NagyAnita3Levendula6399
Egy gombócnyi lila mámor
A jó idő megérkeztével végre hódolhatunk fagylaltimádatunknak is., akár levendulás citrommal vagy karamellizált fügével!
Fróna Ivett, Fotók: Nagy Anita - szmo.hu
2013. május 25.


Csoki, vanília, eper, puncs, édes vagy sima tölcsér. Mindenkinek megvan már a bevált ízkombináció, de vannak olyanok nyilván köztetek is, akik nyitottak az új, elsőre talán érdekesnek tűnő ízek párosításaira. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Levendula Fagyizó az ő helyük!

Nektek is biztos megakadt már a szemetek a 7-es buszon zötykölődve egy lila színben pompázó üzleten. Nem lehet eltéveszteni, megszínezi a szürke üzletek sorát. Egy lilára festett bicikli áll a pici üzlet előtt, aminek méretét ellensúlyozza a rusztikus dekoráció és a fagylalt iránti szeretet.

NagyAnita8Levendula6423

NagyAnita9Levendula6430

A tulajok rengeteg helyen jártak, és tengernyi új dolgot megkóstoltak, de Olaszországban találták meg azt, ami végül a hivatásuk lett. Ekkor döntöttek úgy, hogy idehaza is elhozzák az embereknek az igazi olasz kézműves fagylaltot, annak minden zamatával és az élménnyel, amit ad az embernek egy ilyen jeges csoda.

Az alapanyagok nagy része egyenesen Olaszországból érkezik, méghozzá frissen. Na de miért pont levendula? Bár napjaink gasztronómiájában egyre nagyobb teret nyer mind fűszerként, mind alapanyagként ez a növény, a tulajdonosok családjában már évtizedes múltra tekint vissza a levendulafőzés. Egészen egy Balaton felvidéki házikóig, ahol megtanulták az őshonos növény felhasználásának minden csínját-bínját. Kitől mástól, ha nem a nagymamától? A házikó a mai napig a család tulajdona és minden évben ellátogatnak oda, ha idejük engedi.

NagyAnita6Levendula6343

NagyAnita4Levendula6359

A fagyik egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, sőt, jó hír a cukorbetegeknek, hogy egyes ízek nyírfacukorral készülnek, így ők is bátran választhatják a tejes alapú édességeket is. Ha már levendula, mindenképp érdemes megkóstolni a két ízt, ami állandó kínálatban szerepel: a levendulás citrom és a levendulás étcsoki.

Nekem a citromos változatot volt szerencsém megízlelni és azt kell mondanom tökéletes párosítás. Az ízek nem nyomták el egymást, épp ellenkezőleg, tökéletes harmóniában érvényesült a szicílai citrom és a balatoni levendula.

Ezen kívül még olyan ínycsiklandó párosításokkal találkozhattok, mint: az epres gyömbér, mentás málna, bazsalikomos citrom, karamellizált füge, rukkolás erdei gyümölcs vagy a karamellás mogyoró. Különlegességnek számít továbbá az igai tokaji aszúból és a chiantiból készült fagylalt. Ezeket alkoholtartalmuk miatt persze kizárólag a felnőttek kóstolhatják meg.

NagyAnita1Levendula6345

NagyAnita5Levendula6333

A klasszikus ízek is felfedezhetőek, ám a hangsúly az újdonságokon van. A fagylaltok elkészítésénél ráadásul nem csapvizet, hanem Szentkirályi forrásvizet használnak. Egyedi módon történik a fagylaltmérés is, ugyanis a megszokott fém, mosogatós-gombócadagolós kanál helyett, itt lapáttal adagolják a fagyit, sőt minden fagyinak saját lapátja van, így nem keverednek össze az ízek sem.

Egy adag fagyiért 250 forintot kell fizetni, ami abszolút jutányos a hazai árakat figyelembe véve és azt a tényt, hogy milyen minőséget kapunk érte cserébe.

NagyAnita10Levendula6367

A Levendula sikerét mutatja, hogy két éves indulása óta, most már nem egy, nem kettő, de három helyen is találkozhattok a lila bringával. Délutánonként hosszú sorok kígyóznak az egyes üzletek előtt, de mindenképp megéri beneveznetek egy pár "gombócra". Ha pedig bizonytalanok vagytok, ne féljetek kóstolót kérni, mert ezen a helyen ezt is lehet! Fagyira fel!

Levendula Kézműves Fagylaltozó:

1081 Budapest, Rákóczi út 25. (Az Uránia Mozi mellett)

1055 Budapest, Szent István krt. 21.

1053 Budapest, Vámház krt. 6. (A Vásárcsarnokkal szemben)

Nyitva tartás: Minden nap 11.00-22.00-ig.

Ha megtetszett a hely, ajánld másoknak is, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x