hirdetés
balaton_auto_ck.jpg

Egy sebészprofesszor szerelmei

Kollár professzor elismert érsebész. Az egyik szerelme a Balaton, a másik vitorlázás, a harmadik pedig a ritka járgányok.
Mórocz Anikó írása Az élet íze blogon - szmo.hu
2015. július 08.


hirdetés

Gyanútlanul botladoztunk Nusi babajárgányával az öreg járgányok között. Az még az a boldog békeidő volt, amikor meg lehetett mozdulni a füredi sétányon... Egy kis piros, igazán csinos olasz mellett hosszabban is elidőztünk:

balaton_auto1

balaton_auto2

Csitti-fitti volt, látszott, hogy a gazdi szereti, tisztán tartja, és - ahogy én a szintén csizmán született Vespámat - használja is. Egyszer csak - noláááám - elénk toppan a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Kedves mosolyára Nusi pironkodva kidugta lábát a hintóból, mire professzor bácsi térdét s derekát meghajtva kezét-lábát csókolta. Na jó, de mit keres itt professzor bácsi? Hogy autókat hozott kiállítani? Menjünk csak menjünk, naná, hogy látni szeretnénk őket!

Vitorlázó barátai csak Totyának hívják. Munkájában kijár neki a professzor úr megszólítás. Prof. Dr. Kollár Lajos sebész-érsebész 2013 óta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Rajong a Balatonért, és nem mellesleg a régi autókért.

Miről szól Az élet íze blog?

Mórocz Anikó a lányának, Annának a születését várva kezdte el írni a blogot, neki is ajánlja első bejegyzésében. Ahogy ígéri: izgalmas utazást kezd Nusival, és csalódik, aki egy pelenkaszagú "baba-blog"-ra készül, mert azt a terepet meghagyja arra jóval érdemesebbeknek. Ők ketten inkább kóstolgatják az élet ízét, és az élményekből Nusi is ki fogja venni a maga részét.

aniko

Kettecskén folytatják a Balaton környékének felfedezését: benéznek kis falvak girbe-gurba utcáiba, beleszagolnak a vasárnapi délutánok békésen hullámzó levegőjébe, betérnek a település végén lévő, vendégfogadásra is alkalmas pajtagalérákba, ahol külön helye van a házigazdának, és a családtagnak számító házi kedvenceknek. Tartson velük, akinek úri kedve ezt diktálja!

BMW Isetta-jával mondhatni családi kapcsolatot ápol, ugyanis nem csak ilyen járgányon tanult meg vezetni, hanem konkrétan azzal, ami most a birtokában van – újra. A szájsebész papa és a gyógyszerész mama a kis pléhtojással bejárta Európát. Sok csomagot nem kellett magukkal vinni: a külső poggyásztartón kívül az ülés mögött egy kisebb táska, mondjuk anyuka tartozéka fért el.

Mindez mai szemmel nehezen vizionálható, és nem csak a 80 km/h-s végsebesség miatt, hanem azért is, mert az Isetta esetében olyan fogalmakat ne keressünk, mint gyűrődő zóna, menetstabilizáló elektronika, függönylégzsák vagy biztonsági öv, hiszen ez sincs benne. Később az apró BMW elkerült a háztól, de Kollár Lajos rábukkant és visszavásárolta. Hiába, a szerelem...

balaton_auto4

balaton_auto5

balaton_auto7

balaton_auto6

Az Isetta-sztori

A szakma meghatározása szerint legfeljebb két ember elfuvarozására használt törpejárgány, rövid távolságokra, úgy, mint boltba, munkahelyre vagy óvodába, esetleg kocsmába. Valami csudaszép.

Kívül semmi műanyag, csak domborított lemezek, krómozott lökhárítók, BMW-emblémával nyomott krómdísztárcsák, mókás lámpák, megannyi, szeretettel tervezett iparművészeti remek. Az idilli környezetbe az autó előre, felfelé nyíló elején át lehet beszállni. Az ülés kényelmes, tartása persze értelemszerűen nincs, helyette igazi dodzsemes érzés van. Az oldalablakok eltolhatók, és minden Isettát hátrahajtható ponyvatetővel szereltek fel, így a gyors átszellőztetés garantált, és könnyebb visszaintegetni az utca elragadtatott népének is.” A népek figyelmét az is felkeltheti, hogy az Isetta tangát hord...

balaton_auto15

A törpeautó tervei Milánóból, a hűtőszekrények és robogók gyártásával foglalkozó ISO SpA-tól, Renzo Rivolta cégétől származnak. 1953-ban, a Torinói Autószalonon mutatták be a prototípust. 1954-ben teljesítményosztályában elvitte a Mille Miglia autóverseny három első helyét. A gépre azonnal lecsapott a BMW, és megvette a licencet. Isetta-ja többek között Elvis Persley-nek is volt.

