hirdetés
IMG_0616.jpg

Egy modern csárda a Balaton partján – teszteltük a VígMolnárt

Itt az idő, hogy újra a Balaton felé vegyük az irányt. Egy jó csárda pedig éppen elég indok, hogy ellépjünk pár órára a városból.
Szöveg és fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2018. május 05.


hirdetés

A szezon előtti heteknek igazán különleges hangulatuk van. Már festik a padokat, takarítják a fagyis bódékat, ébred és éled minden, de még nem akkora a zsivaj. Már balatonillat van, már hosszabbak és fényesebbek a napok, de még romantikus csendben lehet figyelni a naplementét a parton.

Ilyenkor érdemes rövidebb, akár fél napos kirándulásokat tenni a Balaton bármelyik partjára. Csopak körülbelül másfél órára van Budapesttől, és mégis nagyon más ott pihenni és nézelődni pár órát, mint a belvárosban. Ráadásul a vendéglátás sem csak a lángosról és hekkről szól már. Vannak olyan éttermek, amikért kifejezetten érdemes felkerekedni.

Mi a VígMolnár Csárdában kezdtük a szezont, és azóta már azt is elhatároztuk, hogy augusztusban egy egész hetet szentelünk a környéknek, hiszen a Paloznaki Jazzpiknik miatt itt pezseg majd minden.

Első pillantásra a malomkerékbe szerethetünk bele, de ez ma már csak esztétikai élményt nyújt. Az egykori malom 1971-ben bezárt, és azóta itt vendéglátással foglalkoznak. Az új tulajdonos 2011 óta igyekszik azon, hogy megfiatalítsa a helyet, de közben őrizze a hagyományokat.

Így aztán örömmel tapasztaltuk azt, hogy itt nem a téli álomból ébredeznek, hanem az "egész éves Balatonra" szavaznak. Hozzájuk éppúgy jöhetünk jeges tavat csodálni, mint fürdőruhát rántva relaxálni.

Ennek megfelelően a konyha sem csak a szezonalitásra és a tuti biztosra megy. Az étlap majd összes fogása ismerős, de erősen át van gondolva.

A koncepció nem az volt, hogy ha csárda, akkor minibogrács és hamubasült kenyér, de nem is estek át a ló túlsó oldalára, nem szifonból nyomják ki a csirkepaprikást.

Szóval van túrós csusza, ami klasszikus, de sokkal esztétikusabban van tálalva, mint ahogy azt megszokhattuk, és vannak szép szál húsok, de színes és ízletes zöldségek ölelésében érkeznek.

Már az előételekkel és a levessel elteltünk. Kiadós adagok érkeznek mindenből. A kacsamáj terrine, sült paradicsom-paprikakrém, zöldségek kombináció nálam nagyon betalált. Ha annyi friss kenyeret ettem volna hozzá, amennyit a szemem kívánt, itt be is fejezhettem volna az ebédet. A helyben savanyított zöldségekért pedig az ötös mellé a csillag is jár. Ez az az apró csavar, amitől emlékezetes marad az egész.

Nem tudom, hogy mennyire zavaró, vagy mennyire jön át a képeken, de a fedett terasz, ahol mi ültünk, meleg, sárgás hangulatú fényeket varázsolt. Nekem nagyon tetszett, hogy a tűző napról beljebb araszolva, kicsit más világban találtuk itt magunkat, ezért sem szerettem volna eltüntetni a nyomát. De persze ez is egy olyan dolog, amit csak akkor fogtok igazán megérteni, ha személyes látogattok el oda, és kimelegedve behúzódhattok a farakások mellé.

Hiába, az ételeken mellett annyi minden meghatározza még, hogy milyen érzésekkel távozol.

Az őzragú és a marha stefánia megadta a kegyelemdöfést. Desszertet tényleg csak mutatóba kértünk. Mondjuk nem bántam meg, mert az az egy kanál is klassz élmény volt, amit a túrógombócból faltam. A tejföl habos volt, a bunda corn flakes. A határon táncolt ez is, hiszen adta a klasszikus túrós élményt, de benne volt a fiatalos funky.

