hirdetés
uvegvarazslo.jpg

Egyedi, kézzel festett üvegórákat készít az Üvegvarázsló

Filler Ildikó rövid mesét is ír az egyes darabokhoz.
Dobó Maitz Petra, Fotó: Filler Glass Design - szmo.hu
2017. szeptember 29.


hirdetés

Finom, izgalmas darabokat készít egy budapesti nő. Üvegórákat. De nem csak üvegtárgyak, hanem történetek is születnek "műhelyében":

minden órához egy mese jár.

Filler Ildikóval, az Üvegvarázslóval Dobó Maitz Petra beszélgetett.

- Tetszik a neved. Honna származik?

hirdetés

- Az Üvegvarázsló elnevezést ajándékba kaptam, amikor arról meséltem, hogy számomra milyen varázslatos, amikor elkészül egy kézzel festett üvegóra.

- Mindig emeltem kalapomat azok előtt, akik ki mertek lépni a hétköznapokból, hogy valami újat, valami egyedit készítsenek. Nálad hogyan jött ez az elfoglaltság?

- 2016 őszén egy workshopon ismerkedtem meg a technikával és azonnal beleszerettem. Tudod, amikor úgy 20-30 éve keresel valamit, ami feltölt, boldoggá tesz, ami elvarázsol. És egyszer csak azt érzed: Ez az! Nem kell tovább keresni. MEGTALÁLTAM.

Ezt követően gyorsan pörögtek az események, mert

16 év után a cégnél, ahol dolgoztam, megszűnt a munkaviszonyom. Szerettem volna méltóképpen elköszönni a kollégáimtól ennyi idő után.

Különösen kedves a szívemnek az, ami egyedi, ami kézműves, csak most nem boltba mentem. Kintlévőség-kezelő munkatársként dolgoztam, így

a csapatnak egy behajtani tilos táblát ábrázoló üvegórát készítettem,

illetve néhány kollégámnak kicsi, személyre szabott üvegképet, amit kitehettek az asztalukra. Volt közte amerikai Szabadság szobor, orchidea, motor, szőlőfürt, skórpió és Runcájsz is.

Majd a karácsony közeledtével sorra vettem a barátaimat és nekik is készítettem egy-egy üvegórát. Úgy gondolom, hogy egy ajándék akkor az igazi, ha nem csak szép, hanem praktikus is.

Meglepett, hogy mindenki, aki kapott valami általam festett üvegajándékot, mennyire örült neki. Felmerült, hogy akár többet, nagyobbat is készíthetnék. Én pedig neki láttam. Feltúrtam a netet, hogy információt gyűjtsek, hogy megismerkedjek az üvegfestékek fajtáival, hogy milyen kontúrfestékek vannak. Egy igazi kánaánba csöppentem.

ora2ora7
hirdetés

- A honlapodon egy-egy órának története van, sőt, meséket mesélsz el velük.

- Amikor elkészül egy üvegóra, olykor magam is rácsodálkozom. A színekre, a hangulatára, az összhatásra. Teljesen más élőben látni, mint fényképen. Egyszerűen egy kép nem tudja visszaadni azt a varázslatot, mint amit az emberi szem érzékel élőben. Nem ugyanaz a Niagara vízesés sem, amikor egy képről nézed, vagy amikor a finom vízpermet az arcodat éri.

Amikor befejezek egy üvegórát, akkor az hatással van rám. Néhány napon belül pedig elindul bennem egy történet.

Amikor a lényege összeáll, akkor leülök, leírom és a végén mese lesz belőle. Ráadásul olyan mese, aminek a részei összekapcsolódnak az üvegórák által.

Nehéz egy ilyen alkotási folyamatot szavakba önteni. Ha meséltél már teljes átéléssel a kisgyermekednek elalvás előtt, vagy egy veled megtörtént eseményt a barátaidnak, akkor azért sejtheted. Valahogy a részemmé válnak, én pedig igyekszem leírni, amit megélek.

Azért születtek, mert unalmasnak találom az olyan leírásokat, mint a mi milyen színű, mekkora, hány mm, stb. Arra gondoltam, hogy egy mese, egy rövid történet sokkal intenzívebben meg tudja mutatni milyen is az a varázslat, amit én művelek.

ora6

"Én tudom, hogy a napnak is van napszemüvege. Biztosan jó sötét, mint a tiéd, apu." Mosolygós napocska

- Hogyan készül egy óra? El lehet árulni efféle műhelytitkokat?

- Kivételesen neked elárulom.

Egy lakótelepi lakás konyhájában.

Az asztalnál ülve egy mennyezeti lámpa és egy egy olvasólámpa társasásában, amikor a kinti fény már kevésnek bizonyul. Itt, Budapesten. Lehetőleg nyitott ablaknál, mert az üvegfestéknek nagyon erős szaga van, amit muszáj kiszellőztetni.

Hát, nem csak amerikai garázsokban születnek nagy dolgok.