Kollár professzor a 2015-ös füredi vitorlabontó old timer versenyére az Isetta-ján kívül elhozta a színre fújt Panni motort, és az utcai használatra szolgáló FIAT-ját is. Panni előtt nem készült robogó Magyarországon. 1958 és 1962 között gyártották a Csepeli Kerékpárgyárban, majd az egri Finomszerelvénygyárban. A törperobogó az 1957-es Budapesti Ipari Vásáron mutatkozott be, ahol is nagy sikert aratott. Kollár professzor Pannija sem csücsül mindig tétlenül a puccos utánfutóján, időnként vígan robog vele a tulajdonos.

Alig kaptunk levegőt a gyönyörűségtől, és nem is sejtettük, hogy a java még hátra van... Elindultunk a másik Kollár-járgány, a kis csinos piros FIAT kabrió felé, amit épp kinéztünk magunknak Nusival. Ennek a története az Isetta-hoz hasonlóan igen kalandos volt: az internet segítségével Kölnben talált rá Kollár professzor. Bejelentette vásárlási igényét, átutalta az eladási árat, majd elutazott Barcelonába egy orvosi kongresszusra. Spanyolországban sűrű telefonhívások közepette kiderült, hogy a magyar bank napokig ült az utaláson, és hiába érkezik a tréler, az autót addig ők ki nem adják, amíg a pénz nincs a bankszámlájukon. Egy órával a szállító megérkezte előtt végül bedöcögött a vételár is a kereskedő számlájára... Azóta a kis piros szállítja Kollár professzort a Balatonhoz: egyik szerelem találkozása a másikkal.

balaton_auto7

balaton_auto9

balaton_auto10

Prof. Dr. Kollár Lajos orvos-gyógyszerész házaspár gyermekeként született Pécsen, az orvosi egyetemet is ott végezte. Két nagybátyja szintén orvos volt, édesapja pedig egyik alapítója a Sztomatológiai Klinikának. A hatvanas évek beat-nemzedékéhez tartozónak vallja magát, így nem volt benne semmilyen megfelelési kényszer, egyszerűen csak úgy alakult, hogy ő is orvosdoktor lett. Sebészetből majd érsebészetből szakvizsgázott. Végigjárta a szakma ranglétráját a műtősfiútól az egyetemi tanárságig, hat éven keresztül volt a PTE Klinikai Központjának főigazgatója, jelenleg az Érsebészeti Klinika társprofesszora. Tagja a Professzorok Batthyány Körének.

1958 óta minden nyarát a Balatonon töltötte, és persze, hogy vitorlázással. A szüleinek volt egy haditengerész ismerőse, aki a háborúban elveszítette a családját. Egyedül maradt, majd mindenét elvették, egyetlen kivétellel: a vitorlását meghagyták. Kialakult körülötte egy széles baráti kör, aminek Kollárék is tagjai voltak, s így hétéves korától kezdve a nyarakat egy balatoni nádasban megbújó kunyhóban töltötte. Itt ismerkedett a vitorlázással, és így vált szerelemmé a Balaton.

balaton_auto11

balaton_auto12

balaton_auto13

balaton_auto14

Tanítómestere Solti László volt, kinek katonás, ugyanakkor rendkívül humánus tanítói, oktatói képességeiről máig legendák keringenek. Kollár Lajos a hajóépítés alapjait is nála tanulta: az első hajó, amivel megismerkedett, az az ő osztályon kívüli tizenötöse, majd egy gaffos, 22-es bienen jolle volt. Az első saját tulajdonú hajója vicces „Maugli – Na, mi újság Wágner úr?” nevű kalóz volt, amit saját kezűleg újított fel. Majd a Fagyöngy nevű 25-ös túrajollé következett, és a 70-es években kitört műanyagozási láz sem hagyta érintetlenül.

A 70-es évek eleje óta versenyez, számos dobogós helyezést ért el. Több ezer mérföldet hajózott az Adrián, a Jón, az Égei és a Földközi tengeren. Vitorlázott a Karib tengeren, Francia Polinéziában és az Indiai Óceánon is.

Még több olvasnivalót találsz a Balatonról, a nyárról és a szépségről Anikó blogján.

