hirdetés
iskola-koronavirus-pdsz.jpg

Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni védekezést az iskolákban a PDSZ szerint

A szakszervezet szerint sokszor még az iskolaigazgatók sem tudják, ha megjelenik a fertőzés, pontosan mit kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

Szeptember 1-jén normál rendben indult el a tanév, egyre több intézményben jelenik meg a koronavírus.

"Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést, a pedagógusok, de sokszor még az intézményvezetők sem tudják, a fertőzés megjelenése esetén mi egyebet kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek"

– nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet, miután az elmúlt két hétben szinte naponta hallhatunk iskolabezárásokról, karanténban lévő tanárokról, osztályokról és tantermen kívüli oktatásról.

Legutóbb például a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola esetében derült ki, hogy már több pedagógus is megfertőződött. Az iskola vezetése egy közleményben számolt be arról, hogy bár az összes kontaktot leadták a Miskolci Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, napok óta semmilyen utasítást nem kaptak, hogy mit kellene tenniük. Így például azt sem tudni, hogy az érintett osztályok tanulóinak karanténba kell-e vonulni.

hirdetés

"Mi is folyamatosan küldjük a jelzéseket a Klebelsberg Központnak, de semmilyen érdemi tájékoztatást nem kapunk. Csak azt látjuk, hogy egyre nagyobb a fejetlenség"

- mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, aki a lap szerint arról is beszélt, hogy

a PDSZ tud olyan középiskoláról, ahol az egyik tanuló pozitív koronavírus-tesztje után az osztálytársakat karanténba küldték, de az érintett diákot tanító pedagógusokat már nem tekintették "szoros kontaktnak", így velük nem történt semmi. A legtöbb esetben viszont a karanténba küldött diákokat sem tesztelik, csak akkor, ha kezdenek rosszul lenni.

Nagy Erzsébet szerint mára bebizonyosodott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott protokoll a járvány megfékezése szempontjából alig használható. Ezért új, központilag kidolgozott és átlátható járványügyi szabályokat kellene hozni. A Népszava ugyanakkor hozzáteszi: információik szerint az Emmi nem tervez ilyet.

"A helyi protokollok kidolgozását pedig nem a laikus tantestületekre kellene bízni, hanem felkészült járványügyi szakemberekre"

- tette hozzá Nagy Erzsébet.

Korábban mi is írtunk róla, hogy októbertől kötelezővé teszik a hőmérőzést az iskolákban. A PDSZ emellett azt szorgalmazza, hogy általános és rendszeres szűrővizsgálatokat is rendeljenek el az intézményekben, így időben el lehetne különíteni a fertőzött diákokat, tanárokat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
maszk-emberek.jpg

A külföldön élő magyarok szerint itthon rosszul védekezünk a járvány ellen

Mi működik másképp, mitől hatékonyabb a vírus elleni védekezés Tajvanban, Németországban, Olaszországban vagy éppen Skóciában? Erre a kérdésre válaszolnak a külföldre kivándorolt magyarok.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Míg Magyarországon a járványügyi intézkedések tavasszal még meglehetősen szigorúak voltak, a második hullám kellős közepén ez már korántsem mondható el. Hiába növekszik napról-napra a fertőzöttek száma, a gyerekek már járhatnak iskolába, a tesztek még mindig méregdrágák és nehezen hozzáférhetőek, a maszkviselést pedig nem tudják megszokni az emberek. Az RTL Fókusz megkérdezte a külföldön élő magyarokat, mit gondolnak az itthoni intézkedésekről.

A 24 milliós Tajvan szinte érintetlen maradt a járványban: az általános maszkviselés és a hatékony kontaktkutatás eredménye, hogy 8 hónap leforgása alatt összesen mindössze 510 fertőzöttet és 7 halálos áldozatot regisztráltak. Ehhez képest Magyarországon a napi megbetegedések száma ennek majdnem a kétszerese.

A kint élő Zsellér Máté az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy:

„A vírus annyira nem létezik, hogy a hírekben is csak külföldi hírekként jelenik meg néha-néha, de a napi hírfolyamnak nem része egyáltalán.”

hirdetés

Az Isten veled, Magyarország! című műsorból ismert Dorina Németországban él családjával, és egyik legfőbb aggodalma, hogy nem tudni pontosan, ki milyen szabályok alapján kerülne karanténba, ha hazajönnének látogatóba.

