hirdetés
cm8.jpg

Egy soproni ingázó egy napja képekben

Tele vannak az Ausztriába vivő utak, a ropogós euróbankókét megéri a gyakran sokszor több órás utazás. Riport az ausztriai ingázásról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. május 05.


hirdetés

Fotók, szöveg: Magócsi Márton / Abcúg

Szonja speciális helyzetben van, édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, azt mondja, perfekt a tájszólása. Ingázó, műszaki asszisztens Petőfalva (Pöttelsdorf) külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda.

1

Szonja két műszakos munkarendben dolgozik, vagy reggel hétre megy, vagy fél kilencre, utóbbi esetben este negyed hét körül ér haza

hirdetés

2

A kora reggeli kezdés idején édesanyja viszi a gyerekeket iskolába, amikor pedig késő délután végez, akkor is ő az, aki elhozza őket onnan

3

Dolgozott Magyarországon is, amikor Sopronba busszal járt dolgozni, akkor többet utazott munkába, mint most, autóval Ausztriába

4

Szonja speciális helyzetben van. Édesapja révén a németajkú kisebbséghez tartozik, Ausztriába járt középiskolába, ott is érettségizett, “perfekt a tájszólásom”

5

Ennek ellenére vagy épp ezért úgy érzi, nem tartozik igazán se ide, se oda

6

Ha Somfalvánál kel át a határon, megvárja, amíg az osztrák rádió elkezdi mondani a nyolc órás híreket, így biztosra megy, hogy már a korlátozás vége után hajt át a határon. Műszaki asszisztens Petőfalva külterületén egy helyi vállalkozásnál. Vevőknek segít az ajánlatkérésben, és műszaki kalkulációval is foglalkozik. Neki is jár a 13. és 14. havi bér, minden perc túlóráját kifizetik. Ehhez képest a havi ingázás benzinköltsége 50 euró körül alakul, de a Somfalvai lezárás miatt a korábbinál hosszabb ideig tart beérni.

7

Mindezt a korábbi magyarországi keresetének két és félszereséért, de pontos számot nem akart mondani. Érkezés a Petőfalva külterületén lévő ipari övezetbe

8

2o13-ban, a válása után fősikolai diplomát szerzett logisztikából Ausztriában (Magyarországon az osztrák érettségivel nem mehetett felsőoktatásba). Az ebédet magának viszi, ezen a napon épp gulyáslevest.

9

Ezzel simán kaphatna vezetői beosztást is a cégnél, ahol ő az egyetlen diplomás, felsőfokú végzettsége még a főnökeinek sincs. Klingenbachnál a fő dugót el tudja kerülni, mert más irányból érkezik, mint a többség, de a település belterületén lévő körforgalom már őt is megfogja a többi ingázóval együtt.

10

Munka után összeszedi a gyerekeket, akik édesanyjánál vannak iskola után amíg vissza nem ér Ausztriából. Azt mondja, az osztrákok, legalábbis, akikkel ő áll kapcsolatban, leginkább szakiskolát végeztek, amivel vígan el tudnak helyezkedni jó pénzért. “Itt nem úgy van, mint nálunk, hogy mindenhez diploma kell.”

11

Ő a diplomája ellenére is megelégszik az asszisztensi beosztással. Azt mondja, a jóval magasabb bérért sem szeretne kora reggeltől késő estig dolgozni (ami ezzel járna), mert két gyerek várja otthon, akiket egyedül nevel

12

A gyerekek egyből elrohannak játszani a szomszédokkal, Szonja pakol ki az autóból. “Nem ismerek olyan embert, ahol a családban legalább egyvalaki ne Ausztriában dolgozna.”

13

Szonja ismer olyat, aki Békés megyéből költözött ide a mukalehetőség miatt, és egy 16o négyzetméteres, 3 szintes családi házat cserélt el egy soproni tetőtéri lakásért

14

Ő tízéves hitelt törleszt sorházára, de szomorú, hogy nem tudott ausztriai banktól felvenni (ezt a földtörvény lehetetlenítette el), így elesett a 3,99%-os, euróban felvehető osztrák hiteltől, maradt a hazai 12 százalék körüli. Annak azért örül, ha gyengül a forint. “Az ám a fizuemelés!”

15

Amikor ő 1998-ban albérletbe költözött, 35 ezret fizetett havonta, de most 9o-1oo ezer forint alatt nincs albérlet a városban. Nem is biztos szerinte, hogy megéri annak ideköltözni, aki például az ezer eurós minimálbérért tud elhelyezkedni Ausztriában: eleve a fizetése harmada elmegy albérletre, és akkor ott van még az utazási költség

16

Sopronban ugyanakkor sokan frusztráltak szerinte, a magas ingatlanárak miatt, ugyanis pályakezdőként “esélyük sincs semmire”

Szonja sok társával együtt ingázik. Reni, Réka, Gábor, vagy épp a feketén dolgozó volt varrónő, volt cukrász és volt karácsonyfadísz-festő is azok közé tartoznak, akikkel tele vannak az osztrák határon áthaladó utak, és a hozzájuk hasonlók miatt emelkednek az ingatlanárak is a nyugati határszélen. Mindannyian elsősorban a magasabb, euróban járó fizetés miatt járnak dolgozni Ausztriába, ami sok ingázást, gyakran még több munkát jelent, de megéri. Ügyük kampánytéma a Burgenlandi helyi választásokon is.

