hirdetés
Egy nap 5+1 élmény – különleges út, fantasztikus kalandok Esztergomban
Hogyan lehet száguldva megérkezni, majd vonaton átkelni a hídon? Hol született Szent István, és hol őrzik a legtöbb magyar koronázási ereklyét?
Szöveg és kép: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. augusztus 24.


hirdetés

Hová vidd a családod, ha szeretnétek különleges módon utazni, bepillantani a múltba, csodás műkincseket nézni, és egy remek ebédet vagy finom sütit elfogyasztani? Nos, akkor induljatok el Esztergomba, és élvezzétek ki a kiruccanás minden pillanatát – ahogy mi is azt tettük.

1. Élmény-utazás szárnyashajóval a Dunakanyarban

Száguldás a vízen… Valóban különös élmény, főleg ha mindezt az ember a Dunán teheti meg, annak is az egyik legszebb szakaszán, a Budapestről induló (Vác, Visegrád érintésével) Esztergomba érkező MAHART PassNave dunakanyari járatán. A másfél órás út alatt kényelmesen hátradőlve nézegettük a felbukkanó településeket, a part mentén kajakozókat, a homokos partokon hűsölőket, és persze a tájat, amely a vízről nézve még szebb, még izgalmasabb volt. 60 km/h sebességgel száguldani a Dunán nem mindennapi élményt nyújt a rajta utazónak. Gyorsan elrepül az idő, és Esztergomba érve már segítenek is ki minket a hajóból a partra, ahol újabb látnivalók várnak ránk.

A szárnyashajók 1963 óta szállítanak utasokat Magyarországon. A Vöcsök és a Bibic is 1000 lóerős, és a Dunán hazánkban jelenleg ezzel lehet a leggyorsabban és legkényelmesebben utazni. Mint megtudtuk, nincs fék a hajón, ha nem adnak gázt, akkor lassul le, vagy ha ellenkező irányba forgatják a hajócsavart. A szárnyashajó a nevét onnan kapta, hogy a repülőkhöz hasonló szárnyai vannak. A levegő felhajtóereje emeli meg a gépet a vízről, ezért a szárny alul van, nem oldalt, így a szárnyon siklik.

A szárnyas hajóról bővebben ITT

2. Kisvonatos városnézés, látogatás a szomszédba az Esztergomi Városnéző Kisvasúttal

A hajókikötő mellett lehet felszállni a kisvonatra, amely újdonságnak számít a városban. A színe (piros) a klasszikus gőzmozdonyokat és kocsikat idézi meg, és stílusa illeszkedik a történelmi városképhez.

A vonat áthalad a Mária-Valéria hídon, elvisz Szlovákiába, Párkányra, ahonnan áttekintve a Dunán, megkapó látványt nyújt a Bazilika és a Vár látképe.

A kis kitérő után irány vissza Esztergomba, ahol a belvároson áthaladva jutunk el a Bazilikához. Út közben folyamatosan kapjuk az információkat, hogy épp merre járunk és mit látunk, vagy mit érdemes - később egy sétával - kicsit alaposabban is szemügyre venni.

Az útvonal ITT látható

A kisvasútról bővebb információk ITT.

3. Csodálatos műkincsek és lenyűgöző panoráma a Bazilikában

A Bazilika lenyűgöző oszlopcsarnoka előtt szállunk ki a kisvonatról. Innen is már jól érzékelhető, hogy nem véletlenül lett kiemelt jelentősége ennek a helynek, hiszen csodás vidék tárul elénk, ami jól védhető, de a természeti adottságai kiválóak. Így minden megvolt ahhoz, hogy a magyar uralkodók székhelye és a magyar katolikus egyház legfőbb központja lett.

A Bazilikába ingyenes a belépés, de például a kincstárba, altemplomba vagy a toronyba már jegyet kell váltani – és érdemes is.

Az esztergomi Bazilika történetéről és érdekességeiről korábbi cikkünkben olvashatsz. Kiderül például, hogy milyen sok rekordot tart, és hogy itt őrzik a legtöbb magyar koronázási tárgyat.

