hirdetés
medve0.jpg

Egy matekverseny, amit imádnak a gyerekek

A Medve Szabadtéri Matekversenyeken gyerekek ezrei oldanak meg izgalmas feladatokat, miközben még mozognak is.
Fotók: Mateklap.hu - szmo.hu
2015. április 25.


hirdetés

A matekverseny szó hallatán alighanem mindenkinek egy nem túl izgalmas, néma csendben körmölős jelenet ugrik be. Pedig máshogy is lehet: például testmozgással összekötve, szórakoztató kalandjátékként, amiben csapatok mérik össze tudásukat és ügyességüket.

Erről szól a Medve Szabadtéri Matekverseny, amit idén mát országszerte öt helyszínen rendeznek meg, összesen 5000 körüli résztvevővel. A szervezők célkitűzése az volt, hogy átlépjék a mai tizenévesek ingerküszöbét, hiszen a többségük egyre nehezebben mozdul ki és végez értelmes szabadidős tevékenységet. A kezdeményezés 1999-ben indult Debrecenben, 2008 óta pedig Budapesten is minden évben sor kerül rá.

Összefoglaló az egyik korábbi versenyről:

A legutóbbi fővárosi fordulót április 19-én rendezték a Gellérthegyen. Itt Körülbelül 1600-an voltak, plusz a kísérők. A hatalmas sikerre való tekintettel idén egy ráadásalkalmat is rendeznek, május 16-án az Óbudai-szigeten. Veszprémben április 12-én volt a verseny, Szegeden és Debrecenben pedig a tervek szerint május 10-én lesz. Az egyes fordulók legjobbjainak részvételével júniusban országos döntőt is tartanak.

Kategóriák

A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják. Nem csak profi matekosokra számítanak, hanem mindenkire, aki szeretne a friss erdei levegőn baráti társaságban bolyongva érdekes logikai feladatokat megoldani. A versenyt elsősorban 5-12. évfolyamos diákok részére szervezik, de vállalkozó kedvű tanárok és felnőttek is nevezhetnek. Egy csapat természetesen létrejöhet különböző iskolák különböző évfolyamaiból is.

medve5

Medvebocs: 5. osztályos és 6. osztályos nem tagozatos diákok

Kismedve: 6. osztályos spec. mat. tagozatos, 7. osztályosok és 8. osztályos nem tagozatos diákok

Nagymedve: 8. osztályos spec. mat. tagozatos, 9. osztályosok és 10. osztályos nem tagozatos diákok

Jegesmedve: 10. osztályos spec. mat. tagozatos, 11. és 12. osztályos diákok

Ursa Minor (korábbi nevén Felnőtt - normál): vállalkozó kedvű felnőtt baráti társaságok, ill. céges csapatok; általános iskolai matematika tanárok (a kategória nehézségi foka a Medvebocs és a Kismedve kategóriákhoz hasonló)

Ursa Major (korábbi nevén Felnőtt - kiemelt): középiskolai matematika tanárok, ill. matematika vagy rokon területeken (pl. informatika, fizika, közgazdaságtan, egyéb természettudományok) diplomát szerzett vagy felsőoktatási tanulmányokat folytató felnőttek (a kategória nehézségi foka a Jegesmedve kategóriához hasonló)

medve1

A verseny folyamán egyszerű logikai, matematikai feladatokat kell megoldani az erdőben bolyongva. A csapatok az első állomáson kapnak egy főfeladatot. Ezt megpróbálják megoldani, majd a megoldást az állomáson tartózkodó felügyelőnek elmondják. Ha jó a válasz, akkor egy újabb főfeladatot kapnak, ha nem, akkor mellékfeladatot, persze ezeket már egy másik állomáson.

