hirdetés
ektom_cim
Ektomorf: Békés megyéből lett világhírű a magyar metálzenekar
Gyakrabban koncerteznek külföldön, mint itthon, márciusban hathetes amerikai turnéra indulnak. Frontemberükről nemrég könyv is megjelent.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. február 19.


hirdetés

Melyik a leghíresebb magyar zenekar? Erre a kérdésre biztosan sokaknak lenne válasza, de aligha találnák el az igazságot. Ha ugyanis arról van szó, kit ismernek el legszélesebb körben nemzetközileg, a trash metálban utazó Ektomorf magasan veri a legpopulárisabb együtteseket is. Énekes-gitárosukkal, Farkas Zoltánnal a róla szóló Outcast – Kitaszítottan a világhírig című könyv budapesti bemutatóján beszélgettünk.

– Így visszatekintve mennyire valószínűtlen számodra, hogy eljutottatok a zenekarral arra a szintre, ahol ma vagytok?

– Nagyon durva az egész, álmomban sem gondoltam volna, amikor megkaptam apámtól a legelső, nagyon alapszintű gitáromat. Igaz, én végig hittem benne, de így is egészen elképesztő, hol tartunk most a kezdetekhez képest.

– Minek köszönhető szerinted, hogy a hazai metál színtérről éppen ti tudtatok kiemelkedni?

– Ez összetett kérdés, van benne egy adag szerencse, de rengeteg munka is. Sőt, az utóbbi szerepe jóval nagyobb volt.

"
A kívülállók számára nem biztos, hogy egyértelmű, de a mi tevékenységünk közel sem csak annyiból áll, hogy felmegyünk a színpadra gitározni meg headbangelni.

Rengeteg áldozatot kellett és kell hoznunk a mai napig, akár a magánélet területén, akár más téren.

ektom4

A zenekarról

Az Ektomorf 1994-ben alakult Mezőkovácsházán, az alaptagok közül mára egyedül az énekes-gitáros Farkas Zoltán maradt meg. Karrierjükben a 2000-ben megjelent Kalyi Jag lemez jelentette az első fordulópontot. Ezen a tagok már bátran felvállalták roma származásukat, és a dallamokba, szövegekbe roma eredetű zenei motívumokat is csempésztek. A közönség egy részéről sok támadás érte őket emiatt, ugyanakkor a sajtóban nagyon jó visszhangot kapott az album.

Népszerűségük innentől folyamatosan növekedett, egyre több koncertjük lett külföldön. Német kiadóhoz szerződtek, és egy időre ki is költöztek oda. 2013-ban Amerikába is kijutottak. A zenekar mára komoly nemzetközi rajongóbázist tudhat magáénak, fellép a legnagyobb metálfesztiválokon, és a műfaj leghíresebb csapataival játszik együtt rendszeresen.

– Voltak hullámvölgyek a 21 év során?

– Persze, ez minden zenekarnál elkerülhetetlen. Aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik. Többször jutottunk mélypontra, előfordult az is, hogy én személy szerint úgy gondoltam, képtelen vagyok tovább csinálni. De mindig láttam egy apró fénysugarat, ami reményt adott, így sikerült túllendülni az akadályokon.

– Mennyire voltak toleránsak a zenétekkel szemben ott Mezőkovácsházán, és hogy változott ez meg az idők során?

– Volt egy réteg, aki kezdettől fogva elfogadta, mások viszont gyűlölték, és minden létező módszerrel harcoltak ellene. Aláírást gyűjtöttek, ránk hívták a rendőrséget, volt minden, amit csak el tudsz képzelni. Aztán ez lassan megváltozott, részben az eltelt idő, részben az elért sikereink hatására. Ez egyébként szerintem valahol természetes is.

ektom5

– Célod, hogy eloszlasd a metál műfajjal szembeni negatív sztereotípiákat?

– Ezt nem fogom tudni megváltoztatni, és tulajdonképpen nem is akarom.

"
Felesleges lenne egyfajta térítőként nekiállnom elmagyarázni, miért jó igazából, hogy brutálisan ordítozok, és mély hangú gitárokkal zúzunk a színpadon.

Ha maguktól rájönnek, az szuper, de nem szabad erőltetni. Vannak olyan zenék, amiket én se értek, hiába játsszák le nekem akár huszonhatszor. A metál nem mindenkinek való, de mindenkinek szól.

– A hazai rasszizmus szintjét milyennek látod más országokhoz képest?

