hirdetés
agyonvert-teknos-fiatal-no-rendorseg-1000x583.jpg

Ez a fiatal nő verte agyon kockakővel a teknőst, már keresik a rendőrök

A rendőrség állatkínzás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nőről több kamerás felvételt is megosztottak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.


hirdetés

Kiderült, ki volt az a látogató, aki a Fővárosi Állat- és Növénykert görög teknősét agyonverte egy kockakővel, akit már a rendőrség is keres.

Mint arról mi is beszámoltunk, a történteket a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozói a zárás előtti állományszemle során fedezték fel.

Ekkor már látták, hogy a görög teknős sérülései olyan súlyosak, hogy el kellett altatni.

Közleményük szerint a teknősnek óriási fájdalmai lehettek, a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is szétnyílt, belső szervei súlyosan sérültek.

A térfigyelő kamerák két személyt örökítettek meg.

A valószínűsíthető forgatókönyv szerint egyikük, az elkövető a kerítésen áthajolva kiemelte az állatot a kifutóból, ám az ekkor a kezébe piszkíthatott. A tettes ezután keresett egy követ és érthetetlen módon agyonütötte vele a teknőst.

Mivel az ilyen védett állatfajok egyedeinek elpusztítása, illetve károsítása esetén természetkárosítás valósulhat meg, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a rendőrség már keresi is az elkövetőt. Már egy fotót is közzétettek róla.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-21.jpg

The New York Times: a Hableány tragédiája előtt figyelmeztették a magyar hatóságokat, hogy veszélyhelyzet lehet a Dunán

A lap szerint legalább két jelentésben van szó arról, hogy a Duna forgalma veszélyes méreteket öltött, de a politikai számítások és a profitorientáltság felülírta a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat.
The New York Times, fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. június 13.A The New York Times írta meg a hírt: már jóval a hajókatasztrófa előtt figyelmeztetést kaptak a magyar hatóságok, hogy a Duna forgalma veszélyes méreteket öltött Budapest körül, ám a kormány mégsem korlátozta a folyót szelő járművek számát.

A 28 halálos áldozatot követelő tragédia a cikk szerint arra irányítja a figyelmet, hogy a turizmusból komoly bevételekkel számoló országunk politikai számításai és profitorientáltsága felülírta a biztonsággal

kapcsolatos aggodalmakat.

Mind a kormány, mind a szintén Fidesz által irányított főváros léphetett volna a The New York Times szerint, hogy limitálják a Budapest körüli hajók számát. A Magyar Turisztikai Ügynökség a városnéző vízi járművek engedélyeiért felel, míg a kikötők használatát a városvezetés ellenőrzi.

"A fővárosi hatóságok értesültek a túl nagy forgalomról - mondta Demszky Gábor, aki 1990 és 2010 között volt Budapest polgármestere -, mégsem tettek lépéseket. Nagyon jövedelmező üzletágról beszélünk. "

A The New York Times szerint a budapesti hatóságokat legalább két jelentésben értesítették arról, hogy a Duna főváros-közeli szakaszán jelen lévő hajók száma, valamint a nemzetközi és helyi hajók közti kommunikáció hiánya komoly veszélyhelyzetet teremtett.

Egy 2013-as, a főváros által megrendelt tanulmány már figyelmeztetett arra, hogy a szállodahajók megnövekedett mennyisége számos ponton feszültséget okoz, többek között a vízi út túlzsúfoltsága miatt. Idén pedig egy, a Budapesti Közlekedési Központ által készített közlekedésfejlesztési tanulmány megállapította, hogy több együttműködésre lenne szükség a budapesti Duna-szakemberek és a turizmussal foglalkozó hajók között.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
snapshot.jpg

Riadókészültségben az amerikai flotta: torpedótámadások értek olajszállító hajókat az Ománi-öbölben

Két, Japánnak szánt rakománnyal teli olajszállító hajót támadtak meg csütörtökön az Ománi-öbölben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A támadások hírére rögtön 3,5%-kal emelkedett a nyersolaj világpiaci ára.

Szeko Hirosidzse japán kereskedelmi miniszter közlése szerint a támadást az Ománi-öblöt a Perzsa-öböllel összekötő Hormuzi-szoros közelében követték el.

Az ügynek különös jelentőséget ad, hogy jelenleg éppen Iránban tartózkodik Abe Sinzo japán kormányfő, hogy közvetíteni próbáljon a Teherán és Washington közötti feszültség enyhítése érdekében.

