hirdetés
medve0.jpg

Egy matekverseny, amit imádnak a gyerekek

A Medve Szabadtéri Matekversenyeken gyerekek ezrei oldanak meg izgalmas feladatokat, miközben még mozognak is.
Fotók: Mateklap.hu - szmo.hu
2015. április 25.


hirdetés

A matekverseny szó hallatán alighanem mindenkinek egy nem túl izgalmas, néma csendben körmölős jelenet ugrik be. Pedig máshogy is lehet: például testmozgással összekötve, szórakoztató kalandjátékként, amiben csapatok mérik össze tudásukat és ügyességüket.

Erről szól a Medve Szabadtéri Matekverseny, amit idén mát országszerte öt helyszínen rendeznek meg, összesen 5000 körüli résztvevővel. A szervezők célkitűzése az volt, hogy átlépjék a mai tizenévesek ingerküszöbét, hiszen a többségük egyre nehezebben mozdul ki és végez értelmes szabadidős tevékenységet. A kezdeményezés 1999-ben indult Debrecenben, 2008 óta pedig Budapesten is minden évben sor kerül rá.

Összefoglaló az egyik korábbi versenyről:

A legutóbbi fővárosi fordulót április 19-én rendezték a Gellérthegyen. Itt Körülbelül 1600-an voltak, plusz a kísérők. A hatalmas sikerre való tekintettel idén egy ráadásalkalmat is rendeznek, május 16-án az Óbudai-szigeten. Veszprémben április 12-én volt a verseny, Szegeden és Debrecenben pedig a tervek szerint május 10-én lesz. Az egyes fordulók legjobbjainak részvételével júniusban országos döntőt is tartanak.

Kategóriák

A vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják. Nem csak profi matekosokra számítanak, hanem mindenkire, aki szeretne a friss erdei levegőn baráti társaságban bolyongva érdekes logikai feladatokat megoldani. A versenyt elsősorban 5-12. évfolyamos diákok részére szervezik, de vállalkozó kedvű tanárok és felnőttek is nevezhetnek. Egy csapat természetesen létrejöhet különböző iskolák különböző évfolyamaiból is.

hirdetés

medve5

Medvebocs: 5. osztályos és 6. osztályos nem tagozatos diákok

Kismedve: 6. osztályos spec. mat. tagozatos, 7. osztályosok és 8. osztályos nem tagozatos diákok

Nagymedve: 8. osztályos spec. mat. tagozatos, 9. osztályosok és 10. osztályos nem tagozatos diákok

Jegesmedve: 10. osztályos spec. mat. tagozatos, 11. és 12. osztályos diákok

Ursa Minor (korábbi nevén Felnőtt - normál): vállalkozó kedvű felnőtt baráti társaságok, ill. céges csapatok; általános iskolai matematika tanárok (a kategória nehézségi foka a Medvebocs és a Kismedve kategóriákhoz hasonló)

Ursa Major (korábbi nevén Felnőtt - kiemelt): középiskolai matematika tanárok, ill. matematika vagy rokon területeken (pl. informatika, fizika, közgazdaságtan, egyéb természettudományok) diplomát szerzett vagy felsőoktatási tanulmányokat folytató felnőttek (a kategória nehézségi foka a Jegesmedve kategóriához hasonló)

medve1

A verseny folyamán egyszerű logikai, matematikai feladatokat kell megoldani az erdőben bolyongva. A csapatok az első állomáson kapnak egy főfeladatot. Ezt megpróbálják megoldani, majd a megoldást az állomáson tartózkodó felügyelőnek elmondják. Ha jó a válasz, akkor egy újabb főfeladatot kapnak, ha nem, akkor mellékfeladatot, persze ezeket már egy másik állomáson.

A vetélkedő lényege, hogy minél több főfeladatot tudjanak a csapatok megoldani. Ha egy főfeladat megoldása nem sikerült, akkor néhány mellékfeladat megoldásával lehet visszajutni a főágra, de főfeladatot ilyen módon nem lehet átugrani.

medve4

medve3

A megoldások leadásánál a felügyelő nem mondja meg, hogy a megoldás helyes-e vagy sem. A hat kategóriának különbözőek a feladatai, és a főfeladatai is más-más állomásokon találhatóak. A versenyen számológép használható, de telefonos segítség kérése tilos.

