hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Együtt tüntetett az ellenzék: demokráciát és kiszámítható jövőt követelnek 12 pontjukban
Több politikus, civil aktivista és diák is felszólalt a Szabad sajtó útján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Az ellenzék közös tüntetést szervezett március 15-ére a Szabad sajtó útján, ahol számos fellépő szólalt fel vagy adott elő valamit a színpadon.

Az esemény a Himnusszal indult, majd Petőfi Sándor Kutyák dala című verse is elhangzott Fodor Tamás színművész előadásában.

Az első felszólaló Deák Dániel egyetemi tanár és civil aktivista volt, aki "Elmúlt 30 év" címmel tartott kisebb előadást március 15-ről. Arra hívta fel a figyelmet, hogy szükség van egy új társadalmi szerződésre, amihez bátor polgárok civil politizása kell.

Utána Molnár Péter slammer lépett színpadra, aki egyébként amellett, hogy Európa-bajnok a slam poetryben, egykori Fidesz-alapító tag is. A műfajt inkább a fiatalok kedvelik, így a főként idősekből álló tömeg kevésbé tudott a gyors szavalással azonosulni.

A következő felszólaló Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője volt, aki szerint a túlóratörvény lendületet adott a szakszervezetek feléledéséhez.

„Sztrájkot, bérharcot, eredményesen jelen pillanatban Magyarországon csak a versenyszférában lehet tartani”

- jelentette ki, hozzátéve, hogy a PDSZ folytatja a küzdelmet és valódi sztrájkra készülnek, május elsején pedig tüntetni akarnak.

Ezután Káposznyák István, A Szolidaritás Mozgalom elnöke következett, aki beszédében emlékezetett arra, hogy több nemzet küzdött egyszerre a magyar szabadságért, ami jelenleg veszélyben van, mert „azok, akik keresztény Magyarországról beszélnek, vallásos köntösbe bújva lopnak és hazudnak”. Szerinte 1848 üzenete az, hogy csak összefogással lehet az elnyomókat legyőzni.

"A Szolidaritás sosem adja fel, "küzdeni fogok a magyar szabadságért, a tisztességes közéletért, a törvény előtti egyenlőségért"

- mondta.

Fehér Tibor, a Város Mindenkié (AVM) aktivistája azt emelte ki beszédében, hogy jelenleg is lakhatási krízis van az országban, ami nemcsak a hajléktalanokat érinti. Kevés a szociális szolgáltatás, magasak az albérleti árak és kisgyermekes családokat lakoltatnak ki a tartozásaik miatt. Szerinte az "a minimum minimuma", hogy utóbbit az elhelyezés megoldása nélkül le lehessen megtenni. Ennek érdekében a Város Mindenkié egy újabb törvénymodósítást kezdeményez, amire választ várnak.

Utána Sipos Ferenc Norbert egyetemista lépett színpadra, aki a fiatalabb generációkat képviselte az eseményen a műsorvezető szerint. Szerinte viszont a fiatalokat elengedték, ezért ők már egy "elveszett generáció". Mint mondta, a kormányok eddig nem foglalkoztak eléggé a fiatalokkal, ezért most "a jövőnk egy kiló krumplit vagy egy fél disznót ér".

„Elegünk van abból, hogy a fiatalokat használják fel arra, hogy az elmúlt 30 év hibás politikáját dicsőítsék. Mi nem az elmúlt 30 évet építjük tovább, hanem változást követelünk"

- mondta, majd hozzátette, hogy "az elmúlt 30 évet elsöpörjük".

Ezután a diákok beolvasták a fiatalok és az ellenzék 12 pontját.

Ezek a következők:

1. Demokráciát és jogállamot!

2. Pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését!

3. Független ügyészséget és bíróságokat!

4. A közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségre vonását!

5. Igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását!

6. A tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban!

7. Méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését!

8. Széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel!

9. Színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek!

10. Létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt!

11. A klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét!

12. Nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást!

Ezután Lakatos Béla roma közéleti személyiség mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy "mi, cigány emberek mindig vállvetve harcoltunk a magyarsággal", pedig szerinte a romák minden háborúban "vérükkel váltották meg magyarságukat". Ezután

felszólított mindenkit, hogy ne nevezzenek egy cigányt se migránsnak.

Az első politikai felszólaló Márki-Zay Péter volt, aki visszaemlékezett arra, hogy „egy évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretetét”, majd felidézte azt is, hogy már 1948-ban is számos szellemi, politikai irányzat feszült egymásnak, mégis képesek voltak együtt a közös ügyért harcolni. Szerinte

az ország a tavaly áprilisi választás után elveszett, azonban hozzátette, hogy "de mára létrejött valami, amitől a hatalom retteg, a mostani színpadon valamennyi ellenzéki párt képviselője megjelenik, létrejött a nemzeti egység".

