hirdetés
maxresdefault-1000x563.jpg

Egy szórakoztató, de kissé túltolt nosztalgiavonat - Álom doktor kritika

A Ragyogás folytatása az első kétharmadában elhiteti magáról, hogy egy egész tisztességes horrorfilm, hogy aztán nagy erőkkel dobogtassa meg a rajongói szíveket, ahogy Ewan McGregor a felnőtt Dannyként végigvezessen minket a hírhedt szálloda hírhedt zugain.
Polák Zsóka, fotók: Warner Bros - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Azt azért nem igazán lehet elmondani, hogy Stephen King már 1977-ben, a Ragyogás megírásakor úgy adta volna ki egyik leghíresebb regényét, hogy megvolt a fejében a folytatás is. Az ötlet akkor merült fel benne először, amikor 1998-ban egy autogramosztáson az egyik rajongója nekiszegezte a kérdést, amely akkor már két évtizede emészthette:

mi lett Danny-vel?

A válasz sokáig érlelődhetett benne, mert legközelebb csak 2009-ben beszélt arról, hogy folytatni kéne Torrance-ék történetét. Ekkor megszavaztatta a rajongóival, hogy a Ragyogást vagy A Setét Tornyot folytassa – nagyon szoros versenyben az előbbi nyert. King pedig neki is fogott, 2013-ban ki is adta a Ragyogás 2-t, de a sokszor gagyiságot jelző számozás helyett okosan inkább az Álom doktor címet adta neki. Az ilyen alapanyagot pedig a filmiparban nem szokás csak úgy parlagon hagyni, így hamar le is csapott rá a Warner.

hirdetés

A történet valóban arról szól, mi történt Danny-vel, miután édesapja dühöngő őrültként traumatizálta őt és anyját azon a bizonyos fagyos éjszakán a Panoráma Hotelben. Nem annyira meglepő módon a felnőtt Danny sem cseperedett épp patyolatlelkű fiatalemberré: súlyos alkoholizmussal küzd, élete kész csőd, bár a kádból kiszálló oszló nénit és egyéb rémes társait már legalább megtanulta kizárni a fejéből. Az új élet reményében elköltözik, egy hospice házban vállal munkát, ahol különleges képességével álom doktorként segít a világot elhagyni készülő lelkeken.

Közben azonban a fejében még mindig létező ragyogás-forródróton összeakad egy kislánnyal, aki hozzá hasonlóan természetfeletti képességekkel rendelkezik. Sajnos azonban nem azokat a hétköznapi dolgokat beszélik meg a falra írt ragyogáscseten, amit úgy általában a természetfelettiek meg szoktak beszélni, hiszen a magukat Igaz Kötésnek nevező furcsa társaság hozzájuk hasonló emberekből szipolyozzák ki a lelket. Ellenük kell felvenni a harcot, és talán nem túl meglepő spoiler – már az előzetes is ellövi -, hogy bizony el fognak jutni Danny rémálmainak színhelyére, az első résznek otthont adó Panoráma Hotelbe.

Stanley Kubrick nyomdokaiba lépve King adaptációt rendezni tipikusan az a nagy falat, amely bárkit agyonnyomna:

Mike Flanagan rendező előtt nem kisebb feladat állt, mint elkészíteni egy kultfilm folytatását. Az amerikai rendező nem büszkélkedik túl hosszú filmográfiával, az elmúlt tíz évben olyan horrorok megírásával és rendezésével töltötte az idejét, mint a Quija, az Oculus vagy a Mielőtt felébredek. A rendező nem is célozta meg az Álom doktorral azt, hogy megreformálja a horrorfilm-készítést, és valami igazán korszakalkotót készítsen, ezt mutatja az is, hogy rábeszélte Kinget – aki híresen utálta a Kubrick-féle Ragyogást -, hogy mivel a rajongók számára ez a mérvadó, kövessék inkább azt a vonalat, minthogy teljesen új megközelítést válasszanak.

Ennek megfelelően az Álom doktor egy szórakoztató, de hatalmas, kissé túltolt nosztalgiavonat, amelyben sokszor szinte pontosan alkotják újra az egyes jeleneteket.