Mi végig a teraszon ültünk, és csak az ebéd végén jutottam el a mosdókereséséig, de őszintén szólva ekkor dobtam a legnagyobb hátast. Ez az étterem GYÖNYÖRŰ!

Annyira ízlésesen vannak meghagyva a csárdamotívumok, és annyira modern, mégis megnyugtató a belső tér. Kicsit bántam, hogy nem töltöttünk bent több időt.

Nagyon remélem, hogy az emberek egyre inkább és egyre jobban értékelik majd ezt a fajta hagyományőrzést. A magyaros ízek és a régi hangulat végig ott van a falak között és a tányérokon, de közben nagyon mai az egész.

Kiránduljatok egyet Csopak környékén, ugorjatok be ide egy jó halászlére, aztán sétáljátok le a strandon. Tökéletes délután program, már most, a dübörgő nyári napok előtt!

 

http://www.vigmolnarcsarda.hu

 

A fotók a Canon EOS M50-es masinájával készültek!


KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_6395.jpg

A hely nagyágyúja a nagyi rántott tarjája – új rántotthúsozó a Madách téren

Végre egy gyorsétterem a városban, amely a legnagyobb klasszikusunkat emeli piedesztálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.



Egy rendes, magyar embernek minimum egy szentimentális sztorija kapcsolódik a rántott húshoz. A vasárnapi ebédek, a családi összejövetelek és az ünnepek szerves része volt gyerekkorunkban ez az étel... és hiába is tagadnánk, sokunknak még ma is az.

Akárhogy is változnak a gasztrotrendek, egy jó rántott húst heti egyszer simán le tudunk tolni, de nehezebb igazán jót találni a városban, mint ahogy azt elsőre feltételezné az ember. Sok helyen újraértelmezik, megreformálják a panírt, fura köretet tesznek mellé, és sok helyen egész egyszerűen rosszul készítik el. Pedig a titok nagyjából a jó alapanyagokban, a frissességben és a megfelelő vastagságúra lapított szeletekben rejlik.

Tudják ezt a Madách tér új szereplőjeként feltűnt, A Rántott Húsos névre keresztelt hely tulajdonosai is. Csak egy korrekt, vasárnapi ebédre emlékeztető húst akarnak elénk tenni, és manapság ez az egyenesség szinte kuriózum.

Szóval van rántott hús disznóból és csirkéből, meg némi köret és mártogatós, aztán ennyi. Jó áron, jó helyen, jól elkészítve.

Ha kicsit mélyebben belemegyünk a témába, akkor azért kiemelhetjük azt, hogy a remek vastagsággal bíró szeletek helyben kapják meg a panírt, és még véletlenül sem használnak hozzájuk fagyasztott húst.

A sült krumpli szintén tökéletes és gigantikus adag. Vannak különböző szószok és savanyúk, hiszen van akinek a csalamádé az elmaradhatatlan kiegészítő, van akinek meg a csemegeuborka. (Nálam a korianderes coleslaw saláta talált be a legjobban.)

Kóstoltunk egy szendvicset is, amiben csirkecsíkok voltak, de ez nyilván női oldalról talált be jobban. Mondjuk az egészet elpusztítani nem sikerül. 1290 forintért ez igazán jó vétel.

A hely igazi nagyágyúja a nagyi rántott tarjája, ami gyakorlatilag egy hús alapú lángos, hiszen sajt és tejföl figyel rajta. Na ennyivel pont meg szabad bolondítani ezt a klasszikust is. A maga 1590 forintjával a legdrágább tétel ez, de megbánni nem fogod!

Lapozz a desszertért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
DSC_4427.jpg

67 szuper hely a magyar tengernél, amit nem érdemes kihagyni - Balatoni Gasztrotérkép 2019

Éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák a Balaton körül.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. június 19.