Abe személyében első ízben jár japán miniszterelnök 1979, az iszlám forradalom győzelme óta Iránban. A tervek szerint éppen csütörtökön fogadja őt Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

A Bahreinben állomásozó amerikai 5. flotta parancsnoksága megerősítette, hogy két hajó a kora reggeli órákban segítséget kért tőlük az őket ért támadás miatt, hangsúlyozva, hogy a két segélykérés között közel egy óra telt el: az elsőt helyi idő szerint 6:12-kor, a másikat 7 órakor kapták. Az egyik olajszállító a helyi média szerint norvég, a másik panamai zászló alatt hajózott. A két hajó 44 főnyi legénységét az iráni haditengerészet mentette ki és szállította partra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
28201755_1a4be106955d983d12b9f4acf764c513_x.jpg

Agyonverte egy kockakővel a budapesti állatkert görög teknősét egy látogató

Akár három év börtönt is kaphat.
Fotó: zoobudapest.com - szmo.hu
2019. június 13.A támadás egy kockakővel történt, az elkövetőt a térfigyelő kamera felvételein lehet látni.

A kegyetlen tettet a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozói a zárás előtti állományszemle során fedezték fel.

Ekkor már látták, hogy a görög teknős sérülései olyan súlyosak, hogy el kellett altatni.

Közleményük szerint a teknősnek óriási fájdalmai lehettek, a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is szétnyílt, belső szervei súlyosan sérültek.

A térfigyelő kamerák két személyt örökítettek meg.

Lapozz a történtekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
papp-zoltan-buvar-hableany-mentes-fokusz-1000x562.jpg

„Akárki lement, az életével játszott” - elmondta egy búvár, miért volt pokoli nehéz a merülés

Papp Zoltán részletesen elmondta, miért volt nehéz már az is, hogy lemerüljön a folyó vizébe, és mit élt át, amikor az 'iszonyúan erős' sodrás ellen kellett küzdenie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Apa és fia együtt dolgoztak a Hableány hajó roncsának kiemelésén. Papp Zoltán és édesapja mindketten ipari búvárok, ők is részt vettek keddi akcióban. Papp Zoltán már 12 éves kora óta búvárkodik, nagyapjától és apjától tanult, akik szintén sokat merültek.

Arról már mi is többször beszámoltunk, hogy milyen elképesztő teljesítményt nyújtottak a búvárok a dunai hajóbaleset áldozatainak felkutatása, a roncs vizsgálata, majd kiemelése során. Most azonban Papp Zoltán részletesen elmondta a Fókusznak, milyen rettenetesen nehéz volt a merülés minden egyes alkalommal.

Már az is nagy erőfeszítésébe került, hogy a létráról belemerüljön a vízbe. Mint mondta, olyan, mintha az ember négykézláb mászna, mert az erős sodrás teljesen a létrához szorítja az embert.

Még veszélyesebb a lemerülés akkor, ha egy oldalirányú örvény érkezik a búvár háta mögül.

Mint mondta, a búvároknak a tömlőjük az egyetlen támpontuk, mert ezen keresztül kapják a levegőt, kommunikálnak és ennek segítségével tájékozódnak is a vízben.

Az erejük 70 százalékát arra használják, hogy egyáltalán egy helyben tudjanak maradni, mert különben a sodrás elviszi őket. Lábbal-körömmel kellett kapaszkodniuk, hogy ez ne történjen meg.

A roncsnál szintén a sodrás nehezítette a munkájukat, hiszen folyamatosan változott a víz iránya, ahogy nekicsapódott a hajótestnek. Ráadásul a Hableány is egyfolytában csúszkált a sóderágyban, így körülötte "bújkálni" nagyon veszélyes volt.

Papp Zoltán azt mondta,

attól tartottak a legjobban - főleg a koreai szakemberek -, hogy a Hableány testéből kikerülnek az áldozatok holtteste, mert ha a sodrás elviszi őket, sokkal nehezebb lesz megtalálni később. Erre pedig nagy volt az esély. A búvároknak viszont megtiltották, hogy beússzanak a hajóroncsba, mivel ott életveszélyesek voltak a körülmények.

A munka során így is számos veszélyes szituációval kellett szembenézniük. Ők is érezték a nyomást, de tudták, hogy valakinek ezt meg kell tenni. Mint mondta, szerencsére sikerült megoldaniuk mindent, bár ő meglepődött azon, hogy senkinek semmi baja nem esett.

"Akárki ide lement, az életével játszott. Ez tényleg egy olyan helyzet, hogy nem lehet hibázni. Ha hibázol, akkor nagyon nagy baj van"

- mondta Papp Zoltán.

A búvár azt is elárulta, mit látott a Duna mélyén: a meder tele van szeméttel, a régi hídpillérektől kezdve a hajóköteleken át a hídról leesett zászlótartó rudakon át minden ott hever. Szerinte olyan az egész, mint egy nagy szemétdomb.

A Fókusz riportja:

A Fókusz interjúja Papp Zoltánnal:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x