KÖVESS MINKET:

hirdetés
balatonffi1.jpg

Hihetetlen teljesítmény: 20 óra 26 perc alatt futotta körbe a Balatont

Az egyéni indulók közül Bódis Tamás és Stine Rex futottak be elsőként. A férfiaknál 20:26:37, a nőknél 22:21:34 volt a legjobb idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 12.Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Balatont körbefutó versenyt a 220.1 km hosszúságú Ultrabalatont. A balatonfüredi új versenyközpontból indult versenyzőket 48 szakasszal és sokféle élménnyel is várták.

A XIII. NN Ultrabalaton egyéni győztese:

Bódis Tamás

A győztes idő: 20:26:37

A verseny egyéni, női győztese:

Stine Rex

Ideje: 22:21:34

Csapatban is sokan neveztek, cégek, és több fős csapatok is versenyeztek.

Az eredményeket az egyes kategóriákban ITT találod.


KÖVESS MINKET:hirdetés
balaton_rostasy-23-1.jpg

Csendes éj a Balatonnál: mikor a víz is nyugalomra tér

Csendes csobbanás, halk nádsuhogás, néhány éjszakai madár rikkantása, árbocok koccanása... Ilyen, mikor elpihen a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. május 17.Este, éjszaka a Balaton teljesen más. Minden lecsillapodik, elpihen. Még a sétáló is halkabban lép, jobban figyel. A sötétség ellenére is érezni a víz közelségét, a lenyűgöző természet csodáját.

Mert a magyar tenger partja ilyenkor másképp fogad: a legkisebb hang is sokkal jobban hallatszik, a legkisebb fény is jobban észrevehetővé válik. A madarak éjszakai zajai felerősödnek, és a csónakok, hajók is csobbanva, nyikorogva neszeznek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC_0281_Pelion_2015.jpg

Tippek, hova menj, ha a Balaton-felvidékre utaznál a családdal

A környék mesebeli tájakat, apró boros pincéket, szőlőhegyeket, varázslatos éttermeket, bisztrókat, strandokat rejtő világa felér bármilyen tengerentúli kalanddal.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. június 12.A nyár egyik legnagyobb dilemmája sok család életében a tavasz végén, pláne így a nyár kapujában, hogy merre vegyék az irányt a várva várt nyári vakációt illetően. Szuper ajánlatokkal bombáznak az utazási irodák kirakatai, az online felületekről nem is beszélve. Valljuk be, ha “csak” belföldben gondolkozunk, akkor sem egyszerű a helyzet, hiszen már a desztináció választás is számos fejtörést okoz, nem is beszélve a város és pláne a szálláshely választásról.

Az örök vonzerő

Egy biztos, országunk legnagyobb tava, a Balaton és annak valamely települése, vagy vonzáskörzete minden családnál felkerül az úticél listára. A magyar tenger fővárosa, Keszthely, nyári fővárosa, Siófok és az északi part fővárosa, Balatonfüred mellett a Balaton-felvidék számos vidéke is hatalmas vonzerővel bír. A környék mesebeli tájakat, apró boros pincéket, szőlőhegyeket, varázslatos éttermeket, bisztrókat rejtő világa felér bármilyen tengerentúli kalanddal. Ráadásul a Balaton ezen partszakasza számos gyerekbarát strandot rejt, ahol az édes víz ölelését érezni és magyar hangok csengenek a fülünkbe.

Ebben a dimbes-dombos, sok esetben 300 méteres magasság fölé emelkedő vadregényes világban, a mindenki számára leginkább váráról ismert Szigliget, valamint Badacsony közelében, a Balaton partjától mindössze 10 percnyi autóútra, a Tapolcai medence szívében igazi családi paradicsomra lelhetünk. Tapolca szó szerint családbarát birodalomára, ami a család-és gyerekbarátságát nem csak mondja, mutatja is.

Rejtett kincs és igazi barátság

A barlangjairól, víz alatti és felszíni vizeiről ismert Tapolca családbarát wellness szállodája; a Hunguest Hotel Pelion ugyanis nem csupán etetőszékeket és dínófalatkákat sorakoztat fel az apróságokkal utazó családoknak a repertoárjában.

Náluk a „barátság” már a szabadban elkezdődik, hiszen a 45.000 m2-en elterülő hotel hatalmas játszótérrel – közepén egy kalózhajóval, mini golf pályával, bmx bringapályával, nyári szezonban az égbe magasodó vízi csúszdákkal, gyermekmedencével egy szempillantás alatt hatalmába kerít minden gyerkőcöt a totyogótól egészen a kamaszokig.

