hirdetés
nyito-12.jpg

Egy sikeres magyar márka: hódít az elegáns, merész ZIA

A kollekciókat a belváros pezsgése inspirálja, és olyanoknak szól, akik nem veszik túl komolyan magukat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 19.


hirdetés

Letisztult, elegáns, izgalmas és merész. Ez a ZIA.

Csizmazia Anett 2016-ban alapította meg saját ruhamárkáját, a ZIA-t. Az elmúlt két évben a brand óriási utat tett meg – nem csak a hazai divatvilágban mutatkozott be, de külföldi fashion magazinok hasábjain is visszaköszöntek már ikonikussá vált darabjai. A tervező kitűnően ötvözi a klasszikus elemeket a kortárs divat stílusjegyeivel, amellyel egyedülálló módon találja meg a finom egyensúlyt az elegancia és az utcai viselet között.

„A kollekciókat a belváros pezsgése inspirálja, amivel az izgalmas és stílusos egyéniségeket szeretnénk megszólítani. Azokat, akik nem veszik túl komolyan magukat és a világot, akik képesek együtt nevetni a környezetükkel”

- vallja Csizmazia Anett, a ZIA alapító tervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
89486274_536855073627946_7355522984963997696_n.png

Márciustól Budapest legháziasabb étteremcsaládja is házhoz viszi rendelésedet

Mostantól a VakVarjú négy étterméből is házhoz rendelheted kedvenc ételeidet!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Bár most egy darabig hiányolnunk kell törzshelyeinket, a vasárnapi közös családi összeüléseket, a kedvesen mosolygó pincéreket, az otthonos hangulatot, de szerencsére a kedvenc fogásainkról most sem kell lemondanunk. Épp így a legfinomabb „varjúságokról” sem, ugyanis

Budapest legháziasabb étteremcsaládja, a VakVarjú mostantól házhoz szállítja fogásait.

Így neked nincsen semmi dolgod, csak kiválasztani, mi az, amit leginkább kívánsz, megrendelni és várni arra, hogy a falatok az öledbe „repüljenek”.

hirdetés

A VakVarjú Pest, Vakvarjú Újlipót, VakVarjú Buda és VakVarjú Csónakház éttermekből nem csak házhoz rendelheted az ételeket, de választhatod a személyes átvételt is. Utóbbi esetben azonnali rendelés esetén 40 perc múlva át is veheted az étterem ajtajában a friss finomságokat.

A teljes étlapot itt tudod megnézni, elöljáróban azonban eláruljuk, az összes népszerű VakVarjú-fogás szerepel rajta, a házias fogásoktól a reform ízekig. Hazaviheted többek közt a hely híres kenyérlángosát, VarjúMama és VarjúPapa kedvenc, négy főre szóló családi táljait, desszertnek pedig jöhet a palacsinta vagy egy ízletes császármorzsa.

Ráadásul akár három napra előre is leadhatod a rendelésedet és a kívánt időben, frissen, ropogósan kaphatod fel akár a teljes vasárnapi családi ebédet. Ha személyes átvételhez szeretnél rendelni, azt ide kattintva teheted meg, kiválasztva, hogy melyik étterembe veszed át a megrendelésed. Ha pedig házhoz szeretnél rendelni, választhatod az étterem saját varjait az adott étterem honlapján megjelölt kerületekben vagy keresd a hozzád legközelebb eső VakVarjút a Netpincér.hu-n.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
tojas_ck.jpg

Megoldódni látszik egy nagy kérdés: hűtőben tartsuk-e a tojást?

Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy ez teljesen felesleges? A kérdésre Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök válaszol.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: monicore képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

A kérdés különösen akkor érdekes, amikor nagyobb mennyiségű élelmiszert kell tárolnunk egyszerre, és nincs elegendő hely a hűtőszekrényünkben.

Varga Ferenc élelmiszeripari mérnök tanácsait olvashatjuk a tojás tárolására, felhasználásra, mosására vonatkozóan.

Kezdjük azzal, hogy a tojás régebb óta létezik, mint hűtő. Így a kérdést gyorsan és logikusan megválaszolva: nem, nem kell hűtőben tartani.

De nézzük mélyebben. Miért gondolja valaki azt, hogy hűtőbe kell tenni a tojásokat.

hirdetés

Miért gondoljuk, hogy a tojást mindenképpen hűtőben kell tárolnunk?

A hűtő megjelenése és a tudomány fejlődése úgy hozta, hogy a legtöbb élelmiszert hűtőben tárolunk. Ennek oka: 7 Celsius fok alatt az élelmiszerek romlását okozó mikroszervezetek szaporodása lassítható, gátolható.

