hirdetés
ejfelimise1.jpg

Éjféli mise: a csodák és a tréfák pillanata

Miért pont éjfélkor van a karácsonyi szentmise, és milyen szokások kapcsolódnak hozzá?
Forrás: Budapest romantikája blog, Címkép: 1942. Fortepan/Miklós Lajos - szmo.hu
2019. december 24.


hirdetés

Budapest egy csodás város, tele szívvel és rejtett titkokkal. Vajon milyen lehetett ez a gyönyörű város a XIX. és a XX. században? Elsősorban romantikus...

A karácsonyi éjféli mise minden évben december 24-én pontban éjfélkor várja a hívőket a templomokba, hogy az emberek együtt ünnepeljék meg a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, a kis Jézus megszületését. A hagyomány még ma is él, ugyanakkor már számtalan szokás lekopott az éjféli miséről. De ha valaki szeretné autentikusan átélni a karácsonyt, akkor ezt a cikket ne hagyja ki!

Több mint 1500 éve...

Az éjféli mise szokása a Szent Földről származik, mégpedig Jeruzsálemből és Betlehemből, ahol a szent jászol fadarabjai körül egészen

a IV. századtól kezdve

minden évben megünnepelték a megváltó megszületését. Amikor a fajászol maradványai Rómába kerültek a Santa Maria Maggiore templomba az 500-as években, akkor itt is folytatták az éjféli mise szokását. Ez a szertartás volt tulajdonképpen az első szent mise a karácsony ünnepén, így nem csoda, hogy a keresztény egyház később hivatalosan is beépítette fontos szertartásai sorába.

hirdetés
Éjféli mise (Új Idők Lexikona, 1937.)

Éjféli mise, a kát. Egyházban az az ünnepélyes mise, amelyet karácsony (december 24.-ről 25.-re virradó) éjszakáján mondanak Krisztus születésének emlékére. Számos népszokás fűződik hozzá. Faluhelyen a templom előtt gyülekeznek É.-re. Beharangozás előtt nem mernek bemenni, mert a templomban, néphiedelem szerint, egy halott pap tartja a lelkeknek szóló halottak-miséjét, hanem a pásztorok kongózását, ostorpattogatós, lármás felvonulását nézegetik. A legények a szentély előtt állnak s diót gurítanak az oltárhoz tartó pap elé. Űrfelmutatás alatt az istállókban egy pillanatra „égi fényesség támad" s az állatok megszólalnak. E pillanatban, almafa alatt állva, be lehet tekinteni a megnyílt égbe s hallani lehet az angyalok kórusát. Ekkor veszik használatba a boszorkánylátó lucaszéket s nézik a tű fokán át a pap stólája felé kapkodó boszorkányokat.

Ugyanekkor mutatkozik meg a különböző andrásoló cselekvések (almaevés, borbálaág) eredménye is. Érdekes két régi szokás a székelység gyermek- és madármiséje; mindkettő a flandriai származású papok révén került közéjük. A nyárádmenti gyermek- mise a gyermekek betlehemesjátéka a kis- oltár lépcsőjén, az oltárra tett bábusjászol előtt. A Ditróvidéken pedig az É. azon szavainál, hogy „a madarak megszólaltak", a gyerekek cserépsípjaikkal éktelen csiripolásba kezdenek s a pap csak ennek befejeztével folytatja tovább a szertartást.

Már Szent Gergely is említi az éjféli misét, amely karácsony első napjának legkorábbi eseménye, bár eleinte nem csak a megváltó megszületését ünnepelték, hanem megemlékeztek

Szent Anasztázia szűz vértanúról is, akit pont december 25-én égettek meg a hitéért.

A Szent Anasztázia életét elmesélő ének egyébként még manapság is fel-felbukkan az éjféli misék második felében. A szűz gyógyszerekkel segítette keresztény bebörtönzött társait, és soha nem hálta el pogány férjével a házasságot, így végül a római patrícius családból származó lányt 200 másik szűzzel együtt Diocletianus császár megégettette.

A legismertebb szokás: a betlehemezés

Magához az éjféli miséhez rengeteg egyházi és világi szokás is kötődött a múlt századokban. Az egyik

legfontosabb és leggyakoribb, amelyet még ma is ismerünk, a betlehemezés volt:

ebben a lelkes amatőrök házról-házra járva eljátszották a kis Jézus születéstörténetét a három királyok legendájával és a pásztorok felbukkanásával együtt. Ez a pásztorjáték végül a XIX. század végén a lakásokból és házakból visszaszorult a templomok udvarára, sok helyen a misét megelőző állandó program lett.

Magyarszováti betlehemesek, 1984. december 24-én. Művelődés 1991. 11-12. szám/Arcanum

Mivel ezeknek a játékoknak állandó szereplői voltak az angyalok és a pásztorok, így sok vidéken máig

angyalos vagy pásztoros misének nevezik a karácsonyi éjféli misét.

