hirdetés
baba-labak-pixa.jpg

Egy nap alatt 25 szívrohamot kapott a "csodababa", de mindet túlélte

A kis Theo eddigi életének nagy részét kórházban töltötte, és rengetegszer kellett megmenteni őt a halál torkából - de mindig sikerült.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. január 20.


hirdetés

Theo Fry még csak 19 hónapos, de eddigi rövidke élete során már rengeteg megpróbáltatás érte. Már nyolc naposan küzdenie kellett azért, hogy éljen. A szülei azt vették észre rajta, hogy nagyon álmosan tűnt, aztán kék, majd szürke színűvé vált a teste. Az orvosok akkor nem tudták, mi a baja pontosan, csak azt, hogy súlyos.

Ezután viszon kiderült, hogy a kis Theo-nál alig több mint egyhetesen szívelegtelenséget diagnosztizáltak, és ha nem műtik meg, azonnal meghal.

"Sokkot kaptam. Ez volt a legijesztőbb idegesség, amit valaha éreztem"

- emlékezett vissza a kisfiú édesanyja, Fauve Syers a Mirrornak adott interjúban.

Theónak az egekben volt a szívverése és a vérnyomása sem volt normális. Kiderült, hogy a szívén két lyuk is keletkezett, az egyik aortaíve pedig megrepedt, ezért a szíve nem tudott elég vért pumpálni a szervezetébe.

hirdetés

Bár az orvosoknak sikerült stabilizálni az állapotát, négy nappal később a kicsi átesett első nyitott szívműtétjén, amely közben egy szívrohama is volt.

"Az orvosok azt mondták, ha aznap nem hívtuk volna a mentőket, Theo másnap már nem ébredt volna fel"

- mondta el az édesapa, Steven Fry.

Daily Mirror on Twitter

'Miracle' baby boy who survived 25 heart attacks in one day https://t.co/FLXeVoyvsp

Theo a következő három hónapot is kórházban töltötte, ez idő alatt még egyszer leállt a szíve és egy vérmérgezést is túlélt. 2017 júliusában hazaengedték, de miután több hónapig szívritmuszavarokkal küzdött, ismét kórházba került.

Eredetileg csak egy 24 órás megfigyelésre akarták bent tartani, végül hat hónapig maradt ott.

Három nappal karácsony előtt a kisfiúnak ismét egy komoly szívrohama volt. Tizenkét percig állt a szíve, az orvosok alig tudták visszahozni. A karácsonyt az intenzívosztályon töltötte, úgy, hogy minden egyes lélegzetvételért meg kellett küzdenie. Ezután még két szívrohamot vészelt át, majd jött az a horrorisztikus éjszaka, amikor tényleg csak egy hajszálon múlt az élete: 24 óra alatt 25 szívrohama volt.

"Nagyon ijesztő volt. Egymás után jöttek a szívmegállások. Tudtam, hogy többet már nem bír ki. Minden egyes alkalommal, amikor megtörtént, a nővérek riasztották a sürgősségieket. Theo miatt nyomták meg a legtöbbször a riasztógombot az éjszaka során az intenzívosztályon - többször, mint amire valaha is emlékeznek. Néztem, ahogy az orvosok az életéért küzdenek minden egyes mellkaskompresszióval, és közben arra gondoltam, 'Ó istenem, kérlek add, hogy ne ez legyen az utolsó lélegzetvétele'"

- mesélte az anya.

A szülők tíz órán keresztül várakoztak, amíg az operáció tartott - úgy, hogy nem is tudhatták, túléli-e a fiuk a komoly beavatkozást. Végül azonban megnyugodhattak, a gyerek ugyanis csodával határos módon minden szívrohamát és a műtétet is átvészelte, sőt ezután gyorsan felépült. Két nap múlva már kiengedték az intenzívosztályról, nem sokkal később pedig már haza is mehetett.

Most, egy évvel később Theo egészsége még mindig nem 100 százalékos, mégis élvezi az életet.

"Mindenki, aki látja, azt mondja, hogy milyen boldog. Hihetetetlen mindaz, amin keresztülment. Annyira erős"

- mondta az édesanyja.

