hirdetés
medve0
Egy matekverseny, amit imádnak a gyerekek
A Medve Szabadtéri Matekversenyeken gyerekek ezrei oldanak meg izgalmas feladatokat, miközben még mozognak is.
Fotók: Mateklap.hu - szmo.hu
2015. április 25.


hirdetés

A matekverseny szó hallatán alighanem mindenkinek egy nem túl izgalmas, néma csendben körmölős jelenet ugrik be. Pedig máshogy is lehet: például testmozgással összekötve, szórakoztató kalandjátékként, amiben csapatok mérik össze tudásukat és ügyességüket.

Erről szól a Medve Szabadtéri Matekverseny, amit idén mát országszerte öt helyszínen rendeznek meg, összesen 5000 körüli résztvevővel. A szervezők célkitűzése az volt, hogy átlépjék a mai tizenévesek ingerküszöbét, hiszen a többségük egyre nehezebben mozdul ki és végez értelmes szabadidős tevékenységet. A kezdeményezés 1999-ben indult Debrecenben, 2008 óta pedig Budapesten is minden évben sor kerül rá.

Összefoglaló az egyik korábbi versenyről:

A legutóbbi fővárosi fordulót április 19-én rendezték a Gellérthegyen. Itt Körülbelül 1600-an voltak, plusz a kísérők. A hatalmas sikerre való tekintettel idén egy ráadásalkalmat is rendeznek, május 16-án az Óbudai-szigeten. Veszprémben április 12-én volt a verseny, Szegeden és Debrecenben pedig a tervek szerint május 10-én lesz. Az egyes fordulók legjobbjainak részvételével júniusban országos döntőt is tartanak.

Kategóriák

A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják. Nem csak profi matekosokra számítanak, hanem mindenkire, aki szeretne a friss erdei levegőn baráti társaságban bolyongva érdekes logikai feladatokat megoldani. A versenyt elsősorban 5-12. évfolyamos diákok részére szervezik, de vállalkozó kedvű tanárok és felnőttek is nevezhetnek. Egy csapat természetesen létrejöhet különböző iskolák különböző évfolyamaiból is.

medve5

Medvebocs: 5. osztályos és 6. osztályos nem tagozatos diákok

Kismedve: 6. osztályos spec. mat. tagozatos, 7. osztályosok és 8. osztályos nem tagozatos diákok

Nagymedve: 8. osztályos spec. mat. tagozatos, 9. osztályosok és 10. osztályos nem tagozatos diákok

Jegesmedve: 10. osztályos spec. mat. tagozatos, 11. és 12. osztályos diákok

Ursa Minor (korábbi nevén Felnőtt - normál): vállalkozó kedvű felnőtt baráti társaságok, ill. céges csapatok; általános iskolai matematika tanárok (a kategória nehézségi foka a Medvebocs és a Kismedve kategóriákhoz hasonló)

Ursa Major (korábbi nevén Felnőtt - kiemelt): középiskolai matematika tanárok, ill. matematika vagy rokon területeken (pl. informatika, fizika, közgazdaságtan, egyéb természettudományok) diplomát szerzett vagy felsőoktatási tanulmányokat folytató felnőttek (a kategória nehézségi foka a Jegesmedve kategóriához hasonló)

medve1

A verseny folyamán egyszerű logikai, matematikai feladatokat kell megoldani az erdőben bolyongva. A csapatok az első állomáson kapnak egy főfeladatot. Ezt megpróbálják megoldani, majd a megoldást az állomáson tartózkodó felügyelőnek elmondják. Ha jó a válasz, akkor egy újabb főfeladatot kapnak, ha nem, akkor mellékfeladatot, persze ezeket már egy másik állomáson.

