hirdetés
cimkep1.jpg

Egy hely a Várban, ahol ehetsz popcorn krémest répafagyival

Leesik az állad, olyan ételekkel is találkozhatsz a Vár: a Speizban.
Vass Adrienn írása - szmo.hu
2016. március 19.


hirdetés

Március elején újranyitott a Vár: a Speiz. A belső tér és az étlap is jelentős változáson esett át, ebből az apropóból látogattunk el hozzájuk.

Az első, igazi tavaszi napok egyikét sikerült elkapnom, miközben a Budai Várnegyed egyik legkedvesebb gyöngyszeme a Vár: a Speiz felé igyekeztem. El is kalandoztam, el is tévedtem, el is késtem, ahogy azt kell. De hát hiába boldogul az ember a budapesti közlekedésben, a turisták által kedvelt látványosságok környékén aligha van nagy rutinja a többségünknek. Szégyelltem is magam, meg nem is, és már ekkor bőszen fogadkoztam, hogy gyakrabban fogok erre járni, mert nem véletlenül mutogatjuk a világnak Budapest ezen részét. Határozottan kellemes érzés erre bóklászni.

Bár a sietségből adódóan még nagy lendülettel estem át a küszöbön, a képtől, ami fogadott, azonnal nyugalmasabb állapotba kerültem.

speiz_foto

hirdetés

Az új design lenyűgöző. A koncepció nagyon modern, mégis a hangulat barátságos és otthonos. Az egybenyitott tér tele van olyan apró tárgyakkal, részletekkel, amiken hosszú percekig képes az ember a szemét legeltetni, mégis a végén harmonikus egésszé áll össze minden.

DSC_7990

DSC_8140

Én személy szerint szeretem a minimált, és villódzó neonok alatt is komfortosan érzem magam, de ez a hely olyan, mintha hazamennél. És azt már régóta tudjuk, hogy hosszútávon mégiscsak a legjobb otthon.

Az ebéd előtt egy laza beszélgetés közben sok fontos dolog kiderült az étterem céljait, jövőbeli terveit illetően. Úgy szeretnék továbbra is kielégíteni az idelátogató külföldi turisták igényeit, hogy egyre több helyi lakost is becsalogassanak. Fiatalokat, családokat, budapestieket és vidékieket, visszajáró közönséget szeretnének ideszoktatni.

belso

A séf, Kovács Árpád hozzáállása ebből a szempontból hibátlan. Nem valamiféle elvont víziót akar a fogyasztóra ráerőltetni, hanem csak egyszerűen, modern technikák segítségével tuningol fel hagyományos alapanyagokat, fogásokat. Megmarad a magyaros érzés, ugyanakkor olyan plusz színezetet kap, amitől egy csirkepaprikás is izgalmasság válik.

A LouLou-t, Bábelt, 21-et és Café Pierrot-ot is megjárt balatoni származású séf, 2014 óta építi ugyanazzal a személyzettel a Vár: a Speiz hírnevét, és csapatépítés gyanánt még mindig egy klasszikus disznóvágásra szavaz Siófokon. Ez számunkra azért remek hír, mert házi kolbásszal és sonkával is találkozhatunk az étlapon.

"
Kucsmagombát mindenbe rakok, a világ legjobb gombája.

- jegyezte meg mosolyogva.

Majd hozzáfűzte, hogy a háromfogásos ebéd, amit fogyasztani fogunk, a további kedvenceit vonultatja fel.

Egy kis magyar, egy kis külföldi alapanyaggal. Egy kis tradíció, modern köntösben.

Mondanom sem kell, ekkor már tűkön ültem!

Nem ért akkora meglepetésként, hogy már az első fogással térdre kényszerítettek. Szent Jakab kagyló mangóval, mákkal. Ha nem csordul ki a könnyed a szavak hallatán, majd ki fog, amikor eléd teszik a tányért!

ma

Jó, bevallom, ez a kedvenc kagylóm, a mangó meg pár hónapja a legintenzívebb gasztromegbolondulásom tárgya, de ez az étel még ezek nélkül - az elfogultságomat erősítő tényezők nélkül - is megállja a helyét. Többféle textúra, kellemes, édeskés utóhatás. Szemet gyönyörködtető látvány és harmonikus ízélmény. Szerettem nagyon.

A főétel zselici szarvas. Gerinc meg comb, csak hogy itt is kétféle arcát mutathassák meg egy alapanyagnak. Mellé vörösáfonyás birsalma krém, rebarbara kompót, korianderpúderbe forgatott birs gyöngyök. És egy masszív, húsos, férfias ételből hirtelen női szívet is megérintő fogás lesz. Még egyszer mondanám: korianderpúder!

szarvas

Az adag akkora, hogy szépen meg is telsz vele. (Itt jegyezném meg, hogy fine dining ide vagy oda, én még mindig annak a híve vagyok, hogy akkora adagokat szolgáljunk fel, ami nem csak egy fogyókúrázó modellnek kedvez.)

Engem ezen a ponton már nem izgatott a desszert ígérete.

És pontosan addig nem érdekelt, míg ki nem hozták. Nem túlzom el, hirtelen az egyik legszebben tálalt desszerttel találtam szembe magam.

fagyi

Ez szerintem nagyjából átjön kép alapján is, de tovább igazolja a szavaimat a tény, hogy az asztaltársaim közül is mindenki egyszerre sóhajtott fel.