A kisfiút műtő orvos szerint nagyon ritka és szokatlan, hogy valakinek egymás után ennyi szívrohama legyen. Az Egyesült Királyságban nem is volt még erre példa az orvosok szerint. Azóta Theót csodababának tartják.

A szülők az elmúlt évben igyekeztek meghálálni a Theo életét többször is megmentő orvosok és a kórház munkáját. A Healing Little Hearts (Kis Szívek Gyógyítása) nevű alapítványnak gyűjtöttek pénzt, amely a szegény országokat támogatja abban, hogy elvégezhessék az életmentő műtéteken a gyerekeken. Eddig 100 kis betegeket sikerült megmenteniük az adományok segítségével.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
shutterstock_609103169.jpg

Kezdjük tisztább levegővel az új évet!

Több sport, egészségesebb étkezés, dohányzásról való leszokás – sokan vágnak neki hasonló fogadalmakkal az új évnek. A dohányzás abbahagyásával nemcsak a saját, hanem a környezetünkben élők egészségéért is tehetünk!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. november 03.


hirdetés

Az év vége és az új év közeledtével sokan számot vetnek az idei történésekkel és tesznek hosszabb vagy rövidebb életű fogadalmakat a következő évre. Egy 2019-es kutatás szerint például a megkérdezettek 60 százaléka tett újévi fogadalmakat. A legtöbben, 71 százalék azt tervezte, hogy egészségesebben él majd, 65 százalék többet sportolt volna és 54 százalék fogyni szeretett volna.

Itt az ideje letenni a cigarettát!

Az új évben tehát sokan szabadulnának a káros szenvedélyeiktől, így például a dohányzástól is – a kutatás szerint a megkérdezettek közel negyede. A dohányzás káros következményei a másodlagos füstöt belélegző, passzív dohányosokra is hatással vannak, így a cigarettát letevők nem csak a saját egészségükért tehetnek a leszokással.

A dohányzás ráadásul még mindig világszerte rengeteg embert érint: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 1 milliárd ember dohányzik szerte a világon. A helyzet Magyarországon sem jobb: az Eurostat 2014-es felmérése szerint Magyarországon az uniós átlagnál többen vannak azok, aki naponta rágyújtanak, annak ellenére, hogy rengeteg információ áll rendelkezésre arról, mennyire káros a cigarettázás.

Vegyi anyagok garmadája

hirdetés

Nézzünk pár beszédes adatot például arról, milyen anyagok találhatóak a dohányfüstben. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 vegyi anyag található a füstben, és ezek közül 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Miközben sokan még mindig elsősorban a nikotint tartják a különböző, dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak, a tudomány mai állása szerint az égés, illetve az égés során a füstben keletkező káros anyagok felelősek elősorban a dohányzással kapcsolatos betegségekért (a függőség kialakulásáért azonban a nikotin felelős). A füst ráadásul nemcsak a dohányzóknak okoz problémát, a cigaretta égése közben keletkező káros anyagok a dohányzók környezetében lévőkre is hatással vannak.

A dohányfüsttől ráadásul nem is könnyű megszabadulni: kutatások szerint a maradványaik 2 hónappal azután is megtalálhatóak voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki, egy kaszinóban pedig a dohányzási tilalom bevezetése után fél évvel is kimutathatóak voltak.

Kedvező folyamatok szinte azonnal

A legjobb megoldás természetesen az, ha el sem kezdünk dohányozni. Viszont ha dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink egészségéért is azzal tesszük a legtöbbet, ha véglegesen leszokunk. A dohányzás abbahagyásával ugyanis időarányosan csökken a megbetegedések valószínűsége, és nagyon gyorsan kedvező élettani folyamatok indulnak el a szervezetben.

Közös érdekünk az ártalomcsökkentés

Azon felnőtt dohányosok számára, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, léteznek a cigarettánál potenciálisan kevésbé káros, különféle füstmentes technológiák is. A füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, így nagy valószínűséggel kiküszöbölhető a füstben található ártalmas anyagok egy része. Ha nincs égés és füst, kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadul fel.

