hirdetés
sperm.jpg

Egy másik férfi DNS-ét hordozza spermájában egy nevadai férfi

A furcsa jelenség ritka, de nem ismeretlen az orvostudomány előtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

A nevadai Chris Long négy évvel ezelőtt esett át csontvelőátültetésen, aminek következtében a vérében található saját DNS-e néhány hónap leforgása alatt átalakult csontvelődonorjának DNS-évé, írja a The New York Times.

Ez egyébként nem rendhagyó, hiszen a beavatkozásnak végső soron pont az a célja, hogy a beteg vére egészséges vérre cserélődjön, és ennek közvetkezményeképpen a benne lévő DNS is átalakul.

Most 4 évvel a beavatkozás után Christ újabb vizsgálatoknak vetette alá egy munkatársa a helyi seriffhivatalban. A vizsgálat meglepő eredményre jutott, ugyanis kiderült, hogy németországi donorjának DNS-e nem csak a vérében, de az ajkáról, illetve az arcáról vett mintákban is kimutatható volt. De ami ennél is jobban meglepte a bűnügyi labor dolgozóit, az volt, hogy a vizsgálat szerint Chris spermája kizárólag a csontvelődonor DNS-ét tartalmazta.

Chris esete egyébként nem újdonság az orvostudomány előtt, több olyan orvosi beavatkozás is ismeretes, amitől az ember DNS-ének egy része megváltozik, ez az úgynevezett kimérizmus.

hirdetés

A szó maga a kiméra elnevezésű oroszlán, kecske és kígyó részekből álló görög mitológiai lényre utal, és ismert jelenségnek tekinthető, de korábban még nem vizsgálták kifejezetten bűnügyi aspektusból.

Évente emberek tízezrei esnek át csontvelő-transzplantáción, és bár kicsi a valószínűsége, hogy valamelyikük bűnügyi elkövetővé válik, mégis fontos megvizsgálni, milyen következményei lehetnek a kimérizmusnak ezekben az esetekben, hiszen ez félrevezetheti az ügyekben folyó nyomozást.

A jelenségre egyébként már volt példa a bűnügyi történelemben. 2004-ben egy nemi erőszak gyanúsítottját azonosították a DNS adatbázis alapján, csakhogy volt egy apró bökkenő: a férfi a bűntett idején már börtönben ült. Később kiderült, hogy csontvelőátültetésen esett át, a bűncselekményt pedig a donor, azaz a bátyja követte el.

Egy másik esetben pedig egy áldozat vallomását vonták kétségbe, mivel azt állította, egy férfi erőszakolta meg, miközben kétféle DNS-t mutatott ki a rajta végzett vizsgálat.

Chrisnél valószínűleg az okozta a DNS teljes átalakulását, hogy évekkel korábban vazektómiát csináltatott. Persze felmerülhet a kérdés, hogy egy kimériás ember kinek a DNS-ét adná át a saját gyermekének. A kérdésben megkérdezett három orvos egyetértett abban, hogy ez egy nagyon érdekes kérdés, de abban is, hogy valaki más DNS-ét átadni megtermékenyítés által nem lehetséges.

„Lenyűgözött a tény, hogy egyszerűen csak eltűnhetek, és egy másik emberré alakulhatok”

– nyilatkozta Chris Long.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Újrahasznosított szennyvízzel öntözött erdő áll az egyiptomi sivatag közepén

A Nagy Zöld Fal program egész Afrikában mesterséges erdőket hozna létre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Az elsivatagosodás szerte a világon aggasztja a tudósokat immár egy évtizede, de Egyiptomban különösen jelentős problémának számít, hiszen az ország területének 96%-át borítja sivatag.

A Serapium erdő egy 2007-ben indított, Nagy Zöld Fal névre keresztlet program részeként jött létre, amely az afrikai Száhel-övezet sivatagos területeit szeretné visszaerdősíteni.

Az övezet a 70-es években még sűrű növényzettel borított terület volt, ám a lakosság terjeszkedése, a nem fenntartható földművelés és a klímaváltozás együttes hatására rövid idő alatt teljesen elsivatagosodott.

