hirdetés
cs3-pix-1.jpg

Egy sokgyerekes anyuka megmondja, mit jelent valójában a "családbarát" szó

Mit sem ér az arcfestés, a vidám mondókázás vagy a sószoba, ha a szülők karikás szemekkel ülnek le a reggelihez. Szerzőnk saját tapasztalati szerint mástól függ, tényleg családbarát-e egy hely.
Riederné Fonyó Barbara írása, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2017. február 21.


hirdetés

Ötgyerekes édesanyaként talán meglepő lesz, amit írok: számunkra a gyerekbarát szálláshely legfontosabb kritériumát nem az animációs foglalkozások és a sószoba meg a bioalapanyagokból főzött ebéd vagy vacsora, hanem a megfelelő méretű és beosztású lakótér, valamint az előre lebeszélhető, rugalmasan tervezhető étkezések jelentik.

Ezeken kívül van még egy fontos kitétel: a szállás ára. Mivel ez szinte soha nem lehet igazán családbarát, így most e kérdéskör részletezésétől eltekintek.

Több mint tíz évvel ezelőtt új korszak kezdődött az életünkben. Az addigi hátizsákos, kettesben kivitelezett, ott-keresünk-szállást-ahol-ránk-esteledik jellegű ország- és világjárást felváltották a (sok)gyerekes utazások - amelyek addig nem tapasztalt kihívásokkal örvendeztettek meg bennünket. Sőt, mintha ez önmagában nem lett volna elég, időközben (nagyon) nagycsaláddá lettünk és ezzel a tényállással párhuzamosan a családi szálláskereséssel kapcsolatos problémák is megsokszorozódtak.

De mitől olyan nehéz nagycsaládos szempontból is gyerekbarát szállást találni?

Mert lehet valahol csudaklassz moziszoba vagy kedves és lelkes animátorcsapat, de ha mi, szülők már második nap hatalmas karikákkal a szemünk alatt ülünk le a svédasztalhoz reggelizni az éjszakai átjáróháztól, amit a közös szoba okoz, akkor azon semmiféle arcfestés, vidám mondókázás nem segíthet, a sószobáról nem is beszélve.

hirdetés

A helyzetünket tovább nehezíti, hogy a legidősebb és a legkisebb gyerekünk között tíz év van és nemcsak a viselkedésük merőben más, hanem az alvási szokásaik is. Na, meg persze ott van köztük még a három másik gyerek is, szintén teljesen különböző szokásokkal. Ha ötüket egy szobába zsúfoljuk össze, akkor ott kő kövön nem marad.

Van tapasztalatom a kérdésben, mert otthon éveken át így éltünk, az esti lefektetés kész túlélőtúra volt. Elég volt, ha csak az egyik megmakacsolta magát valamiért, a többiek azonnal mellé álltak és csatlakoztak az engedetlenségi mozgalmához. (Azt soha nem értettem, hogy ha az egyik - valami földöntúli sugallatra - önállóan segítésre adta a fejét, ez a tevékenysége miért nem hozta lázba a többiket, miért nem terjedt át rájuk, mint a futótűz… Számomra ez az élet igazi nagy rejtélye, nem a fekete lyuk).

A fentiekből kifolyólag minden évben alig vártam azokat a napokat, amikor végre elutaztunk, és a szálláson volt legalább három külön szoba, és osztódhattunk. Kész felüdülés volt, komolyan.

A másik sarkalatos pont az étkezés. Ezen a ponton is megbotránkoztató leszek:

kevéssé érdekel, hogy biotojásból készül-e a rántotta, vagy hogy grammra ki van-e mérve a joghurt cukortartalma. Italian Noodles Eat Pasta Children Food Spaghetti

Fotó: Max Pixel - A képek illusztrációk

A lényeg a mennyiség, a normális minőség (valahol középen az iskolai menza és a fine dining között). És az, hogy akkor ehessük meg, amikor jól esik, ne legyünk szűkre szabott időkorlátok közé szorítva. Ha kirándulni támad kedvünk, akkor természetes legyen, hogy magunkkal vihető hideg élelemre váltják a meleg ebédet minden gond nélkül.

Félpanziónál alább soha nem adtam: három gyereknél még simán bevállaltam ezt a megoldást, de öt gyereknél azonban sokkal jobban örülök, hogy ha van lehetőség teljes ellátásra is.

Sok év tapasztalata után azt kell mondanom, családbarát szállás az, amit mi a saját elvárásaink alapján annak látunk és nem feltétlenül az, amit annak hirdetnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
betegseg.jpg

Koronavírus: hogyan kezeljük magunkat, ha nincsenek súlyos tüneteink?