A Balatoni Gasztrotérkép évről évre remek támpontot ad, ha az ember a Balaton környékén szeretne egy jót enni vagy inni. Amint kézbe vettük az idei példányt, örömmel konstatáltuk, hogy több szereplőt mi is felfedeztünk már, és szívesen ajánlunk nektek idén is.

De mi is az a Balatoni Gasztrotérkép?

120 ezer példányban, összesen 67 vendéglátóhely részvételével jelent meg az idei kiadvány, melynek

célja továbbra is az, hogy a magas minőségű szolgáltatókat népszerűsítse, és segítséget nyújtson a tájékozódásban minden gasztronómia iránt érdeklődő látogatónak.

Az idei, hatodik kiadásban több újdonság is szerepel: külön jelölést kaptak például az akadálymentesített vagy éppen a bankkártyát is elfogadó egységek, és persze feltüntetik, hogy melyik vendéglátóhely kutyabarát, hol van gyerekmenü, panoráma, pincészet, szálláshely, vagy, hogy melyek a szezonálisan nyitva tartó egységek. A készítők idén is megőrizték a már jól bevált arculatot, amely Kerekes Kata grafikus keze munkáját dicséri.

A projektben résztvevő vendéglátóhelyek száma négy év alatt megsokszorozódott, ami egyértelműen jelzi, hogy egyre több fiatal vállalkozó hisz a magas minőségű vendéglátásban, és a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításában is. 

A résztvevő balatoni szolgáltatók palettája igen színes: éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, specialty kávézó, food truck, vegán bisztró, juice bar vagy épp pálinkafőzde is szerepel a Gasztrotérképen.

A Balatoni Gasztrotérkép applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből is, a kiadvány pdf formátumban is bárki számára elérhető a www.gasztroterkepek.hu weboldalról, a papír alapú Gasztrotérkép pedig továbbra is ingyenes, kétnyelvű (magyar és angol) és június 1-től megtalálható többszáz kiemelt balatoni és fővárosi turisztikai ponton, valamint a Gasztrotérképen szereplő 67 partnernél is. 

És most jöjjenek a mi kedvenceink..

 

5 kihagyhatatlan hely a Gasztrotérképről

 

Vígmolnár Csárda

A Csopak határában lévő Vígmolnár régóta úti cél azoknak, akik a környéken családias, emberközeli vendéglátást keresnek. Az étlap a magyar konyha alapjaira épül, a hagyománytisztelet, a regionalitás és az innováció egyaránt tükröződik a fogásokban. Igazi modern, XXI. századi csárda maradandó élményekkel, kedves szóval, finom ételekkel. Ízek, borok, Balaton.

(8229 Csopak, Kőkorsó utca 1.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Egy modern csárda a Balaton partján – teszteltük a VígMolnárt

M7 Bistro

Az M7-es autópálya fehérvári pihenőhelyében működik Magyarország első autópálya-étterme, az M7 Bistro. Modern, de házias konyha elvitelre is, látványpékség, egész évben nyitva.

(M7-es autópálya, 59-es kilométer, székesfehérvári pihenő)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Gigantikus Rákóczi-túrós az ország egyik legjobb autópálya-éttermében

Karolina Fűszerkert Étterem

Tradicionális magyar ízek és modern konyha bátor kombinációja – ez a csodálatos balatoni panorámás Fűszerkert titka. Az ételekben fel-felbukkannak az étterem nevéhez hűen a saját fűszerkert kincsei.

(8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

"Bravó gombóc, bekerültél a túrógombócok halhatatlanság-csarnokába!" - teszteltük a tihanyi Fűszerkertet

Szomszéd kertje

Tűzrőlpattant fast casual étterem Csopakon a falu központjában. Friss, helyi alapanyagok, Yagoona, kemence és grill, bitang bluesbulik és laza együttlétek a nagy kertben nyáron, kandallós belső térben télen. Várnak a házigazdák, és Toto, a vizsla.