Miután megcsodáltuk az épületet, a belső teret, az oltárokat és freskókat, szobrokat, megnéztük a márciusban újra megnyitott kincstár fantasztikus gyűjteményét, melyet az uralkodók is sok értékes adománnyal gyarapítottak.

Érdekessége, hogy az első rendszeres leltárt a török elől menekítéskor készítették. A tárgyak folyamatosan költöztek, míg végül megkapták végleges otthonukat. 1886-ban Simor János alakított ki a mai Kegytárgybolt helyén egy termet, egy páncélszobát a kiállításnak, ahol a liturgikus használatból kivont tárgyakat, régi műkincseket, és az időnként használt tárgyakat üvegezett tárlókban mutatták be. A mostani helyére 1987-ben került a Kincstár.

Külön érdekesség, hogy az esztergomi kincstárban találhatók a magyar királykoronázás liturgikus kellékei,

hiszen hivatalosan ahhoz, hogy valaki Magyarország királya legyen, egyik feltétel az volt, hogy az esztergomi érsek koronázza meg.

Két különleges kelyhet is őriznek itt. Az egyiket 1856. augusztus 31-én használta Scitovszky János a bazilika felszentelésénél, a másikat pedig II. János Pál pápa adományozta a Kincstárnak 1991-es látogatása alkalmával.

A kárpitok közül a legrégebbi az ún. Anjou-kárpit, melyet Lepold Antal 1941-ben adományozott a kincstárnak.

Az idei év egyik meglepetése, hogy a Mátyás-kálvária új, kiemelt helyre került, így most már teljesen körbejárható és megcsodálható ez a rendkívüli tárgy.

Ez a Kincstár legértékesebb darabja, és Magyarország legnagyobb ékszerkincse, amely tiszta aranyból készült, és szobrászzománccal díszítették.

Bővebb információk a Bazilikáról ITT.

A Kincstárat elhagyva tovább folytatjuk lépcsőmászásunkat a toronyba. A csigalépcsőt leküzdve körbesétálhatjuk a kupolát, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra, a Dunára, a hegyekre, és a folyó túloldalán lévő Párkányra.

4. Időutazás a múltba, bepillantás egy királyi lakhelyre a Várban

A Bazilikától pár lépésre található az Esztergomi Vármúzeum. A káprázatos helyen lévő várban visszarepülhetünk az időben, hiszen a berendezett termek, a konyha, a bemutatott harci eszközök több száz éves történeteket mesélnek el. A toronyba felkapaszkodva pedig újra elmerenghetünk a vidék szépségén.

Esztergom kiemelt kereskedelmi útvonal volt már a római korban is, jelentősége pedig egyre csak nőtt az idők folyamán. Géza király is ezt a helyet választotta szálláshelyül.

Itt született István király, és ez volt egyik legfontosabb székhelye.

De a magyar egyházszervezet kialakításakor az érsek is a várat választotta székhelyéül.

A várat többször átépítették, leglátványosabban tán a XV. században, amikor a középkori várból reneszánsz palotává varázsolták. Ekkor került bele az ebédlőterem, a meleg és hideg vizes fürdő, kertek, tornácok, és a kerek torony, sőt egy kápolna is. A törökök idején erődítménnyé vált, majd meglehetősen mostoha sors jutott neki.

Végül 1934-1938 között tárták fel a királyi palota romjait.

Az esztergomi vár történetéről korábbi cikkünkben meséltünk.

Bővebb információk ITT.

5. Finom ételek, különleges borok a Prímás Pincében

Visszatérve a Bazilika előtti térre, egy lift (vagy lépcső) visz le a Prímás Pincébe, ahol a hely is egyedi hangulatú és az ételek is különlegesek. Az étterem célja, hogy a magyar borokat bemutassa, népszerűsítse a borkultúrát. Az egyházi tulajdonban lévő intézmény Barkóczy-alagútjában látható a Kárpát-medencei borvidékeket bemutató Borvidékek Alagútja című kiállítás, amelynek állományát rendszeresen frissítik, az évszakhoz igazítják. A mintegy százféle bort kóstolni is lehet, de borvacsorákon is kínálják a különlegességeket.