Néhány apróságtól eltekintve ugyanazt kell csinálni, mintha influenzásak lennénk.
képünk illusztráció, fotó: Pexels - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

A fertőzöttek túlnyomó része tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírus-fertőzést. Ők jellemzően otthon gyógyulnak, nem szorulnak kórházi ellátásra. A Business Insider nekik gyűjtötte össze a Harvardi Orvosi Iskola munkatársának segítségével, hogy az házi karantén alatt mivel kezeljék magukat a minél gyorsabb gyógyulás érdekében.

Abraar Karan egyik legfontosabb tanácsa, hogy a pozitív teszt után haladéktalanul értesítsünk mindenkit, akivel a tünetek jelentkezése előtti két hétben kapcsolatba kerültünk. Ezzel akár további fertőzéseket is megelőzhetünk.

Ha már jelentkeztek a betegnél a tünetek, akkor a koronavírus kezelése szinte teljesen megegyezik a hagyományos influenzáéval.

Az egészségügyi szakember szerint fontos a megfelelő hidratálás, vagyis a folyamatos és állandó folyadékpótlás. A fertőzöttek minél jobban izolálják magukat a velük egy háztartásban élőktől, ha lehet, használjanak külön mosdót és aludjanak egyedül. A koronavírusos betegek semmilyen körülmények között ne hagyják el a lakóteret.

A tünetek enyhítésére fájdalomcsillapítót és lázcsillapítót javasol Abraar Karan, aki hozzáteszi, hogy a szimptómák súlyosbodása esetén azonnal fel kell hívni a kijelölt szakembert.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orvosi-maszk-pixabay.jpg

Miért hiszi azt bárki, hogy ő aztán nem kaphatja el a koronavírust?

Egy konkrét példa mutatja meg, miből alakul ki a sértetlenség érzése.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Egy egészségügyi tanácsadás csak abban az esetben hatásos -, legyen szó a jelenlegi járványról vagy egy átlagos megbetegedésről -, ha az emberek képesek magukat veszélyeztetettnek tekinteni. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan döntéseket hoznak az érintettek, amivel nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek.

Az a gondolat, hogy a „vírus engem nem ér utol”, leginkább a fiatal felnőttek körében gyakori, és ez annak köszönhető, hogy a csapból is az folyik, leginkább az idősekre veszélyes a COVID-19. Ennek köszönhetően sok fiatal még most is eljár bulizni – főleg Amerika szerte.

Nem csak a fiatalokat érinti a sérthetetlenség érzése, bár David Elkind pszichológus szerint ez is egy szakasza a „serdülőkori egocentrizmusnak”, amit kinő egy idő után az ember. Ennek jó példája Psychology Today szerint, hogy a 15-24 éves korosztály körében gyakori az ittasvezetés és az abból származó balesetek száma.

A személyes történetekből arra lehet következtetni, hogy a fiatalok a saját világukban hősökként/hősnőkként látják magukat, így őket nem érhetik olyan hétköznapi veszélyek, mint az egyszerű halandókat. Ezért mernek például beülni ittasan a kormány mögé.

Egy francia tanulmányban 368 francia sofőrt (71% nő) kérdeztek meg, akiknek az átlagéletkoruk 23 év volt, hogy fogyasztottak-e alkoholt az elmúlt évben vezetést megelőzően. Csaknem egyharmada a megkérdezetteknek válaszolt igennel a kérdésre.

hirdetés

A sértetlenség mérésére a kutatócsoport kidolgozott egy három részre osztott skálát, ami a „sértetlenség három arca” nevet kapta:

- Veszélytelen sértetlenség: Nem valószínű, hogy egy balesetben megsebesülök.

- Interperszonális sértetlenség: Mások véleményére nem adok.

- Pszichológiai sértetlenség: Az érzéseim nem sérülhetnek.

Ez az elméleti modell, és a vizsgálatban résztvevők előtörténetének ismerete lehetővé tette a kutatók számára, hogy nagy százalékban jól megjósolják, ki fog ittasan vezetni.

A sérthetetlenség gondolatával együtt élők egy egocentrikus dimenzióban élnek. Életkortól függetlenül az ilyen emberek túl egészségesnek tartják magukat ahhoz, hogy ők is elkaphassák a vírust a jelenlegi helyzetben.