(8229 Csopak Kossuth Lajos u. 97.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért

Veganeeta Home

A Veganeeta Home vegán étterem, specialty kávézó, második otthon, megismételhetetlen és a lelkünkhöz beszél. Egy álom volt, ami megvalósult. A kívül-belül felújított, csinos babaházként kitűnő épület lelke Árvai Anita, a Veganeeta blog alapítója.

(8220 Balatonalmádi Baross Gábor u. 2/b.)

Róluk egy videóban mesélünk:

Ilyen egy igazi luxushétvége a Balatonon

Töltsd le a Balatoni Gasztrotérkép Applikációt!

Weboldal:www.gasztroterkepek.hu

Facebook: www.facebook.com/balatonigasztroterkep

Instagram: @balatonigasztroterkep

Használd a #balatonigasztrotérkép hashtaget!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_8178.jpg

Magyarországra is betört a nyár sztárja, a kék gin

Az első magyar gin az Agárdi nevéhez fűződik, de nem bírtak magukkal, és megalkották az első magyar, kék gint is! És milyen jól tették!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.



Az elmúlt időszakban Magyarországra is betört a ginforradalom. Gin-tonicot inni sikk, és szerencsére már nálunk is felismerték azt, hogy mennyi íze és színe van. Mert egy kis citrus vagy rózsabors, esetleg egy cseresznyevirágos tonic teljesen más szintre emeli ezt az italt a jól megszokott keserűségnél.

Az utóbbi években mindenki elsőnek nevezi magát a magyar piacon, de nem kellett  túl sokáig kérdezősködnünk, hogy kiderüljön, valójában az Agárdi Pálinkafőzde nevéhez fűződik az első magyar gin!

"Gint 2012-ben, Whiskyt 2003-ban, Rumot pedig 2015-ben kezdtünk el gyártani. Akkor még más volt a kiszerelés és az ízvilág. Azonban maguk a termékek már megvoltak akkor is, és kereskedelmi forgalomban voltak."

S ha már ők az elsők hazai fronton, beiktattunk egy látogatást hozzájuk, hátha van valami újabb dobásuk. Volt!

A gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (minőségi változatok esetén legtöbbször gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál

Eredettől függően sokféle típus létezik, de alapvetően kétféle gint különböztetnek meg. A desztillált gint hagyományos módon készítik: a szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják. Ezután pedig esetenként tiszta alkoholt, kevés cukrot, és ízanyagokat adnak hozzá. A kevert gin készítésekor valamilyen semleges szeszt kivonatokkal vagy aromákkal ízesítenek. A gin alkoholtartalma az Európai Unióban legalább 37,5%.

A Velencei-tó fővárosában, Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye illata leng be. Itt, a Sreiner-tanyán készülnek immár 15 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.

Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon kell pálinkává főzni, a maximális minőségre való törekvés pedig mennyiségi határokat szab: az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra.

Itt, Agárdon található a látogatóközpont is, ahol akármelyik földi halandó beleláthat a pálinkakészítés rejtelmeibe. Be lehet nevezni különféle pálinkakóstolókra, de egy klassz étterem is működik a birtokon, ha az ember nem éhgyomorra inna. A pálinkákat a legkülönfélébb fogásokba is belecsempészik, szóval úgy nehéz távozni, hogy valamit ne kóstoljon az ember.

(Bejelentkezni szükségszerű, de mindenképpen érdemes venni a fáradtságot, mert nagyon extra nyaralós program lehet belőle.)

A pálinka mennyiségi határai miatt nyitott a főzde más égetett szeszek irányába is, és még azelőtt elkezdtek kísérletezni vele, mielőtt ekkora őrület lett volna a gin körül Magyarországon. Meglepő, de nem hangoztatják úton-útfélen, hogy ők voltak az elsők, helyette inkább dolgoztak tovább, és piacra dobták szintén elsőként Magyarországon a kék gint is!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x