Ugyanazok az ütemek, ugyanazok a beállítások, ugyanazok a mozzanatok – a film elején még jóleső nosztalgiával üdvözöljük őket, miközben imádkozunk, hogy csak nehogy átessen minden a ló túloldalára. Flanagan okosan ütemezi azonban a cselekményt, jóformán két filmet készített: a már említett első kétharmadban itt-ott fűszerezve a régi jó Ragyogással egy különálló filmet kapunk Danny-t, Abra-t és az Igaz Kötés lélekvámpírjait követve. A játékidőt elnézve – kifejezetten hosszú, 151 perces – Flanagan jó szimattal érezte meg, mikor kezd el kényelmetlenné válni a moziszék, és mikor már majdnem két órája nézzük az utóbbiak hajszáját, megérkezünk végre a hotelbe.

Itt aztán nemhogy beindítja azt a bizonyos nosztalgiavonatot, hanem még a féket is eltöri benne, nehogy véletlenül bármi kimaradjon. A kissé megfáradt nézői figyelmet egy perc alatt rázza fel az ismert dallamok felcsendülése és az, ahogy Ewan McGregorral befelé haladunk az ajtón, a színész pedig Danny-ként becsülettel végigkalauzol minket az egész házon.

A jóleső hidegrázásból az zökkent ki, mikor már konkrét jeleneteket vág be az első részből, nehogy esetleg véletlenül valakinek ne essen le, hogy éppen miért is van itt egy baltával széthasított ajtó.

A nyilvánvaló túlzások ellenére azonban piszokjó ismét a Panoráma Hotelben lenni,

hirdetés

még akkor is, ha centiről centire pásztázzuk végig Ewan McGregorral a folyosók tapétáit.

Az Álom doktorra lehetetlen úgy tekinteni, hogy ne hasonlítgassuk az elődhöz, amelyhez úgysem érhetne fel semmi. Főleg úgy az igazán nehéz ettől eltekinteni, ha azonos időközönként van az arcunkba tolva a múltidézés. Pedig az Álom doktor akkor működik a leginkább, amikor nem próbálja mindenáron imitálni a nagy elődöt. Ezekben a pillanatokban egészen tisztességes és ijesztő horror tud lenni, az erősen fan service jellegű fináléban pedig tényleg biztos kézzel ér el a rajongói szívekhez.

Szégyenkeznie azonban Flanagannek egyáltalán nem kell, mert viszonylag tisztességes biztonsági játékot játszott, azonban végeredményben egy felemás élményt kapunk. Az átlagosnál valamivel jobb horrorfilmet ugyan feldobja a Ragyogás-hangulat, azonban annyira el van foglalva azzal, hogy csúcsra járassa a Kubrick-film megidézését,

hogy az újrahasznosított nyomasztással éppen az a gyomorbavágó élmény marad el, amit Jack Nicholson majdnem negyven éve baltával vert belénk.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-elso-elo-show-eredmenyhirdetes-1000x547.jpg

X-Faktor: Négy versenyző esett ki az első élő show-ban

A következő adásban már csak 8 versenyző bizonyíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Szombaton lezajlott az X-Faktor 2019-es évadának első élő show-ja, amiben rögtön négyen búcsúztak is a tehetségkutatótól a 12 versenyzőből.

A minden eddiginél hosszabb, éjszakába nyúló műsorban csak négy versenyző juthatott tovább egyenes ágon, további négy pedig a nézői szavazatok alapján került be a második élő show-ba. Miután a mentorok értékelték az énekesek és a zenekarok produkcióit, szavaztak, hogy leülhetnek-e a négy, biztos továbbjutást jelentő szék egyikére, vagy a veszélyzónába kerülnek, ahonnan már csak a nézők menthetik meg őket.