Ezeknek az embereknek külső segítségre van szükségük, akik kidurrantják a lufit, amit maguk köré fújtak. Tehát, ha van olyan ismerősöd, aki nem tarja be az egészségügyi előírásokat, akár fiatal akár nem, próbáld felvilágosítani, hogy a vírus nem kivételez. Erre jó módszer lehet konkrét példákkal való illusztrálás, amiből akad szép számmal a világsajtóban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
jeromeadams.png

Az amerikai tisztifőorvos bemutatja: arcmaszk 45 másodperc alatt

Amerikában a maszk viselésére bízatatnak mindenkit, illetve arra, hogy saját kezűleg készítsék el, ne vásárolják fel a készletet az egészségügyi dolgozók elől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Az Egyesült Államokban nem a maradj otthon az egyetlen tanács, amelyet sujkolnak az állampolgárok fejébe, hanem az is, hogy hordjanak arcmaszkot. Dr. Jerome Adams, amerikai tisztifőorvos egy rövid oktatóvideóban mutatja be, hogyan lehet mindössze 45 másodperc alatt varrás nélkül elkészíteni a maszkot.

Ehhez mindössze egy nagyobb anyagdarab kell, amely lehet kendő, sál vagy bármilyen anyagból kivágott darab. Ezt néhányszor be kell hajtogatni, majd két gumit tenni a sarkára, és kész is a maszk.

Amerikában egyébként azért is próbálnak mindenkit saját maszkgyártásra bíztatni, mivel az N-95-ös, szűrővel ellátott maszkokból óriási a hiány, és még az egészségügyi dolgozóknak sem jut, nekik viszont tényleg létszükséglet a munkájukhoz.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
blog_elokep_varazsloval-2.jpg

Ingyenes szabadulós játékkal segítik a szabadulószobák az otthon maradtakat

A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A szabadulószobák nagyon népszerűek Magyarországon, de mostanában még többen szeretnénk kiszabadulni! Mondhatni a lakásunk alakult át saját szabadulószobánkká, ahonnan nehéz kijutni. Ezt a problémát hidalja át egy röpke órára az újdonságnak számító digitális szabadulós játék!

Szabadulószoba, mely kényelmesen a kanapéról élvezhető

Egy csapatépítő játékokra szakosodott szabadulószobás társaság elkészítette úttörőnek számító első digitális szabadulós játékát. Ez egy ingyenes, 60 perces virtuális kihívás Neked is, ha most épp Te is otthon gubbasztasz. A játékot egyénileg, de akár társas formában is játszhatod, hiszen van benne furfangos fejtörő bőven, jól jöhet a barátok „távsegítsége” is.

Egyszerű Google Űrlapok segítségével készített játék

„A digitális oktatás hozzánk is begyűrűzött, és ekkor láttam meg ennek a játékverziónak az elkészítési lehetőségét! Profi látványt nem ígérünk, a játék esztétikája és mechanikája meglehetősen csupasz, de igyekeztük a Google lapok speciális lehetőségeit maximálisan kreatív módon kihasználni. Azért ne becsüljük le!" – mesélt a kezdeti lépésekről Pattantyús Ádám, a Sweet Escape szabadulószoba vezetője.

hirdetés

A szabadulószobák bezártak a karantén alatt?

Amíg mellőznünk kell a valódi szabadulós játékokat, ezzel az ingyenes, virtuális kihívással pótolhatjuk a szabadulószobák hiányát. Résztvevőként még csak online regisztrációra sincs szükséged. Laptopról, mobiltelefonról is játszhatsz, talán egy papírt és egy ceruzát vegyél majd magadhoz!

„A játék remek időtöltés, felnőtteknek és tizenéveseknek is, melyben az Időmágus fogságába esünk, és különböző rejtvények, fejtörők révén szabadulhatunk. Most az élet egy időre átterelődik az online világba, nem tartom kizártnak, hogy több online szabadulós játékot is tervezni fogunk a közeljövőben.” – mondta el véleményét és jövőbeli elképzeléseit az ötletgazda.

Még nem voltál szabadulószobában?

Akik még nem jártak valódi szabadulószobában, azoknak is ez egy remek alkalom, hogy belekóstoljanak a szabadulós játékok világába, hiszen hasonló kihívások elé állítja a virtuális játék is a kalandorokat, mintha egy igazi szobában lennének.

Kiváló unaloműző!

A kalandos történet videókat, linkeket és fényképeket tartalmaz, izgalmas online rejtvényekbe ágyazva. Trükkös tevékenységek sorozata vár mindenkit! Aktiváld a kódokat, találd meg a kulcsokat, oldd meg a fejtörőket, és juss kis a szobából!

A játék itt érhető el: Az időmágus – digitális szabadulószoba.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!