Ezeknek a füstmentes technológiáknak a hatása teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is nagy eltérések lehetnek. Ilyen füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta és az egyéb, kémiai reakcióval működő vagy a különféle elveken működő dohányhevítéses technológia. A dohányhevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még nem történik égés. Ezzel szemben az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Azonban fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk még nem ismert, másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, ami egy függőséget okozó anyag, és többek között megemeli a vérnyomást és fejfájást okozhat. Tehát a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása jelenti.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Screenshot-2020-12-03-at-17.15.25.png

Már el is készült a Szájer-menekülés első videós paródiája

Rövid videókban gondolta újra a szituációt egy magyar filmes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 03.


hirdetés

Egy magyar filmest már meg is ihletett a botrány: Szimler Bálint, az Itt vagyok és a Balaton Method rendezője az Instagramjára töltötte fel pár másodperces, no budget paródiáját - szúrta ki a 24.hu.

Szimler Bálint változatos szituációkban, rövid videókkal gondolta újra Szájer József elhíresült távozását a brüsszeli szexpartiról.

A videót a #szajer #jozsi #eresz #hatitaska #hazibuli #fidesz címkékkel látta el.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tangas-ruhak.jpg

Újra divatba jöttek a kilátszó tangás ruhák, sokan kiakadtak rajta

Van, akiknek bejön ez a stílus, míg mások szerint nevetséges direkt mutogatni az alsóneműnket.
Fotók: emdavies/instagram - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Visszatért a 90-es években méltán eltemetett trend: a kilógó tanga. Annak idején olyan sztárok képviselték az irányzatot, mint Christina Aguilera, míg újabban Kim Kardashian, Hayley Bieber és Bella Hadid mutogatja a bugyiját - írja a Daily Star.

Nem tartott sokáig, amíg az új divathullám megérkezett a tömegfogyasztók szintjére: az angliai ASOS már elérhetővé is tett egy kivágott hátú alkalmi ruhát, amit hátul egy tangabugyi sziluettje is díszít.

A tangás ruha az azt bemutató modellnek jól is állt, ám a nők többségét nem inspirálta rá, hogy magukra húzzák a mindennapokban.

Egy kommentelő “nevetségesnek” minősítette a ruhadarabot, míg egy másik hozzátette: “2020-ban semmiképpen sem kéne ezt a “stílust” erőltetni.” Valaki egyenesen úgy fogalmazott: “Jön a világvége.”

hirdetés

A megosztó szerelésnek azért rajongói is akadtak, hiszen összesen 57 100 lájkot gyűjtött be.

“Nincs igazatok. Ez a tangás stílus egy külön hangulat!” - írta egyikük, míg egy másik kommentelő szerint: “Ez szép, más és különleges. Ha neked jól áll és bevállalod, hordjad bátran!"


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
adolf-hitler_namibia.jpg

Ez is 2020: Adolf Hitler választást nyert Namíbiában

Uunoa Adolf Hitler az egykori német gyarmaton közel 85 százalékkal diadalmaskodott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 03.


hirdetés

Történt már pár szokatlan dolog a koronavírussal terhelt 2020-as évben, lassan már szemünk sem rebben egy-egy különös híren, de aki nem követi szorosan a dél-afrikai régió politikai viszonyait, annak bizonyára felszalad a szemöldöke arra a hírre, hogy

Adolf Hitler 84,88 százalékkal helyhatósági választást tudott nyerni Namíbia Oshana régiójában fekvő Ompundja városában.

A hírről az Eagle FM Namibia híre alapján a német Berliner Zeitung. A politikus a Délnyugat-afrikai Népi Szervezet(SWAPO), illetve már az ompudjai képviselő-testület tagja, teljes neve Uunona Adolf Hitler.

Ő az:

A politikus egyébként lelkes apartheid-ellenes aktivista. Az egykori német gyarmaton nem ritka az Adolf keresztnév, vezetéknevéről pedig így nyilatkozott a politikus:

„Nekem gyermekként ez teljesen normális név volt. Csak felnőtt koromban jöttem rá, hogy ez az ember az egész világot le akarta igázni. Semmi közöm ezekhez a dolgokhoz.”

Mint mondja, most, hogy felnőtt, és befutott politikus lett, nincs lehetősége a nevén változtatni. Amikor édesapja ezt a "történelmi" nevet adta neki, valószínűleg nem volt tisztában a pontos eredetével. Felesége pedig gyakorlatias megoldást választott: egyszerűen Adolfnak hívja.

24.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!