Ahogy a produkciók egymás után következtek, többször is volt példa arra, hogy egy már leült versenyzőnek fel kellett állnia, hogy átadja a helyét a nála jobban teljesítőnek. A nézők szavazással döntöttek arról, ki kerüljön a székről a veszélyzónába.

hirdetés

Az adás végére Dárdai Blanka, Ruszó Tibi, Burai Renátó és Gödöllői Emmánuel maradtak ülve, így ők lettek az első továbbjutók.

Végül az is kiderült, hogy a veszélyzónából kiket szavaztak be a nézők a második élő show-ba:

Zdroba Patrik, Bagdi Enikő, Vanek Andor és a Take 3 folytathatja a versenyt. Ezzel eldőlt, hogy az első élő show kiesői Anti bácsi, Huszár Aletta, a Speranta és a C.O.O.L. lettek, számukra véget ért a műsor.

A legrosszabbul Puskás Peti járt, akinek az első élő adás után már csak egy csapata maradt versenyben, ByeAlexnek viszont mindhárom versenyzője továbbjutott.

Az eredményhirdetés pillanatai:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
X_elo1_171119_183.jpg

X-Faktor, 1. élő show: Gáspár Laci NEM Bródy János

Az első adásban 4 versenyző búcsúzott az X-Faktortól. Több mentor is saját dalt írt a mentoráltjának, de ez nem minden esetben jött be.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Az X-Faktor élő show-ja eddig nem látott vérengzést hozott. Tavaly három játékos esett ki az első show-ban, idén már négy.

Ez volt az első meglepetés, a második, hogy a műsorvezetőt immár Lékai-Kiss Ramónának hívják. Ramónáról eddig nem nagyon emlékeztem meg, pedig megérdemli, mert remekül ellátja a műsorvezetői feladatokat, bár azt a fura helyzetet még mindig nem tudtam megszokni, amikor „Barátok Közt Zsófi” bekonferálja (Szabó) Zsófit.

hirdetés

Az adás közös produkcióval indult, amiről túl sok mindent nem tudtunk meg, de minek is traktáljanak minket olyan apróságokkal, mint az alkotók? Annyival is kevesebbet kell elfelejtenünk holnapra.

Az élő adásokban is folytatódik a szék tematika, 4 játékost lehet leültetni. Akik a műsor végén ülnek, automatikusan tovább jutnak. Ha elfogy a szék és a zsűri valakinek széket szavaz, a közönség szavazhat, ki az, aki ülve maradjon és a legkevesebb szavazatot kapó visszakerül a veszélyzónába.

Zdroba Patrik letért a rocksláger vonalról, és a Flashdance-ből énekelte a She's a Maniac-et. A mentorok kicsit begyakoroltnak érezték, de mindenki elismerte, hogy nagyot énekelt, és természetesen kapott széket.

Alettát kimondottan bírom, jól énekel, van egyénisége és megjelenése, fellépése. Amikor elkezdte énekelni a Csillag vagy fecskét, nagyon megörültem (bár a dal tavaly is szerepelt a műsorban, választhattak volna mást is a Kispál és a borz életművéből, van választék).

Ezzel együtt be kell valljam, az előadás nem tetszett maximálisan, több finomságot vártam volna benne.

Az igazi meglepetést Alex okozta, amikor bevallotta, hogy ez az egyik kedvence dala (nem gondoltam volna, mert annyira messze van Bye Alex stílusától). Leültették.

Vanek Andor hibátlan teljesítménnyel masírozott az élő műsorig, sorra hozta a rajt-cél győzelmeket. Ezúttal Rihanna Diamonds-ját hozta, és bevallom,

én untam annak ellenére, hogy Andor saját magára alakította.

De hozzá kell tennem, én Rihanna előadásában is unom. Ő is azon énekesnők közé tartozik, akiknek tehetségét maximálisan elismerem, de egy számot nem tudnék mondani tőle, ami bármit is megmozdítana bennem. Tudom, tudom, kár belém.

hirdetés

Bogi és Laci megdicsérte, de Peti kimondta, hogy Andor most önmaga alatt teljesített. Végül nem kapott széket, Peti, és ami meglepőbb, Laci szigorú volt vele.

