hirdetés
padron-12.jpg

Egy igazi spanyol tapasbár

Egy családi álom vált valóra: a Padronban ezentúl igazi spanyolos ízeket, finom falatkákat ehettek Budapesten is.
Mittelholcz Dóra cikke, Huszár Boglárka képeivel - szmo.hu
2013. szeptember 28.


hirdetés

Apró falatok, amelyek azonban jóval táplálóbbak, mint azt első ránézésére gondolnánk – ezek a tapasok, amelyek Spanyolországban igen népszerűek, és amelyek mostantól már Budapest VIII. kerületében is hódítanak majd. A Padron megnyitóján jártunk, ahol az is kiderült, mit takar a név.padron (7)padron (8)padron (9)

A Malév csődje adta az utolsó lökést ahhoz, hogy Budapest egyik új gasztronómiai központjához közel, a Horánszky utcában családi vállalkozásban megnyílhasson a Padron spanyol tapasbár. A Beck család által üzemeltetett bár megnyitóján cavát szürcsölgetve, és a finom, frissen készült falatokat kóstolgatva most először, egy rövid időre azt éreztük, valamiért mégis jó volt, hogy lehúzta a rolót a magyar légitársaság.

Ezzel ugyanis valóra válhatott egy régi családi terv, hiszen az édesanyának, Beck Gabinak, aki a vállalatnál dolgozott, így lett ideje arra, hogy minden nap az étteremmel foglalkozzon. És hogy miért a tapasra esett a választás? Ezt már Marci, Gabi fia mesélte el nekünk: mivel édesanyjuk stewardess volt, rengeteget utaztak ők is, a kedvenc helye pedig Spanyolország lett, azon belül is Barcelona. A hangulat, az ételek, a kedvesség magával ragadó az országban, ebből szerettek volna egy kicsit a magyar fővárosba csempészni.padron (1)padron (2)

padron (3)padron (4)

Beszélgetés közben pedig sorra érkeztek elénk az aprócska tálban felszolgált fogások, amelyekre először furcsán néztünk, hogy ezekkel vajon miként lehet jól lakni, a harmadik tálacska finomságainak ízlelgetése közben, azonban már kezdtük érezni, hogy telik a bendő, és biztos, hogy egy ideig nem fog korogni.

Olivabogyók, tintahal tintamártással, patatas bravas (sültkrumpli házi szósszal), sonkás krokett, rákrizottó és az elmaradhatatlan padron, ami Marci kedvence. És hogy mi az a padron? Egy aprócska, zöld spanyol paprika, amit hirtelen olajban sütve, sóforgáccsal megszórva tálalnak. Ez magában jól nem lakat, azonban tökéletes kiegészítője a további falatoknak.

hirdetés

A rákrizottó volt az első, amit megkóstoltunk, megnyaltuk mind a tíz ujjunkat utána. Két rákocska és kellemesen sós, megfelelően főzött (se nem túl ragacsos, nem szétfőtt) rizs kényeztette az ízlelőbimbóinkat. Rögtön kíváncsiak is lettünk rá, hogy miben főzték a rizottót: az elkészítéséhez langusztafejből csinálnak alaplevet, amelyhez sültpaprika-, zeller-, és füstöltpaprikaport adnak, végül ebben a lében főzik meg a rizst.padron (5)padron (6)

padron (10)padron (11)

Az étkezés java azonban még csak ezután jött: a sonkás krokett mennyei – tört krumpli besamel mártással, jamon serrano sonkával összedolgozva és rántva – , de a házi sültkrumpli sem hasonlítható a gyorséttermekből ismert vacakokhoz. A tökéletesen elkészített krumplihoz pikáns háziparadicsom- és fokhagymaszósz dukál, ennek a háromnak a harmóniája tökéletes ízvilágot képez.