A vetélkedő lényege, hogy minél több főfeladatot tudjanak a csapatok megoldani. Ha egy főfeladat megoldása nem sikerült, akkor néhány mellékfeladat megoldásával lehet visszajutni a főágra, de főfeladatot ilyen módon nem lehet átugrani.

medve4

medve3

A megoldások leadásánál a felügyelő nem mondja meg, hogy a megoldás helyes-e vagy sem. A hat kategóriának különbözőek a feladatai, és a főfeladatai is más-más állomásokon találhatóak. A versenyen számológép használható, de telefonos segítség kérése tilos.

Az a csapat nyeri a versenyt, amelyik a legtöbb főfeladatot oldja meg helyesen. Egyenlő főfeladatszám esetén az a nyertes, amelyik csapat a legutoljára megoldott főfeladatot hamarabb megoldotta. Ha netán ez az idő is egyezne, akkor a megelőző főfeladat megoldásának az időpontját hasonlítják össze a szervezők.

medve2

medve6

Az Index által megkérdezett gyerekek mind nagyon élvezik a játékot, bár azt is hozzáteszik, hogy sokszor elég fárasztó (például amikor egy nehezebb feladat miatt a pálya egyik végéről a másikra kell átmenniük). Külön tetszik nekik, hogy csapatban játszhatnak, valamint hogy szabadtéren kapják a feladatokat, nem egy teremben ülve.

Ilyen izgalmak között szinte fel se tűnik a testmozgás: egy átlagos csapat a játék négy és fél órája alatt 10 kilométert tesz meg (ennek jelentős részét futva), mégis inkább kellemes fáradságot éreznek a végén - testileg és szellemileg egyaránt.

Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hősnek tartják a magyar buszsofőrt a Horvátországban kigyulladt busz utasai
Tapssal köszönték meg a turistabuszon utazók, hogy a sofőr megmentette őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Tapssal hálálták meg a magyar buszsofőrnek az utasok, hogy épségben kivezette az alagútból a lángra lobbanó turistabuszt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken Horvátországban gyulladt ki a busz, amivel a magyar turisták a Krk-szigetre tartottak. A Rijekai autópálya egyik alagútjában haladtak, amikor a hátul ülő utasok fura hangokra lettek figyelmesek, majd észrevették, hogy tűz keletkezett a buszban.

Szerencsére a buszvezető még időben ki tudta vezetni a buszt az alagútból, így minden utas épségben megúszta a balesetet. A sofőr még a bőröndöket is kipakolta a lángoló járműből, így csak az ülések feletti tárolókban hagyott táskák és ruhák égtek el a tűzben.

Az utasokat egy horvát busz vitte el a szállodáig. A mentesítő járaton tapssal köszönték meg a hős buszvezetőnek, hogy megmentette őket.

"Ha az alagútban maradunk, biztosan megfulladunk, egy hős volt a busz vezetője"

- mondta az egyik férfi az Indexnek nyilatkozva.

Az utazást szervező utazási iroda vezetője azt írta az RTL Híradónak, hogy már 7 éve az egyik legmegbízhatóbb szolgáltatótól bérlik a buszokat, és eddig egyikkel sem volt gond. Közlésük szerint az autóbuszvezető nem érzi magát hősnek, csak tette a dolgát legjobb tudása szerint.

Az már kiderült, hogy a busz motorterében csaptak fel a lángok, de egyelőre még nem tudni, miért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
A világ legkisebb, 26 dekásan született kisfiúját hazaengedték a kórházból
Amikor októberben világra jött, akkora volt, mint egy alma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 19.Ryusuke Sekiya 2018 október elsején jött a világra Japánban, egy tokiói kórházban. A kisfiút császármetszéssel szülte meg édesanyja, Toshiko, 25 hét terhesség után. Az újszülött mindössze 258 grammot, tehát alig 26 dekát nyomott, hossza pedig 22 centiméter volt - írja az Inquirer.

Azonnal a koraszülött intenzív osztályra vitték, ahol inkubátorban tartották életben, hónapokon át. Csöveken át táplálták, anyatejjel átitatott orvosi tampont tettek a szájához, hogy a tej így szivárogjon le a torkán. A kisfiú szépen cseperedett, és mostanra születési súlya 13-szorosát nyomja, azaz több, mint három kilós.