Az alig 2 négyzetkilométeres erdő a 400.000 lakosú Iszmáilija város közelében fekszik, ahol a lakosság évente többmillió liter szennyvizet termel.

hirdetés

Az erdőtől nem messze a szennyvizet óriási, mikroorganizmusokkal teli tartályokba vezetik, ahol külön oxigén hozzáadásával gyorsítják a bakteriális tisztítási folyamatot. Ezután a megtisztított vizet csöveken keresztül vezetik át az erdőbe.

Az öntözővíz nitrogén és foszfor tartalma még tisztítás után is jelentős, ami hatékonyan járul hozzá a növényzet gyors növekedéséhez. Az egyiptomi kutatók szerint az erdősítésre tett erőfeszítésekkel akár 6500 négyzetkilométernyi sivatagot is megművelhető területté lehetne tenni.

Bár az elsivatagosodásra néha hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mintha a sivatag bekebelezné a vele szomszédos termőföldeket, valójában ez a folyamat általában egy korábban termékeny terület megművelhetetlenné válását jelenti, akár emberi tevékenység, akár egy hosszan tartó aszály következtében.

Az afrikai Nagy Zöld Fal program több, mint 20 ország részvételével igyekszik gátat szabni az elsivatagosodásnak, és újra művelhetővé tenni a sivatag bizonyos területeit.

A program eddig a vártnál is jobban teljesít Afrikában, hiszen amellett, hogy munkalehetőséget teremt, termőterületet is létrehoz, széndioxidot köt meg és ételt termel a helyieknek.

Hasonló programba kezdtek tavaly a kínaiak is, akik több, mint 60.000 katonát helyeztek át szolgálatukból azzal a feladattal, hogy új fákat ültessenek az ország területén.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
secu.jpg

Félmilliót fizet egy japán cég annak, akit egy hónapig folyamatosan megfigyelhet

Az alanyok egész lakását bekamerázzák. Te bevállalnád, hogy ebből élj meg munka helyett?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 17.


hirdetés

Szakemberek szerint valós problémát jelent majd az automatizálás társadalmi hatása, ugyanis a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű elterjedésével a jövőben rengeteg embert fenyeget majd munkanélküliség. Bizonyos kutatók azt javasolják, a havi bérezés legyen munkához nem kötött alapjog, ami a társadalom minden egyes tagjának egyaránt jár.

De egy új társadalmi kísérlet most azt vizsgálja, vajon megélhetési forrást biztosíthat-e saját személyes terünk és magánszféránk pénzzé tétele.

A Plasma Inc. nevű japán cég által Project Exograph névre keresztelt kísérlet összesen 200.000 jent, vagyis több, mint félmillió forintot kínál a résztvevőknek azért, hogy egy hónapon keresztül minden mozdulatukat kamerákkal kövessék.

Egyelőre négy ember vesz részt a kísérletben, akiket ebben a hónapban – a fürdőszoba és a WC kivételével – otthonuk minden helyiségében figyelemmel kísérnek majd a kamerák. Az elkészült felvételeken a résztvevők arca és kiléte természetesen rejtve marad.

hirdetés

A hónap végén a Plazma különböző cégeket keres majd meg a kísérleti időszak videóival, hogy kiderüljön, lehetséges-e eladni, és ha igen, mennyit érne egy ilyen jellegű felvétel. A videók valójában nem kerülnek majd értékesítésre, a cég pusztán az erre vonatkozó igényt szeretné felmérni a piacon.

A kísérlet hátterében az a filozófia áll, hogy a cégek már most is vagyonokat költenek emberek digitális adatainak megvásárlására, ezért megéri megpróbálni az átlagember magánéletének piaci értékét felkutatni.

Ez különösen fontos lehet egy olyan jövőkép fényében, amiben az emberi munkaerőre egyre kevesbé lesz majd szükség.

A cég szerint egy olyan társadalomban, ahol a munka nagy részét mesterséges intelligencia végzi, az embereknek megélhetést jelenthetne a saját adataik értékesítése. Ebből kiidulva egy átlagos életszínvonalra elegendő összegben állapították meg a megfigyelésért járó bérezést, illetve a cégeknek kínált eladási ár mértékét is.