Úgy érzem az a küldetésem, hogy ezekkel az üvegórákkal megmutassam az idő nem az ellenségünk. A lelkünk szomjazza a szépet, és én ehhez szeretnék hozzátenni. Eljutattni a kézzel festett órákat az otthonokba. A nappali falára, ahol a konyhából is rá lehet látni, egy kisgyermek ágya mellé, hogy nyugodtabban aludjon. Úgy érzem, hogy ahol helyet kapnak, oda szeretetet, békét, harmóniát visznek. Amit én is megélek, amikor készítem őket.

- Te megvalósítod a megrendelőid álmát - és a te álmod mi?

- A legnagyobb álmom az, hogy legyen egy szuper üzletem, egy bolt, ahová bárki, te is betérhetsz, körülnézhetsz, és megvásárolhatod, ami megtetszik. Sőt, akár ki is próbálhatod milyen is az, amikor saját magad rajzolsz, festesz, készítesz el egyet. Természetesen, akár egy családi program keretében, gyerekekkel együtt is, vagy baráti alkossunk együtt alkalomként.

ora5ora3
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
daroczi_csaba.png

Magyar lett az év legjobb természetfotósa

Daróczi Csaba képe győzedelmeskedett a Nature Photagrapher of the Year versenyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Több mint 14 ezer pályázat közül választották ki a Nature Photagrapher of the Year fotópályázat győztesét.

A Nature Talks elnevezésű szervezet immár negyedszerre rendezte meg az év legjobb természetfotóit felkutató versenyét.

A megmérettetésre 73 országból több mint 14 ezer pályamű érkezett.

Az Év Természetfotósa pedig egy magyar forográfus, Daróczi Csaba lett.

hirdetés

A versenyen több kategóriában is osztanak díjakat, úgymint madarak, emlősök, növények és gombák, tájak. Közülük kerül ki az Év Természetfotósa cím győztese is, aki a dicsőség mellett háromezer euróval gazdagodik.

Daróczi Csabával, aki már 25 éve a termszetfotózás szerelmese, interjúztunk is, mikor első helyezett lett a Varázslatos Magyarország fotókiállítás pályázatán.

"Az adja egy kép sava-borsát, hogy egy olyan pillanatot örökíthetsz meg, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül"

- mesélte akkor.

Ha kíváncsi vagy a díjnyertes fotóra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
500-fos-rockzenekar-kecskemet-1000x644.jpg

500 rockzenész játszott egyszerre Kecskeméten - több mint 24 millióan látták már a videóikat

Magyarország legnagyobb rockzenekarában a legfiatalabb tag 6, a legidősebb pedig 69 éves volt a nem mindennapi kecskeméti koncerten. Elképesztően látványos klipek készültek a közös zenélésükről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Nem kevesebb, mint 500 zenész játszott egyszerre Kecskeméten a Cityrocks Hungary által szervezett Kecskemétrocks esemény keretén belül.

A nem mindennapi koncerten 12 dalt játszott el Magyarország legnagyobb rockzenekara, amelyben a legfiatalabb zenéz 6, a legidősebb pedig 69 éves volt.

A dalok közül négyről (Depeche Mode – Personal Jesus, Metallica – Enter Sandman, Bikini – Végleg elmegyek, Queen -Joan Jett-LGT medley) videóklip is készült, amelyek október elején kerültek fel a YouTube-ra.

Alig egy hónap alatt egyenként már több százezren látták mindegyik videót, összesen pedig már több mint 24 millióan nézték meg a klipeket

hirdetés

- olvasható a Cityrocks oldalán.

A közösségi oldalakra felkerült videókat később aztán több, világszerte tartalommegosztó is átvette, így még nagyobb nézettségük lett mindenféle felületen.

„Természetesen nagyon örülünk a videók sikerének, nézettségének. De sokkal inkább büszkék vagyunk arra az ötszáz zenészre, akik végigcsinálták a válogatás procedúráját, megtanulták a számokat, majd pedig a kétórás esőszünet után is teljes odaadással játszották el a dalokat a több ezer nézőnek. Óriási élmény volt számunkra azt a hatalmas „boldogságrezgést” átélni velük a helyszínen, amit a filmjeinkben nem is tudtuk visszaadni, mert az lehetetlen”

– mondta Révész Zsolt, a Cityrocks Hungary kommunikációs vezetője.

"Szeretnénk, ha kezdeményezésünk – amely az élőzene fontosságáról, a kezdő zenészek segítéséről és persze a közönség szórakoztatásáról szól – minél több magyar nagyvárosba eljusson, hisz akkor a már 500 fős nagyzenekarunkhoz az ott élők is csatlakozhatnak majd. Számunkra az élő koncert varázsa a legfontosabb, és azt szeretnénk, ha azt az energiabombát, amit a több száz zenész tud adni, minél többen testközelből is átélhetnék” – mondta Gajda Ferenc a Cityrocks Hungary főszervezője.

A szervezők már dolgoznak Magyarország legnagyobb rockzenekarának 2020-as koncertjének megszervezésén is, amelynek helyszínét és időpontját decemberben teszik majd nyilvánossá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!