A vetélkedő lényege, hogy minél több főfeladatot tudjanak a csapatok megoldani. Ha egy főfeladat megoldása nem sikerült, akkor néhány mellékfeladat megoldásával lehet visszajutni a főágra, de főfeladatot ilyen módon nem lehet átugrani.

medve4

medve3

A megoldások leadásánál a felügyelő nem mondja meg, hogy a megoldás helyes-e vagy sem. A hat kategóriának különbözőek a feladatai, és a főfeladatai is más-más állomásokon találhatóak. A versenyen számológép használható, de telefonos segítség kérése tilos.

Az a csapat nyeri a versenyt, amelyik a legtöbb főfeladatot oldja meg helyesen. Egyenlő főfeladatszám esetén az a nyertes, amelyik csapat a legutoljára megoldott főfeladatot hamarabb megoldotta. Ha netán ez az idő is egyezne, akkor a megelőző főfeladat megoldásának az időpontját hasonlítják össze a szervezők.

medve2

medve6

Az Index által megkérdezett gyerekek mind nagyon élvezik a játékot, bár azt is hozzáteszik, hogy sokszor elég fárasztó (például amikor egy nehezebb feladat miatt a pálya egyik végéről a másikra kell átmenniük). Külön tetszik nekik, hogy csapatban játszhatnak, valamint hogy szabadtéren kapják a feladatokat, nem egy teremben ülve.

Ilyen izgalmak között szinte fel se tűnik a testmozgás: egy átlagos csapat a játék négy és fél órája alatt 10 kilométert tesz meg (ennek jelentős részét futva), mégis inkább kellemes fáradságot éreznek a végén - testileg és szellemileg egyaránt.

Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
baba-donor.png

Felajánlották a Kunmadarason megölt baba szerveit a nagyszülők - 3 gyereket mentettek meg így

A nagypapa annyit üzent a szülőknek: imádkozzanak elhunyt unokájukért, akit a gyanú szerint saját édesanyja vert halálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.Felajánlották nagyszülei annak 10 hónapos kislánynak a szerveit, akit a gyanú szerint anyja vert halálra Kunmadarason, számolt be az RTL Klub híradója.

A kicsi agyhalottként érkezett a kórházba, ahol négy nap múlva meg is halt.

A nagyszülők azt nyilatkozták: úgy tudják, három másik gyermek kapta meg unokájuk szerveit.

Az ő szüleikkel nem akartak találkozni, viszont

a nagypapa annyit üzent nekik: imádkozzanak elhunyt unokájukért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
kanari.png

Magyar fiú halt meg tragikus balesetben a Kanári-szigeteken - most gyűjtenek, hogy hazakerüljön a holtteste

A Németországban dolgozó fiatalnak nem volt utasbiztosítása, így Magyarországon élő édesanyjának kellene kifizetnie a hazaszállítás 1,5-2 millió forintos költségét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Vízbe fulladt egy magyar fiatal, miután megcsúszott egy sziklán, a Kanári-szigetek egyik strandján, számol be az RTL Klub híradója.

A barátai hiába próbáltak segítséget hívni, a térségben pusztító erdőtüzek miatt túlterheltek voltak a vonalak. Az egyre nagyobb hullámok miatt a fiú már nem tudott kijutni a vízből. A testét mentőhelikopterrel emelték ki az óceánból. Ezután 20 percen át próbálták újraéleszteni, de hiába.

A Németországban dolgozó fiatalnak nem volt utasbiztosítása, így Magyarországon élő édesanyjának kellene kifizetnie a hazaszállítás 1,5-2 millió forintos költségét. A fiú a német fizetéséből finanszírozta a nyaralását, itthon élő családja azonban nincs jó anyagi körülmények között, ezért gyűjtést indítottak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
idos-hazaspar-utolso-talalkozasa-1000x569.jpg

Az idős rákbeteg férfi utolsó kívánsága az volt, hogy láthassa feleségét - videón a megható találkozás

Az idős pár már 60 éve élt házasságban, de betegségeik elválasztották őket egymástól. Egyszerre szívszorító és szívmelengető az a pillanat, amikor fél év után újra láthatták egymást - de lehet, hogy utoljára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Szomorú dolog választott szét egy közel 60 éve boldog házasságban élő walesi párt: az életüket megváltoztató betegség.