– Mindenhol van egy olyan réteg, aki okkal vagy ok nélkül gyűlöl másokat. Én a zenémmel és az életstílusommal egyaránt azt próbálom közvetíteni, hogy a bőrszín egyáltalán semmilyen szerepet nem szabad, hogy játsszon egy ember megítélésében. Az, hogy valaki jó fej vagy éppen bunkó, ettől teljesen független.

– Melyik országban van a legtöbb rajongótok?

– Egyértelműen a németeknél, ott játszottunk eddig leggyakrabban. A következő turnénk viszont az Egyesült Államokban lesz, március végétől hat héten át összesen 38 koncertet adunk. Ennyi ideig sosem voltunk még úton megszakítás nélkül, és nagyon sokat várok tőle: remélem, ott is pozitívan fogadnak majd bennünket. Az előzetes jelek mindenesetre nagyon biztatóak, van rá esély, hogy a németországihoz hasonló sikereket érjünk el.

ektom2

Az amerikai turné állomásai (nagyobb méretért katt a képre)

ektom6

– A rólad szóló könyvről milyen visszajelzéseket kapsz? Eljutott olyanokhoz is, akik egyébként nem a zenéd célközönsége?

– Igen, mindenképpen. A mai bemutatón is láttam olyan arcokat, akik ránézésre nem kimondottan metálosok. Békés megyében pedig még többen voltak ilyenek. Ez szerintem nagyon jó, hiszen egyébként nagyon nehezen tudunk új embereket elérni. Hogy mást ne mondjak, a zenénk enyhén szólva nem az a stílus, amit mindennap hallhatsz a rádióban. A könyvről szóló visszajelzései nagyon pozitívak, bízom benne, hogy vannak olyanok, akiknek az eddigi előítéleteit is eloszlatta velem (illetve a zenekarral) kapcsolatban.

A könyvről és a társszerzőről

Kiss László 1976-ban született, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos tanára, emellett író. A Farkas Zoltánnal közös Outcast mellett négy novellás- és egy kritikakötetet jegyez. Az Outcast motivációs könyv, az Ektomorf frontemberének E/1-ben írott életrajza, az első mezőkovácsházi próbáktól a berlini hányattatáson, majd felemelkedésen, a zenekar befutásán át a jelenig: európai fesztiválok, USA-turné, sport, zene, zene, zene - mindenekelőtt azonban eszméletlen mennyiségű munka. Páratlan életrajz egy páratlan életművészről.

Részlet a könyvből:

"Igazából csak a zene van. De mi mást tudnék csinálni? Nem tagadom, a sport is előkelő helyen áll az életemben, sőt egyre magasabb szinten űzöm. A zene azonban mindennél előbbre való. Örök. Hozzátartozom, és a zene is elválaszthatatlan tőlem. Jó tudni, hogy életem végéig ezt fogom csinálni. Negyven év körül sokan gondolnak arra, hogy meddig mehet ez így, hogyan melóznak majd tíz év múlva a színpadon, van- vagy lesz-e értelme még jelen lenni, nem csinálnak-e magukból bohócot. Nekem ez eszembe sem jut. Ugyan megfordul a fejemben, hogy nem lesz annyi koncert, nem tudunk majd hosszabb turnéra menni, de mostanában az Ektomorf története nem így alakul: pont az ellenkezője történik velünk. Amiben szerepet játszhat az is, hogy soha semmit nem kaptunk egyből, nem jött csettintésre a siker.

Keményen megdolgoztunk az eredményeinkért, lépésről lépésre raktuk és raktam a téglákat, így léptünk egyre följebb és följebb. Mint a sportban: amit lassan, szívós munkával épít föl az ember, az tartósan megmarad. Persze senki sincs örökké a topon, adódik néha megzuhanás, vagy nem látom az egész értelmét, vagy csak nem tudom, mi volna a helyes következő lépés, vagy egyáltalán nem mutatkozik semmi, ami biztató. De ez az elbizonytalanodás amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Különben sem vagyok az a fajta, aki feladja. És még mindig nem értem el, amit szeretnék. Egyvalamit biztosan tudok: az Ektomorf beírta a nevét a zene történelemkönyvébe. Vitán felül áll, hogy ebben a stílusban, nevezzük groove metálnak, meghatározó név, önálló karakter."

– Ennyi idő után változatlan intenzitással bírod még a turnézást, a hangerőt és az ezzel járó felfokozott életstílust?

– Szerintem ebbe nem lehet belefáradni. Imádom, ez az életem. Persze fizikailag sokat kivesz belőlem, nagyon ügyelek arra, hogy tartsam a formámat. Komoly edzéseket csinálok saját személyi edzővel, odafigyelek az étkezésemre is,

"
az önpusztító "sex, drugs, rock n' roll" életmódot pedig már rég magam mögött hagytam. Hiába ugrik ez be mindenkinek a hozzánk hasonló zenészekről, hosszú távon nem lehet bírni.

