hirdetés
cm28.jpg

Egy jót reggelizni egész nap: Fruccola

Ők készítik a legfinomabb dzsúzokat. Mi pedig boldogok leszünk tőle.
Kovács Anna, Képek: Fruccola - szmo.hu
2014. március 17.


hirdetés

Valószínűleg a belváros egyik legismertebb reggelizőhelyéről beszélhetünk, ahova mindig jó betérni, így természetesen nem maradhat ki a kedvenceink közül sem.

A Fruccola küldetése

„Küldetésünk, hogy mi készítsük legfinomabb dzsúzokat e tájon, hogy díjakat nyerjünk velük, híresek legyünk, és legyen egy sárgára festett jachtunk, egy banán alakú úszógumi, tudod, amit a parton lehet látni, csak sokkal nagyobb. Azon laknánk. És nagyon jól mutatnánk” – ezek a gondolatok várják azokat, akik a Fruccola weboldalára tévednek. A képlet még ennél is egyszerűbb: „A dzsúztól boldogok leszünk. A boldogság remek.”

_MG_4383_639x959

_MG_3499_981x640

hirdetés

_MG_3577_639x959

A fenti két mondat sokat elmond a hely megálmodóiról, és a helyről, amelynek története 2007-ben kezdődött, és nem sokkal később meg is valósult az Arany János utcában, majd a Kristóf téren. Amikor mi hajdanán először léptünk be a Fruccolába, éreztük, hogy ebből nagy szerelem lesz, és igazunk is lett. Lehet, hogy hűtlenek vagyunk sokszor hozzá, de ez az a hely, ahova mindig jó visszatérni, ahol barátságosan fogadnak, és persze ahol a nap bármelyik részében gyorsan, egészségeset és finomat ehetünk.

Kezdjük talán a reggelivel, ha már ennek apropóján írunk a Fruccoláról. Ez is a fő profil, és bizony jó néhány percünkbe telhet, mire eldöntjük, mit együnk, vagy hogy milyen sorrendben. Rengetegféle szendvics és bagel közül választhatunk, ezeket kérhetjük gluténmentes változatban is, és ha úgy jobban szeretjük, vasalva is. Van itt lazacos, grill cukkinis-chedarros, serrano sonkás, sült-céklás kecskesajtos, vagy éppen paprikás-fetás.

_MG_6367_981x640

_MG_6455_981x640

Ha valami könnyebbre vágyunk, számos joghurt, gyümölcs és müzli közül is választhatunk, vagy éppen összeállíthatjuk a saját salátánkat. Ez úgy működik, hogy a salátaalapra különféle feltétek közül válogathatunk, amit aztán nyakon önthetünk a hatféle dresszing valamelyikével. Végül kérhetünk mellé a helyben, frissen sütött baguette-ből is.

Amennyiben számunkra tényleg a reggeli a nap legfontosabb étkezése, szintén zavarba ejtően sokféle választásunk lesz, hiszen a klasszikus angol reggelitől a különböző omletteken át, egészen a mediterrán rántottáig válogathatunk. Szombaton pedig igazán a lovak közé csaphatunk, hiszen e jeles napon a Kristóf téren igazi brunch-jellegű reggelit választhatunk: amerikai palacsinta, francia pirítós, tortilla, és eggs Benedict színesíti a hétvégi kínálatot.

_MG_3639_639x959

_MG_4332_639x959

_MG_6384_981x640

De ha már az üzletfilozófia egyik legfontosabb része a dzsúz, ki kell térnünk erre is, mert igaz, hogy olcsónak egyáltalán nem neveznénk őket, de ár-érték arányban nagyon is megéri tesztelni a gyümölcsleveket, amelyek szimplán (alma, narancs, répa, grépfrút), vagy kombinációban is szerepelnek a kínálatban. Utóbbiak esetén olyan összeállítások közül választhatunk, mint például az ananász-koriander-spenót-citrom-narancs, vagy cékla-uborka-zeller-citrom, de ezeken felül további hat megoldás is vár minket. A dzsúzokon kívül többféle joghurtital, tejturmix, gyümölcs-fröccs és bioital is van, nem beszélve természetesen a széles kávé- és teakínálatról.

