hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Egy új kutatás szerint a hit és a spirituális hiedelmek védelmezhetik agyunkat a depresszió ellen
A tanulmány izgalmas kapcsolatot tárt fel személyes hiedelmeink és agyunk között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 10.


hirdetés

Készült egy friss kutatás, ami azt az eredményt hozta, hogy a vallásos gondolkodásmód - legyen az bármely hitrendszer felé irányuló - és a spirituális nyitottság védelmező hatással lehet bizonyos emberek agyára a depresszióval szemben.

Ma már tudjuk, hogy a depresszió, legalább bizonyos mértékben, a gének következménye. Van jópár kutatás arra vonatkozóan, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő élete során depresszióban szenvedett, akkor az a duplára növelheti gyermekük ezen betegségre való hajlamát, sőt akár meg is négyszerezheti azt.

De míg ezek a tanulmányok erőteljesen utalnak a genetikai összetevőkre, a depresszió nem csak olyanokat érint, akik hasonló háttérrel rendelkeznek

Ez arra enged következtetni, hogy van néhány más tényező is, és nagy valószínűséggel a személy belső világnézete lehet az egyik sarkalatos pont.

A genetikailag magas depresszió-kockázattal rendelkező felnőttek körében a vallásba vagy a spiritualitásba vetett szilárd meggyőződés - a templomba járást és egyéb istenfélő tevékenységeket mellőzve is - úgy tűnt, hogy védőhatással bírt. Néhány beteget például megvédett a súlyos depressziós rendellenesség visszatérésétől is.

A kutatást egy 2005-ös tanulmány támasztja alá, amely megállapította, hogy a hit "pufferként", ösztönzően szolgál a depresszió ellen a rossz egészségi állapotúak esetében. Egy 2013-as tanulmány azt is kimutatta, hogy a mentális kezelés alatt álló személyek jobban reagálnak a kezelésre, ha hisznek Istenben.

Mélyebbre merülve az új kutatás egyfajta MRI-alapú neurofelvételt használt, melyet diffúziós tenzor képalkotásnak neveztek el, és a fehérállományt 99 olyan résztvevő agyában vizualizálták, akikneknél a depresszió családi kockázata változó volt.

A fehérállomány az a halvány szövet, amely az agykérget alkotja, és tartalmazza azt az hálózatot, amely által az agysejtek kommunikálhatnak egymással.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fehérállomány elvékonyodása a depresszió biomarkerje az agyban, és egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a vallás és a hit a depresszióhoz kapcsolódó számos agyrégióban vastagabb korpuszokkal társul.

A kutatók pedig felfedezték, hogy a családi hátteret tekintve depresszióra hajlamos, ugyanakkor mélyen hívő vagy spirituálisan elkötelezett emberek agya nagyban hasonlított az alacsony depressziós-kockázattal rendelkezőkére.

Az elképzelés még gyerekcipőben jár, de mivel az ezzel kapcsolatos megállapítások egyre gyűlnek, a depresszió és a hit közötti kapcsolat is egyre érdekesebbé válik.

Forrás: sciencealert.com


KÖVESS MINKET:
Megszületett az okoságy, amelyben a párok nem tudják kitúrni egymást saját helyükről
Szép dolog egy ágyban aludni párunkkal, de komoly gondokat okozhat, ha egyikük annyit mocorog álmában, hogy a másikat szinte lelöki a fekhelyről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ki gondolná, hogy e súlyos problémát orvosolni hivatott újítás a Fordtól származik? Pedig a patinás detroiti cégtől eddig sem volt idegen az autós technológia más irányú felhasználása. Ilyen volt például a Max Motor Dreams nevű gyerekágy, amely az autó rugózását utánzó mozgással ringatta el a kicsiket, vagy a zajszűrő kutyakennel – írta a Verge.

A legújabb találmányt, a Lane Keeping Bedet a Ford sávbeállító technológiája ihlette. Egy olyan „futószalaggal” szerelték fel az ágyakat, amely egy nyomásérzékelő szenzorral jelzi, ha az egyik fél megsérti álmában a másik felségterületét. Ilyenkor ez a „futószalag” finoman visszatereli a nyugtalan alvót saját „sávjába”, ahogyan az autó irányát is korrigálja a megfelelő műszer. Erre nagy szükség van, mert a legéberebb alvók akár hússzor is helyet változtatnak egyetlen éjszaka.