Mi nem mertük bevállalni, de a napi menü része volt a callos, a madridi pacal is. Ez a specialitás a következőkből áll: pacal, köröm, sonka, chorizo kolbász, csicseriborsó összefőzve egy paradicsomos-paprikás szószban.padron (15)padron (16)

A menün naponta 10-15 tapas szerepel majd, ezek között lesznek változó dolgok, időszaki specialitások is. Az ételek mellett magyar borokkal, cseh és spanyol sörrel, spanyol pezsgővel (cava) és házi szörpökkel várnak benneteket a Padronban. Számításaink szerint vacsoraidőben egy fő körülbelül 2000-2500 forintból már teljesen jól tud lakni (persze ez attól is függ, hogy mit és mennyit iszik), ebédidőben hamarosan menükínálat is lesz (a tapasokból készíthettek majd ebéd összeállítást magatoknak).

A Horánszky utca 10-ben megnyitott Padron az apró, finom falatkáival tökéletes helyszín lesz a baráti beszélgetésekhez, igazi hiánypótló hely a Palotanegyedben.

Ha te is megkóstolnád a falatkákat, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
anyukam.jpg

Kiderült, melyik lett a 10 legjobb vidéki étterem

Továbbra is az Anyukám mondta a legjobb.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját, amiből kiderül: a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád is jó célpont lehet egy-egy hétvégi gasztrotúrára.

A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám mondta fért be.

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje.

Íme a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint, az ítészek véleményével:

Anyukám Mondta – Encs

hirdetés

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod­Abaúj­Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett” elvét itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha steaket és Szent Jakab­kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon. A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például ’Harcsa­Kárpáti’, ’Esztiházy’ és ’Nem zserbó, dió’ elnevezésekkel. Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben. Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék.

Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Tiszavirág – Szeged

A dél­alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belső építészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket. Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát itt találjuk. A Dining Guide 2019­ben a METRO támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, egyaránt jellemzi magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.

Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017­ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul a konyha, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak­-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (legemblematikusabb ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence.

Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-­es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel. A korábban a Zónában és a MÁK­-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is. Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az ő munkája által az Őrség. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva. A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak. A Pajta mára a régió legjobbja.

Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az észak-­magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár-­érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni:

marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

Neked főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács­Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt is, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel, ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia. Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát. Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal”. A híresen finom halászlébe a

hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább 50 percet kell várnunk.

A TOP10 VIDÉKI ÉTTERM A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018 SZERINT:

1. Anyukám Mondta / Encs

2. Platán / Tata

3. Kistücsök / Balatonszemes

4. Tiszavirág / Szeged

5. Sauska48 / Villány

6. Bistro Sparhelt / Balatonfüred

7. Pajta / Őriszentpéter

8. Macok / Eger

9. Neked főztem / Balatonfüred

10. Rév Csárda / Érsekcsanád

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
sef.jpg

Titokban tesztelt magyar éttermeket az olasz sztárséf

Utoljára ma kóstolt bele egy fővárosi étterem menüjébe az olasz Enrico Crippa, majd felfedte magát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 05.


hirdetés

A világ egyik legjobb séfje tesztelt titokban magyar éttermeket az elmúlt napokban - hangzott el az RTL Klub híradójában. Utoljára ma kóstolt bele egy fővárosi étterem menüjébe az olasz Enrico Crippa. A híradó ott lehetett, amikor a séf felfedte magát. Kiderült: álnéven jelentkezett be, és még a szállodai szobáját sem a saját nevére foglalta. Azt is elárulta, hogy mi tetszett neki a legjobban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
olasz_fank_ck.jpg

A farsangi szezon legmenőbb fánkja

Mintha virágok ülnének a tányéron... Ennek az olasz gyönyörűségnek garantált sikere lesz minden farsangi bálban.
Szép Ági receptje a ... konyhán innen - kerten túl... blogon. A fotók a blogger kizárólagos tulajdonát képezik. - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Az olasz karneváli fánkoknak számtalan variációja létezik.

A chiacchiere di carnevale nagyon hasonlít a csörögére.

Egészen ropogós, tele apró "buborékokkal". Formája ennek is igen változatos lehet, szinte házanként eltérő. Ám anno találtam egyet, ami nagyon különleges.

Sok nemzetnek megvan a maga "csörögéje". Szerencsére, mert így van bőven, amit végig lehet kóstolni.

