptember 28. és október 1. között végeztek felmérést.

Míg 2019 decemberében a megkérdezettek harmada ítélte meg inkább pozitívan a főpolgármester munkáját, addig 2020. szeptemberben már a válaszadók fele. A legelégedettebbek 2020 áprilisában voltak vele (63 százalék), a koronavírus járvány magyarországi kezdete környékén.

Ezzel együtt azonban növekedett az elégedetlenek aránya is. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek negyede (25 százalék) volt inkább nem elégedett Karácsony Gergely munkájával, addig ezt 2020. szeptemberben már tízből négyen (40 százalék) mondták.

hirdetés

A megkérdezettek fele vagy biztosan, vagy valószínűleg, vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén tudná elképzelni, hogy egy jelenlegi, hipotetikus főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Ezzel együtt azok is többen vannak most, akik vagy bizonyosan (33 százalék), vagy pedig valószínűleg (7 százalék) nem szavaznának Karácsonyra, ha most újra önkormányzati választásra kerülne sor.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt. Az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Az Intézet a 9 évig hivatalban lévő Tarlós István és az egy éve a főpolgármesteri székben ülő Karácsony Gergely megítélését is összevetette. Felmérésükben azt mutatták ki, hogy Tarlós főpolgármester vezetői tevékenységével jóval többen elégedettek, mint Karácsony Gergelyével.

A 800 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint arra a kérdésre, hogy „ki vezette eddig jobban Budapestet”, Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert 26 százaléka választotta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
esti-bulikorkep.jpg

Megnéztük, hová mennek bulizni a budapestiek 11 után – a házibulik reneszánsza jöhet

Egyelőre szabadtéren is sokan maradnak a szórakozóhelyek bezárása után – derül ki videónkból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 09.


hirdetés

A Szeretlek Magyarország Budapest forgalmas belvárosának éjszakájában kérdezte a bulizó fiatalokat, hogy mit szólnak a szórakozóhelyek 23 órás kötelező zárásához.

A többség nem érti, hogy a vírus miért terjed kevésbé az éjjeli órákban, ráadásul sokak szerint feleslegesek az intézkedések, mert egyelőre százával ülnek kinn az emberek az utcákon, tereken, maszkhasználat és a kötelező távolságtartás nélkül.

A legtöbben azt mondják, a szórakozóhelyek bezárása után valószínűleg házibulikba fognak járni, többen az interjú után is oda indultak.

Kollégánknak ugyan nem sikerült csatlakozni egyik társasághoz sem, de így is tanulságos riport született a pesti fiatalok véleményéről, akik „nem ezt beszélték meg Vitya barátjukkal” - és még takarodót is fújtak trombitán a bulizóknak:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
varosliget-szechenyi-furdo-jatszoter-magyarzenehaza-ligetprojekt-mysecretbudapest-25.jpg

A lehető legszerencsétlenebb időpontban mentünk sétálni a Városligetbe

Nem most mutatja a legszebb arcát. Tettünk egy kört, hogy megmutassuk, mi a helyzet.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. október 10.


hirdetés

Időről időre megkérnek a a barátaim arra, hogy sétáljak velük Budapesten, mert ismerek pár titkos zugot és romantikus helyet a városban, és igyekszem bemutatni egy-egy budapesti érdekesség történetét.

Az alábbi videón például a Wünsch-hidat láthatjátok, amelyről korábban írtam.

Most szerette volna egy külföldi barátom, ha elkísérem a Városligetbe, mivel régen járt ott, talán 5 évvel ezelőtt, de emlékezett rá, milyen jól érezte magát.

Sikerült a legszerencsétlenebb időpontot választanunk, amikor felújítás, átalakítás vagy építkezés miatt egy csomó területet korláttal/palánkokkal zártak le.

Ráadásul éppen tisztítják a városligeti csónakázótó medrét, hogy felkészítsék a téli korcsolyaszezonra, így csak azt láthattuk, hogy a vizet már leengedték, a helyén maradt tócsában tobzódnak a sirályok. (Ha arra mentek, keressétek meg a Vajdahunyad várának közelében a Kolodko-miniszobrot.)

Azért körbejártunk, hogy lássuk, mi újság. A Széchenyi Gyógyfürdőnél kezdtük, és a Műcsarnoknál fejeztük be a sétát. A legnagyobb forgalom az egykori Olof Palme háznál, vagyis a Millennium Házánál volt, és a Nagyjátszótérnél, ott, ahol a látványos léghajós mászóka áll.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vorosmarty-teri-karacsonyi-vasar-foto-nagy-szabolcs.jpg

Elmarad idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Azért, mert a koronavírus-járvány második hulláma várhatóan az adventi időszakban fog tetőzni.
MTI, fotó: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2020. október 13.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt elmarad idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amely helyett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) kampányt indít a hazai kézművesek támogatására.

A koronavírus-járvány az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni. A BFTK vezetése ezért - a fővárosi operatív törzs iránymutatását is figyelembe véve - úgy döntött, hogy az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár a járványhelyzet miatt elmarad

- közölte az MTI-vel hétfőn a BFTK.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a járványügyi adatok emelkedésére a környező országok nagyvárosai is hasonló intézkedésekkel készülnek, szigorítva a hasonló jellegű rendezvények megtartását.

"A BFTK támogatja a hazai kézműveseket ebben a nehéz helyzetben, ezért a megsegítésükre kampányt tervez, amelynek keretében arra kérjük a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak"

hirdetés

- idézi a közlemény Faix Csabát, a társaság ügyvezetőjét.

Faix Csaba hozzátette, hogy a vásárra jelentkező kézművesek és iparművészek többsége rendelkezik webshoppal, ahol a vásárlók online ki tudják választani az ajándékaikat, ezzel is támogatva a magyar kézműves- és kreatív ipart.

A főváros turisztikai cége további csatlakozókat, cégeket vár a kezdeményezéshez, hiszen ennek a szolgáltatói szektornak a húsvéti és a karácsonyi időszak a fő bevételi forrása - áll a közleményben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
metro-bkk-scaled.jpg

Október 22-én átadják a 3-as metró felújított déli szakaszát

Az átadás után a metró a teljes vonalon közlekedik, ám a középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a továbbiakban sem áll meg.
MTI, Fotók: BKV Zrt./Horváth Bence - szmo.hu
2020. október 15.


hirdetés

A Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszt október 22-én, 17 órától használhatják a közlekedők

- tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) csütörtökön közös közleményben az MTI-t.

A leglátványosabb változás a négy átépített állomás, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is - írták.

Az átadás után a metró a teljes vonalon közlekedik, ám a középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a továbbiakban sem áll meg.

A közlemény szerint a metróvonal rekonstrukciója a középső szakaszon folytatódik; erről a BKK és a BKV a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

hirdetés

Felidézték, hogy a metró déli szakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonalfelújítási munkák. Ennek nyomán "az M3-as metró teljesen megújult Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomása letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek" - közölték.

A korszerű közösségi közlekedési szolgáltatás szempontjából ugyanakkor még fontosabb, hogy megújult a teljes vonali infrastruktúra: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is - sorolták.

A déli szakasz korszerűsítése 2021 végéig a teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódik - fűzték hozzá. A Határ út és Népliget állomáson már beépítették a felvonókat, a Pöttyös utcai és az Ecseri úti állomáson pedig tartanak az előkészítő munkálatok - olvasható a közleményben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!