hirdetés
kanikula-forrosag-nyari-meleg.jpg

Elárulta Németh Lajos, meddig tart még a nyári kánikula

Csütörtökön 33-35 fok is lehet, a meteorológiai ősz kezdete pedig meglepetést tartogat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 27.


hirdetés

Németh Lajos meteorológus a tv2-n arról beszélt, milyen időjárás várható a napokban.

Kedden még záporokra, zivatarokra kell számítani, de szerdától már szárazabb lesz az időjárás.

A műsorban azt mondta, hogy még kedden is trópusi időre lehet számítani, mert egy légörvény van felettünk, ami a zivatarokat generálja, és kedden is lehetnek záporok, zivatarok.

Szerdától a meteorológus szerint

igen meleg levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét, ezért sok napsütés várható.

Azt is elmondta, hogy

a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön már elérheti a 33–34-35 fokot is.

"Ilyen kánikulával, hőséggel búcsúztatjuk az augusztust, illetve a 2019-es nyarat. Vasárnap már szeptember elseje, kezdődik a meteorológiai ősz, és a meteorológiai ősz kezdete is nyári meleggel indul.

Úgy néz ki, a hosszabb távú előrejelzések alapján, hogy a következő napokban a markáns légköri frontok elkerülnek bennünket, úgyhogy igazi meleg, nyári időjárás várható"

– árulta el Németh Lajos.

VIDEÓ: Németh Lajos előrejelzése


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kósa-lajos.jpg

„Nem az őserdő ég, csak a bozótos” – így kommentálta Kósa Lajos a brazíliai erdőtüzeket

A fideszes országgyűlési képviselő hétfőn reggel a Kossuth Rádióban fejtette ki a véleményét.
Fotó: MTI - szmo.hu
2019. augusztus 26.Még a NASA műszerei is jól látják az űrből, mi történik Brazíliában. Ezen a képen minden egyes narancssárga pötty egy tűzesetet jelöl. Több százat rögzítetek augusztus 15-e és 22-e között az amazonasi esőerdő területén. De a füst jól látszik a műholdfelvételeken is. Az elmúlt hetekben nemcsak az űrből, a Földről is több száz videót készítettek a lángoló esőerdőről - hangzott el az RTL híradójában.

Kósa Lajost, a Fidesz országgyűlési képviselőjét sem a NASA, sem a videók nem győzték meg. Hétfőn reggel a Kossuth Rádió hallgatóival osztotta meg, mit gondol az erdőtüzekről.

„Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de ez most mindegy, részletekbe nem kell belemenni”

- mondta Kósa.

Kósa Lajos ellenzéki politikusok Facebook-posztjai miatt kezdte el elemezni a brazil helyzetet. Arról beszélt, hogy az ellenzék még ezeket a bozóttüzeket is Orbán Viktor nyakába akarja varrni.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
mangrove_szenegal.jpg

Erre képes 10 évnyi beerdősítés: 152 millió mangrovét ültettek a szenegáli lakosság segítségével

A dél-szenegáli projekt a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezése, és segíthet a klímaváltozás féken tartásában is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.Haidar el Ali arra tette fel az életét, hogy az általa vezetett program segítségével mondhatni egy második esélyt, új életet adjon a dél-szenegáli Casamance Delta területnek, ezzel pedig nemcsak a nyugat-afrikai országnak tesz jót, hanem a bolygónak is. Egy inspiráló történet a brazil erdőtüzek katasztrófájának idején.

Az Oceanium nevezetű egyesület élén álló férfi az elmúlt évtizedben 152 millió mangrovét ültetett a helyi lakosság bevonásával, ebből született az a kulcsfontosságú mangrove mocsárerdő, amit a BBC videójában bemutat.

A projekt 2009-ben indult, és mostanra az egyik legnagyobb ilyen típusú akcióvá vált.

"Az 1980-as, 90-es években rengeteg utat építettünk, ami elvágta a folyó természetes áramlását"

- magyarázza a szakértő.

Abban az időben ugyanis még nem voltak környezeti hatásokkal kapcsolatos tanulmányok.

Beindult a fakitermelés, a favágás, ugyanakkor senki nem ültetett új növényeket.

Ennek az lett a következménye, hogy a vízből származó só tönkretette a rizsföldeket, ezért elkezdtek ültetni, hogy visszanyerjék, amit elvesztettek.

A fehér vagy szürke mangrovénak hívott Acicennia például ki tudja választani a sót, így ezek a fák tudják szabályozni a delta vizének sótartalmát.

"És mivel a rizsföldek közel vannak, ha a mangrove egészséges, és képes arra, hogy szabályozza, rendbe hozza ezt a környezetet, akkor a földek is termékenyek"

- magyarázza Haidar, aki arra is rávilágít, hogy a mangrovék miért jók a tengeri világ számára.

A mangrove mocsárerdőkben élő rákok, osztrigák és kagylók és az itt kialakult ökoszisztéma a tengeri élet kiindulási pontjai.