Bár Márki-Zay örül, hogy több városban és budapesti kerületben megállapodtak egymással az ellenzéki képviselők, mégis sajnálja, hogy az európai parlamenti választáson nem lesz közös ellenzéki lista. A voksolással kapcsolatban hangsúlyozta: "Mindenkinek el kell menni szavazni!"

Utána Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szólalt fel a tüntetésen. Szerinte az ellenzéknek nem Orbán Viktor leváltása a célja, ez csak egy eszköz arra, hogy élhető Magyarországot hozzanak létre. Hangsúlyozta, hogy szerinte lázadni kell, "nem lehet alku az önkényuralommal": „Aki ma hazafi, az lázad a Fidesz kormánya ellen.”

A következő színpadra lépő Hadházy Ákos volt, aki arról beszélt, hogy "sok beszéd helyett sok munkára van szükség" ahhoz, hogy Magyarországon jólét és szabadság legyen. Szerinte

„szánalmas balf.szok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igaztalanul gyalázzanak bennünket az adófizetők pénzéből.”

Utána Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azzal kezdte beszédét, hogy március 15-e Orbán Viktor bukásának ünnepe". A politikus azt mondta, rossz híre van a miniszterelnöknek, mert

nemzeti egység születik, ugyanis most az ellenzéki pártok képviselő egy színpadra álltak. Szerinte bár nem mindenben ért egyet a többi felszólalóval, de a nemzetért össze kell fogniuk, mert "egy elmebeteg" foglyul ejtette.

Őt követte Turcsán Szabolcs, az LMP alapító tagja, aki beszédében azt emelte ki, hogy az ellenzéki pártoknak egymást erősítve kell növekedni, de a klímavédelem fontosságát is hangsúlyozta. Szerinte a kormány ellensége a zöld politikának, ezért

a Fideszt le kell váltatni, hogy fenntartható és élhető Magyarország születhessen.

Az LMP ennek érdekében döntött úgy, hogy szövetséget köt a többi ellenzéki párttal a Fidesz ellen.

Ezután Bősz Anett, a Liberálisok alapító tagja szólalt fel, aki szerint ma ugyanazokért ugyanazokért a célokért küzdünk, mint 1848-ban Petőfiék, mert nincs sajtószabadság, törvény előtti egyenlőség és felelős kormány.

"Követeljük a jogállamot, a jogegyenlőséget a demokráciát"

- mondta, majd hozzátette azt is, hogy az ünnepet és az országot is vissza kell venni a Fidesztől.

Az MSZP képviseletében Kálló Dániel mondott beszédet, aki először felsorolta a márciusi ifjakat, akik szerinte olyan "fiatalok, akik mertek politizálni, hiába volt veszélyes. Megtették magukért, a nemzetért és a jövőért". Szerinte a fiatalok ma nemcsak azért hagyják el Magyarországot, mert máshol jobb az oktatás vagy a munkalehetőséget, hanem mert "nem lelik honukat a hazában".

Bejelentette azt is, hogy 19 évesen, az MSZP színeiben, de párton kívüli tagként indul az európai parlamenti választáson - így ő lehet a valaha volt legfiatalabb EP-képviselőjelölt.

Utolsó előtti felszólalóként Donáth Anna, a Momentum alelnöke állt színpadra, aki azt emelte ki, hogy 1848-ban együtt mozdult Magyarország és Európa, és akkor mindenki együtt tudott cselekedni, mert voltak közös ügyeik és céljaik. Szerinte most is ezt kellene tennie a magyaroknak, akiket csak úgy lehet egységesen összekovácsolni, hogy meghatározzuk a közös értékeinket.

Végül Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy amikor a márciusi ifjak a Nyugat felé tekintettek, nem lettek hazaárulók, mert tudták, hogy a magyarság megmaradását a friss, előremutató eszmék szolgálják, mint a szabadság és az egyenlőség.

Szerinte most is harcolni kell Magyarország függetlenségéért, hogy ne "egy Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó" irányítása alatt éljünk.

A közös ellenzéki tüntetést élőben közvetítettük:

Szeretlek Magyarország

ÉLŐ: Közös ellenzéki tüntetés a Szabad sajtó útján

Szeretlek Magyarország

ÉLŐ: Közös ellenzéki tüntetés a Szabad sajtó útján


KÖVESS MINKET:

14 éves lányával volt kocsmában a tragédia előtt a kiskunmajsai halálos baleset okozója
K. Nikolett részegen nem tudta irányítani a kocsit, amit ráadásul nagy sebességgel vezetett. A másik autóban utazó házaspár és ő is meghalt.
Címkép: MTI fotó, Donka Ferenc - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hárman haltak meg a tragikus kiskunmajsai karambolban. Az áldozatok között van a balesetet okozó, feltehetően ittas K. Nikolett is, írja a Blikk, ezen kívül ketten súlyosan megsérültek.

