hirdetés
Egy radikális iszlám pap az egyik öngyilkos merénylő Srí Lankán
Zahran Hashim április 4-én már meg akarta támadni az indiai főparancsnokságot Sri Lanka fővárosában. A gyilkos videóiról ismert pap végül a Shangri La szállodát célozta meg Colombóban.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 23.


hirdetés

Nyolc helyen történt robbantás keresztény templomokban és külföldi turistákkal teli szállodákban húsvétvasárnap Srí Lankán. Három pokolgép a húsvéti mise idején robbant keresztény templomokban, a többi robbanószerkezet célpontja három, főként külföldiek lakta szálloda volt.

A halálos áldozatok száma folyamatosan nő, kedd reggelre már 310 halálos áldozatról tudni.

A Daily Mail azt szedte csokorba, mit lehet tudni eddig az ismert elkövetőkről és a támadások előzményeiről.

Zahran Hashim öngyilkos merénylő nevét megerősítette helyi média. Az elkövetőről korábban annyit lehetett tudni, hogy egy radikális iszlám pap, aki a gyilkos videóiról ismert, és a hírek szerint ő volt az egyik merénylő, aki a Shangri La szállodát célozta meg Colombóban.

Hashim április 4-én már meg akarta támadni az indiai főparancsnokságot Sri Lanka fővárosában, de ezt elhalasztotta,

- adták hírül hírszerzési források a CNN-News18-nak.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadásokat. A kormányzó szóvivője, Rajitha Senaratne hétfőn azt mondta, a hatóságok szerint az NTJ nevű szervezet volt az akciók mögött. Róluk úgy sejtik, hogy egy másik, SLTJ nevű iszlamista csoportól váltak le.

Az SLTJ közben elítélte a támadást, határozottan tagadja az NTJ-vel való kapcsolatát, és azt mondják, hogy kifejezetten ellenzik a csoport tevékenységét.

Ugyanakkor az is ismert, hogy SLTJ titkárát, Abdul Razikot többször is letartóztatták a vallási zavargások felbujtását.

2016-ban a hatóságokat is figyelmeztették: a radikális buddhista BSS vezető, Galagodaatte Gnanasara akkor azt mondta: „vérfürdő” lesz, ha Razikot nem tartóztatják le.

A most megvádolt csoport korábban buddhista szobrokhoz kapcsolódó vandál akcióival hívta fel magára a figyelmet, később kezdtek radikalizálódni.

Januárban négy muszlim radikálist tartóztattak le Srí Lanka-i biztonsági erők, miután azoknál 100 kilogramm nagy robbanóanyagot és 100 detonátort fedeztek fel egy állatpark közelében. A letartóztatások húsvétkor folytatódtak, amikor 24 embert vádoltak meg azzal, hogy köze lehetett a támadásokhoz.

A Srí Lanka-i elnökség egy nyilatkozatban azt mondta, hogy „a hírszerző szervek arról számoltak be, hogy olyan nemzetközi terrorista csoport felelős a támadásért, amelyek mögött a helyi terroristák vannak.

A Soufan Center nevű, a New York-i székhelyű csoport, amely a globális biztonsági fenyegetéseket kíséri figyelemmel, azt mondta, hogy a Srí Lanka-i bombázások a

szalafi-dzsihádista csoport támadásának „jellemzőit” hordozták. Hozzátették: főképp azokra jellemző a hasonló akció, ahol a helyi csoportok külföldi támogatást kapnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Három gyereke is meghalt Srí Lankán Dánia leggazdagabb emberének
Egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 22.Dánia leggazdagabb emberének, az Asos fast fashion ruhamárka vezérének három gyereke is a Srí Lanka-i robbantások áldozatai között vannak, írja a The Guardian.

A lap azt írja: Anders Holch Povlsen négy gyereke is az országban nyaralt a húsvéti szünetek alatt, egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra. Később Povlsen sajtósa is megerősítette a három gyerek halálának hírét.

A férfi a 252. helyen áll 2019-ben a Forbes leggazdagabb embereinek a listáján, és övé Skócia teljes területének egy százaléka.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

3 x små ferie basser ?

ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennyit keresnek a világ legjobban fizetett politikusai, Orbán Viktor nincs az első 20-ban
Az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik mindketten bőven 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a többiekének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az USA Today nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. A lap kiemeli: az eredmények kalkulálásához olyan abszolút monarchiákat nem vettek számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia. Sőt, mivel például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak.

A lap számításai szerint 20. helyezett Édouard Philippe, - a francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer.

Ám nem mindenhol figyelhető meg ilyen szépen a két adat együttállása: az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik

mindketten 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a fentieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Csillaghullásban gyönyörködhetünk pár napig éjszaka: érkezik a Lyridák meteorraj
Kedden éri el a csúcspontját, de előtte és utána is érdemes az eget kémlelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az egyik legrégebben jegyzett csillaghullás a tavasszal érkező Lyridák meteorraj. Az első említése i. e. 687-ból származik, ekkor már ismerték az égi látványosságot. Az első hivatalos feljegyzés 1835-ből való, egy francia csillagásztól, Dominique Arrago-tól.

Ha az időjárás kedvez, és tiszta lesz az égbolt, akkor keressetek viszonylag fénymentes helyet, hogy jobban élvezhető legyen a látvány, bár a Hold fénye zavarhatja az élményt.

A meteorraj április 19-25. között figyelhető meg, a csúcspontja kedden este lesz.

A tetőzéskor akár 10-20 hullócsillag is látható óránként, elsősorban az északi féltekén.

A meteorraj a nevét onnan kapta, hogy a radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, a meteorok csóvája ennek a csillagképnek a legfényesebb csillaga felé mutat.

VIDEÓK:

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsvéti gólyaöröm: megérkezett sérült párjához Szofi, fehér gólya
Nem sok esély volt arra, hogy a beteg állathoz tojó érkezzen, mégis megtörtént.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Márton András dömösi madármentő osztotta meg a hírt a 24.hu portállal: húsvétvasárnap megérkezett a madármentő szakember dömösi kertjében élő Macushoz Szofi, a tojó. Az itthon maradt állat 2016 áprilisában lőtt sebbel került Márton Andráshoz. Később kiderült, hogy maradandó a sérülése, és azóta sem tud repülni.

"A kertünkben maradt, itt talált otthonra, és azóta már-már igazi családtagnak számít. Szabadon mozoghat, bármikor elrepülhetne, de erre az említett ok miatt aligha kerül sor" – mondta a madármentő.

Bár minimális az esélye, hogy egy sérült gólya párt találjon, Márton András mégis úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha bekövetkezik a csoda. Végül úgy történt, ahogy remélte: Macus fészket épített, és megérkezett hozzá egy tojó is, Szofi.

Márton András bízott abban, hogy a tojó idén is visszatér, és így is lett: április 21-én, húsvétvasárnap kora délután landolt a dömösi kert fészkében Szofi.

Márton Vlad András

MEGJÖTT SZOFI!!! <3 2019/04/21 14:50


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x