Az étlap is igazodik a helyhez, sikeresen ötvözi a nemzeti hagyományokat a modern gasztronómiai elemekkel, de a Kárpát-medencei magyarság ételeinek változatosságát és nemzeti jellegét is megőrzik. Az éttermen kívül kávézó, ajándékbolt és két terasz is várja a betérőket.

A pince programokat, tematikus hétvégéket, bálokat is rendeznek. A Prímás Pince szlogenje: „újrakóstolt Kárpát-medence”.

A Prímás Pince kövei is különlegesek, több a Szent István által alapított ezeréves Szent Adalbert székesegyházból származó faragott oszlopfő is látható itt.

Bővebb információk ITT.

+1 Levezető séta és panoráma

A Prímás Pincéből visszaliftezve jól esik egy kis levezető séta hazaindulás előtt. Irány tehát a Bazilika mögötti kis sétány, ahonnan újra megcsodálható a Duna. A hangulatos kávézó mellett pedig Melocco Miklós 12 méter magas, Szent István megkoronázást ábrázoló szobra áll, ami szintén sok turista kedvelt fotózkodó helye.

A pihenő után pedig vár már a kisvonat, hogy visszavigyen a kikötőbe, ahonnan a szárnyashajó repít vissza Budapestre.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Magyarország egyik legkülönlegesebb strandfürdője még romosan is lenyűgöző
A Dunakanyar egyik legnépszerűbb helye volt a Lepencei strandfürdő. A hegyoldalból különleges látvány tárult a fürdőzők elé.
Fotók: Kovács Attila - szmo.hu
2019. április 23.Különleges fotósorozat készült a múlt századunk egyik leghíresebb hazai strandjáról, a Visegrád mellett található Lepence-völgyi Lepencei Strandfürdőről.

A fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, ezért azok közlése, megosztása kizárólag a fotós engedélyével lehetséges. A cikkben szereplő képek Kovács Attila jóváhagyásával jelennek meg.

1971-ben fúrták itt ki azt a kutat, amely több mint 1300 méter mélyről hozta fel a termálvizet. Évek múlva,

1977-ben nyílt meg a hegyoldalban Magyarország egyik legkülönlegesebb strandja. Harminc éven át sokaknak nyújtott felejthetetlen élményt az a panoráma, ami innen tárult a fürdőzők elé.

Az egykor virágzó strandélet, a ma már nosztalgikus "retró-fíling", a csodás kilátás tízezreket vonzott ide.

A létesítmény állaga az idők során annyira leromlott, hogy 2007-ben bezárták. Jelenleg a lepusztult medencék és az elhanyagolt környezet látható a Duna parti útról felnézve.

Az emblematikus hely már megjelenésében is teljesen egyedi volt. A teraszos kialakítás, az építésekor igen korszerűnek számító beton szerkezetű "kagylóhéjak" messziről is impozáns látványt nyújtottak. A strandolók pedig egyik oldalon a Dunakanyarban, másik oldalon a Visegrádi várban gyönyörködhettek.

A 39 fokos termálvíz az egyik legmélyebb hazai termálkútból érkezett

két medencébe, a harmadikban "normál" víz volt a fürdőzőknek.

Mára a medencék romosan, üresen állnak. Ahogy omladoznak a mosdók, a büfék és a gépház is. A betonívek is kopottak, a növények kezdik visszafoglalni a területet.

A többi képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Húsvétváró: különleges tojásfát állítottak Vác belvárosában
A szervezők célja, hogy annyi tojás legyen rajta, ahány lakosa van a városnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Vác főterét ellepték a színes, mintás, húsvéti tojások. A szervezők a Március 15. téren lévő fa díszítésre hívták fel a helyieket. Azt szeretnék, ha annyi tojás díszlene az ünnepre, ahány lakosa van a városnak.

Bárki vihet tojást, iskolák, óvodák, cégek, baráti társaságok is kihelyezhetik saját díszüket.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Újra látogatható a Kovács Margit Múzeum Szentendrén, ez az ország egyik legnépszerűbb múzeuma
A kiállításban feltűnnek a művész eddig feldolgozatlan hagyatékából származó levelek és fotók, a már jól ismert darabok mellett pedig rég nem látott kerámiaművek is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.A szentendrei Kovács Margit Múzeum régóta a hazai kulturális turizmus egyik ékköve: mindeddig az egyetlen olyan vidéki kiállítóhely, amely elérte a bűvös évi egymilliós látogatószámot.