Bár még csak prototípusról van szó, máris úgy emlegetik ezt az „okos ágyat”, mint amely megmenthet sok párkapcsolatot.

Dr. Neil Stanley amerikai álomspecialista szerint ugyanis az emberi szervezetet úgy programozták, hogy ha valami váratlan dolog éri álmában, azonnal felébred, mert bekapcsol a védekező mechanizmusa.

A saját helyéről kitúrt fél egy idő után teljesen kimerül, mert képtelen kipihenni magát, miközben a forgolódó esetleg fel sem ébred, és előbb-utóbb külön ágyba kénytelenek költözni. Ezt pedig sok pár elhidegülésük kezdetének tekinti.


KÖVESS MINKET:
Hóhold: 2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este
A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Ma érkezik az év legnagyobb szuperholdja, a hóhold, írja a CNN. A portál cikkéből kiderül: szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség feltétele, hogy éppen telihold legyen és a Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják, ehhez hasonló, febuári telihold csak 19 évente fordul elő.


KÖVESS MINKET:

A NASA lefotózta a kínaiak holdjáróját a Hold túloldalán
Január 3-án szállt le az űrszonda, belőle gurult ki a holdjáró.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda, amely a leszállóegységből és a holdjáróból állt.

Az űrszonda landolása 12 percig tartott, és a művelet nehézségét az adta, hogy míg a korábbi kínai űrszonda,a Hold Föld felé eső oldalára érkezett,

a Csang'o-4 a Hold sötét oldalán, a 10 kilométer magas hegyekkel övezett, Tódor Kármán magyar-amerikai fizikus, repülőmérnök nevét viselő Von Kármán-kráterben szállt le.

A leszállásról videó is készült. Később arról is beszámoltunk, hogy a kínai holdjáró felvételeket is küldött. Így a kutatók elvégezhették a landolási hely körüli felszín topográfiájának előzetes elemzését a holdjáró kamerájának felvétele alapján, és panorámakép készült 80 fotóból.

Mint arról a hvg.hu most beszámolt, a tudományos munkát a NASA is figyelemmel kíséri, és február 1-jén készítettek képet, amikor a Holdat pásztázó űrszondájuk elrepült a Csang'o-4 felett. "Az LRO 51 mérföldes, vagyis nagyjából 82 km-es magasságból leste meg a holdjárót és a leszállóegységet."


KÖVESS MINKET:

Kiderült, hogyan bányászták ki a Stonehenge kék köveit?
Külszíni fejtésből származnak a Stonehenge kövei, amelyeket a szárazföldön szállítottak a Salisbury-fennsíkra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Ez a legújabb felfedezés ellentmond annak a korábbi népszerű elméletnek, mely szerint a mintegy 80 hatalmas követ tengeren szállították a misztikus építmény helyszínére a Bristoli-csatornán keresztül.

A Carn Goedog és Craig Rhos-y-felin néven ismert walesi külszíni bányákban könnyen hozzá lehetett jutni a természetes, függőleges, kék árnyalatú oszlopokhoz.

A kr.e. 3000-ben folyó bányászatot a kutatók a mindkét helyen lelt faszénnyomokban látják bizonyítottnak – írta a Daily Mail.

Azt sem tartják kizártnak, hogy Stonehenge prototípusát a bányáktól alig 3 km-re lévő Waun Mawn-nál építették fel. Elképzelhető, hogy itt már kipróbáltak egy egyszerű kör alakú struktúrát, majd szétszedték és elszállították a köveket a jelenlegi helyükre.

Korábbi tanulmányok szerint szarvasmarhák és más nagy testű háziállatok segítettek az újkőkori embereknek a kövek szállításában. Hogy miért vállalkoztak erre minden logisztikai nehézség ellenére, ma is rejtély a történészek előtt. Az európai neolitikus emlékművek egyike sincsen messzebb néhány kilométernél a kövek lelőhelyétől, míg a Stonehenge esetében ez a távolság közel 300 km.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x