Popcorn krémes, szecsuáni borsos répafagyival és amaránttal.

Az ilyen fagylaltoktól egy kicsit mindig megbolondulok. Ha nem ettem volna tele magam szarvassal és eggyel kevésbé adnék arra, hogy mit gondol majd a többi vendég rólam, azonnal követeltem volna még pár gombóccal.

Erőlködhetnék, de igazából nem is nagyon akarok rosszat mondani. Szerintem a hely koncepciója, filozófiája, célkitűzése nagyon rendben van. Jó ide betérni, jókat lehet enni. Jóllakottan, feltöltődve lehet távozni. Az ár-érték arányok is megfelelőek (azért lássuk be, ez „luxus-gasztronómia”), és a folyamatosan megújuló étlap újabb és újabb okot ad arra, hogy visszajárjunk.

Én egy mentás, zöldborsós rizottóért látogatok majd el legközelebb, kíváncsi vagyok, hogy egy vegetáriánus fogás is kielégít-e majd.

Olyan romantikusan hangzik, hogy az ember új törzshelyévé váljon a Vár környéke. Hát, miért is ne?

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.

DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.

Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.

A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

hirdetés

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.

Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékárú?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is  készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.

Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.

Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.

A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!

Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.

Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!

A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.

Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.

Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.

A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91793295_2803748496409286_8823583742070095872_o.jpg

Mentsd meg a kedvenc éttermedet egy rendeléssel! – teszteltük, milyen a házhoz szállítás járvány idején

Már a legmenőbb éttermek is házhoz mennek – ajánlunk pár remek opciót.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Évek óta a gasztronómia az életem. Sütök-főzök-kóstolok, majd írok róla, vagy éppen videóra veszem, hogy hol, milyen finomságot eszem. Aztán jött a március, és most a gasztrovilágban (is) minden összezavarodott.

Nem az a baj, hogy én nem tudok éttermekbe járni, és nem tudok tesztet írni nektek róla... az konkrétan a legkisebb probléma.

A baj az, hogy azok az emberek, akik ezeket a nagyszerű budapesti helyeket üzemeltetik, most sok esetben tétlenül állnak, és nem tudják, hogy mi lesz velük a következő időszakban.

Biztos, hogy vannak köztetek olyanok, akik egy-egy dolgos nap után szívesen ültek be egy bárba lazítani. Hiszem, hogy sokatoknak okoztak feledhetetlen pillanatokat olyan éttermek, amik most bajban vannak.

Gondoljátok hát végig, hogy tudtok-e segíteni, és hogy melyik helyeket szeretnétek életben tartani akár azzal, hogy ezekben a nehéz időkben is igénybe veszitek a szolgáltatásaikat, rendhagyó formában.

hirdetés

Az egyik legegyszerűbb megoldás a két nagy házhoz szállító cégnél keresgélni:

A Wolthoz az utóbbi hetekben 600 új étterem jelentkezett, a NetPincérhez pedig nagyjából 900. Erről itt olvashattok bővebben:

De rákereshettek közvetlenül azokra a helyekre is, ahova eddig jártatok. Meglepően sokan alkalmazkodtak az új helyzethez.

Én hoztam nektek egy szubjektív válogatást nagyszerű projektekről. Természetesen sok olyan hely van ezeken kívül is, amiről érdemes lenne írni, de ide csak egy szelet fér, az a szelet, amire a nyakamat merem tenni.

Kipróbáltam és működik

Központ

A Központ egyik hétről a másikra teljesen átalakította a rendszerét. Az újpesti étterem jelenleg nem fogad vendégeket, de nem is a klasszikus házhozszállítást választották, hanem elég váratlan megoldással álltak elő.

Úgynevezett sous vide termékeket készítenek, mely technológia lényege, hogy az ételeket adagonként vákumcsomagolják, majd hőkezelik. Így pár perc ráfordítással igazán friss étel kerülhet az asztalunkra.

Nekem talán az tetszik a legjobban, hogy több mint 10 napig elállnak ezekben a zacskókban az ételek, így lehet előre gondolkozni, betárazni belőlük mélyhűtő nélkül is.

www.kozpontdeli.hu

Digó és Cavola

A Digó az egyik kedvenc pizzériám a városban, és nagy szerencse, hogy már a krah előtt ráálltak a házhoz szállításra. Sőt, egy teljesen új, római típusú pizzát is kikísérleteztek, ami a Cavola márkanevet kapta, és kifejezetten pizzásdoboz kompatibilis, jól szállítható, brutálisan laktató termék lett belőle.

Szívből ajánlom őket, mert a minőségi alapanyagok nem hazudnak. Nyilván helyben nagyobb élmény egy friss, ropogós, vékony pizzába beleharapni... de nekünk a kanapén falva, filmet nézve is bejött.

www.digopizza.hu

Planet Sushi

A Planet Sushi nem most kezdte a házhoz szállítást, de mivel az üzleteik jelenleg zárva vannak, ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Én már évek óta csak tőlük rendelek, ha igazán jó sushit szeretnék otthon enni. Teljesen más dimenzió, mint sok olcsóbb, "noname" ázsiai hely kínálata.

Meg kell fizetni, és néha egy óránál is többet kell rá várni rá, de az idő és pénz itt végül tényleg magas minőségben fizetődik ki. Mindig hibátlan, mindig isteni!

Nemrég a tésztákra is rámentünk. Kár volt... most már olyat is KELL rendelni minden alkalommal!

www.planetsushi.hu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!