A további részletekért és a baba mostani fotójáért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Egy nap alatt több 10 ezer játékot adományoztak a Szent János Kórház Gyermeksebészetének
Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész indította el a gyűjtést, ami olyannyira sikeres lett, hogy már 24 óra alatt megteltek a kórház raktárai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Rengeteg játékot adományoztak a budapesti Szent János Kórház Gyermeksebészeti osztályának a jótékonykodók, hogy legyen mivel megjutalmazni a gyerekeket a vizsgálatok, kezelések és műtétek végén - számolt be az adománygyűjtő akció sikeréről az RTL Híradó.

A gyűjtést dr. Kőnig Róbert gyermeksebész indította el szerdán saját Facebook-oldalán.

Leírta, hogy a kórházban elfogytak azok a játékok, amikből a kezelések végén a kis betegek választhattak maguknak egyet bátorságukért. Hogy továbbra is legyen "jutalomjáték", az orvos arra kérte a szülőket, nagyszülőket és az internetezőket, hogy ha van használt, de jó állapotú kisautójuk vagy plüssjátékuk otthon, adják a kórháznak.

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész

FRISSÍTÉS: Kedves Internet Népe, Anyukák, Apukák, Nagyszülők! ? Alig több min 24 órával a kérés után jelentem raktáraink megteltek. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Természetesen az elindult kis meglepetéseket...

Az akció annyira sikeres volt, hogy alig egyetlen nap alatt több tízezer adomány érkezett a gyermeksebészeti osztályra. Dr. Kőnig Róbert csütörtökön már arról számolt be Facebook-oldalán, hogy 24 óra alatt megteltek a kórház raktárai a játékokkal.

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész

Kedves Internet Népe, Anyukák, Apukák, Nagyszülők! ? Alig több min 24 órával a kérés után jelentem raktáraink megteltek. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Természetesen az elindult kis meglepetéseket fogadjuk és...

Az orvos szerint azért is fontos a jutalomjáték, mert ez is hozzájárul a gyógyulás folyamatához.

Az RTL Híradó riportja:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Két éve még az utcán élt, mára tévés sztár lett Kevin
A Pacsi! című műsorban a menhelyi kutyák ügye mellett kampányol gazdájával együtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Két éve került menhelyi gondozásba Kevin kutya, aki azóta nem csak szerető családra talált, de a média világába is belekóstolhatott. Az RTL Klubon futó, Pacsi! című kutyás reality-magazinban szombat délelőttönként újra az örökbefogadás fontossága mellett kampányol gazdája, Molnár Karesz oldalán.

„Kevint egy csepeli kertből dobta ki előző gazdája, és bár a chipszáma alapján visszajuttatták volna az utcán talált kutyust, de a továbbiakban már nem volt kívánatos a jelenléte előző otthonában.

Április 16-án került az utcáról az Illatos úti ebrendészeti telepre, majd a Vigyél Haza Alapítvány gondozásába, ahol nagyon szerencsés módon alig másfél hónapot kellett eltöltenie, amíg örökbe fogadtuk” – árulta el a Pacsi! műsorvezetője, Molnár Karesz.

„Sajnos azonban nagyon kevés olyan kutyáról tudunk, akinek ilyen hamar rendbe jön a felelőtlen gazdája miatt kisiklott élete. Tele vannak a menhelyek otthontalan, kidobott kutyusokkal, miközben sokan rengeteg pénzt kiadnak egy-egy négylábúért. Sajnos még mindig az a beidegződés, hogy egy olyan kutyánál, aki nem kölyök korában kerül a családba, nehezen, vagy egyáltalán nem alakul ki kötődés. Ez hatalmas ostobaság!

Szakemberek segítségével az ilyen, és ehhez hasonló sztereotípiákra is reflektálunk a Pacsi!-ban.”

A kutyás-reality magazin harmadik évadában a praktikus, informatív tartalom mellett számos megható történetet is megismerhetnek az RTL Klub nézői.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x