Derek Oliver korábban minden egyes nap meglátogatta feleségét, Eirwent, aki demenciában szenved és egy szociális otthonban él. Az idei év elején viszont nála is súlyos betegséget diagnosztizáltak: kiderült, hogy rákos, és valószínűleg már nem is fog kigyógyulni belőle. Ez pedig azt jelentette, hogy nem látogathatta többet a nejét, ami hatalmas szívfájdalom volt számára.

A 84 éves férfi nem is hagyhatta el a dél-walesi Pentre településen lévő otthonát, mert nagyrészt ágyhoz van kötve a betegsége miatt. Emiatt már fél éve nem is láthatta a 85 éves asszonyt, aki szintén csak az otthon falai között éli mindennapjait.

Az idős férjnek az volt a halála előtti utolsó kívánsága, hogy még egyszer, utoljára láthassa azt a nőt, akit már közel 60 éve szeret.

Közös fiúk, David szerette volna teljesíteni ezt a vágyat, ezért mindent megpróbált, hogy idős szüleit valamilyen úton-módon összehozza. Ez azonban nem volt egyszerű, mert egyikük sem tud már egyedül mozogni, édesapjának pedig az állapota miatt szüksége volt megfelelő betegágyra és orvosi kellékekre, berendezésekre a találkozóhoz. A férfi több céget is megkeresett, de sajnos nem tudták biztosítani a kellő feltételeket. Végső próbálkozásként az Egyesült Királyságban működő Ambulance Wish Foundation nevű szervezethez fordult, amely segít valóra váltani a halálos betegek utolsó kívánságait.

Ők Londonból vittek egy speciális mentőautót Pentre-be, amivel a 84 éves férfit el tudták szállítani az otthonban élő feleségéhez. Ott a házaspárt egymás mellé tolták egy-egy székkel, ők pedig rögtön megfogták egymás kezét.

A - talán utolsó - találkozás pillanatáról a BBC készített egy megható videót.

Lapozz a felvételért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
gecse-balazs-gergo-vandor-nomad-taborhely.jpg

A halálra gázolt magyar vándor emlékére építenek nomád táborhelyet

Gecse Balázs Gergő a világot járta ekhós szekerével és állataival. Tavaly ütötte el egy francia férfi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 18.Tavaly szeptember végén gázolták halálra Gecse Balázs Gergőt Franciaországban.

A férfi 18 éves korában kezdte el Magyarországot járni, majd később a világot az állataival és a saját kezűleg készített ekhós szekerével.

2018-ban a francia sajtó számolt be arról, milyen szomorú véget ért a 32 éves magyar vándor kalandja.

A férfit halálra gázolta egy idős sofőr Délkelet-Franciaországban, akit a nap vakíthatott el vezetés közben.

Halála után a barátai nemzetközi gyűjtést szerveztek, hogy hazahozhassák Balázs állatait és szekerét.

A barátok most újra akcióba léptek.

A Gecse Balázs barátai/Bo's friends Facebook-oldalon a következő bejegyzést tették közzé:

"Bohoz méltó emlékhelyet szeretnének szülei létrehozni: olyan szálláshelyet utazóknak, ahol ember és állat nyugodt körülmények között készülhet útjának folytatására.

A helyszín Kerkáskápolna, ahol Bo állatai élnek.

Az építéshez szükséges anyagok, terület adott.

Aki szeretne emlékezni rá és segíteni a kivitelezésben, az szeptember 13-14-15-16-án megteheti, így halálának évfordulójára készen állhat a pihenőhely.

A munka: kerítés- és karám építése, tereprendezés, esetleg a résztvevők ellátásával kapcsolatosak a teendők. Naponta 4-6 ember tudna dolgozni, ha szerszámod is akad, az még jobb. Étel, egyszerű szállás, tisztálkodási lehetőség biztosítva. Várjuk jelentkezéseteket."

VIDEÓ: Ilyen volt Gecse Balázs


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x