A misét általában sötétben, világítás nélkül kezdték el és csak akkor gyújtották meg a templomban a gyertyákat, amikor megszületett a pásztorjátékban a kis Jézus, jelezve ezzel, hogy a világosságot hozó megváltó megérkezett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
puli.jpg

Megvan a legkínosabb ajándékpulcsi az idei karácsonyra

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valójában mit vett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Karácsonyra pulóvert adni elég kézenfekvő - tudta ezt a texasi Dorothy Green férje is, aki egy menő kötött darabbal lepte meg az asszonyt.

Felpróbáláskor derült csak ki, hogy valami nagyon nem stimmel az ajándékkal.

Kifejezetten fura volt a hátkivágása, de azt még letudták azzal, hogy kell alá venni valamit. Az azonban sehogy sem hagyta nyugodni Dorothy-t, hogy a karkivágás szabása is nagyon nem passzol.

Lehetne még fokozni a kedélyeket, de eláruljuk: a férfi valami nagyon elnézett és kutyaruhával lepte meg feleségét az ünnepekre.

A nő nevetve mesélte el videójában a történetet, amiben azt is hozzátette, férje először el sem akarta hinni, hogy valóban kutyapulcsit vett:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
maxresdefault-3-1000x563.jpg

Kivágták Trumpot a Reszkessetek betörők 2-ből Kanadában

Az amerikai elnök kikerült a filmből.
Kép:20th Century Fox - szmo.hu
2019. december 26.


hirdetés

Nemcsak nálunk, de Kanadában sem múlhat el úgy az ünnep, hogy ne adja le valamelyik tévécsatorna a Reszkessetek betörők valamelyik részét, és ez idén sem volt másként. A kanadai CBC műsorára is tűzte a második részt, ám némi változást eszközölt a filmen:

egészen pontosan kivágták belőle azt a jelenetet, amikor feltűnik Donald Trump és útbaigazítja Kevint.

A hiányzó jelenet természetesen feltűnt a tévénézőknek, és Twitteren kezdtek konspirálni, politikai indíttatást érezve a háttérben. A ComicBook.com utolérte a csatorna illetékeseit, akik megcáfolták mindezt:

állításuk szerint azért vágták meg a filmet, hogy beleférjen az időkeretbe a reklámokkal együtt, és mivel az adott jelenet nem kulcsfontosságú, az is kikerült belőle.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jenniferaniston_johnaniston.png

„Karácsony az egyik készítőmmel” - Jennifer Aniston akkor és most fotókat posztolt édesapjával

Már több, mint hárommillióan lájkolták a két képet.
Fotó: Instagram/Jennifer Aniston - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Egyre jobban belejön az instagramozásba Jennifer Aniston. A Jóbarátok Rachelje még október közepén regisztrált a közösségi platformra, azóta pedig szinte minden posztja újabb és újabb rekordot dönt meg.

Az 50 éves színésznő legutóbb édesapját köszöntötte fel karácsony alkalmából akkor és most fotókkal. A két fotóhoz csak annyit írt, hogy

"Karácsony az egyik készítőmmel. Akkor és most. Szeretlek, papa!"

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Christmas with one of my creators. Then and now #TBT Love you, papa ❤️

hirdetés

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés,

A Golden Globe-ra jelölt színésznő 86 éves édesapja ugyancsak színész. John Aniston szerepelt többek között a Szívek szállodájában, a Star Trek: Voyagerben és Az elnök emberei több részében is.

Aniston fotóit néhány óra alatt már 3 milliónál is többen kedvelték, és a hozzászólások száma is elérte a 14 ezret.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
csernobil.jpg

A csernobili erőmű tragédiája óta először állítottak karácsonyfát Pripjatyban

A fára díszek helyett családi fotók kerültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

Pripjatyban 1985 óta először állítottak karácsonyfát a csernobili atomerőműben bekövetkezett robbanás óta. A ma már szellemvárossá vált település egykori lakói közül gyűltek össze páran, hogy közösen fát állítsanak.

A díszek helyett azonban családi képeket akasztottak.

A fát Pripyat egyik központi házához, az "Energetik" kulturális palotához közel helyezték el.

1986. április 26-án az erőmű 4-es reaktorblokkjának robbanása miatt 47 ezer kényszerült elhagyni otthonát - írta meg a ZIK. A baleset miatt 5 millió hektár földet távolítottak el. Az atomerőmű körül 30 kilométeres védőövezet jött létre, számos kis települést, köztük Pripyat városát kiürítették, és összesen mintegy 200.000 embert evakuáltak a szennyezett területektől.

Pripyat város a Pripyat folyó partján található, 3 km-re a csernobili atomerőműtől. A csernobili katasztrófa előtt 47,5 ezer ember élt a városban, de a magas sugárzás miatt jelenleg nincs állandó lakosság.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!