Mossuk vagy ne mossuk a tojást, mielőtt hűtőbe kerül?

A tojás a világ egyik legcsodálatosabb találmánya, egyrészt új élet kialakulását teszi lehetővé, másrészt teljes értékű tápanyagként szolgálhat más élőlények számára. A természet (evolúció) ezt a csodát nagyon jól bebiztosította, és egy tökéletes védőburkot (gondoljunk egy szkafanderre) képezve annak felületén.

Ez a védelmi vonal, amíg nem sérül a tojás, zárt rendszerként kezelendő. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a tojás felülete ne lenne tele baktériummal, gombákkal esetleg vírusokkal, ami természetes szemmel láthatatlan.

A bélsárral szennyezett tojást természetesen mosni szokták. Ez rendben is van, hiszen hivatalosan is így engedélyezett a tojás felhasználása - nem tiszta vízzel, hanem fertőtlenítős oldatban. Viszont így a védőfelületet is eltávolítjuk a tojás felszínéről. Ám, ha így teszünk, akkor a tojást a lehető legrövidebb idő alatt fel kell használnunk, így tárolni nem ajánlott!

Meddig felhasználható a tojás?

Rengeteg szakmai írás foglalkozik a tojás felhasználhatóságának idejéről,

nagy átlagban vehetjük azt, hogy valahol 30-60 nap között lehet az igazság, ez persze sok mindentől függ. Ez az idő a hibátlan, sérülésmentes tojásokra igaz.

A hivatalosan vásárolt (bélyegzett) tojásoknál ezt az időt egyéb adatok mellett feltüntetik.

Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

Mire kell ügyelni a tojás tárolásánál?

A tojás tárolását 20 Celsius fok alatt javasolják - vehetjük úgy, hogy szobahőmérsékleten tárolandó. A lényeg, hogy lehetőleg ez a hőmérséklet ne nagyon ingadozzon.

Hűtőben való tartás gondot nem okoz magánál a tojásnál, de gondoljunk bele, hogy azzal, hogy a betesszük egy zárt dobozba a tojásunkat, mit is teszünk. A tojást ugyan védjük, de mi van a háztartásban a hűtőben tartott élelmiszerekkel? Mint az előbb már érintettük,

a tojás felületén rengeteg élő mikroszervezet található, köztük olyan is, amitől tartanunk kell: E. Coli, Salmonella. Ha beteszünk egy ilyet a hűtőbe, akkor az keringeti a zárt térben lévő levegőt. Ez a levegő tartalmazhat ezekből a mikroszervezetekből, ami a többi élelmiszerre kerülhet.

Nem hiába követelik meg a tojások külön hűtőben tartását a hatóságok.

Engin_Akyurt képe a Pixabay -en.

Összefoglalva, ha valakinek nincs otthon kizárólag tojás hűtésére használt hűtője, annak elegendő 20 Celsius fok körül tárolni, így is elállhat 30-60 napig - hűtőben sem lenne ajánlatos tovább tartani. Megmosni nem ajánlott tárolás előtt, csak közvetlen a felhasználás előtt.

* Ha valaki csak sima vízzel mossa le (fertőtlenítős oldat javasolt), ügyeljen arra, hogy a feltörésnél ne szennyeződjön a tojáslé. Fontos, hogy kezeletlen tojás (fertőtlenítős mosás) levét ne fogyasszuk nyersen.

* A „záp” eleve romlott tojásokra persze ez nem igaz, azt felhasználni nem szabad, szerencsére erre a természet is figyelmeztet a bomlástermékek szagával.

* Feltörve, azaz tojáslé formájában, a tojás már nem védett, így azt tárolni csak hűtve lehet és lehetőleg 24 órán belül fel kell használni.

Ha programot keresel a családnak, vagy segítségre van szükséged a gyerekneveléssel illetve családjogi kérdésekkel kapcsolatban, jusson eszedbe a Papás Mamás Magazin!

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
kezmosas-szebenyi-peti.jpg

A leggyakoribb tévhitek a koronavírusról – a WHO összegyűjtötte őket

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól.
MTI - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Összegyűjtötte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

A koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van, - függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől - ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól. Utóbbi azért, mert nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe.

A kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a UV-lámpa kézen vagy más bőrfelületen történő használata pedig kerülendő, mert irritációt okozhat. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás - hangsúlyozták.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
design-intro-e-plus.jpg

A viharban született telefon, ami csendben lealáz mindent: Huawei P40 Pro

Leteszteltük a Huawei legújabb csúcskategóriás készülékét.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

Pontosan 1 évvel ezelőtt Párizsban a helyi Hungexpo szerűség előtti kávézóban bontottam ki a Huawei P30 Pro-t, amit nemes egyszerűséggel tegnapig a legjobb telefonnak tartottam a világon. Ott azonnal a parádés premier után, a rózsaszín virágba borult lombkoronák alatt örökre letettem az IPhone-omat, és az addig gyűlölt Androiddal együtt beleszerettem abba a telefonba. Végre nem merült le fél nap alatt, gyönyörű a kijelző, brutális kamerarendszer forradalmi újításokkal, és még most 1 év után sem vesztett ezekből semmit. Így érthető, hogy miért vártam aztán epekedve, hogy megjelenjen végre a P40 Pro, ami majd újra letehet valami nagyon komolyat az asztalra. Aztán történt egy s’ más, és úgy tűnt az összes létező rúd rájár a kínai cégóriásra az elmúlt egy évben. 

Először is ott van az a bizonyos kereskedelmi háború az USA-val, aminek végeredményeképp Google alkalmazások nélkül és az alap Androiddal kellett kiadniuk már a P40 szériát. Aztán az egész csapást megfejelte egy világjárvány, hogy még véletlenül se tudják eladni, ha mégis sikerül olyat alkotniuk, ami indokolttá tenné, hogy túl tegyük magunkat az előbbin. No de milyen is lett ez a P40 Pro?

Pár napja kaptam egy mail-t, hogy adjam meg a címemet, jönne egy telefon tesztelésre. Nyilván tudtam melyik lesz az, de nagyon meglepett, pedig pontosan a premier napján érkezett meg. A világ most teljesen mással foglalkozik, ezáltal mi is, és pontosan ezért nagyon jól esett, hogy végre valami elvonja a figyelmemet. Tavaly azért voltam izgatott a kibontásnál, mert egy számomra teljesen új márka teljesen új rendszerét kaptam kézhez, idén pedig azért, mert úgy ismerem az elődjét, mint a tenyeremet. Az első dolog ami szembetűnik amint a kezembe vettem, hogy egy kolosszális kamerasziget van a hátoldalon, ami egyből arra engedett következtetni, hogy a Huawei ismételten a fényképezésre helyezi a hangsúlyt. Megfordítva ebben további megerősítést kapok, mert az első kijelzőn már nem egy csepp alakú szelfi kamera finomkodik, hanem egy batár nagy kapszula, amiben  egy 32 megapixeles, autofókuszos szenzor és az infra alapú, mélységérzékelős rendszer a portrékhoz és a 3D arcazonosításhoz kapott helyet. Ez utóbbi igencsak jól jött, ugyanis érezhetően akadálymentesebb az az arcfelismerés, négy nap alatt eddig mindig felismert (olyan szituációkban is, amikor magamat sem ismerném fel), míg az elődnél egy erős 70% volt az arány.  

A kijelző már 6,58"-es HDR OLED panel, 1200 x 2640 pixel felbontással, ami látványosan jobb, mint az elődé, pedig nehéz volt elképzelni, hogy ilyen létezhet. Ezáltal az ikonok kisebbek lettek, a vezérsávon alul már öt ikon fér el négy helyett. A telefon fényei, színei egy árnyalattal melegebbek lettek, ez egyrészt jó a szemünknek, másrészt sokkal barátságosabb hangulata van. A káva teljesen eltűnt, most már minden irányba lefolyik a kijelző, ugyanakkor a sarkokon felfutnak a hátlap élvédői, megelőzvén egy agyérgörcsöt, ha leejtenénk. A képernyőbe épített ujjlenyomat olvasó nagyobb lett, így 30%-al gyorsabb is. 

A fő kamera ezúttal már  50 megapixeles, 1/1,28"-re növelt RYYB szenzorral és 27 mm-es lencsével f/1,9-es blendével. Az ultraszéles lencse 40 megapixeles, 10 megapixelre skálázva, (1/1,54", 18 mm, f/1,8-as Cine lencse, PD-autofókusz), a P30 Pro-ban bemutatott periszkópos zoom rendszer pedig 12 megapixeles (RYYB szenzor, 1/4", PD-autofókusz, f/3,4, 125 mm, OIS, 5x-ös optikai nagyítás). Utóbbi már a RYYB szenzornak köszönhetően sokkal jobban lát félhomályban, mint elődje, így minden sztalker álma lehet. Az ultraszéles lencsére fért rá igazán egy ráncfelvarrás, jelen állapotában a piac legdurvább ultraszéles mobil lencséje. 

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!