Az a csapat nyeri a versenyt, amelyik a legtöbb főfeladatot oldja meg helyesen. Egyenlő főfeladatszám esetén az a nyertes, amelyik csapat a legutoljára megoldott főfeladatot hamarabb megoldotta. Ha netán ez az idő is egyezne, akkor a megelőző főfeladat megoldásának az időpontját hasonlítják össze a szervezők.

medve2

medve6

Az Index által megkérdezett gyerekek mind nagyon élvezik a játékot, bár azt is hozzáteszik, hogy sokszor elég fárasztó (például amikor egy nehezebb feladat miatt a pálya egyik végéről a másikra kell átmenniük). Külön tetszik nekik, hogy csapatban játszhatnak, valamint hogy szabadtéren kapják a feladatokat, nem egy teremben ülve.

Ilyen izgalmak között szinte fel se tűnik a testmozgás: egy átlagos csapat a játék négy és fél órája alatt 10 kilométert tesz meg (ennek jelentős részét futva), mégis inkább kellemes fáradságot éreznek a végén - testileg és szellemileg egyaránt.

Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
olasz-szintarsulat_remenyik.jpg

Olaszok szavalják magyarul Reményik Sándor nagyon aktuális háborús versét

Az ötlet egy budapesti vállalkozóé, az olasz amatőr színtársulat gyönyörűen megoldotta a nem könnyű feladatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

A napokban megjelent egy videó a Facebookon, amelyben a Castello Errante amatőr színésztársulat tagjai Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz... című versét szavalják.

A megható videót Szilágyi Zoltán, egy biztonságtechnikai cég tulajdonosa posztolta ki. Mint lapunknak elmesélte, a videóban is látható Cristiano Cardint, a társulat egyik tagját régebbről ismeri, ugyanis egyik beszállító cégük tulajdonosa. Szilágyi március 15-én, brazíliai útjáról hazatérve önkéntes karanténba vonult nyaralójába. Onnan hívta fel az akkor már súlyos helyzetben lévő Észak-Olaszországban élő barátját. Cardin elmondta neki, hogy a Castello Errante tagjai komoly műveket tanultak meg, ám a járvány miatt előadásaik sorra elmaradnak.

Ekkor jött Szilágyinak az ötlet, hogy megkérje Cristianoékat, szavaljanak el egy verset magyarul. Ehhez egy régi, az első világháború idején íródott, ma is igen aktuális művet választott.

Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz... című verse a nagy háború szenvedéseiről és a háború utáni reményekről szól, ám sorai a mai súlyos világjárvány idején is hihetetlenül érvényesek. Ahogy Szilágyi Zoltán írja, a olasz társulat rögtön partner volt a tervben. Ekkor lefordította a verset, majd, mivel videómegosztókon nem találta meg, ő maga olvasta fel, lassan és tagolva, hogy könnyítse az előadók dolgát.

Így osztották fel az olasz színjátszók a magyar verset. Fotó: Szilágyi Zoltán

Ők ezután jegyzeteket készítettek, felosztották maguk között a művet, majd mindegyikük egyenként felolvasta a rá eső részt saját otthonában. Később a részleteket Szilágyi testvére megvágta, majd feltöltötték a közösségi médiára.

hirdetés

Bár az olasz színészek először találkoztak magyar szépirodalmi szöveggel, igen hamar megtanulták a magyar kiejtést, és mivel a vers tartalmát is ismerték, a nyelvi akadályok ellenére is nagyon jól visszaadják a mű hangulatát.

Zoltan

Egyszer talán majd mégis vége lesz... ennek az egész őrületnek, ennek a háborúnak, amely az egész világot sújtja. Az aljas, láthatatlan ellenség...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ntős.jpg

Néptáncos kihíváson bizonyítottak a magyar mentősök

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes új kihívást indított az otthon maradt néptáncosok részére, amiből a mentők sem maradtak ki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Közösségi oldalukon árulta el az OMSZ csapata: a napokban egy táncos kihíváshoz csatlakoztak.

"A Magyar Nemzeti Táncegyüttes új kihívást indított az otthon maradt néptáncosok részére, amiből a mentők sem maradtak ki" - írják.

"Gyebnár József bajtársunk válaszolt a kihívásukra, nem is akárhogyan. Annak ellenére, hogy több mint tíz éve nem gyakorolta a legényest, szolgálata szabad pillanatában mégis szánt rá pár percet. Gratulálunk!"

- áll a posztban.

A táncegyüttes kihívásában kalotaszegi táncot kért, amit előadójának közösségi oldalára kell feltöltenie:

hirdetés

"Mutasd meg a világnak, milyen virtuózan táncolsz kalotaszegi legényest! A feladat: adj elő 6 szabadon választott kalotaszegi legényes pontot a lakásban, majd töltsd fel ezt a videót a saját oldaladra! Ezután nevezd meg 3 ismerősödet, akiknek szintén teljesítenie kell a LEGÉNYESEZZ OTTHON kihívást" - áll a posztjukban.

