hirdetés
Nem lesz több gyerek, ha sokan a szüleiktől sem költöznek el
A rendszerváltás után számítani lehetett arra, hogy csökkenni fog a termékenység, amit a nagy átalakulás indított el. De mi történik ezután? Az Eötvös Csoport előadást tartott a témában.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 02.


hirdetés

Az Eötvös Csoport szerdán tartott beszélgetést a magyar termékenységi trendekről. A beszélgetésben Spéder Zsolt demográfus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője és Dávid Beáta szociológus, az MTA kutatója vett részt.

Két felnőtt szülő átlagosan 1,5 gyereket vállal. A kormánynak most az a célja, hogy ezt 2 fölé emelje - ennyi legalább kellene ahhoz, hogy népesség újratermelődjön. A magyar népességfogyás megállítása azonban többtényezős: nem csak a termékenység, de a halandóság és a migráció is hatással van rá, derül ki a beszélgetésből.

Spéder Zoltán a KSH legutóbbi Demográfiai Portré kiadványát foglalta össze és egészítette ki a gondolataival. Szerinte ma sokkal élesebbek és láthatóbbak a demográfiai problémák, mint 25 évvel ezelőtt. Azt mondta,

a rendszerváltás után számítani lehetett arra, hogy csökkenni fog a termékenység, amit a nagy átalakulás indított el.

A termékenységi arány mélyponton volt 1999-ben és 2011-ben is. Az értéke 1,23 volt ekkoriban, amit a párok halogatása okozott a szakember szerint.

A rendszerváltás után más családi és párkapcsolati minták honosodtak meg, terjedt az oktatásban való részvétel, ezek miatt pedig kitolódott a gyermekvállalás,

a rendszerváltás óta több mint 5 évvel. Míg az első gyereket a 90-es évek elején még 22 éves koruk körül, manapság 27 éves koruk körül vállalják a nők. Ugyanakkor ez nem unikális, hiszen minden volt szocialista országban így történt.

Magyarországon az utóbbi időben azonban már nem csak a későbbre halasztott gyermekvállalás okoz problémát, de az is, hogy

a gyerekek száma is csökken.

A 40 éves nők már a szülési kor vége felé közelítenek - míg 1990-ben 92 százalékuknak volt gyermeke, 2016-ban már csak 84 százalékuknak. Ez azt mutatja, hogy nőtt a gyermektelenek száma.

A második gyerek megszületésének esélye is lecsökkent, ugyanakkor a már kétgyerekes szülők könnyebben vállalnak be harmadikat. Ez egy kicsit javíthat az összképen.

Spéder szerint Magyarországon fele akkora eséllyel tudják a párok valóra váltani a rövidtávú gyerekvállalási terveiket. Míg Hollandiában a párok 80 százaléka ezt sikeresen megteszi, Magyarországon csak 30-40 százalék képes rá.

Sokan reménykednek abban, hogy később "jobbak lesznek a körülmények", ezért halogatnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Durva hidegbetörés jön a hétvégén, hópelyhek is keveredhetnek az esőbe
Vasárnap lesz igazán rossz idő, nagy mennyiségű csapadékra kell számítani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 02.Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésben bízhatunk, emellett nagyjából a Tata-Szeged vonaltól keletre késő estig helyenként záporeső, esetleg egy-egy zivatar is előfordulhat, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

Péntek reggeltől nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, némi napsütés reggel elsősorban a Tiszántúlon, délután pedig főként a Dunántúlon lehet. Nyugat, északnyugat felől egyre több helyen lehet zápor, elszórtan zivatar. A délnyugati szelet nagy területen erős, a Nyírségben viharos széllökések is kísérik, estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 23 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz a melegebb.

Hétvégére markáns lehűlés és nagy területen csapadék is érkezik. Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött egy nagy kiterjedésű, úgynevezett blokkoló anticiklon alakul ki, melynek keleti oldalán észak, északnyugat felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg dél felé. A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklon alakul ki, mely alapvetően meghatározza majd időjárásunkat, írja az Időkép.

Szombaton nyugaton, északnyugaton tartós eső, máshol záporos-zivataros csapadék lesz jellemző, de főként a délelőtti órákban az északnyugati tájak kivételével még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Ezen a napon még nem lesz jellemző a viharos légmozgás, igaz több helyen élénk lesz a délies szél. Nyugaton, északnyugaton 12-16, máshol még 17-22 fokig melegszik a levegő.

Vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 6 és 11, máshol még 12 és 20 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Címkép: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:hirdetés
Kanyaró miatt vesztegzár alá került egy luxushajó a Karib-tengeren
A hírek szerint a Szcientológia Egyházé lehet.
Fotó: Roger W / Flickr CC BY 2.0 - szmo.hu
2019. május 02.Kanyaró miatt karanténba zártak egy luxushajót, amely a karib-tengeri St. Lucia szigetállam partjainál kötött ki – írja a New York Times.

A Freewind néven azonosított hajóról senki sem hagyhatja el a fedélzetet, sem az utasok, sem a személyzet tagjai. A hajót a hírek szerint a Szcientológia Egyház üzemelteti.

A megbetegedés összefügghet az Egyesült Államok elmúlt 25 évének legnagyobb kanyarójárványával.

A kanyarójárvány egyre nagyobb gondot okoz az Egyesült Államokban az oltásellenes mozgalmak miatt.

Saint Lucia szigetállam a karibi térségben. A Kis-Antillák szigetcsoportjának ívében fekszik.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigetektől észak-északkeletre, Barbadostól északnyugatra, Martinique-tól délre helyezkedik el. Területe 620 km², lakosainak száma mintegy 160 000.

1924-től képviseleti kormányzattal rendelkezik. 1979. február 22-én kiáltotta ki a függetlenségét. A sziget egyébként az úgynevezett "frankofón" szervezet tagja.

Idén 695 beteget kezelnek kanyaróval az Egyesült Államokban, a legtöbb megbetegedést az északnyugati Washington államban és New Yorkban regisztrálták.

New York városának Brooklyn negyedében néhány héttel ezelőtt egészségügyi szükségállapotot hirdettek a hatóságok és elrendelték a kötelező oltást is. Az oltásnak "ellenálló" szülőket törvény elé idézték, akár ezerdolláros büntetésre is számíthatnak. Brooklyn ortodox zsidó közösségében egyébként tavaly október óta 390 új kanyarós megbetegedést rögzítettek.

A betegség terjedését az erősödő oltásellenes mozgalom segíti elő, több közösségi portálon is rendszeresen jelennek meg hamis információk az oltások állítólagos veszélyességéről. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins kórház fertőző betegségekkel foglalkozó egyik orvosa szerdán újságíróknak azt mondta: a betegség teljes mértékben megelőzhető.

"Most, 2019-ben, e betegség ellen kell küzdenünk, holott már az 1960-as évek vége, azaz az oltóanyagok kifejlesztése óta ezzel már nem is lenne szabad foglalkoznunk".

A járvány


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Friss kutatás: a klímaváltozás növeli a minden gyógyszernek ellenálló szuperbaktériumok terjedését
A globális egészségügy legnagyobb fenyegetésével nézünk szembe.
G. N. L. Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. május 02.Sok szakember régóta figyelmeztet arra, hogy az antibiotikumok nem megfelelő, nem orvos által előírt vagy sok esetben felesleges szedése komoly bajokat okozhat. A baktériumok ugyanis épp ettől mutálódhatnak, és a gyógyszereknek ellenálló variánsokat hozhatnak létre.

Egy új kutatás most azt bizonyította be, hogy a globális felmelegedésnek is komoly szerepe van az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett „szuperbaktériumok” megjelenésében és terjedésében.

Ezt a megállapítást az a tanulmány tartalmazza, amelyet 30 európai ország adatai alapján készítettek, és amelyet az áprilisban, Amsterdamban tartott európai mikrobiológiai kongresszuson ismertettek – írja a Down on Earth.

A Nature című tudományos szaklapban 2018-ban jelent meg egy amerikai tanulmány, amely kimutatta: az Egyesült Államokban a felmelegedés következtében egyre többször tapasztalták, hogy az antibiotikumok egyszerűen hatástalanok. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a „globális egészségügy egyik legnagyobb fenyegetése.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Orbán Viktor és Donald Trump május 13-án találkoznak Washingtonban
A hírt Szijjártó Péter erősítette meg az Origónak.
MTI fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2019. május 02.Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor május 13-án találkoznak, erősítette meg a hírt Szijjártó Péter az Origónak. A külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta,

Trump munkalátogatásra hívta meg Orbánt, találkozójukra szűk körben kerül sor.

A napirenden

az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések

szerepelnek.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x