Itt jegyzem meg, Dallos Bogit sem kerülte el a mentornők végzete. A műsor stylistjai és mindazok, akik folyamatos kényszert éreznek, hogy igazolják a létezésüket, a versenyzőkön és a mentorcsapat női tagjain élik ki magukat.

Bogi most viszonylag megúszta, csak a frizurájával csináltak valami olyasmit, amit Strasbourgban kéne tárgyalni.

A Speranta hihetetlen hangulatot varázsolt a stúdióban, a mentorokat is elbűvölték, bár azért volt néhány apró kritika. Viszont három igennel így is leülhettek.

Laci amikor felkonferálta Burai Renátót, elmondta, rájött, miért nem volt száz százalékos eddig Burai Renátó: önbizalom hiány.

Ha így is van, ebből most nem látszott semmi, a OneRepublic Love Runs Out című számát tolta el igen meggyőzően. Három szavazattal ugyan, de leülhetett az utolsó székre. Fokozódott az izgalom.

A Cool nem veszélyeztette az ülő versenyzők helyét, hiába hoztak saját dalt. Laci egyenesen azt mondta,

annyira hamis volt az ének, hogy nem tudja értékelni a produkciót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
x-faktor-ruszo-tibi-1000x627.jpg

X-Faktor: Ruszó Tibi édesapja miatt énekelte mentora, ByeAlex dalát

ByeAlex úgy érezte, fiatal versenyzője nála is jobban el tudja énekelni ezt a számot, amit az édesapja emlékére írt, ezért akarta Tibinek adni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Történelmi pillanatot láthattunk az X-Faktor első élő show-jában: ByeAlex mentori pályafutása során először kérte egyik versenyzőjét arra, hogy az ő egyik dalát énekelje el a műsorban, erre ugyanis eddig nem volt példa.

Ruszó Tibi azonban most az Apám sírjánál című számot adta elő a szombati adásban, és mint kiderült, azért, mert van valami közös a fiúban és mentorában.

ByeAlex édesapja korán meghalt, az ő emlékére írta ezt a dalt, Ruszó Tibi pedig tavaly szintén közel került ahhoz, hogy elveszítse az apját, miután a férfi szívinfarktust kapott és kórházba került. A tehetséges fiú ugyan már tavaly jelentkezett az X-Faktorba, de a történtek miatt mégsem indult el. Szerencsére az apa már jól van, de a fiatal énekes így is át tudta érezni mentora szerzeményét.

hirdetés

ByeAlex a fiú színpadra lépése előtt elmondta, hogy már nem sokkal azután megszületett a fejében az ötlet, hogy Ruszó Tibinek adja ezt a számot, amikor kiderült, hogy a mentorok őt szavazták meg a harmadik versenyzőjének. Az énekes ezt a dalt nem szokta előadni a koncertjein, de

úgy érezte, Tibi talán még nála is jobban el tudja énekelni, ezért döntött így.

A fiú produkciója valóban jól sikerült, a mentorok nagyon megdicsérték, és le is ültették arra a székre, ami a biztos továbbjutást jelentette Tibi számára.

Íme Ruszó Tibi előadásában az Apám sírjánál című dal:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
anti.png

X-Faktor: megjelent Anti bácsi és több versenyző saját dalának videóklipje

Anti bácsinak és Bagdi Enikőnek mentoruk írt dalt, de voltak olyanok is, akik saját szerzeménnyel rukkoltak elő, amit az élő show-ban is előadtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Ugyan az első élő show után véget ért a verseny Anti bácsi számára, az X-Faktor 70 éves felfedezettjének egyáltalán nincs oka csüggedni, ugyanis máris megjelent az első videoklipje.

Ám nem ő az egyetlen versenyző, akinek már debütált a saját dala: Bagdi Enikő, a C.O.O.L. és Manuel is készített már saját zenéket.

Itt nézheted meg Anti bácsi első saját dalának klipjét:

hirdetés

Bagdi Enikő saját nótája is meghallgatható:

Manuel saját dala:

És a C.O.O.L szerzeménye:

A szombati élő show kiesőiről itt írtunk bővebben:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!