Mint kiderült, a szemből érkező kocsiban egy kiskunhalasi házaspár ült, akiknek esélye sem volt a túlélésre, a helyszínen meghaltak. A lap információ szerint a feleség a helyi óvodában dolgozott, az egész település gyászolja.

A Blikk megtudta, hogy a végzetes balesetet okozó sofőr a karambol előtti este este két fiatal barátjával és 14 éves lányával mulatott az egyik helyi kocsmában. Hiába kérlelték, hogy ittasan ne üljön volán mögé, kitartott amellett, hogy párja kocsijával hazaviszi kiskunmajsai otthonába a lányát. Ennek köszönhető, hogy a tini kimaradt a tragédiából, ugyanis ezután az anya és két barátja Kiskunhalas felé vették az irányt. Úgy tudni, egy másik kocsmába is beültek, és reggel 8 körül indultak haza.

K. Nikolett azonban a nagy mennyiségű alkohol hatása miatt nem tudta irányítani a kocsit, amit ráadásul nagy sebességgel vezetett. Először a jobb oldali padkára futott rá, majd amikor elrántotta a kormányt, a szemből érkező másik autóval ütközött. Szinte semmi nem maradt a két járműből, a motor kiszakadt, az üvegek összetörtek, a kocsik darabkái szanaszét repültek.

A baleset körülményeit a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja.

K. Nikolett 14 éves lánya árván maradt, édesapját már korábban elvesztette. A teljesen összetört tinire jelenleg a nagybátyja vigyáz.


KÖVESS MINKET:Mindenki elől titkolta terhességét a nő, aki megölte babáját Zichyújfaluban
Puffadással magyarázta, hogy megnőtt a hasa, azt pedig, hogy a szülés után véres lett a cipője és a nadrágja, a menstruációjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a gyanú szerint egy 23 éves sárkeresztúri nő Zichyújfaluban, egy családi ház melléképületében megszülte, majd megfojtotta újszülött gyermekét. A Blikk azt írja a Borsra hivatkozva, hogy a kisbaba holttestére a fiatal lány párjának nevelőapja bukkant rá szombaton. Ő hívta ki a rendőröket is.

A cikkből kiderül, hogy a fiatal anya, Kinga végig titkolta a terhességét. Még párja, László, akivel Sáregresen élt együtt, sem tudta, hogy gyermeket vár - a hasának növekedését puffadással magyarázta. Miután a sufniban kihordta a picit, azt mondta: azért véres a cipője és a nadrágja, mert menstruál. Ezután rágyújtott és ivott egy kávét.

Párját azonban nem nyugtatta meg a viselkedése, így kórházba ment a nővel. Ott derült ki, mi is történt valójában. Kingát most emberöléssel gyanúsítja a rendőrség, tettét beismerte a kihallgatáson.

Nevelőapja szintén nyilatkozott a Borsnak: azt mondta, a lány mindig is zárkózott volt, de azt senki nem érti, hogy a terhességét miért titkolta mindenki elől. A család romokban van.


KÖVESS MINKET:
Balhé a parlamentben: megvette a látogatójegyet, majd tüntetni kezdett egy férfi
Az akciózókat végül kivezették a Házból, és közölték velük, hogy valószínűleg kitiltást kapnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Szokatlan akcióba kezdett egy férfi a parlamentben néhány hete. A 444 úgy tudja: Ecsényi Áronnak sikerült bejutnia, majd felolvasnia a téziseit a Ház kellős közepén.

Az aktivisták egy látogatócsoporthoz csatlakozva kezdetben egyszerű turistának álcázták magukat. Később egyikük kamerázott, a másik tüntetett, pontosabban a szerinte feleslegesen elköltött költségvetési tíz- és százmilliárdokról beszélt. Az akcióról készült felvételen a kupolaterembe érve ugrálni kezd a kép, amikor a kamerát kezelő aktivistával dulakodni kezdenek az őrök.

A parlamenti őrség a felvételt nem tudta megszerezni, de Ecsényit és társait végül kivezették a Házból, és közölték velük, hogy valószínűleg kitiltást kapnak.


KÖVESS MINKET:

Leállt az Ügyfélkapu, de van átmeneti megoldás
Jelenleg nem elérhető a Magyarorszag.hu.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Nem működik az Ügyfélkapu, jelenleg stabilan nem elérhető a Magyarorszag.hu - szúrta ki az Index.

Hozzáteszik: átmeneti megoldásnak jó, hogy a tarhely.gov.hu-n keresztül be lehet lépni.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x