„Nem teljesen egyértelmű, hogy ki kap karantént, ki nem kap. Valaki munkaszerződéssel átjut, valaki magyar lakcímmel sem.”

Jenei Attila szeptember elején tért vissza Skóciába több hónapos magyarországi vakációjáról, így közvetlen tapasztalata van mindkét országról. Elmondása szerint az alapvető különbség a maszkviseléssel kapcsolatos fegyelmezettség: Skóciában szinte mindenki betartja a szabályokat, életkortól függetlenül, míg Magyarországról ez már nem mondható el.

Az országban senki sincs elzárva a teszteléstől, a távoli területen élők postán kapnak tesztcsomagot, amivel egyedül is elvégezhetik a mintavételt és visszaküldhetik a laborba. A tesztek minden esetben ingyenesek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-viktor-fb-video.jpg

Orbán Viktor: Valószínűleg valamikor majd meg kell nyitnunk a járványkórházakat

A miniszterelnök elmondása szerint egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezik az egészségügy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Orbán Viktor szombat reggel az operatív törzs ülésén vett részt, amelyről egy Facebook-videóban is beszámolt.

Mint mondta, "mindenki tudja, hogy a második hullám nagy lendülettel megindult Magyarországon", ezért rendszeresen áttekintik a kórházi kapacitásokat. A szombati tájékoztatás szerint jelenleg rendelkezésre áll a szükséges eszköz, személyállomány és kórházi ágy is.

"Bár vannak lezsírozott járványkórházi kapacitásaink is, azoknak a megnyitása most még nem szükséges. Valószínűleg a számok emelkedni fognak, és valamikor majd ezeket meg kell nyitnunk, de egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk"

- mondta a miniszterelnök.

Security Check Required

null

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
osz-eso-pocsolya-pxhere.jpg

Majdnem egyhavi csapadék esett egy nap alatt az ország nyugati részén

Zircet 61 mm eső áztatta el péntek reggeltől szombat reggelig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

[sz]Címkép: illusztráció (PxHere)

Rengeteg eső esett a pénteki és az éjszakai viharok során az ország nyugati felében - írja az Időkép.

Többfelé 30-40 mm csapadék hullott 24 óra alatt, Zircet pedig 61 mm eső áztatta el péntek reggeltől szombat reggelig.

Forrás: Időkép

Szombat reggelre a keleti országrész fölé helyeződött a front, a kiszáradt földeket itt is egyre többfelé eső, záporok öntözik.

hirdetés

Napközben még főként keleten, északkeleten eshet, jó pár mm itt is összegyűlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.

Átmeneti szünet után vasárnap este dél, délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezhet - írja az Időkép.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
london_tomeg-1.jpg

Elképesztő tömeg özönlött az utcákra a kocsmák 22 órás zárása után Londonban

A rengeteg ember miatt rendőri jelenlétre is szükség volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Kocsmázók tömege özönlötte el London több kerületének utcáit csütörtökön este 10 óra után, a koronavírus miatti új szabályozások nyomán Nagy-Britanniában ugyanis ekkor kell bezárni az éttermeknek és puboknak - írja az Independent.

A város központjában, a Sohoban kisebb rendőri jelenlétre is szükség volt, de problémát nem jelentettek.

A hatóságok jelentése szerint Cressida Dick rendőri biztos is az utcákon járőrözött helyi tisztekkel, figyelmeztetve az ott lévőket a távolság lehetőség szerinti betartására, és a felelősségükre abban, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

Dick szerint a londoniaknak fel kell készülniük a rendőri jelenlétre az utcákon, főként a nagyobb forgalmú sétálóutcákon, ahol olyan sokan gyűlnek össze, hogy megnő a vírus átadásának veszélye.

Az átlagemberek viszont általánosságban véve szkeptikusan és gúnnyal állnak az intézkedéshez. A legtöbben azt sérelmezik, hogy az intézkedés nem volt kellően átgondolva, nem számoltak a pubokkal sűrűn ellátott területekre, ahol a zárás után az emberek egyszerre tódulnak az utcákra.

hirdetés

„A 10 órás zárás csak annyit eredményezett, hogy mindenki egyszerre tódult az utcákra és le a metróba, ez volt a legnagyobb tömeg, amit az utóbbi időben Londonban láttam”

- írta egyikük.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!