uvegvarazslo
Egyedi, kézzel festett üvegórákat készít az Üvegvarázsló
Filler Ildikó rövid mesét is ír az egyes darabokhoz.
Dobó Maitz Petra, Fotó: Filler Glass Design - szmo.hu
2017. szeptember 29.Finom, izgalmas darabokat készít egy budapesti nő. Üvegórákat. De nem csak üvegtárgyak, hanem történetek is születnek "műhelyében":

minden órához egy mese jár.

Filler Ildikóval, az Üvegvarázslóval Dobó Maitz Petra beszélgetett.

- Tetszik a neved. Honna származik?

- Az Üvegvarázsló elnevezést ajándékba kaptam, amikor arról meséltem, hogy számomra milyen varázslatos, amikor elkészül egy kézzel festett üvegóra.

- Mindig emeltem kalapomat azok előtt, akik ki mertek lépni a hétköznapokból, hogy valami újat, valami egyedit készítsenek. Nálad hogyan jött ez az elfoglaltság?

- 2016 őszén egy workshopon ismerkedtem meg a technikával és azonnal beleszerettem. Tudod, amikor úgy 20-30 éve keresel valamit, ami feltölt, boldoggá tesz, ami elvarázsol. És egyszer csak azt érzed: Ez az! Nem kell tovább keresni. MEGTALÁLTAM.

Ezt követően gyorsan pörögtek az események, mert

16 év után a cégnél, ahol dolgoztam, megszűnt a munkaviszonyom. Szerettem volna méltóképpen elköszönni a kollégáimtól ennyi idő után.

Különösen kedves a szívemnek az, ami egyedi, ami kézműves, csak most nem boltba mentem. Kintlévőség-kezelő munkatársként dolgoztam, így

a csapatnak egy behajtani tilos táblát ábrázoló üvegórát készítettem,

illetve néhány kollégámnak kicsi, személyre szabott üvegképet, amit kitehettek az asztalukra. Volt közte amerikai Szabadság szobor, orchidea, motor, szőlőfürt, skórpió és Runcájsz is.

Majd a karácsony közeledtével sorra vettem a barátaimat és nekik is készítettem egy-egy üvegórát. Úgy gondolom, hogy egy ajándék akkor az igazi, ha nem csak szép, hanem praktikus is.

Meglepett, hogy mindenki, aki kapott valami általam festett üvegajándékot, mennyire örült neki. Felmerült, hogy akár többet, nagyobbat is készíthetnék. Én pedig neki láttam. Feltúrtam a netet, hogy információt gyűjtsek, hogy megismerkedjek az üvegfestékek fajtáival, hogy milyen kontúrfestékek vannak. Egy igazi kánaánba csöppentem.

ora2ora7

- A honlapodon egy-egy órának története van, sőt, meséket mesélsz el velük.

- Amikor elkészül egy üvegóra, olykor magam is rácsodálkozom. A színekre, a hangulatára, az összhatásra. Teljesen más élőben látni, mint fényképen. Egyszerűen egy kép nem tudja visszaadni azt a varázslatot, mint amit az emberi szem érzékel élőben. Nem ugyanaz a Niagara vízesés sem, amikor egy képről nézed, vagy amikor a finom vízpermet az arcodat éri.

Amikor befejezek egy üvegórát, akkor az hatással van rám. Néhány napon belül pedig elindul bennem egy történet.

Amikor a lényege összeáll, akkor leülök, leírom és a végén mese lesz belőle. Ráadásul olyan mese, aminek a részei összekapcsolódnak az üvegórák által.

Nehéz egy ilyen alkotási folyamatot szavakba önteni. Ha meséltél már teljes átéléssel a kisgyermekednek elalvás előtt, vagy egy veled megtörtént eseményt a barátaidnak, akkor azért sejtheted. Valahogy a részemmé válnak, én pedig igyekszem leírni, amit megélek.

Azért születtek, mert unalmasnak találom az olyan leírásokat, mint a mi milyen színű, mekkora, hány mm, stb. Arra gondoltam, hogy egy mese, egy rövid történet sokkal intenzívebben meg tudja mutatni milyen is az a varázslat, amit én művelek.

ora6

"Én tudom, hogy a napnak is van napszemüvege. Biztosan jó sötét, mint a tiéd, apu." Mosolygós napocska

- Hogyan készül egy óra? El lehet árulni efféle műhelytitkokat?

- Kivételesen neked elárulom.

Egy lakótelepi lakás konyhájában.

Az asztalnál ülve egy mennyezeti lámpa és egy egy olvasólámpa társasásában, amikor a kinti fény már kevésnek bizonyul. Itt, Budapesten. Lehetőleg nyitott ablaknál, mert az üvegfestéknek nagyon erős szaga van, amit muszáj kiszellőztetni.

Hát, nem csak amerikai garázsokban születnek nagy dolgok.

Úgy érzem az a küldetésem, hogy ezekkel az üvegórákkal megmutassam az idő nem az ellenségünk. A lelkünk szomjazza a szépet, és én ehhez szeretnék hozzátenni. Eljutattni a kézzel festett órákat az otthonokba. A nappali falára, ahol a konyhából is rá lehet látni, egy kisgyermek ágya mellé, hogy nyugodtabban aludjon. Úgy érzem, hogy ahol helyet kapnak, oda szeretetet, békét, harmóniát visznek. Amit én is megélek, amikor készítem őket.

- Te megvalósítod a megrendelőid álmát - és a te álmod mi?

- A legnagyobb álmom az, hogy legyen egy szuper üzletem, egy bolt, ahová bárki, te is betérhetsz, körülnézhetsz, és megvásárolhatod, ami megtetszik. Sőt, akár ki is próbálhatod milyen is az, amikor saját magad rajzolsz, festesz, készítesz el egyet. Természetesen, akár egy családi program keretében, gyerekekkel együtt is, vagy baráti alkossunk együtt alkalomként.

ora5ora3
KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x