Olvassátok el az Abcúg riportját is az ausztriai ingázásról!

Ha tetszett a képriport, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-2.jpg

Félelmetesen szép az elhagyott magyar erőmű, ami a Szárnyas fejvadász 2049-ben is feltűnik

Hatalmas, megdöbbentő és még így is impozáns. Néma. Ma már csak a szél fütyül benne.
Fotók: Pataki Tamás - szmo.hu
2020. február 08.


hirdetés

Létezik egy elképesztő építmény Magyarországon, amelyet már rég elhagytak, már nem termel energiát, már nem zúg, nem zajong, csak a madarak szárnycsapásait vagy a szél fütyülését lehet benne hallani. A kísérteties hely annyira különleges, hogy a filmesek is beleszerettek, és itt készültek a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) egyes jelenetei.

A fotós is csak annyit árult el róla:

"Az erőmű az 1950-es évek egyik legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt. A hőerőmű 50 évig szolgáltatott áramot, bezárására és leszerelésére 2001-ben került sor.

Az erőmű több helyszíne is visszaköszön a Szárnyas Fejvadás 2049 című filmben".

A területre tilos és életveszélyes a belépés, ezért ezt senkinek nem ajánljuk.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tata_bako-12.jpg

Csendes romantikázás Tatán, az Öreg-tó partján

Az állandóan változó természet csodás naplementékkel, haragos égbolttal, különös fényekkel kápráztatja el az arra sétálót.
Fotók: Bakó Krisztián - szmo.hu
2020. február 29.


hirdetés

Ha szereted a romantikus helyeket, akkor Tata neked való hely. A városban sok különleges lehetőség van az andalgásra, a csillagok számolgatására, a mohás, romos parkban tett sétára, a csobogó láperdő csendes felfedezésére, de az egyik legfantasztikusabb hely az Öreg-tó és környéke.

Télen, mikor a vizét részben leeresztik, madarak ezrei lepik el a tavat. Már ennek a látványa is lenyűgöző, ám a szép színekre, megkapó hangulatokra vágyók sem fognak csalódni, sőt. Aki a tó partján türelemmel vár, annak része lehet

a haragos felhők komor látványában, a narancsos színűre festett naplementében, vagy az esti díszfénybe öltöztetett vár és kastély varázslatos képeiben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
strand2019_0820_majorkata-3519.jpg

Idén is fergeteges bulit teremtettek a Strand Fesztivál sztárjai és vendégei Zamárdiban

Színes képkavalkád a 7. Strand Fesztivál forgatagából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 23.


hirdetés

Augusztus 20-24. között hetedik alkalommal stradolhatunk és fesztiválozhatunk egyszerre a zamárdi Szabadstrand idilljében, ahol a Bastille, Jason Derulo, Anne-Marie, Dimitri Vegas and Like Mike, Jonas Blue, Steve Aoki, a Modestep, Sigma, Ofenbach és számtalan magyar kedvenc szolgáltatta, vagy szolgáltatja ma is a hangulatot és az aláfestőzenét.

Íme az első három nap önfeledtsége képekbe öntve a Rockstar Photographers jóvoltából.

Lapozz a további képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-2.jpg

Romosan árválkodik a mecseknádasdi püspöki kastély, ahol Liszt Ferenc is megszállt

A 18. század közepén épült barokk stílusú nyaralónak is kalandos sors jutott.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. július 24.


hirdetés

Elhagyott kastély Baranya megyében. Nem egyedi történet az övé. A Püspöki-kastély vagy Barokk kastély Mecseknádasdon kalandos történetre tekinthet vissza.

Klimó György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként és könyvtárként is hasznosították. A 20. században oktatási intézményként használták, ám az új iskola megépítése óta üresen áll, és visszakerült az egyház tulajdonába.

A kastélyt - Klimó György utóda, Scitovszky János pécsi püspök meghívására - a világhírű komponista, Liszt Ferenc is felkereste. Útban Pécs felé 1846. október 24-én itt szállt meg a művész, és itt komponálta a Pécsi Dalárda számára első magyar férfikari művét Garay János Patakcsa című költeményére.

Varga Imre Liszt Ferenc-mellszobra és a kastélyban Gebauer Ernő falfestménye őrzi e látogatás emlékét.

A kastélyhoz arborétum is tartozott, de ez is az enyészeté lett. Pusztulása a Pécs-Budapest közti út megépítésével kezdődött, az út kettészelte a gyönyörű kertet. A kastély jelenleg rossz állapotban van, ablakait betörték.

hirdetés

(Forrás: Wikipédia)

Lapozz a további képekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!