Természetesen még egyáltalán nem biztos, hogy a cégek körében valóban lesz kereslet ilyen jellegű felvételek iránt, de végül is ennek feltérképezése a Project Exograph elsőszámú feladata.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dna-1811955_960_720.jpg

Elítélték a génszerkesztett ikreket világra segítő tudóst Kínában

Az ügyben folytatott vizsgálat szerint a sencseni tudós és társai hamis etikai vizsgálati papírokkal toboroztak önkénteseket a kutatáshoz.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 30.


hirdetés

Három év börtönre és hárommillió jüanos (127 millió forint) pénzbírságra ítélték azt a tudóst, akinek kutatásai nyomán tavaly génszerkesztett ikrek születtek Kínában - jelentette Sencsen város egyik kerületi bíróságára hivatkozva a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfőn.

Ho Csian-kuj, a sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem korábbi kutatója tavaly novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be egy olyan ikerpár születését, amely tagjainak egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból.

hirdetés

Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte a génszerkesztett ikerpár létrehozásában közreműködő tudós összes kutatásának felfüggesztését, az egyetem pedig megszüntette a munkaviszonyát.

Az ügyben folytatott vizsgálat szerint a sencseni tudós és társai hamis etikai vizsgálati papírokkal toboroztak önkénteseket a kutatáshoz. Nyolc olyan pár vett részt benne, akik közül minden a férfi HIV-pozitív volt, míg a nők nem voltak fertőzöttek. Az ikerpáron kívül még egy génszerkesztett baba látott napvilágot az illegális eljárás nyomán. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték: nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyerekre.

A bíróság hétfői közleménye szerint a kutatást vezető Ho Csian-kujt és két társát illegális orvosi tevékenység miatt ítélték el. A kutatásban közreműködő két másik szakértő egyikét két év szabadságvesztésre és egymillió jüanos (42 millió forint) pénzbírságra ítélték, míg másikuk két évre felfüggesztett 18 hónapos börtönbüntetést és 500 ezer jüanos (21 millió forint) pénzbírságot kapott.

Az ítélet szerint a három kutató nem rendelkezett orvosi tevékenység végzésére jogosító képesítéssel, és szándékosan megszegte Kína előírásait, etikai irányelveit akkor, amikor orvosilag asszisztált reprodukciós eljárás során végzett génszerkesztést. A tárgyaláson mindhárom vádlott bűnösnek vallotta magát. A kutatás minden további résztvevőjét feketelistára tették, és örökre eltiltották minden hasonló munkavégzéstől.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudományos lapja, az MIT Technology Review december elején részleteket közölt Ho kutatási anyagaiból más szakértők azzal kapcsolatos észrevételeivel együtt, akik egybehangzóan úgy találták: a sencseni kutató kísérlete nem nevezhető sikernek.

A génszerkesztett gyerekek ugyanis nem feltétlenül lesznek egész életükben ellenállóak a HIV-vírussal szemben, ráadásul lehetetlen előre jelezni, milyen egyéb mutációt eredményezhet a művelet az embriók esetében.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Juhász Árpád: egyre több az extrém meleg napok száma és nagy gond a vízhiány a Földön

A természeti katasztrófák közül a geológus a nagy erdőtüzeket emelte ki. mindez egyértelműen a globális felmelegedéssel van kapcsolatban.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Nagy erdőtüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok jellemezték az évet - mondta Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A természeti katasztrófák közül a szakértő kiemelte a nagy erdőtüzeket. Példaként említette, hogy Ausztráliában három hónapja képtelenek megbirkózni a lángokkal, de Szibériában, a mediterrán térségben és Chilében is komoly tüzek pusztítottak.

hirdetés

Juhász Árpád azt mondta: annyira szárazak az erdők, hogy a nagy erdőtüzekkel, főleg ha erős szél is társul hozzájuk, a modern technika ellenére nem lehet mit kezdeni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!