hirdetés
ejfelimise1.jpg

Éjféli mise: a csodák és a tréfák pillanata

Miért pont éjfélkor van a karácsonyi szentmise, és milyen szokások kapcsolódnak hozzá?
Forrás: Budapest romantikája blog, Címkép: 1942. Fortepan/Miklós Lajos - szmo.hu
2019. december 24.


hirdetés

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

A karácsonyi éjféli mise minden évben december 24-én pontban éjfélkor várja a hívőket a templomokba, hogy az emberek együtt ünnepeljék meg a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, a kis Jézus megszületését. A hagyomány még ma is él, ugyanakkor már számtalan szokás lekopott az éjféli miséről. De ha valaki szeretné autentikusan átélni a karácsonyt, akkor ezt a cikket ne hagyja ki!

Több mint 1500 éve...

Az éjféli mise szokása a Szent Földről származik, mégpedig Jeruzsálemből és Betlehemből, ahol a szent jászol fadarabjai körül egészen

a IV. századtól kezdve

minden évben megünnepelték a megváltó megszületését. Amikor a fajászol maradványai Rómába kerültek a Santa Maria Maggiore templomba az 500-as években, akkor itt is folytatták az éjféli mise szokását. Ez a szertartás volt tulajdonképpen az első szent mise a karácsony ünnepén, így nem csoda, hogy a keresztény egyház később hivatalosan is beépítette fontos szertartásai sorába.

hirdetés
Éjféli mise (Új Idők Lexikona, 1937.)

Éjféli mise, a kát. Egyházban az az ünnepélyes mise, amelyet karácsony (december 24.-ről 25.-re virradó) éjszakáján mondanak Krisztus születésének emlékére. Számos népszokás fűződik hozzá. Faluhelyen a templom előtt gyülekeznek É.-re. Beharangozás előtt nem mernek bemenni, mert a templomban, néphiedelem szerint, egy halott pap tartja a lelkeknek szóló halottak-miséjét, hanem a pásztorok kongózását, ostorpattogatós, lármás felvonulását nézegetik. A legények a szentély előtt állnak s diót gurítanak az oltárhoz tartó pap elé. Űrfelmutatás alatt az istállókban egy pillanatra „égi fényesség támad" s az állatok megszólalnak. E pillanatban, almafa alatt állva, be lehet tekinteni a megnyílt égbe s hallani lehet az angyalok kórusát. Ekkor veszik használatba a boszorkánylátó lucaszéket s nézik a tű fokán át a pap stólája felé kapkodó boszorkányokat.

Ugyanekkor mutatkozik meg a különböző andrásoló cselekvések (almaevés, borbálaág) eredménye is. Érdekes két régi szokás a székelység gyermek- és madármiséje; mindkettő a flandriai származású papok révén került közéjük. A nyárádmenti gyermek- mise a gyermekek betlehemesjátéka a kis- oltár lépcsőjén, az oltárra tett bábusjászol előtt. A Ditróvidéken pedig az É. azon szavainál, hogy „a madarak megszólaltak", a gyerekek cserépsípjaikkal éktelen csiripolásba kezdenek s a pap csak ennek befejeztével folytatja tovább a szertartást.

Már Szent Gergely is említi az éjféli misét, amely karácsony első napjának legkorábbi eseménye, bár eleinte nem csak a megváltó megszületését ünnepelték, hanem megemlékeztek

Szent Anasztázia szűz vértanúról is, akit pont december 25-én égettek meg a hitéért.

A Szent Anasztázia életét elmesélő ének egyébként még manapság is fel-felbukkan az éjféli misék második felében. A szűz gyógyszerekkel segítette keresztény bebörtönzött társait, és soha nem hálta el pogány férjével a házasságot, így végül a római patrícius családból származó lányt 200 másik szűzzel együtt Diocletianus császár megégettette.

A legismertebb szokás: a betlehemezés

Magához az éjféli miséhez rengeteg egyházi és világi szokás is kötődött a múlt századokban. Az egyik

legfontosabb és leggyakoribb, amelyet még ma is ismerünk, a betlehemezés volt:

ebben a lelkes amatőrök házról-házra járva eljátszották a kis Jézus születéstörténetét a három királyok legendájával és a pásztorok felbukkanásával együtt. Ez a pásztorjáték végül a XIX. század végén a lakásokból és házakból visszaszorult a templomok udvarára, sok helyen a misét megelőző állandó program lett.

Magyarszováti betlehemesek, 1984. december 24-én. Művelődés 1991. 11-12. szám/Arcanum

Mivel ezeknek a játékoknak állandó szereplői voltak az angyalok és a pásztorok, így sok vidéken máig

angyalos vagy pásztoros misének nevezik a karácsonyi éjféli misét.