A mentős ügyességén nem látszanak a kimaradt évek, ahogy a videó is bizonyítja, hibátlanul járta a legényest:

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
rohrig-geza-mentos-new-york-koronavirus.jpg

Röhrig Géza mentősként dolgozik a járvány egyik gócpontjának számító New Yorkban

A színész, író egy hosszú interjúban mesélt Nyáry Krisztiánnak az amerikai helyzetről és a családi életéről is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

A New Yorkban élő Röhrig Géza a Líra Facebook-oldalán élőben adott interjút Nyáry Krisztiánnak. A Saul fia főszereplője beszélt az amerikai helyzetről és arról is, hogy jelenleg mentőssegédként dolgozik.

Röhrig Géza nem először mentőzik, hét évvel ezelőtt körülbelül fél évig már csinálta ugyanezt. De, mint mondta, hamar kiábrándult a szakmából, hiszen akkor elég romantikus elképzelései voltak arról, hogy majd csúcsforgalomban újraéleszt valakit. Ehhez képest úgy érezte magát, mint egy áruszállító az IKEA-ból.

Most a volt főnöke kereste meg, hogy ismét szükség lenne rá.

"Az, hogy felhívott a volt főnököm, rám is szükség van, jelzi, hogy mekkora a baj"

- mondta a színész, író, akinek el kellett végeznie egy hatórás tanfolyamot is, ugyanis lejárt a vizsgája, ami ehhez a munkához kell. A tanfolyam elvégzése után viszont újra munkába állhatott. Igaz, komoly orvosi beavatkozást egyedül nem végezhet.

hirdetés

"Összesen százezer ilyen ember van, mint én, ami azt jelenti, hogy majdnem minden eddig regisztrált fertőzöttre jut egy önkéntes, ami azért elég jó"

- mondta Röhrig Géza, aki éjszaka dolgozik a tűzoltóság kötelékein belül. Elmondása szerint jól felszerelt kocsikkal végzik a munkát.

"Eddig Brooklyn és Queens volt a leginkább érintett övezet, most pedig Long Island lesz"

- mondta a színész.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tk3s_swns_blood_brothers_003.jpg

Az öccse mentette meg egy 8 éves leukémiás kisfiú életét Angliában

Nem vált be a kemoterápia és a sugárkezelés sem. A megoldás pedig végig a szomszéd szobában volt.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Ben Couchmannél 6 éves korában diagnosztizáltak leukémiát. A kisfiú az elmúlt két évben számtalan sikertelen sugár- és kemoterápiás kezelésen vett részt, írja a Swindon Advertiser. A megoldás végül szokatlan helyről érkezett: öccse vérének őssejtjeinek átültetése után gyógyult meg.

A kisfiú édesanyjának először egy furcsa véraláfutás tűnt fel Ben testén, majd néhány szokatlan kiütést is észrevett. Utóbbiak azonban elmúltak, mire a kórházba ért a gyerekkel.

Az orvosok egy csomót fedeztek fel Ben mellkasán, ráadásul a tünetek alapján a stroke határán állt a kisfiú. Miután kiderült, hogy vérrákkal küzd, előbb kilenc hónapos kemoterápiával próbálkoztak nála. Tavaly szeptemberben, mivel állapota később tovább romlott, újabb kezeléseket kapott.

Alig két hónappal később kiderült, hogy az öccse Elliott, tökéletes donor lehet Ben számára egy vér őssejt átültetéshez.

"A transzplantáció napján végig Elliott mellett voltam a kórház alsó szintjén, amíg elvégezték rajta a beavatkozást. Ugyanakkor a férjem az őssejtre váró Bennel volt az emeleten"

hirdetés

- mondta a fiúk anyukája, Sam.

Az asszony azt is elmondta, hogy bár a döntést könnyen meghozták, hiszen ez volt Ben egyetlen esélye az életben maradásra, mégis tartottak attól, hogy ha komplikáció merül fel, akkor a másik gyerekük egészségét is kockáztatják.

A beavatkozás végül sikerült, így a kisfiú leukémiája már a múlté. Ez pedig azt jelenti, hogy a diagnózis óta először töltheti együtt az anyák napját két fiával a gyerekek édesanyja, akinek ez mindennél többet jelent.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!