Az osztrigákat a nők összegyűjtik, a rákok a kis halak táplálékául szolgálnak, amiket pedig elkaphatnak a nagy halak. Ez egy mangroveerdő élete.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
trump.png

Trump szerint atombombával lehet megállítani a hurrikánokat

Az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, dobjanak bombát a közepükbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.Az Egyesült Államok elnöke szerint atombombával lehetne megfékezni az amerikai partokat elérő pusztító hurrikánokat. Az elnök mindezt nemzetbiztonsági vezetők ülésén vetette fel, írja az amerikai Axios nevű hírportál, amelynek egy, az ülésen részt vevő, de neve elhallgatását kérő szemtanú nyilatkozott.

Donald Trump állítólag többször is javasolta, hogy az amerikai hadsereg bombázza le a hurrikánokat annak érdekében, hogy véget érjenek, mielőtt a partokhoz érnének. A fültanú szerint az elnök azt javasolta, hogy amikor a hurrikánok végigmennek az Atlanti-óceánon, egyszerűen dobjanak bombát a közepükbe.

"Miért nem tudjuk ezt megcsinálni?"

- kérdezte az elnök, amire a válasz az volt, hogy majd megvizsgálják a kérdést.

Az portál szerint Trump egyszer korábban is felvetette a kérdést, még 2017-ben került egy nemzetbiztonsági jegyzőkönyvbe, amiben kifejezetten a nukleáris szót használta. Egy szakember megvédte Trumpot, aki szerint „az elnök célja, hogy távol tartsa a hurrikánt, mielőtt a szárazföldön pusztításba kezd, nem rossz. A szempontja nem rossz.”

Úgy tűnik, Donald Trump sok mindenhez ért: voltak javaslatai a Notre Dame eloltására ("gyorsan kell cselekedni, vízszállító repülőket kell bevetni"), majd közölte, hogy az erdőtüzeket az okozza, hogy nincs felgereblyézve az erdő. Az elnök nemrég Grönlandot is meg akarta venni.

Egyetlen dolog fogott ki rajta: esernyője összecsukása.

Időközben Trump is reagált, ma már azt mondja: nevetséges, hogy atombombával ment volna neki a hurrikánoknak. Twitterén azt írja: sosem mondott ilyet, az Axios cikke nemcsak nevetséges, csak egy újabb kamuhír.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
berlin-lakas.jpg

Kiszivárgott: a lakbérek szigorú korlátozását tervezik, a 2011-es árakat vennék alapul Berlinben

2020-tól öt évre befagyasztanák a lakbéreket. Így a legmagasabb bérleti díj négyzetméterenként havi 7,97 euró (2630 forint) lenne. Ez egy baloldali szenátor terve, máris nagyon sokan bírálják.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 26.Szigorú ingatlanpiaci korlátozására készül a berlini városvezetés, nagy vitát kiváltó tervei szerint a 2011-es szinten fagyasztják be a lakások bérleti díját - jelentették berlini lapok hétfőn.

A tartományi rangú német főváros kormánya (szenátus) még nyár elején határozta el, hogy a bérlakásban élő berliniek, vagyis a lakosság nagyjából 85 százaléka védelmében 2020-tól öt évre befagyasztják a lakbéreket.

A városfejlesztési szenátor hivatalából most kiszivárogtatott tervek szerint a 2025-ig érvényes maximális árak meghatározásához a 2011-es lakbérszínvonalat veszik alapul. Az akkori árakat a reáljövedelmek időközbeni emelkedésének mértékével korrigálják. A lakbér megállapításánál a komfortszintet és az ingatlan átadásának időpontját veszik figyelembe.

Így a legmagasabb bérleti díjat az 1991 és 2013 között épült, összkomfortos lakások után lehetne elkérni, rezsi nélkül négyzetméterenként havi 7,97 eurót (2630 forint). A legolcsóbban, havi 5,64 eurós négyzetméterenkénti áron az egykori Kelet-Berlinben 1973 és 1990 között épült lakásokat lehetne kibérelni. A törvényben kijelölt felső határnál többet fizető bérlők szerződésmódosítást kérhetnek. A 2013 óta épült lakásokra már nem vonatkozna a maximális lakbérről (Mietendeckel) szóló szabály.

Mindez a vártnál jóval komolyabb korlátozás lenne. Szigorúságát jelzi, hogy jelenleg szinte lehetetlen négyzetméterenként havi 7,97 euróba kerülő lakást találni Berlinben.

Karin Lompscher városfejlesztési szenátor, a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Baloldal (Die Linke) politikusának terve széles körben megütközést váltott ki. A javaslat "teljesen aránytalan és gazdaságilag katasztrófa lenne Berlin számára" - nyilatkozott a fővárosi ipari és kereskedelmi kamara (IHK Berlin) elnöke, Beatrice Kramm. A legtöbb bírálat szerint az elképzelés megvalósítása elriasztaná az ingatlanfejlesztőket Berlinből és a lakástulajdonosok vagyonának részleges elkobzásával lenne egyenlő.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x