A misét általában sötétben, világítás nélkül kezdték el és csak akkor gyújtották meg a templomban a gyertyákat, amikor megszületett a pásztorjátékban a kis Jézus, jelezve ezzel, hogy a világosságot hozó megváltó megérkezett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
puli.jpg

Megvan a legkínosabb ajándékpulcsi az idei karácsonyra

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valójában mit vett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Karácsonyra pulóvert adni elég kézenfekvő - tudta ezt a texasi Dorothy Green férje is, aki egy menő kötött darabbal lepte meg az asszonyt.

Felpróbáláskor derült csak ki, hogy valami nagyon nem stimmel az ajándékkal.

Kifejezetten fura volt a hátkivágása, de azt még letudták azzal, hogy kell alá venni valamit. Az azonban sehogy sem hagyta nyugodni Dorothy-t, hogy a karkivágás szabása is nagyon nem passzol.

Lehetne még fokozni a kedélyeket, de eláruljuk: a férfi valami nagyon elnézett és kutyaruhával lepte meg feleségét az ünnepekre.

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valóban kutyapulcsit vett:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-4.jpg

Így ünnepeltek ti: a legjobb karácsonyfa-képeitekből válogattunk

Rengeteg szuper fotót kaptunk tőletek, amit nagyon köszönünk. Íme egy válogatás a sokféle, ötletes alkotásból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 25.


hirdetés

Arra kértünk benneteket, hogy küldjétek el az idei karácsonyfátok fotóit, mutassátok meg, hogy ki milyen fát állított. Rengeteg fotót kaptunk, amit nagyon köszönünk.

A sok szép és különleges fa közül válogattunk párat, hogy megmutassuk, milyen sokszínű és érdekes fákat alkottatok. Vannak kicsik, hatalmasak, hagyományosak, fehérek, trendi színű díszekkel, játékokkal díszítettek, egyedi tervezésűek, és picik, de ötletesek.

A többi képet ITT láthatjátok.

Ötvös Szilvyék fája:

Tolnai Erika képe:

hirdetés

Fenyő és koszorú - Király Laura fotója:

Egy különleges fali-fa megoldás Novotny Gabriellától:

Nagy Andrea fája:

Kandallós, csizmás fenyőfás kép Kisari Dórától:

Saját tervezésű és saját kivitelezésű karácsonyfa Óriás Melindától:

Plüssökkel díszített fa Szekeres Györgyné képén:

Teljes szín-összhang Balogh Csabáéknál:

Színes csillogás - Nyilasné Szente Katalin képe:

Fehér karácsonyfa Farkas Éva fotóján:

Masnis fa - Parádi Katalin képe:

Herczeg Szilvia fotója:

Ágoston Brigittáék így készültek az ünnepre:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
maxresdefault-3-1000x563.jpg

Kivágták Trumpot a Reszkessetek betörők 2-ből Kanadában

Az amerikai elnök kikerült a filmből.
Kép:20th Century Fox - szmo.hu
2019. december 26.


hirdetés

Nemcsak nálunk, de Kanadában sem múlhat el úgy az ünnep, hogy ne adja le valamelyik tévécsatorna a Reszkessetek betörők valamelyik részét, és ez idén sem volt másként. A kanadai CBC műsorára is tűzte a második részt, ám némi változást eszközölt a filmen:

egészen pontosan kivágták belőle azt a jelenetet, amikor feltűnik Donald Trump és útbaigazítja Kevint.

A hiányzó jelenet természetesen feltűnt a tévénézőknek, és Twitteren kezdtek konspirálni, politikai indíttatást érezve a háttérben. A ComicBook.com utolérte a csatorna illetékeseit, akik megcáfolták mindezt:

állításuk szerint azért vágták meg a filmet, hogy beleférjen az időkeretbe a reklámokkal együtt, és mivel az adott jelenet nem kulcsfontosságú, az is kikerült belőle.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jenniferaniston_johnaniston.png

„Karácsony az egyik készítőmmel” - Jennifer Aniston akkor és most fotókat posztolt édesapjával

Már több, mint hárommillióan lájkolták a két képet.
Fotó: Instagram/Jennifer Aniston - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Egyre jobban belejön az instagramozásba Jennifer Aniston. A Jóbarátok Rachelje még október közepén regisztrált a közösségi platformra, azóta pedig szinte minden posztja újabb és újabb rekordot dönt meg.

Az 50 éves színésznő legutóbb édesapját köszöntötte fel karácsony alkalmából akkor és most fotókkal. A két fotóhoz csak annyit írt, hogy

"Karácsony az egyik készítőmmel. Akkor és most. Szeretlek, papa!"

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Christmas with one of my creators. Then and now #TBT Love you, papa ❤️

hirdetés

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés,

A Golden Globe-ra jelölt színésznő 86 éves édesapja ugyancsak színész. John Aniston szerepelt többek között a Szívek szállodájában, a Star Trek: Voyagerben és Az elnök emberei több részében is.

Aniston fotóit néhány óra alatt már 3 milliónál is többen kedvelték, és a hozzászólások száma is elérte a 14 ezret.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!