Végül, de nem utolsó sorban a reggelizős fő profil mellett ebédidőben is érdemes felkeresni a Fruccolát, ahol háromféle ebédmenü kombinációval készülnek minden nap. Kérhetünk napi levest szendviccsel, levest főétellel, vagy főételt citrusfröccsel. Mindig van napi tésztaalap is, amihez mi választhatunk háromféle szósz közül. De ha ezek közül nem is találnánk meg a kedvünkre valót, 11 30-tól egészen estig állandó ajánlatok is vannak, így például grillezett lazac párolt rizzsel, muskotályos marha burgonyapürével, vargányás-zsályás rizottó, vagy éppen grillezett zöldségek.

_MG_6465_981x640

_MG_6486_981x640

Mindezek alapján nem nagyon kell bizonygatni, hogy a város szívében mindig találunk olyan helyet, ahol barátságos áron, minőségi kiszolgálással és finom ételekkel tölthetjük meg a gyomrunkat. Mert ha van hely, ami magáért beszél, akkor az a Fruccola ilyen.

Mert a Fruccolától boldogok leszünk, és a boldogság remek.

Nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 - 19:00

Ételstílusok:

reggeli

brunch

ételbárok

gyorsételek

vegetáriánus

Különlegességek:

Reggeli

Ebéd

Vacsora

Kávé

Italok

Szolgáltatások:

Betévedő vendégek jöhetnek

Elvitelre

Szabadtéri ülőhelyek

Honlap: a ITTFruccola: http://www.fruccola.hu/

https://www.facebook.com/fruccola

_MG_6497_981x640


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
4-es-metro.jpg

Leállt a 4-es metró, pótlóbusz sincs helyette

Egy biztosítóberendezés hibásodott meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 26.


hirdetés

Az M4-es metró a biztosítóberendezés hibája miatt a teljes vonalon nem közlekedik - adta hírül csütörtök reggel a BKK.

A BKK nem indít pótlóbuszokat, helyette a 7-es és a 133E autóbusz, illetve a 47-es és a 49-es villamos sűrűbben közlekedik.

Alternatívaként a fentieken kívül még a 19-es villamost javasolják.

Frissítés, 8:15:

A BKK Info tájékoztatása szerint az M4-es metró újra a teljes vonalon közlekedik.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
normafa_ősz.jpg

Kirándulók, figyelem: a Normafánál visszafordítják az autósokat, ha betelt a parkoló

A hegyvidéki önkormányzatnak lépnie kellett, akkora volt a tömeg. Más helyeket is ajánlanak a környéken.
MTI / Fotó: Normafa Park / Facebook - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Visszafordítja a rendészet az autósokat Normafán, ha betelt az ottani parkoló, a szabálytalanul, tiltott helyen, zöldfelületeken, a környezetet károsító módon parkolókat pedig megbüntetik - tudatta a XII. kerületi önkormányzat pénteken az MTI-vel.

Az önkormányzat az előző héthez hasonlóan, ismételten arra kéri a kirándulni vágyókat, hogy a Normafa helyett a budai hegyek kevésbé látogatott területeit válasszák.

Az előírt és biztonságos távolság megtartását célzó figyelmeztetés ellenére a múlt hétvégén is tömegek kirándultak a Normafára. Ez a fertőzés veszélye mellett komoly közlekedési és parkolási gondokat is okozott - olvasható a közleményben.

Kiemelték, a Normafán hétvégén is folyamatos a rendészeti, rendőri jelenlét. Az önkormányzat kéri továbbá azokat, aki mégis a Normafát választják szabadidős tevékenységükhöz, minden esetben tartsák egymástól a megfelelő távolságot. Ahol a 1,5-2 méteres távolság nem tartható, mindenképpen viseljenek az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Nem lehet többé állati szőrmét árulni a fővárosi vásárokon

Elfogadta a főpolgármesteri hivatal a Magyar Szőrmeellenes Liga petícióját.
Forrás: Főpolgármesteri Hivatal, fotó: leo2014 képe a Pixabay-en - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Az idei adventi vásárok elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzetet követően a lehető leghamarabb a Közgyűlés elé terjeszti, hogy a Fővárosi Önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához (ide nem értve a háziasított állatok bőréből készített termékeket, azok szőrzettartalmától függetlenül); illetve vagyonának hasznosítása során az ilyen célú hasznosítást kizárja - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A vészhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes voltak.

A főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges.

– írták a közleményben.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
arpadhid_ck.jpg

7 dolog, amit nem tudtál a 70 éves Árpád hídról

Több mint 90 évig készült, három neve volt, és lehetne a Margit híd tükörképe is. Ez csak néhány érdekesség a hídról.
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: az Árpád (Sztálin) híd építése a pesti hídfő felől a Margitsziget és Óbuda felé nézve. 1950. Fortepan/UVATERV - szmo.hu
2020. november 24.


hirdetés

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Éppen hetven éve, 1950 november hetedikén adták át Magyarország akkori legnagyobb büszkeségét és Európa leghosszabb átkelőjét, az Árpád hidat. A kerek évforduló tiszteletére összegyűjtöttünk pár kevésbé ismert tényt vele kapcsolatban.

1.

Az Árpád híd a rómaiak találmánya.

A híd vonalvezetését már a hazánkat elfoglaló rómaiak kitalálták, hiszen annak helyén egy cölöphíd kötötte össze a folyó két partját

és a helytartó, Hadrianus Hajógyári-szigeti villáját.

hirdetés

2.

A híd ötlete sokkal régebbi, mint gondolnánk. Június 11-én tartották az első népszavazást az Óbudánál építendő híd kérdésében, a Schmidt vendéglőben, 1892-ben.

3.

Nem ment könnyen a névadás. Kevés hídnak volt többféle neve az idők folyamán, mint az Árpád hídnak.

Az első elképzelésekben Óbudai hídként hivatkoztak rá és az 1929 decemberében kiírt tervpályázatban is így szereplelt.

Először 1936-ban vetették fel az Árpád híd elnevezést, és ezt 1939. február 24-én szentesítették, pár hónappal az építkezés megindulásakor.

Az Árpád (Sztálin) híd az avatása alkalmával. 1950. Fortepan/UVATERV

Az 1950. november 7-i átadás előtt, márciusban keresztelték át Sztálin hídra, ám ez soha nem terjedt el igazán, és 1956. október 30-án végleg Árpád lesz a neve. Érdekesség, hogy a ’29-es tervpályázatot két holtversenyben megnyerő pályamű közül az egyik „Árpád I.“ jeligével került beadásra. Ezt Dr. Mihalics Győző és Dr. Kotsis Iván műegyetemi tanárok jegyezték.

4.

Mindig harcban állt más hidakkal: Már tíz évvel a kitalálása után, 1902-ben háttérbe szorította a Csepel-szigetre tervezett három hidat, de később fordult a szerencse. A Boráros téri, Horthy Miklós (ma Petőfi) híd a tervpályázatnál és az építés megindulásakor is fontosabbnak bizonyult nála olyannyira, hogy 1932 helyett csak hét évvel később láttak neki. 1945-ben azonban változott a helyzet.

A megrongált Duna hidak közül – igaz csak fél szélességében – az Árpád híd olcsóbban volt helyreállítható,

így előbb álltak neki, mint a Horthy hídnak.

5.

Több, mint 90 évig készült: Ahogyan már említettük, az első népszavazás (1892) után csak 1939-ben indult meg a hídon az érdemi munka. Bár a világháború idején dolgoztak rajta,

a vasszerkezet építése – nyersanyaghiány következtében – 1942-ben leállt és csak 1948 októberében indult újra.

Ugyan a hivatalos átadás ezek után két évvel (1950. november 7.) megtörtént, akkor csak a középső villamos sínt és három forgalmi sávot építettek fel.

Épül az Árpád (Sztálin) híd. Jól látszik, hogy csak a híd fele épült meg 1950-re. Fortepan/Magyar Rendőr

A híd kiszélésítése és mai formájának kialakítása a Hungária körgyűrű építésével vált fontossá. Bár a hetvenes évek közepén már esett erről szó, maga a szélesítés 1981. január 19-én kezdődött el.

A munka végleges lezárására 1984. augusztus 11. 00 órakor került sor a forgalom 2x3 sávon történő megindulásával.

Ez napra pontosan 92 évvel és két hónappal az első népszavazás utánra esett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!