– Milyen sikereket szeretnél még elérni a zenekarral?

– Mondhatnám, hogy a határ a csillagos ég: mindig van feljebb. Nem vagyok elégedetlen és boldogtalan az eddigi eredményeinkkel sem, de az alapfilozófiám, hogy mindig többre törekedjek. Ha megugrok egy szintet, rögtön látom magam előtt a következőt. Persze mindenért hálás vagyok, amit eddig elértünk, de sosem mondom azt, hogy akkor itt álljunk meg.

A teljes Kalyi Jag album:

A zenekar legutóbbi klipje, a részben Auschwitzban forgatott Holocaust:

– Mit terveztek még az amerikai turnén kívül a közeljövőre?

– Ha minden igaz, bár ez még szervezés alatt áll, rögtön utána megyünk Kínába is. Magyarországon két lekötött koncertünk van az idei fesztiválszezonra, a mezőtúri East Festen, illetve a Rockmaratonon. Ezen kívül ott leszünk a német With Full Force és Wacken Open Air fesztiválokon is. Október-novemberben pedig egy öthetes európai turné vár ránk.

– A hosszú turnék mellett mennyire van időtök a családra és barátokra?

– Aki összeköti velünk az életét, annak tudnia kell, hogy erre vállalkozik. De amikor épp nem vagyunk úton, az időnk legnagyobb részét velük töltjük. A turnék alatt pedig a zenekar a családunk. Szerencsére a mostani felállás nagyon egyben van, emberileg is abszolút közös hullámhosszon vagyunk.

Ha tetszett az interjú, oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
43 éve már beintett a halálnak, majd összeégett fejjel és tüdővel még kétszer a világ legjobbja lett
Niki Lauda halálával a Forma-1 egyik legnagyobb legendáját veszítette el a világ. Ő nemcsak egy született autóversenyző és egy sikeres világbajnok volt, hanem egy olyan ikonikus figura, akiről a motorsport rajongóin kívül is minden ember példát vehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 21."A Forma-1-ben minden idénynek 25 pilóta vág neki. És minden évben ketten meghalnak közülünk. Milyen emberek vállalnak ilyen munkát? Nem hétköznapi fazonok, annyi szent. Lázadók, bolondok, álmodozók, olyanok, akik nyomot akarnak hagyni, maguk után - akár az életük árán is"

- mondja Niki Lauda (azaz az őt alakító színész) a Hajsza a győzelemért (Rush) című film elején, ami Lauda és legfőbb ellenfele, James Hunt parázs rivalizálását mutatja be. Olyan élethűen, hogy az ember beleremeg, amikor belegondol: minden, amit ebben lát, valóban megtörtént Niki Laudával.

A fent említett sorok pedig tökéletesen jellemezték őt. Niki Lauda valóban mindent megtett azért, hogy a világ most, a halála után hősként, egy igazi legendaként emlékezzen rá.

Gazdag osztrák családba született Nikolaus Lauda néven, apja pedig azt szerette volna, hogy ő legyen az utódja a vállalkozása élén. Ám Niki nem volt elkényeztetett gazdag ficsúr, egyetemre sem akart menni, csak az autóversenyzés izgatta. Ezek után apja kitagadta a vagyonából, így nem az ő pénzén indította be karrierjét, hanem hitelekkel. Életbiztosítást kötött, majd azt elzálogosította, hogy elegendő pénzt szerezzen ahhoz, hogy bevásárolhassa magát a Forma-1-be. Hazájában, az 1971-es Osztrák Nagydíjon állhatott először rajthoz, amelyen végül nem ért célba, sőt az egész első szezonja pocsékul sikerült, de Lauda nem arról volt ismert, hogy feladja. Pláne nem a versenyzést.

Elszántságát bizonyítja az is, hogy amikor újabb banki hitellel bevásárolta magát a BRM istállóhoz, hogy jobb eredményeket érhessen el, volt, hogy még csak fizetést sem kapott a munkájáért. Az 1973-as Belga Nagydíjon viszont ötödik lett, így megszerezte első pontjait a világbajnokságban, a csapatfőnök pedig ezután fizetést ajánlott neki.

A fiatal osztrák ezután szárnyalt: folyamatosan megverte rutinosabb csapattársát, Clay Regazzonit, ezzel felhívta magára Enzo Ferrari, a legendás F1-es istálló alapítójának figyelmét. A következő évben már az ikonikus vörös autót vezethette. Pechjére akkor a Ferrarinak nem ment jól a szekér, Lauda pedig hamar rájött erre, amikor először ült új versenygépébe a csapat tesztpályáján, Fioranóban.