Hiába no... A fánk mindenhol nagyon népszerű.

hirdetés
Hozzávalók:

3 db M-es tojás (150 g)

2,5 dkg porcukor

2 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

3 dkg olvasztott vaj

45 dkg sima liszt

Továbbá:

liszt a nyújtáshoz

olaj a sütéshez

porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk, letakarva fél órát pihentetjük.

A tésztából kis diónyi, ~3 cm átmérőjű gömböket formálunk, majd ezeket alaposan lisztezett deszkán ~15 cm átmérőjű kör formára - vékonyra - nyújtjuk. A tésztaköröket megformázzuk.

A kör közepére illesztünk függőlegesen egy vékony fakanálnyelet, majd óvatosan elkezdjük körülötte megforgatni a tésztát, így kialakul a spirális minta.

A megformált tésztát óvatosan felemeljük és bő, közepesen forró olajba tesszük egyesével sülni. Közben a fakanál segítségével még addig forgatjuk a tésztát, míg megszilárdul és hólyagosodni kezd, hogy a formáját megtartsa. A fakanalat ezután óvatosan kihúzzuk a tészta közepéből.

A fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.

Egy régi könyvtári szakácskönyvből - sajnos a címére nem emlékszem - írtam ki a receptet sok-sok évvel ezelőtt. A elkészítésnél az eredeti leírásban a fánkokat a forró olajban formázzák. Én is próbáltam, hogy a kerek tésztalapot a forró olajba teszem és ott nyomom a közepébe a fakanál nyelét és kezdem el forgatni a tésztát, hogy a formáját megkapja, de nem jött össze.

Mivel a közepesen forró olajban is igen gyorsan kezd el sülni és szilárdulni a tészta, ezért lett belőle szép, kerek hólyagos fánk, de nem virág, az biztos. Így aztán kipróbáltam szárazon formázni és így sikerült.

Ha szeretnél kincseket találni a konyhából, kertből, s azon túlról is, keresd ... konyhán innen - kerten túl... blogot a Facebookon is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
nutella_vilagnap_ck1.jpg

A legjobb nutellás kaják egy helyen

Február 5-én van a Nutella Világnapja. Ünnepeljetek velünk és egyetek sok Nutellát!
Címkép: Flickr - szmo.hu
2019. február 05.


hirdetés

Talán még a lekvárnál is népszerűbb. Leginkább reggelire eszik, de sokak szerint nincs napszakhoz kötve. Sőt evőeszköz sem kell a fogyasztásához, maximum egy kiskanál. A türelmesebbek megvárják, míg kisül a palacsinta és abba töltik. A legínyencebbek pedig még meg is cifrázzák és különleges desszerteket készítenek belőle.

Mi másról is beszélhetnénk, mint a legnépszerűbb krémről, aminek már világnapja is van: éljen a Nutella. Ha pedig különleges köntösbe öltöztetnétek a világnap alkalmából, olvassátok el ajánlatainkat.

1. Nutellás sajttorta

Kezdők is bátran próbálkozhatnak, biztos nem rontják el ezt a csodát. A Nutella krémsajttal és tejszínnel turbózva tömény gyönyör és ördögi kísértés.

2. Nutellás keksz

hirdetés

Mindössze 3 összetevvője van és jó hír, hogy nem kell egy egész üveg Nutellát felhasználni hozzá. A neve pedig olyan cuki, hogy elolvad tőle az ember: Nutellotti.

3. Nutellával töltött palacsinta

Nem a hagyományos, feltekert palacsintáról lesz szó. Cserébe az élvezet sem hagyományos, amikor a félbevágott palacsintából kifolyik a csokikrém.

4. Nutellás pohárkrém

Nincs több cukor benne, mint ami a Nutellában van (jó, az azért bőven elég...) és pár perc alatt el is készül. Ha van otthon egy kis mascarpone és babapiskóta, már lehet is nekiállni! A vendégek pedig garantáltan elalélnak.

5. Nutellás szivarkák

Nyilván nem kell rágyújtani, de a látvány olyan szivarkás. Rétestészta a titok, ami persze lehet bolti is (bár otthon nyújtani nagyon menő). Gyerekzsúra nem ajánlott, mert nagyon morzsálódik harapáskor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!