Ha pedig egy lurkó már ovis, iskolás korban a sport rabja, abból sincs hiány sem kültéren, sem beltéren; jöhet hát a foci, a tenisz, a röplabda, de akár egy jó squash meccs is szóba jöhet egy Pelion pihenés alatt. S ha az idő éppen nem kegyes az élményekre vágyó családokkal, marad a fedett kalandozás. A szálloda a Pinocchio Kids Klub animátor csapatával készül nap, mint nap a csöppségek és a már kreatívabb tinik érdeklődését felkelteni, energiáit lekötni. S hogy mindez hogyan sikerül? Erről beszéljenek inkább a képek. S ha Önök is kedvet kaptak némi tapolcai kiruccanáshoz; jó, ha tudják, hogy a Hunguest Hotel Pelion az idei nyáron is egy varázslatos családi paradicsommá változik.

A kihagyhatatlan ráadás

S ha a paradicsomi élmények szóba kerültek, akkor már csak egy ugrás a környék élő “fenyőmúzeuma”, a badacsonyörsi Folly Arborétum, ahol élvezni a százéves cédrusok nyugalmát, a csodás balatoni panorámát és a kézműves finomságok természetes ízeit. Egy szó mint száz, ha a nyaralásnak van tökéletes receptje, akkor ez bizonyára az.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balatonfenyves-szabadstrand-szabadstrandok-balatonnal.jpg

Ezeken a strandokon fürödhetsz ingyen a Balatonnál

Mutatjuk a jelenleg aktuális, teljes listát.
Fotó: MTI/Varga György - szmo.hu
2019. június 22.Az utolsó szabadstrandot is bezárják Keszthelyen, már csak belépősök maradnak - mint azt mi is megírtuk.

Fizetős, kutyás élményparkot és piknikkertet csinálna a keszthelyiből egy budapesti vállalkozás a Népszava szerint.

Mivel a Balaton partján az utóbbi években megszűnt néhány szabadstrand, listára gyűjtöttük nektek,

hol pancsolhattok ingyen a Balaton partján.

Íme a lista:

Balatonakarattya: Gumirádli szabadstrand

Balatonberény: Balatonberényi szabadstrand - Csicsergő sétány

Balatonboglár: Platán strand

Balatonboglár: Kodály Zoltán strand

Balatonfenyves: Központi szabadstrand

Balatonfenyves: Csalogány-közi szabadstrand

Balatonfenyves: Balatonfenyves-alsói szabadstrand

Balatonfenyves: Fenyőstrand

Balatonfenyves: Pozsony utcai szabadstrand

Balatonkenese: Alsóréti szabadstrand

Balatonkeresztúr: Vitorlás utcai szabadstrand

Balatonlelle: Nyugati szabadstrand

Balatonlelle: Határ utcai szabadstrand

Balatonlelle: Szirom közi strand - vasútállomásnál

Balatonlelle: Csöpi közi szabadstrand

Balatonmáriafürdő: Faluház utcai strand

Balatonmáriafürdő: Zagytéri szabadstrand

Balatonmáriafürdő: szabadstrand a hajóállomásnál

Balatonőszöd: Ligetes strand

Balatonszárszó: Bendegúz téri szabadstrand

Balatonszárszó: Móricz utcai szabadstrand vagy "Móricz strand"

Balatonszemes: Vigadó szabadstrand

Balatonszemes: Hullám úti szabadstrand

Balatonszemes: Központi strand (Berzsenyi úti szabadstrand)

Balatonvilágos: Alsóréti szabadstrand

Fonyód: Városi vagy Tungsram strand

Fonyód-bélatelepi szabadstrand

Fonyód: Fürdő utcai szabadstrand

Fonyód: Árpád parti szabadstrand

Fonyód: Huszka utcai szabadstrand

Fonyód: Báthori utcai szabadstrand

Örvényes: Platán szabadstrand

Siófok: Újhelyi strand

Siófok: Ezüstpart szabadstrand

Siófok: Aranyparti szabadstrand

Siófok: Balatonszabadi – Sóstó szabadstrand

Siófok: Szabadstrand a pesti vonathoz

Szántód: Rigó utcai szabadstrand

Szántód: Beach Party

Tihany: Gödrösi szabadstrand

Tihany: Somosi szabadstrand

Zamárdi: Nagystrand (Bácskai utcai)

Zamárdi: Jegenye téri szabadstrand

Zamárdi: Táncsics utcai szabadstrand (T-Beach)

Zamárdi: Kiss Ernő utcai szabadstrand

Zamárdi: Keszeg utcai szabadstrand

Zamárdi: Klapka utcai szabadstrand

Zamárdi: Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

Forrás: Balatontipp.hu és CsodálatosBalaton


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x