"Borzalmas! Úgy mozog, mint egy disznó" - panaszkodott a Ferrari egyik szerelőjének, miután megállt.

"Nem mondhatsz ilyet!" - mondta döbbenten a szerelő.

"Miért?" - kérdezett vissza Lauda.

"Ez egy Ferrari!"

"Ez egy sz.rkupac! Rohadtul alulkormányzott és a súlyelosztás is katasztrófa. Elképesztő! Minden körülmény adott, mégis ilyen sz.rt csinálnak!" - válaszolta Lauda kíméletlen őszinteséggel. Zöldfülűként is volt annyi bátorsága, hogy mindezt kimondja.

A Ferrari végül be is látta, hogy igaza van. Hallgattak Niki technikai tanácsaira, aki nemcsak pokoli sebességével és versenyzői képességeivel tűnt ki társai közül, de lenyűgöző műszaki tudásával is.

A versenyhétvégéken gyakran a szerelőkkel együtt dolgozott az autón a garázsban, de volt olyan is, hogy egymaga bütykölte. A kocsi tervezésére és fejlesztésére is hasznos javaslatokat tett, sőt a versenytaktikáját is magának dolgozta ki. Profizmusa és munkamorálja nemcsak a közvetlen kollégáit, de versenytársait és a szakértőket is lenyűgözte.

A kemény munka végül meghozta a gyümölcsét: a következő szezonban ő volt az egyik leggyorsabb pilóta, sorra futotta a pole pozíciós időket és nyert két versenyt is, viszont az autó megbízhatatlansága és saját rutintalansága miatt még nem tudott harcba szállni a világbajnoki címért. A második ferraris szezonjában azonban már semmi sem állíthatta meg abban, hogy ő legyen a világ legjobbja ebben a sportágban.

Ezek után hatalmas tragédia lett volna, ha már alig 27 évesen, pályafutása csúcsán elveszítette volna őt a Forma-1. Pedig nagyon közel volt hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Gül Baba türbéjének kertjével nyerte el az Év Tájépítésze Díjat a tervező
Mutatjuk a fotókat Andor Anikó munkájáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. május 21.Évszázadok óta legendás hely Gül Baba síremléke, és a török szent ember is legendává vált. Számtalan történet fűződik a nevéhez, türbéje és annak környéke nem csak a muszlim zarándokok, a turisták és a romantikus randihelyet keresők számára.

Budapesten szinte mindenki várta már, hogy a felújított épületegyüttes és a hozzá kapcsolódó kert újra megnyisson. Az építményekkel és történetükkel, illetve azzal, hogy ez a magyarországi rózsakultusz központi helye, korábban már foglalkoztunk.

Most a kertet mutatjuk meg nektek, mivel Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési munkáinak köszönhetően a tervező, Andor Anikó kapta idén az Év Tájépítésze Díjat.

„Budán a József- vagy Kálvária-hegyen a császárfürdő közelében szőlőtőkékkel környezve áll magánosan egy csekélykerek épület, mellynek sárszinü falai, kúpos fedele s az alatta elszórt többi épületektől egészen kiváló alakja első pillanatra mutatják, hogy nem a mostani kor művei közé tartozik.” – írta 1855-ben a Vasárnapi Ujság Gül Baba Türbéjéről.

Az épületet és a környékét többször is átalakították a törökök kiűzése óta; az egyik legnagyobb átalakítást Wagner János végezte, aki megszerezte a szomszédos telkeket a 19. század második felében, majd a villájával körbeépítette a síremléket.

Budapest ostromakor a villa megsérült, és türbe, valamint a környékének 1974-es átalakításakor a földszintig bontották, létrehozva a kerengő alapját. 1994–ben újabb rekonstrukció történt, de a 2010-es évekre újabb felújításra volt szükség.

A rekonstrukció magában foglalta a kert felújítását is. Ennek egyik legfontosabb elem az volt, hogy a türbe és környezete egyensúlyba kerüljön, hogy megőrizzenek karakterisztikus és izgalmas részleteket, valamint továbbra is szerepet kapjanak a rózsák – hiszen a Gül Baba név a legenda szerint azt jelenti, a rózsák atyja, sőt, a legendárium része az is, hogy a Rózsadomb a szent dervis virágairól kapta a nevét.

A teljes képet koronázza meg a kert. A felújított épületegyüttes látványát hangsúlyozza mind a függőkert, mind a síremléket magában foglaló udvar.

Tavalyi képeinka hivatalos átadás előtt:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x