Sokáig kötelező programhelyszíne volt a Magyarországra látogató állam- és kormányfőknek – az iráni sahtól az angol királynőn át a spanyol királyig sokan megcsodálták a különleges alkotásokat.

Mostanában is érkeznek a világ minden részéről a Kovács Margit Múzeumba, amely télen az épület műszaki problémái miatt kénytelen volt bezárni. A szükséges karbantartási munkálatok után megújult az állandó kiállítás is, amelynek újrarendezését a múzeum két kurátora, Eged Dalma és Szilágyi Zsófia végezte el.

A kiállításban feltűnnek a művész eddig feldolgozatlan hagyatékából származó levelek és fotók, a már jól ismert darabok mellett pedig rég nem látott kerámiaművek is.

A tárlat nagyban kiszélesíti Kovács Margit életművének bemutatását azzal, hogy a Magyarország területén található, eddig ismert, illetve újonnan azonosított köztéri munkákat is bemutatja, a volt Híradó mozitól a már szintén nem létező Úttörő Áruházig.

A mintegy 150 látható műnek több mint egyharmadát restaurálták a kiállításra, a korábban megsemmisült munkák pedig digitális paneleken láthatóak. Létrejött egy teljesen új múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, és megjelent egy reprezentatív, kétnyelvű katalógus is a tárlatról.

Az újrarendezett kiállítást Vadas József művészettörténész nyitotta meg, a CSAKUGYAN együttes közreműködésével, akik az Agyagozz velünk Margit! kezdetű nagysikerű számukat is előadták.

A múzeum a mai naptól (azaz április 12-től) várja a közönséget.

VIDEÓ: Csakugyan - Margit


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Veszélyeztetett növényfajokat mentenek a Pilisi Parkerdőben
A védett körülmények közül fokozatosan szoktatják vissza a növényeket a természetes közegükbe, így például a hóvirág, a pirosló hunyor vagy a magyar vadkörte után a farkasboroszlán vagy a papucskosbor is újra esélyt kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.Évről-évre gyönyörködtetnek bennünket a tavasszal az erdeinkben nyíló virágok, de ritkán gondolunk arra, hogy sok faj megőrzése mögött komoly szakmai munka áll. A Pilisi Parkerdő Visegrádi Erdészeténél egy ilyen, az ELTE Füvészkertjével közösen folytatott fajmegőrző program biztosítja többek között a hóvirág, a pirosló hunyor vagy a magyar vadkörte jövőjét.

A Pilisi Parkerdő számos természetvédelmi, élőhely- és fajmegőrzési programja között kiemelt helyet foglal el a Visegrádi Erdészet Bertényi Miklós Füvészkertjében elindított,

ritka vagy veszélyeztetett növényfajok megmaradását segítő,

úgynevezett ex situ program. Az eljárás során a gyűjteményes kertekben szaporított növényeket több lépésben telepítik vissza eredeti élőhelyükre. A köztes lépcsőfokot az erdészeti arborétumok jelenthetik, amelyek a növények számára a természetes élőhelyükhöz leginkább hasonló állapotokat biztosítják. Így elkerülhetőek a növényeket ért sokkhatások, hiszen az állandóan gondozott környezetből egyből a természetbe kiültetett fajok sokszor nem képesek tolerálni a mostohább körülményeket, ezért hamar elpusztulnak.

Az aktív természetvédelem, - ezen belül az ex situ növényvédelmi eljárások - jelentősége az elmúlt években folyamatosan növekszik. Korábban a passzív természetvédelem elsősorban arra törekedett, hogy a veszélyeztetett területeket jogi úton védetté nyilvánítsák, és azokat a lehető legtöbb külső hatástól megóvják. A módszer nem mindig vezetett eredményre, ezért van szükség az aktív, cselekvő beavatkozásokra is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x